Atunci când vine vorba de a le spune copiilor tăi despre divorț, mulți părinți se blochează. Pentru a fi mai ușor, este bine să te pregătești puțin înainte și să anticipezi întrebările dificile pe care ar putea să vi le pună copii. Nu uita că trebuie să gestionezi și să ții în frâu și propriile anxietăți. Din fericire, există modalități de a-i ajuta pe copiii să facă față tulburărilor provocate de o despărțire.
Cum să le spui copiilor despre divorț
Atunci când te gândești cum să le spui copiilor despre divorț, psihologii sugerează să vă alegeți cuvintele cu grijă, să oferiți multă dragoste și reasigurare pe tot parcursul procesului de divorț. Copiii au nevoie de îmbrățișări, prezență, atenție, timp de calitate, amabilitate și respectarea promisiunilor. Poți lua în considerare următoarele.
1. Planifică ceea ce vei spune
Planificând când, cum și ce le vei spune copiilor, îți va fi mai ușor să gestionezi situația, spune psychologytoday.com. Alege o zi în care nu ești pe fugă, de preferat în weekend, sau când e o de sărbătoare sau înainte de a merge școală sau la culcare. În cazul în care nu poți ajunge la un acord cu partenerul legat de discuția despre divorț, poți apela la un mediator. Pentru ca totul să meargă bine, este important este să nu spui totul impulsiv, într-un moment atât de emoțional.
2. Vorbește copiilor în același timp
Este bine să-și faci un plan legat de cum să le spui copiilor despre divorț. Atunci când decizi să faci anunțul și ai mai mulți copii, de diferite vârste, vorbește-le despre divorț tuturor, în același timp. Un copil nu ar trebui să afle de la fratele care a auzit primul. După aceea, dacă vrei, poți continua să discuți cu copiii mai mari, în cadrul unei conversații separate.
3. Nu învinovăți
Cel mai probabil vei fi tentată de a spune cine este vinovatul. Evită să faci asta, chiar dacă știi foarte bine care este cauza. Acest lucru îi va face pe copiii să se simtă prinși la mijloc, într-o legătură de loialitate, iar acest lucru nu este deloc sănătos pentru ei. În această situație, adevărul este mai puțin important. Copiii au nevoie de sprijin și reasigurarea că sunteți lângă ei, chiar dacă nu veți mai putea fi ca înainte.
Tot pentru a nu învinovăți, folosește cuvântul „noi“ atunci când explici deciziile care au fost luate. Și chiar dacă ai putea primi întrebări insistente din partea copiilor mai mari, le poți spune aceste fraze generale: „Nu suntem fericiți împreună.“ sau „Amândoi vrem ca certurile noastre să înceteze.“ sau „Am încercat să ne rezolvăm neînțelegerile, dar nu am reușit“. De asemenea, ai putea spune: „Ne place unul de celălalt și vrem să fim prieteni, dar nu ne mai iubim.“ sau „Amândoi ne dorim lucruri diferite în viața noastră.“.
4. Spune-le copiilor ce se va schimba și ce va rămâne la fel
Fii sinceră și spune-le copiilor că vor exista schimbări și că le vei spune tot ceea ce știi și tu. Cel mai probabil acestea vor fi legate de locuință, cu cine vor locui și care părinte va părăsi casa.
În cazul în care ai stabilit cu partenerul un program pentru împărțirea timpul cu copiii, anunțați-i despre acesta. Este important să-i reasiguri cu privire la lucrurile care vor rămâne la fel. Acestea sunt: școala, prietenii, sportul sau alte activitățila care participă. Și nu uita să le spui că dragostea pentru ei nu se va schimba niciodată. Explică-le că părinții pot divorța unul de celălalt, dar nu divorțează niciodată de copiii lor.
5. Reasigurarea este cheia
Copiii au nevoie să știe că divorțul nu are loc din cauza lor și că nimic din ceea ce au făcut ei nu a influențat ceea ce se întâmplă. Pentru că există multe necunoscute la începutul unei separări, nu fă promisiuni pe care le poți încălca. Nu promite că nu va trebui să vă mutați niciodată sau că vor merge în continuare în tabără, decât dacă ești absolut sigură. În schimb, poți să-i asiguri că vor merge în continuare la aceeași școală, că va petrece aceleași zile speciale alături de prietenii lor și că totul va fi bine după ce toți se vor obișnui cu noile aranjamente.
6. Reacțiile copiilor sunt complet normale
Copiii nu știu cum să-și exprime emoțiile intense și e posibil să se simtă copleșiți și să se închidă în ei. Abia după ceva vreme și-ar putea exprima sentimentele. Important este să le explici calm și să fii sinceră. Cu siguranță, nu va fi o singură discuție. Copiii trebuie să știe că pot să pună întrebări ori de câte ori au vreo nelămurire. Dacă nu știi răspunsul la o întrebare, spune-le că le vei răspunde când vei avea unul.