Reclamă

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Pupatul bebelușului pe mâni și față este un obicei împământenit în multe culturi, inclusiv la noi. Orice vine în vizită la bebeluș îi pupă mâinile sau obrăjorii. Numai că ce nu știu mulți dintre noi, este faptul că acest obicei poate fi destul de periculos pentru micuț. Prin pupat se pot transmite virusuri și bacterii, iar sistemul imunitar nedezvoltat al bebelușului nu poate lupta cu ele.

Mama își pupă bebelușul pe față
Pupatul bebelușului pe mâini și obraji este un obicei întâlnit mai des în țările din Europa de Est / Shutterstock

Imediat după naștere, familia și apropiații vin să vadă bebelușul. Și, cel mai probabil, o bunică sau o mătușă nu se va lăsa până nu-i va pupa mâinile sau obrajii. Ba chiar și tu și partenerul tău veți fi înnebuniți să-l smotociți. Reacții, de altfel, perfect normale. Însă la ce nu se gândește nimeni, este riscurile la care expui bebelușul prin pupatul mâinilor și a obrajilor.

Pupatul bebelușului pe mâini și față îl poate îmbolnăvi

Da, este adevărat. Pupatul bebelușului pe mâni și față îl pot îmbolnăvi. Iar explicația medicală este simplă: prin pupat se răspândesc germeni, virusuri și bacterii. Numai că, după cum probabil știi, sistemul imunitar al bebelușului este destul de fragil. Așa că îi va fi destul de dificil să lupte cu acestea. Consecința va fi transmiterea unor boli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai ales în primele luni, este foarte important să protejezi bebelușul cât poți de mult de acest obicei. Indicat ar fi ca nici măcar tu sau partenerul să nu-l pupați excesiv de mult. Deoarece riscul să contacteze următoarele afecțiuni este destul de mare.

Reclamă

VRS (virusul sincițial respirator)

VSR este o afecțiune foarte gravă, care poate fi transmisă prin contact fizic sau prin tuse sau strănut. VSR poate provoca probleme respiratorii grave și poate afecta, de asemenea, inima și creierul. Așadar, de preferat ar fi ca nicio persoane cu simptome de răceală să nu se apropie de bebeluș. Însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci recomandat ar fi ca adultul să poarte mască.

Reacții alergice

Unele produse cosmetice sau de îngrijire personală precum creme de față sau rujuri îi pot provoca bebelușului iritații sau alergii. Evident că nu pe micuț îl vei da cu cremă sau ruj. Ne referim la produsele folosite de adultul care-l pupă. Simpla atingere a pielii delicate îi poate provoca micuțului unele reacții. Ca să nu mai vorbim de faptul că pot apărea chiar și alergii alimentare. Dacă  persoana care se apropie să pupe bebelușul a  consumat recent nuci, lactate, soia sau alte alimente care pot cauza alergii alimentare comune, bebelușul poate fi expus.

Boala mână gură picior

Boala mână-gură-picior este un virus care provoacă ulcerații și erupții cutanate în jurul gurii, mâinilor și în zona picioarelor. Deși oricine se poate îmbolnăvi de această boală, ea  este mai frecventă la copiii cu vârsta sub zece ani. În general, boala nu pune viața în pericol, însă poate avea forme mai dificile la sugari. Și asta, deoarece sistemul lor imunitar nu este dezvoltat.

Gripă

Gripa nu este o boală agresivă pentru adulți, însă pentru bebeluși ea poate pune probleme serioase. Iar prin pupat, adulții pot transmite ușor gripa.

Reclamă

Pupatul bebelușului pe mâni și față: de la ce vârstă este sigur

Trebuie menționat faptul că pupatul bebelușului nu este strict interzis toată  viața. Specialiștii recomandă evitarea acestui obicei mai ales în primele trei luni de viață, când sistemul imunitar al bebelușului este nedezvoltat, iar organismul este mai sensibil. Și orice afecțiune care pentru noi, adulții este ușoară, pentru sugari poate fi periculoasă.

După vârsta de trei luni, bebelușul poate fi expus treptat mediului înconjurător și poate lua contact mai des cu alți oameni.  Tot atunci, pupatul bebelușului pe mâni și față este ceva mai sigur. Cu condiția ca adultul să fie sănătos și să nu aibă simptome.

Ce poți face pentru a preveni îmbolnăvirea bebelușului

Imediat după ce ajungi acasă de la maternitate, ar trebui să stabilești împreună cu partenerul câteva reguli de igienă. Acestea se vor aplica inclusiv musafirilor. Astfel că, de la prima vizită îi poți anunța de modalitatea de interacțiune cu bebelușul pe care voi v-o doriți.

-amintește-le celor care vin în vizită să se spele pe mâni înainte de a intra în contact cu bebelușul

-roagă-i să poarte masca, mai ales în sezonul rece când afecțiunile respiratorii sunt mai frecvente

-în cazul în care musafirii vin cu cei mici, asigură-te că distanța dintre ei și bebeluș este una considerabilă. Copiii care frecventează grădinița sau școala sunt mai predispuși să poarte virusuri.

-roagă musafirii să nu pupe bebelușul pe mâni sau pe obraji, mai ales în primele trei luni de viață.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă care bea apă
08:14
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Fetiță stă pe covor și desenează
07:21
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
10 septembrie, 07:46
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
10 septembrie, 07:02
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Închide