Reclamă

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Pupatul bebelușului pe mâni și față este un obicei împământenit în multe culturi, inclusiv la noi. Orice vine în vizită la bebeluș îi pupă mâinile sau obrăjorii. Numai că ce nu știu mulți dintre noi, este faptul că acest obicei poate fi destul de periculos pentru micuț. Prin pupat se pot transmite virusuri și bacterii, iar sistemul imunitar nedezvoltat al bebelușului nu poate lupta cu ele.

Mama își pupă bebelușul pe față
Pupatul bebelușului pe mâini și obraji este un obicei întâlnit mai des în țările din Europa de Est / Shutterstock

Imediat după naștere, familia și apropiații vin să vadă bebelușul. Și, cel mai probabil, o bunică sau o mătușă nu se va lăsa până nu-i va pupa mâinile sau obrajii. Ba chiar și tu și partenerul tău veți fi înnebuniți să-l smotociți. Reacții, de altfel, perfect normale. Însă la ce nu se gândește nimeni, este riscurile la care expui bebelușul prin pupatul mâinilor și a obrajilor.

Pupatul bebelușului pe mâini și față îl poate îmbolnăvi

Da, este adevărat. Pupatul bebelușului pe mâni și față îl pot îmbolnăvi. Iar explicația medicală este simplă: prin pupat se răspândesc germeni, virusuri și bacterii. Numai că, după cum probabil știi, sistemul imunitar al bebelușului este destul de fragil. Așa că îi va fi destul de dificil să lupte cu acestea. Consecința va fi transmiterea unor boli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai ales în primele luni, este foarte important să protejezi bebelușul cât poți de mult de acest obicei. Indicat ar fi ca nici măcar tu sau partenerul să nu-l pupați excesiv de mult. Deoarece riscul să contacteze următoarele afecțiuni este destul de mare.

Reclamă

VRS (virusul sincițial respirator)

VSR este o afecțiune foarte gravă, care poate fi transmisă prin contact fizic sau prin tuse sau strănut. VSR poate provoca probleme respiratorii grave și poate afecta, de asemenea, inima și creierul. Așadar, de preferat ar fi ca nicio persoane cu simptome de răceală să nu se apropie de bebeluș. Însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci recomandat ar fi ca adultul să poarte mască.

Reacții alergice

Unele produse cosmetice sau de îngrijire personală precum creme de față sau rujuri îi pot provoca bebelușului iritații sau alergii. Evident că nu pe micuț îl vei da cu cremă sau ruj. Ne referim la produsele folosite de adultul care-l pupă. Simpla atingere a pielii delicate îi poate provoca micuțului unele reacții. Ca să nu mai vorbim de faptul că pot apărea chiar și alergii alimentare. Dacă  persoana care se apropie să pupe bebelușul a  consumat recent nuci, lactate, soia sau alte alimente care pot cauza alergii alimentare comune, bebelușul poate fi expus.

Boala mână gură picior

Boala mână-gură-picior este un virus care provoacă ulcerații și erupții cutanate în jurul gurii, mâinilor și în zona picioarelor. Deși oricine se poate îmbolnăvi de această boală, ea  este mai frecventă la copiii cu vârsta sub zece ani. În general, boala nu pune viața în pericol, însă poate avea forme mai dificile la sugari. Și asta, deoarece sistemul lor imunitar nu este dezvoltat.

Gripă

Gripa nu este o boală agresivă pentru adulți, însă pentru bebeluși ea poate pune probleme serioase. Iar prin pupat, adulții pot transmite ușor gripa.

Reclamă

Pupatul bebelușului pe mâni și față: de la ce vârstă este sigur

Trebuie menționat faptul că pupatul bebelușului nu este strict interzis toată  viața. Specialiștii recomandă evitarea acestui obicei mai ales în primele trei luni de viață, când sistemul imunitar al bebelușului este nedezvoltat, iar organismul este mai sensibil. Și orice afecțiune care pentru noi, adulții este ușoară, pentru sugari poate fi periculoasă.

După vârsta de trei luni, bebelușul poate fi expus treptat mediului înconjurător și poate lua contact mai des cu alți oameni.  Tot atunci, pupatul bebelușului pe mâni și față este ceva mai sigur. Cu condiția ca adultul să fie sănătos și să nu aibă simptome.

Ce poți face pentru a preveni îmbolnăvirea bebelușului

Imediat după ce ajungi acasă de la maternitate, ar trebui să stabilești împreună cu partenerul câteva reguli de igienă. Acestea se vor aplica inclusiv musafirilor. Astfel că, de la prima vizită îi poți anunța de modalitatea de interacțiune cu bebelușul pe care voi v-o doriți.

-amintește-le celor care vin în vizită să se spele pe mâni înainte de a intra în contact cu bebelușul

-roagă-i să poarte masca, mai ales în sezonul rece când afecțiunile respiratorii sunt mai frecvente

-în cazul în care musafirii vin cu cei mici, asigură-te că distanța dintre ei și bebeluș este una considerabilă. Copiii care frecventează grădinița sau școala sunt mai predispuși să poarte virusuri.

-roagă musafirii să nu pupe bebelușul pe mâni sau pe obraji, mai ales în primele trei luni de viață.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide