Bebelușii imită, în general, grupuri de sunete, repetitive, și chiar dacă nu știi ce va spune prima dată, acesta este un moment important, plin de emoție. Pe măsură ce aceștia cresc, asimilează tot mai multe cuvinte și vei fi tentată să compari abilitățile sale lingvistice cu cele ale copiilor de vârstă similară.
Încurajează bebelușul să vorbească în 7 pași
Calitatea și cantitatea cuvintelor poate veni natural atunci când îi consideri pe bebeluși ca pe niște omuleți cu care poți comunica, gata pentru a fi informați și să-și împărtășească gândurile și sentimentele, spune janetlansbury.com.
1. Comunicare bidirecțională încă de la început
Încă de la naștere, bebelușii au nevoie să știe ce se întâmplă, care sunt acțiunile noastre („acum vin să te iau în brațe“) și că suntem atenți la semnalele lor nonverbale. Dacă îl întrebi ceva pe bebeluș, este important să aștepți, înainte de a reacționa. Practic, îi oferi timp să asimileze întrebarea și chiar dacă nu vei avea întotdeauna succes la început, bebelușii aud și asimilează mesajul tău. „Vrem ca tu să ne spui ce ai nevoie și ce simți. Credem că ești capabil să comunici cu noi și vom face tot ce ne stă în putință pentru a te înțelege.“
2. Folosește persoana întâi și vocea normală
Pentru bebeluși este important ca tu să vorbești corect și să-ți păstrezi tonalitatea obișnuită. Încearcă să vorbești ca și cum ai vorbi cu un adult. Nu încerca să „te prostești“ când vorbești, pentru că bebelușii învață prin imitație și, în plus, se simt lipsiți de respect dacă le vorbești de sus.
Folosește persoana întâi când vorbești cu bebelușul, ca și când ai vorbi cu un alt adult. În loc să spui „Mami îl iubește pe Ionuț“, ar trebui să spui „Te iubesc“. Bebelușii știu exact cine sunt părinții lui sau cine este el și nu trebuie să le reamintești continuu.
3. Vorbește despre lucruri reale
Cu alte cuvinte, în loc să învățați cuvinte, folosiți-le. Să ridici o minge, să arăți spre ea și să spui „minge” este o predare mult mai puțin eficientă (pe lângă faptul că este o plictiseală gargantuescă, în ceea ce mă privește) decât să comentezi în context un eveniment relevant (și, prin urmare, semnificativ). „Te-ai deplasat până la bila roșie și ai atins-o, iar apoi aceasta s-a rostogolit mai departe”.
Ca și noi, bebelușii învață cel mai bine atunci când sunt implicați într-o conversație. În loc să-i arăți o minge și să-i spui că se numește „minge“, poți să spui: „Ai mers până la mingea roșie și ai atins-o, iar apoi aceasta s-a rostogolit.“ E o modalitate bună de a folosi mult mai multe cuvinte și de a avea o conversație. Atunci când sunt interesați, copiii se uită la adultul care le vorbește. Și dacă ei sunt implicați într-o activitate, este bine să așteăți să termine.
4. Citește-i cărți și spune-i povești
Atunci când citești cu copilul, trebuie să lași orice activitate deoparte și să te implici activ în discuție. Lasă bebelușul să conducă cititul, să stea cât dorește pe o pagină, chiar și să sară pagini sau să rotească cartea cu susul în jos. Discută cu el despre tot ce vezi și încurajează-l să-ți arate și el ce îi place.
Dacă ești creativă și ai disponibilitate, seara, poți să-i spui o poveste inventată. Este un prilej excellent să petreceți puțin timp împreună.
5. Lasă-l să se bâlbâie
Bâlbâiala înseamnă a vorbi, pentru că, de fapt, bebelușii așa vorbesc la început. Nu ignora bâlbâielile și nici nu încerca să râzi de ei. În schimb, poți să-i încurajezi și să le vorbești cu respect, încercâd să îi ajuți să se exprime. Poți să-i spui: „Îmi spui ceva. Îmi spui despre pisica care tocmai a trecut pe lângă tine?“ sau „Ai multe de spus astăzi“.
6. Nu corecta inutil
Atunci când copiii încearcă să învețe limbajul, uneori spun greșit culorile, animalele și alte lucruri, iar adulții au tendința să corecteze imediat aceste greșeli. Este indicat să nu faci asta pentru că este inutil și descurajant. Janet Lansbury spune că în cartea Learning All The Time, scrisă de John Holt, acesta explică: „Când copiii învață pentru prima dată să vorbească, vor folosi adesea numele unui obiect pentru a se referi la o întreagă clasă de obiecte similare“.
Iată ce mai spune acest adespre a corecta mereu copilul: „Dacă v-ar vizita o persoană dintr-o țară străină, nu ați corecta fiecare greșeală pe care o face în limba engleză, oricât de mult și-ar dori să învețe această limbă, pentru că ar fi nepoliticos. Nu ne gândim la nepolitețe sau la politețe ca fiind aplicabile în relațiile noastre cu copiii foarte mici. Dar sunt.“
7. Atenție la gânduri și sentimente
Bebelușii se simt încurajați să continue să vorbească le iei în considerare gândurile și ideile. Atunci când bebelușul îți indică să-i schimbi scutecul, în locul unui refuz pe motiv că este curat încă, ai putea începe să comunici cu acesta. Ai putea încerca astfel: „Oh, vrei să spui că vrei să-ți schimbi scutecul?“, apoi, așteptă un răspuns. Continuă cu : „Da? Ei bine, pot înțelege cu siguranță că vrei să faci asta din nou. Este distractiv să petrecem acel timp împreună. Dar tu ești uscat și, prin urmare, nu te vom schimba acum. Poate peste câteva minute.“
Sau dacă în loc de pepene spune „pepe“, chiar după ce a mâncat. Nu trebuie să-i spui că nu poate, pentru că deja a mâncat. Pentru a încuraja implicarea în discuție, ar trebui să încerci asa: „Te gândești la pepene?” Apoi, așteaptă un răspuns. „Ai mânca pepene?“ Așteaptă din nou un răspuns din partea bebelușului. „ Oh, nu ți-e foame? Îți face plăcere să spui «pepene»? E un cuvânt amuzant, nu-i așa?“