Reclamă

Greșeli de parenting care împiedică dezvoltarea mintală a copilului

Stilurile și tehnicile parentale joacă un rol important în formarea dezvoltării mintale și emoționale a copilului. În timp ce unii factori contribuie la progres, există și unele greșeli de parenting care împiedică dezvoltarea mintală a copilului.

Mama își ține fetița care râde în brațe
Cu cât descoperi aceste greșeli mai devreme, cu atât vei evita consecințele pe termen lung asupra copilului / Shutterstock

A fi părinte nu este deloc ușor. Unii ar spune că este chiar provocator, Însă, dacă îți dorești ca al tău copil să fie puternic, echilibrat și sănătos din toate punctele de vedere, atunci ar trebui să încerci să-l crești cât mai bine cu putință. Și să încetezi să mai faci unele greșeli de parenting  care pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății emoționale și psihice a copilului.

Greșeli de parenting care împiedică dezvoltarea mintală a copilului

Potrivit specialiștilor, există unele greșeli de parenting pe care mulți dintre noi le facem. Fie cu intenție, fie fără intenție. Consecințele acestora pe termen lung se văd și se resimt în comportamentul și în dezvoltarea mintală a copilului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Respingi sentimentele copilului

Un aspect important al parentingului este recunoașterea și validarea sentimentelor copilului. Atunci când părinții resping sau minimizează emoțiile copilului, acesta poate învăța că sentimentele sale nu sunt importante sau valide. De exemplu, replici precum „Nu plânge, nu e mare lucru” sau „Nu ar trebui să fii trist pentru asta” îi transmit copilului mesajul că emoțiile sale nu contează.

Acest tip de comportament poate duce la dificultăți în exprimarea și gestionarea emoțiilor în viața de adult. Copilul poate deveni incapabil să identifice și să proceseze corect sentimentele, ceea ce poate duce la probleme de anxietate, depresie și dificultăți în relațiile interpersonale.

Nu-l lași să-și confrunte eșecul

Protejarea excesivă a copilului de eșecuri poate părea o metodă de a-l feri de suferință, dar pe termen lung, aceasta poate fi dăunătoare. Copiii care nu sunt lăsați să experimenteze eșecul și să învețe din el pot dezvolta o teamă de a încerca lucruri noi sau de a-și asuma riscuri. Ei pot deveni dependenți de părinți pentru soluționarea problemelor și pot dezvolta o stimă de sine scăzută.

Eșecurile sunt o parte naturală a vieții și învățarea modului de a le face față este esențială pentru dezvoltarea rezilienței și a abilităților de rezolvare a problemelor. Ca părinte,  ar trebui să încurajezi copilul să înfrunte eșecurile și să-l sprijini în găsirea soluțiilor, mai degrabă decât să-i rezolve problemele în locul lui.

Te cerți cu partenerul în fața copilului

Conflictele între părinți sunt inevitabile, dar modul în care acestea sunt gestionate în prezența copilului este extrem de important. Certurile frecvente și intense în fața copilului pot crea un mediu nesigur și stresant, afectând sentimentul de siguranță și stabilitate al acestuia.

Reclamă

Un copil expus constant la certuri între părinți poate dezvolta anxietate, probleme de comportament și dificultăți în relațiile interpersonale. Este important  să gestionezi conflictele într-un mod calm și respectuos. Și, dacă este necesar, să vă rezolvați divergențele în absența lui, pentru a-i oferi un mediu familial sănătos.

Îi îndeplinești toate cerințele

Satisfacerea imediată a tuturor cerințelor copilului poate părea o metodă de a-l face fericit pe moment. Dar pe termen lung, aceasta poate duce la incapacitatea de a face față frustrărilor. Copiii care primesc tot ceea ce doresc, fără a învăța să aștepte sau să facă eforturi, pot deveni egoiști și lipsiți de empatie.

Este esențial să stabilești limite și să îl înveți pe copil valoarea muncii și a răbdării. Astfel, acesta va învăța să aprecieze efortul și să-și gestioneze mai bine frustrările și dezamăgirile.

Aștepți să fie perfect

Presiunea constantă de a fi perfect poate avea efecte devastatoare asupra sănătății mintale a copilului. Așteptările nerealiste pot crea un stres enorm și pot duce la anxietate, depresie și probleme de stimă de sine. Copiii care simt că trebuie să fie perfecți pentru a-și mulțumi părinții pot dezvolta o frică intensă de eșec și un sentiment constant de inadecvare.

Ca părinte, ar trebui să încurajezi efortul și progresul, nu perfecțiunea. Este important să-i  arăți copilului faptul că greșelile sunt o parte normală a procesului de învățare. Dar și că este valoros și iubit indiferent de realizările lui.

Parentingul este un echilibru delicat între oferirea de sprijin și încurajarea independenței.  Tocmai de aceea, este important ca părinte să fii conștient de impactul comportamentului tău. Și să adopți metode de parenting care să promoveze o dezvoltare emoțională și psihică echilibrată.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide