Reclamă

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Pupatul bebelușului pe mâni și față este un obicei împământenit în multe culturi, inclusiv la noi. Orice vine în vizită la bebeluș îi pupă mâinile sau obrăjorii. Numai că ce nu știu mulți dintre noi, este faptul că acest obicei poate fi destul de periculos pentru micuț. Prin pupat se pot transmite virusuri și bacterii, iar sistemul imunitar nedezvoltat al bebelușului nu poate lupta cu ele.

Mama își pupă bebelușul pe față
Pupatul bebelușului pe mâini și obraji este un obicei întâlnit mai des în țările din Europa de Est / Shutterstock

Imediat după naștere, familia și apropiații vin să vadă bebelușul. Și, cel mai probabil, o bunică sau o mătușă nu se va lăsa până nu-i va pupa mâinile sau obrajii. Ba chiar și tu și partenerul tău veți fi înnebuniți să-l smotociți. Reacții, de altfel, perfect normale. Însă la ce nu se gândește nimeni, este riscurile la care expui bebelușul prin pupatul mâinilor și a obrajilor.

Pupatul bebelușului pe mâini și față îl poate îmbolnăvi

Da, este adevărat. Pupatul bebelușului pe mâni și față îl pot îmbolnăvi. Iar explicația medicală este simplă: prin pupat se răspândesc germeni, virusuri și bacterii. Numai că, după cum probabil știi, sistemul imunitar al bebelușului este destul de fragil. Așa că îi va fi destul de dificil să lupte cu acestea. Consecința va fi transmiterea unor boli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai ales în primele luni, este foarte important să protejezi bebelușul cât poți de mult de acest obicei. Indicat ar fi ca nici măcar tu sau partenerul să nu-l pupați excesiv de mult. Deoarece riscul să contacteze următoarele afecțiuni este destul de mare.

Reclamă

VRS (virusul sincițial respirator)

VSR este o afecțiune foarte gravă, care poate fi transmisă prin contact fizic sau prin tuse sau strănut. VSR poate provoca probleme respiratorii grave și poate afecta, de asemenea, inima și creierul. Așadar, de preferat ar fi ca nicio persoane cu simptome de răceală să nu se apropie de bebeluș. Însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci recomandat ar fi ca adultul să poarte mască.

Reacții alergice

Unele produse cosmetice sau de îngrijire personală precum creme de față sau rujuri îi pot provoca bebelușului iritații sau alergii. Evident că nu pe micuț îl vei da cu cremă sau ruj. Ne referim la produsele folosite de adultul care-l pupă. Simpla atingere a pielii delicate îi poate provoca micuțului unele reacții. Ca să nu mai vorbim de faptul că pot apărea chiar și alergii alimentare. Dacă  persoana care se apropie să pupe bebelușul a  consumat recent nuci, lactate, soia sau alte alimente care pot cauza alergii alimentare comune, bebelușul poate fi expus.

Boala mână gură picior

Boala mână-gură-picior este un virus care provoacă ulcerații și erupții cutanate în jurul gurii, mâinilor și în zona picioarelor. Deși oricine se poate îmbolnăvi de această boală, ea  este mai frecventă la copiii cu vârsta sub zece ani. În general, boala nu pune viața în pericol, însă poate avea forme mai dificile la sugari. Și asta, deoarece sistemul lor imunitar nu este dezvoltat.

Gripă

Gripa nu este o boală agresivă pentru adulți, însă pentru bebeluși ea poate pune probleme serioase. Iar prin pupat, adulții pot transmite ușor gripa.

Reclamă

Pupatul bebelușului pe mâni și față: de la ce vârstă este sigur

Trebuie menționat faptul că pupatul bebelușului nu este strict interzis toată  viața. Specialiștii recomandă evitarea acestui obicei mai ales în primele trei luni de viață, când sistemul imunitar al bebelușului este nedezvoltat, iar organismul este mai sensibil. Și orice afecțiune care pentru noi, adulții este ușoară, pentru sugari poate fi periculoasă.

După vârsta de trei luni, bebelușul poate fi expus treptat mediului înconjurător și poate lua contact mai des cu alți oameni.  Tot atunci, pupatul bebelușului pe mâni și față este ceva mai sigur. Cu condiția ca adultul să fie sănătos și să nu aibă simptome.

Ce poți face pentru a preveni îmbolnăvirea bebelușului

Imediat după ce ajungi acasă de la maternitate, ar trebui să stabilești împreună cu partenerul câteva reguli de igienă. Acestea se vor aplica inclusiv musafirilor. Astfel că, de la prima vizită îi poți anunța de modalitatea de interacțiune cu bebelușul pe care voi v-o doriți.

-amintește-le celor care vin în vizită să se spele pe mâni înainte de a intra în contact cu bebelușul

-roagă-i să poarte masca, mai ales în sezonul rece când afecțiunile respiratorii sunt mai frecvente

-în cazul în care musafirii vin cu cei mici, asigură-te că distanța dintre ei și bebeluș este una considerabilă. Copiii care frecventează grădinița sau școala sunt mai predispuși să poarte virusuri.

-roagă musafirii să nu pupe bebelușul pe mâni sau pe obraji, mai ales în primele trei luni de viață.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Cei doi copii își îmbrățișează mama care tocmai a venit acasă de la muncă
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
Echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă este o provocare pentru mulți oameni. Dacă și tu simți că jonglezi constant între responsabilitățile profesionale și cele personale, acest articol îți oferă soluții practice pentru......
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
3
Fetița este pusă să aleagă între două cartonașe
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Independența copilului tău începe cu abilitatea de a lua decizii. Când îl ajuți să gândească singur și să-și asume alegerile, îl pregătești pentru o viață responsabilă și plină de încercări. Dar cum încurajezi copilul să ia......
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Parteneri
Cele mai noi
Un băiat și o fetiță participă la cursurile extracurriculare de pictură
08:26
Cum să alegi activitățile extracurriculare potrivite pentru copilul tău
Cum să alegi activitățile extracurriculare potrivite pentru copilul tău
Mama îi pune copilului mănușile pe mână, chiar lângă mașină
07:13
Reguli simple pentru siguranța copilului în aer liber pe vreme rece
Reguli simple pentru siguranța copilului în aer liber pe vreme rece
Bunicul se joacă împreună cu nepotul cu jucării din lemn
20 ianuarie, 07:28
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Mama îi dă bebelușului picături de vitamina D
20 ianuarie, 06:04
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
19 ianuarie, 07:37
Importanța cititului: cum să alegi cărți potrivite pentru copilul tău
Importanța cititului: cum să alegi cărți potrivite pentru copilul tău
O mamă stresată de copii
19 ianuarie, 06:28
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Închide