Reclamă

Cercetătoarea Thea Ionescu spune că școlarii trebuie lăsați să calculeze pe degete. Cum îi ajută această metodă în dezvoltare

Cercetătoarea Thea Ionescu spune că școlarii trebuie lăsați să calculeze pe degete. Conferenţiar universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Thea Ionescu este specialist în psihologia dezvoltării.

Mai mulți copii în bănci, în sala de clasă
De-a lungul carierei sale, Thea Ionescu a vrut să găsească cel mai potrivit răspuns pentru întrebarea cum e cel mai bine să învățăm / Shutterstock

De-a lungul carierei sale, Thea Ionescu a vrut să găsească cel mai potrivit răspuns pentru întrebarea cum e cel mai bine să învățăm. Studiile au spus mereu că experiența este cea care ne favorizează dezvoltarea.

Cercetătoarea Thea Ionescu spune că școlarii trebuie lăsați să calculeze pe degete

„Pentru ca un creier să poată abstractiza are nevoie de multe exemple clare, iar clare înseamnă concrete. Și, dacă și fac lucrul respectiv, pentru creier e cel mai ușor, e modalitatea naturală de a învăț”, a spus Thea Ionescu, cercetător în cadrul Laboratorului de Psihologia Dezvoltării de la acelaşi departament, unde coordonează grupul Flexibilitate şi Cogniţie Ancorată, potrivit edupedu.ro.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Thea Ionescu condamnă într-un fel modalitatea de predare a unor profesori și învățători. Ea spune că abstractizarea informațiilor nu îi ajută deloc pe elevi să-și dezvolte abilitățile cognitive.

Reclamă

„Dacă abstractizăm conținutul și mergem doar pe dictare, îi e foarte greu creierului să înțeleagă despre ce e vorba și consumă resurse cu a înțelege la ce se referă numerele alea, la ce se referă propoziția asta, la ce se referă anii ăștia de domnie”, a mai spus Thea Ionescu.

Reprezentarea concretă a lucrurilor și locurilor din jur reprezintă de fapt cheia spre o învățare corectă și eficientă.

„Știu învățătoare care din clasa a III-a le interzic copiilor să numere pe degete. Dar trebui să-i lași să-și folosească mâinile și degetele. Tocmai asta dovedesc studiile în mod repetat că avem ancorată cogniția în corp. Adică trebuie să mă lași să pot să-mi folosesc corpul ca să înțeleg mai bine din gesturi. Și acest lucru trebuie să se întâmple și mai târziu. E adevărat, nu sărim și dansăm și numărăm pe degete tot timpul, dar găsești ancorare socială, găsești ancorare emoțională, te legi de cunoștințele pe care le au, că și aceasta este o ancorare în experiență anterioară.”

Ce le lipsește de fapt profesorilor care doar le dictează elevilor lecția

Thea Ionescu spune că felul de predare atât de rigid al unor profesori vine din faptul că nu fac foarte multă practică înainte de a ajunge la catedră.

Reclamă

„Eu nu-i formez direct pe profesori, dar sigur am colegi care-i formează foarte bine pe profesori. O posibilă problemă e că ei nu fac atât de multă practică. Revenind la faptul că eu am făcut liceul pedagogic, eu am prins și 5 ani. Am avut o zi de practică pe săptămână. Deci profesorii ar trebui să aibă de la bun început contact cu elevii. Ar să fie învățați să gândească ce e o programă, cum o fac? Cum îmi gândesc lecția?

Care-i rolul planului dacă ți-l faci bine. Planul îți dă lecția, dar asta nu înseamnă că numai te duci și dictezi.”

Întrebată ce ar trebui să facă școala pentru a educa cetățeni funcționali, Thea Ionescu a spus că un cetățean funcțional este acel om care gândește mereu cu mintea lui și nu să se ia după cei din jur.

„Cred că ar trebui să ne gândim foarte bine ce intră în acel nivel. Ce trebuie să știe ca să fie cetățean funcțional. Eu cred că trebuie să gândească cu mintea lui oricând. Când trebuie să-și cumpere ceva, când trebuie să voteze, când decide să se căsătorească sau nu.

Și atunci probabil ar trebui pornit de la cum îl echipăm pe copil ca să ajungă adultul care gândește cu mintea lui. Aici cred că nici la nivel internațional nu sunt răspunsuri. Ar trebui să ne gândim poate nu neapărat la conținuturi. E important să știm cum îl punem să pe copil învețe acele conținuturi și să le gândească.

Nu contează cât conținut, cât mai mult, ce atitudini cultivăm, inclusiv față de învățare. Trebuie să-i lași spațiu să greșească și să-l ajuți să corecteze greșeala.

Trebuie să vorbim nu doar despre cum predăm română, ci și despre la ce mă ajută română? La ce mă ajută fizica? Nu despre câte teorii știu, ci despre cum mă ajută ele să înțeleg lumea în care trăiesc.”

Te-ar mai putea interesa și
O clasă organizată în pădure
O fostă profesoară s-a retras în pădure alături de cei trei copii: „Nu îmi voi lăsa niciodată copiii la școală și nici nu le voi da teme”
O fostă profesoară s-a retras în pădure alături de cei trei copii: „Nu îmi voi lăsa niciodată copiii la școală și nici nu le voi da teme”
O mamă și un tată, care stau pe covor cu fetița lor și fac activități împreună
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Închide