Stâlcirea cuvintelor sunt o parte normală a dezvoltării copilului mic. El trebuie să-și folosească mușchii gurii și să învețe cum să gestioneze numeroasele sale părți mobile pentru a mânca, a bea și a vorbi. Întârzierile de vorbire și alte probleme legate de gură pot fi un semn al unei tulburări oral-motorii sau de vorbire.
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire
Un copil cu o tulburare oral-motrică are probleme în a-și controla buzele, limba și mușchii maxilarului, ceea ce face ca abilitățile gurii să fie destul de greu de stăpânit. Deși acestea sunt probleme fizice, există și tulburări de vorbire și motorii și au adesea o componentă neurologică. Două dintre cele mai frecvente tulburări sunt:
- Apraxia, numită uneori dispraxie a vorbirii: Copiii cu apraxie au probleme în mișcarea și coordonarea diferitelor părți ale gurii pentru a forma cuvinte.
- Tulburări de articulație: Acestea se referă la omiterea consoanelor atunci când se vorbește și înlocuirea unui sunet cu altul.
Semnele tulburărilor oral-motorii
- refuză să mănânce alimente care trebuie mestecate
- cântărește mai puțin și tinde să fie mai scund decât alți copii de vârsta lui
- are dificultăți în a scoate limba sau a o mișca dintr-o parte în alta
- e greu de înțeles
- salivează după vârsta de 18 luni
- şchiopătează excesiv
- folosește mai ales sunete vocale după 18 luni
- omite unele consoane din cuvinte la vârsta de trei ani
- adaugă sunete suplimentare cuvintelor
- are probleme în a pune silabele în ordinea corectă
Ce cauzează aceste tulburări
Experții cred că la baza acestor tulburări se află o afecțiune neurologică care afectează capacitatea creierului de a trimite semnalele potrivite mușchilor gurii. Genetica, problemele de auz și malformațiile congenitale, pot fi și eled de vină.
Cu toate acestea, cu cât un copil este diagnosticat mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient, așa că discută cu medicul orice îngrijorare ai. Simptomele acestor tulburări oral-motorii tind să devină mai evidente în jurul vârstei de doi ani sau mai târziu.
Copiii cu apraxie și alte probleme oral-motorii își pot rezolva problemele de vorbire cu ajutorul unui logoped. Un terapeut va avea grijă să-l introducă în activități distractive pentru a-și întări mușchii gurii.
Mulți dintre copiii care sunt diagnosticați la timp își pot depăși complet întârzierile de vorbire și problemele de hrănire prin terapie. Chiar și copiii mici cu apraxie extremă pot învăța să se exprime în alte moduri, cum ar fi limbajul semnelor sau arătând imagini pentru a transmite un mesaj.
Logopedia este o specializare a medicinii menită să ajute persoanele cu probleme de comunicare orală. Logopedul evaluează şi încearcă să trateze dificultăţile de vorbire şi limbaj ale persoanelor de orice vârstă, cu scopul de a le determina să-şi utilizeze la maximum potenţialul de comunicare verbală.