Reclamă

Ce este parenting-ul necondiționat, conceptul care a devenit din ce în ce mai popular în ultimul timp

Pe măsură ce vremurile se schimbă, metodele mai vechi folosite pentru a crește copiii dispar încet, încet. Mulți oameni încep să conteste practicile străvechi care nu le mai servesc părinților contemporani și aproape 70% dintre părinți spun că, dacă ar știi mai multe informații despre tacticile parentale pozitive, le-ar folosi. Ce este parenting-ul necondiționat, un concept care a devenit din ce în ce mai popular în ultimul timp.

Publicat: 14 februarie 2024, 06:01
O mamă care își poartă fetița în spate și râd împreună
Metodele de parenting necondiționat iau în considerare relația părinte-copil și rezultatele pe termen lung / Shutterstock

Metodele de parenting necondiționat iau în considerare relația părinte-copil și rezultatele pe termen lung. Copiii ar trebui să se simtă iubiți și sprijiniți indiferent de comportamentul lor. Părinții nu trebuie să respingă, să recompenseze sau să pedepsească, ci să comunice limite și observații sănătoase.

Ce este parenting-ul necondiționat

Părinții consideră că trebuie să controleze, să disciplineze sau să forțeze, dar există beneficii în aceste situați? Părinții ar trebui să ia în considerare timpul și efortul necesar pentru a se adapta la creșterea rapidă a celor mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mulți părinți critică metodele de parenting necondiționat pentru că ei cred că reprezintă o modalitate pasivă de a fi părinte. Copiii nu ar trebui să aibă voie să facă tot timpul ce vor. E foarte important ca părinții să pună bazele unei relații sănătoase și iubitoare cu copiii lor.

Reclamă

Principiile parentingului necondiționat

Parenting-ul necondiționat se bazează pe identificarea nevoilor copiilor, mai degrabă decât pe supunerea lor. Părinții ar trebui să înțeleagă că copiii au interese, scopuri și temperamente unice care provoacă comportamente tipice. Copiii vor să se simtă iubiți și înțeleși, mai ales atunci când au zile grele sau își comunică greșit adevăratele intenții.

Copiii nu pot fi ținuți într-o cutie perfectă percepută ca fiind mai ușor de utilizat. Ei au nevoie de spațiu pentru a crește și a se extinde.

Iată cele 13 principii din cartea Parenting necondiționat, scrie de Alfie Kohn.

  • Fii reflexivă.
  • Reconsideră cererile.
  • Fii cu ochii pe obiectivele tale pe termen lung.
  • Pune relația pe primul loc.
  • Schimbă modul în care vezi, nu doar modul în care acționezi.
  • Respectă.
  • Fii autentică.
  • Vorbește mai puțin, întreabă mai mult.
  • Ține cont de vârsta lor.
  • Oferă-i copilului cel mai bun motiv posibil în concordanță cu faptele.
  • Nu spune NU în mod inutil.
  • Nu fi rigidă.
  • Nu te grăbi.
Reclamă

Caracteristici ale parenting-ului necondiționat

Majoritatea oamenilor cred că copiii lor se simt iubiți doar pentru că părinții simt în mod inerent dragoste pentru ei. Cu toate acestea, educația parentală eficientă se bazează pe capacitatea adulților de a pune generații de obiceiuri proaste pe un raft, astfel încât aceștia să poată învăța copiii prin construirea încrederii și îmbunătățirea comunicării.

De ani de zile, părinții și-au folosit puterea pentru a impune standarde copiilor, ceea ce îi învață să prețuiască reacțiile adulților în loc de o relație potențială. Sentimentele de inferioritate i-au împins pe părinți să folosească pedepse dure și disciplina pentru a stabili limite arbitrare copiilor, distanțandu-i pe copii de relațiile oneste cu granițe semnificative.

Când părinții înțeleg că copiii au interese, obiective, temperamente și comportamente unice, ei își vor exprima în exterior dragoste și compasiune, indiferent de percepția lor asupra comportamentului copilului. Iubirea necondiționată este o filozofie parentală conștientă care îi îndepărtează de recompense și pedepse, astfel încât aceștia învață să identifice modele comune și să valorifice construirea de relații unice cu copiii.

Sfaturi pentru a pune în practică parenting-ul necondiționat

  • Tolerează comportamentele copiilor fără a folosi dragostea ca o modalitate de a cere conformare.
  • Arată-le copiilor că vrei să înțelegi motivele și intențiile lor.
  • Învață să cooperezi cu copiii fără să-ți ții dragostea departe de ei.
  • Identifică declanșatorii personali din copilărie pentru a observa modele solicitante.
  • Încearcă să nu stabilești limite arbitrare din cauza lipsei de înțelegere.
  • Învață modalități de a asculta copiii fără a judeca acțiunile.
  • Rămâi curioasă alături de copii pentru a dezvolta reacții sănătoase.
  • Promovează rezolvarea problemelor, astfel încât să învețe să-și gestioneze problemele în mod independent.
  • Pune mai multe întrebări pentru a înțelege motivele copiilor.

De ce este criticat parenting-ul necondiționat

Există motive pentru care parenting-ul necondiționat este privit ca fiind de-a dreptul imposibil și primește multe critici din partea părinților și a unor specialiști.

Părinților le este greu să înțeleagă cum arată parenting-ul necondiționat în timpul interacțiunilor de zi cu zi. Oamenii sunt gata să spună lucruri precum „fată bună” și „care mă face atât de fericit” din cauza răspunsurilor naturale la comportamentele pozitive.

Este greu să recalibrezi creierul atunci când ești obișnuită cu răspunsuri reactive la comportamente pozitive și reacții negative la comportamente pe care nu le accepți. Mulți părinți încă folosesc sisteme de laudă/recompensă și nu văd nicio problemă în ele. Pentru unii, time-out-ul este un instrument util pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a promova comportamente pozitive. Multor părinți le este greu să folosească abordări mai iubitoare, deoarece pedepsirea copiilor este mai ușor de pus în practică.

Există unele concepții greșite despre parenting-ul necondiționat care îi împiedică pe părinți să practice metode mai iubitoare. Unii oameni confundă parenting-ul necondiționat cu parenting-ul pasiv. Ei cred că parenting-ul necondiționat înseamnă că copiii fac tot ceea își doresc. Din acest motiv, părinții pot crede că copiii nu au nicio responsabilitate.

Iată motivele tipice pentru care oamenii critică principiile parenting-ului necondiționat.

  • Unii părinți folosesc timpul liber ca pe o formă de pedeapsă.
  • Copiii sunt văzuți ca mici manipulatori.
  • Părinții cred în folosirea controlului pentru copii.
  • Este greu să nu te simți entuziasmată de comportamentele bune.
  • E o provocare să nu pedepsești comportamentele proaste.
  • Parenting-ul necondiționat este parenting pasiv.
  • Părinții folosesc adesea sisteme de laudă/recompense și nu văd nicio problemă în ele.
  • Sistemele de laudă/recompense construiesc caracterul.
  • Părinții cred că este o abordare prea blândă.
  • Părinții nu mai pot influența copiii.
  • De fapt, afectează stima de sine a copiilor.
  • Promovează comportamente imature.
  • Copiii nu sunt pregătiți pentru maturitate.
  • Copiii devin leneși.

De ce parenting-ul necondiționat diferă de laude

Parenting-ul necondiționat este diferit de laude, care îi sperie pe părinți. Oamenii sunt obișnuiți cu sisteme bazate pe recompense. Sunt mulți părinți care manipulează copiii să se comporte bine și să le iau lucrurile atunci când nu le aprobă reacțiile, comportamentele sau progresul școlar.

Parenting-ul necondiționat este despre dragoste, sprijin, încurajare și compasiune pentru copii, indiferent de comportamentele lor. Această abordare nu limitează părinții la utilizarea recompenselor și pedepselor ca mijloc de comunicare. În schimb, părinții care folosesc parenting-ul necondiționat iubesc copiii indiferent de comportamentele lor negative și îi îndrumă spre a-și accepta realitatea, astfel încât ei au mai multe șanse să înțeleagă și să schimbe comportamentele.

Lauda îi învață pe copii să identifice sursa și să lucreze pentru a obține darul, aprobarea, dragostea sau încurajarea și mai puțin să descopere cum să rezolve problemele și să gestioneze factorii de stres. Copiii tânjesc la recompensă, ei nu învață să se adapteze.

Părinții vor să „iubească” fără să ia în considerare modul în care aceste fraze aleatorii îi dăunează copiilor pe termen lung. Laudele sunt considerate controlante și manipulatoare, potrivit lui Carol Dweck, psiholog american. S-a descoperit că laudele afectează negativ copiii, deoarece se simt presați, provocând anxietate și panică. Copiii învață în cele din urmă că nu se pot descurca singuri de teama dezaprobării.

Cercetătorii au considerat că este mai benefic să lauzi eforturile și nu copiii. Lăudarea efortului îmbunătățește încrederea copiilor, deoarece aceștia prețuiesc timpul necesar pentru rezolvarea problemelor.

Din păcate, sunt mulți părinți care nu pot accepta parenting-ul necondiționat pentru că lauda este un obicei greu de oprit.

Te-ar mai putea interesa și
Doi copii care stau în picioare pe canapea, iar părinții care stau pe jos și sunt depășiți de situație
Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști
Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști
Fetiță și mama ei care stau pe covor și vorbesc pe timp de zi
Ce presupune educația cu blândețe. Care sunt avantajele pe termen lung
Ce presupune educația cu blândețe. Care sunt avantajele pe termen lung
Mama care își ține fetița strâns în brațe
Îți răsfeți prea mult copilul? Iată cum îți dai seama
Îți răsfeți prea mult copilul? Iată cum îți dai seama
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama ține adolescenta în brațele sale
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să......
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
2
Opal Sandy se dă pe tobogan
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea. Opal Sandy poate auzi aproape perfect după o intervenție chirurgicală revoluționară care a durat doar 16 minute. În acest fel, micuța......
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Gravidă ține în mâini două suzete de culori diferite
07:01
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Băiat ține în mână o foaie cu stop bullying
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Mama se uită împreună cu bebelușul pe geamul avionului
12 mai, 07:31
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Închide