Reclamă

Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea

Copiii mijlocii se pot simți neglijați, ceea ce poate duce la unele trăsături distincte de personalitate. Dacă și tu te afli în această situație, află ce este sindromul copilului mijlociu și cum să faci să se simtă apreciat în familie.

O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
Dacă la primul copilul, părinții îi vor acorda lui toată atenția, pe măsură ce apar și mijlociul sau mezinul, părinții sunt mai relaxați / Shutterstock

La fel ca toți copiii, copilul mijlociu are nevoi unice care pot fi afectate de ordinea nașterii. De cele mai multe ori acest copil se poate simți mereu în umbra fratelui mai mare. Tot el se poate simți mai puțin iubit decât mezinul familiei. Se pot simți excluși și neînțeleși, ceea ce duce la sindromul copilului mijlociu.

Ce este sindromul copilului mijlociu

Ordinea nașterii copiilor într-o familie poate influența personalitatea celor mici. Nu e nevoie de prea multe studii ca să-ți dai seama de acest lucru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă la primul copilul, părinții îi vor acorda lui toată atenția, pe măsură ce apar și mijlociul sau mezinul, părinții sunt mai relaxați. Așa că, ultimii născuți tind să aibă trăsături de personalitate diferite.

Reclamă

De asemenea, e important să ai în vedere că frații mai mici pot încerca să se ridice la nivelul fraților mai mari. Un astfel de comportament îi poate frusta dacă situațiile nu sunt gestionate cu atenție.

Sindromul copilului mijlociu îi poate face pe copii cu sentimentul că nu au un loc al lor în familie. Chiar dacă nu există date exacte, știința spune că al doilea copil are toate șansele să aibă un comportament scăpat de sub control tocmai pentru că nu se simte înțeles.

Care sunt caracteristile copilului mijlociu

Pentru a compensa o lipsă de atenție, copiii mijlocii pot fie să se comporte prea liber, fie să încerce să le facă pe plac tuturor celor din jur.

Copilul mijlociu ajunge adesea la extreme pentru a atrage atenția. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii ajung să-și facă și schimbări la nivelul aspectului fizic. Ei cred că au nevoie de toate acestea ca să se poată face remarcați.

Reclamă

De asemenea, copilul mijlociu tinde să fie mai agreabil și mai blând. El trebuie adesea să facă compromisuri de-a lungul vieții. „De cele mai multe ori, copiii mijlocii ajung să se apropie de dorințele celui mai mare și de nevoile celui mai mic”, spune Michelle P. Maidenberg, terapeut pentru copii și familie din New York.

Acest lucru îi ajută să devină mai independenți și să mențină așteptări realiste. În plus, copiii mijlocii tind să caute mai multe relații în afara familiei. Au adesea cercuri sociale largi și prietenii strânse.

Sindromul copilului mijlociu la vârsta adultă

Ca adulți, copiii mijlocii pot încă păstra aceleași trăsături pe care le-au dezvoltat în copilărie.

Dacă copilul mijlociu s-a simțit neglijat de-a lungul copilăriei, s-ar putea lupta cu problemele de dependență față de persoane sau de încredere în sine. De asemenea, ar putea excela în medierea conflictelor din viața lor.

Cum poți gestiona sindromul copilului mijlociu

Pentru a contracara atenția pe care o primește fratele mai mare sau cel mai mic, copilul mijlociu trebuie să se accepte așa cum e. Ca să poți gestiona o astfel de situație în familia ta, specialiștii au următoarele sfaturi.

Dacă copilul tău greșește, subliniază că consecințele acțiunilor sale nu au legătură cu frații lor și nu schimbă iubirea pe care o ai pentru el. Explicarea motivului din spatele mustrării este crucială atunci când ai de-a face cu un copil mijlociu.

Acordă-i suficientă atenție copilului tău mijlociu, astfel încât să nu simtă nevoia să facă ceva nepotrivit pentru a atrage atenția asupra sa. Dă-i mereu asigurări că e la fel de important ca și frații săi și în acest fel îl vei ajuta să simtă că nu e pierdut în peisajul familiei voastre.

Încurajează-ți copilul mijlociu să-și găsească propria pasiune la care să exceleze și să se facă remarcat. Chiar dacă copilul tău mijlociu se simte ignorat, este posibil să nu spună nimic. Pentru a remedia acest lucru, vorbește cu el despre experiențele din familia voastră.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Închide