Reclamă

Cauzele și manifestările dislexiei. Ce spun specialiștii despre această afecțiune

Dislexia este cea mai comună tulburare de învățare. Odată ce suferă de această boală, copiilor le este foarte greu să recunoască sunetele și să le folosească în limbajul comun. Aceștia pot citi invers și pot avea dificultăți în a recunoaște noi cuvinte. Află mai multe despre cauzele și manifestările dislexiei.

Băiat de școală care se ține cu mâinile de cap în fața unor litere colorate
Dislexia este cea mai comună tulburare de învățare. Odată ce suferă de această boală, copiilor le este foarte greu să recunoască sunetele și să le folosească în limbajul comun / Shutterstock

Chiar dacă unii copii suferă de dislexie, acest lucru nu îi face mai puțini inteligenți. Cu ajutorul necesar pot învăța să citească într-un mod eficient și corect și pot avea aceeași performanțe școlare ca și colegii lor.

Cauzele și manifestările dislexiei

Micuții care sunt diagnosticați cu dislexie au un început mai greoi în vorbire. Le este dificil să recunoască direcțiile și să le indice într-un mod corect. Odată ce intră pe băncile școlii, nu pot citi, scrie și silabisi la fel ca ceilalți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În prezent, există teste care se pot efectua foarte ușor pentru depistarea acestei tulburări. Evaluările psihologice sunt de asemenea recomandate în aceste situații. Cu ajutorul rezultatelor clare îl poți ajuta pe cel mic să depășească o situație mai dificilă în viața sa.

Copiii care suferă de dislexie pot acuza frustrare sau rușine, așa că este important să fie sprijiniți emoțional cu fiecare ocazie. Le poți aprecia munca și dedicarea, celebrând reușitele mici și mari în orice fel de domeniu. Trebuie reamintit faptul că dislexia nu are nicio legătură cu inteligența.

Ce este dislexia

Fiecare copil are propriul ritm de a se dezvolta. Cititul nu face excepție și nu este diferit de construirea unui nou obicei sănătos. Este foarte comun pentru cei mici să găsească dificilă această provocare la un moment dat în viață. Cu toate acestea, dacă este o continuă luptă în acest sens, iar cel mic rămâne cu mult în urmă față de colegi este posibil să fie diagnosticat cu boala numită dislexie.

Dislexia ete asociată cu modalitatea greoaie în care copiii învață să citească. Mai mult decât atât, aceștia manipulează cu greu sunetele și limba maternă. Copiii care suferă de dislexie nu pot despărți cuvintele în silabe și învață foarte greu sunete noi.

Cu toate că pot compensa prin memorare, vor avea probleme în recunoașterea cuvintelor noi și își vor încetini procesul cu cele deja familiare. Până în clasa a III-a, specialiștii susțin că un copil care suferă de dislexie poate ține pasul cu colegii, însă ulterior îi va fi foarte greu să se muleze pe programa școlară.

Reclamă

Dislexia nu este o boală de care se poate scăpa. Rămâne pentru totdeauna în sistemul celui care o deprinde.

Cât de comună este dislexia

Potrivit estimărilor, unul din cinci copii suferă de dislexie și 90 % dintre cei cu probleme de învățare au această boală. Poate afecta atât fetițele, cât și băieții. În trecut s-a crescut că băieții erau mai predispuși.

Cei care nu sunt diagnosticați corect pot avea atribuite referințe legate de inteligență, nivelul de efort pe care îl depun la școală sau factorii de mediu.

Copiii care suferă de dislexie au probleme cu memorarea celor mai simple rime, au o vorbire întârziată, urmează greu direcțiile propuse de adulți, repetă sau omit anumite cuvinte simple și le este greu să diferențieze partea stângă de cea dreaptă, arată childmind.org.

Atunci când se află pe băncile școlii, copiii cu dislexie obosesc și se frustrează atunci când trebuie să citească. De asemenea, nu vor să fie aduși în fața clasei pentru a citi cu voce tare. Au dificultăți în a pronunța chiar și cele mai comune cuvinte și găsesc dificilă memorarea rimelor.

Reclamă

Impactul emoțional și social al copiilor cu dislexie

Pe lângă dificultățile pe care le întâmpină în ceea ce privește cititul, copiii cu dislexie sunt de asemenea anxioși. Găsesc dificilă apropierea de cei din jur și nu pot să-și facă prieteni foarte ușor.

“O persoană care suferă de dislexie și are dificultăți în exprimare, poate găsi dificilă interacțiunea cu cei din jur.”, spune Scott Bezsylko, director executiv al Winston Preparatory School, specialist pe învățarea copiilor cu probleme de atenție.

Sentimentul de valoare dispare în cazul copiilor care sunt diagnosticați cu dislexie și de cele mai multe ori sunt acuzați pe nedrept că nu încearcă destul să citească la un nivel optim pentru vârsta lor, spune cei de la raisingchildren.net.au.

Cum este diagnosticat un copil cu dislexie

Dacă cel mic nu îndeplinește cerințele și așteptările în legătură cu cititul, poți cere o evaluare în acest sens chiar în cadrul școlii. Testul va dezvălui capacitatea sa intelectuală reală, dar și competențele în ceea ce privește cititul. Astfel, se va vedea concret dacă există o problemă reală în atingerea obiectivelor.

Chiar dacă dislexia poate fi depistată la o vârstă foarte fragedă, specialiștii recomandă ca părinții să aștepte până când copilul împlinește șase ani pentru a vedea o evaluare concretă.

Un copil diagnosticat cu dislexie va învăța în cele din urmă să citească, însă ajutorul nu trebuie evitat. Nu toți copiii care suferă de dislexie vor arăta aceleași slăbiciuni sau abilități.

Cum poate fi ajutat un copil care suferă de dislexie

Suportul emoțional este extrem de important atunci când vine vorba despre un copil care suferă de dislexie. Este important să îi explici că este la fel de inteligent ca ceilalți și că întotdeauna va avea un sprijin alături. Laudele sunt foarte permisive în acest sens și întăresc reziliența.

Citește alături de copil până când acesta dezvoltă îndeajuns de multe capacități pentru a o face de unul singur. Oferă-i cărți care să se potrivească cu abilitățile sale. Încearcă să-l ajuți să construiască cuvinte în detrimentul memorării acestora. Dislexia nu are o cauză precisă. Se arată totuși că este moștenită de la părinți.

Te-ar mai putea interesa și
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Închide