Reclamă

10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți. Descoperă ce ai putea spune în schimb

Ca părinți, ne dorim să le să le oferim copiilor noștri toată dragostea și sprijinul de care au nevoie, pentru a deveni adulți sănătoși și fericiți. Dar, uneori, frazele pe care le spunem îi fac pe copii să se îndepărteze și să nu mai aibă încredere în noi. Evident, niciun părinte nu vrea să spună fraze dăunătoare, dar există mai multe motive pentru care aceste fraze sunt spuse. Poate le folosim pentru că și nouă ni le-au spus părinții noștri sau pentru că suntem nervoși. Iată care sunt cele 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți, de care ar trebui să te ferești.

Mamă, îmbrăcată în jeanși și cămașă albă, care stă pe un covor alb, în living, și arată cu degetul spre copilul ei, îmbrăcat cu jeanși și o bluză albă cu dungi albastre, care a împrăștiat multe cuburi colorate, iar în spate, pe fundal este o bibliotecă pe care sunt așezate diferite obiecte, ilustrând 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți
Atunci când unui copil i se spune de nenumărate ori că face "mereu/întotdeauna" ceva, ar putea începe să creadă că acest lucru este de fapt adevărat / Shutterstock

Gândește-te cu atenție la lucrurile pe care vrei să le spui copiilor în fiecare zi. Cuvintele au un efect mai mare asupra lor decât ai putea crede. De aceea, alegerea cu grijă a cuvintelor este cheia pentru a-ți ajuta copilul să devină un adult sănătos și fericit.

10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți

Uneori, părinții folosesc anumite fraze în comunicarea cu copii care i-ar putea afecta pe termen lung. Descoperă care sunt cele 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți și care îi descurajează să se deschidă față de ei:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Nu vreau să aud asta!

Mulți părinți folosesc această frază atunci când nu vor să audă justificările copilului lor pentru ceva ce s-a întâmplat. Din nefericire, dacă îi spui copilului tău că nu vrei să auzi ce are de spus, vei cauza două probleme.

Prima problemă este legată de faptul că va învăța că nu ești interesată de ceea ce are de spus. Acest lucru îl poate determina pe copil să aibă resentimente față de tine și poate să nu-ți mai împărtășească nimic pe viitor, indiferent că este de bine sau de rău.

A doua problemă este că nu vei mai avea ocazia să afli ce s-a întâmplat într-o anumită situație. Dacă ți-ai asculta copilul, ai putea afla mai multe despre ce s-a întâmplat și ai putea acționa în consecință. În loc să spui că nu vrei să auzi, respiră adânc și ascultă-l. 

2. Lasă-mă în pace!

Indiferent de vârstă, atunci când spui copilului să te lase în pace, acesta ar putea înțelege că îl cerți pentru ceva ce nu a făcut sau că nu-l mai placi. Drept urmare, faptul de a fi respins de un părinte, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, poate avea un efect dăunător asupra unui copil.

Chiar dacă este normal să ai și timpul tău liber, încearcă să-i spui copilului în alt mod. Ai putea încerca: „Mama  are nevoie de puțin timp singură“. „Lasă-mă în pace“ este una dintre cele 10 fraze care îi îndepărtează pe copii de părinți pentru că înseamnă respingere. În schimb, cealaltă abordare presupune onestitate și intenție.

Reclamă

3. De ce nu poți fi ca x?

Comparațiile nu sunt deloc bune sau eficiente. Ca rezultat, acestea fac copilul să se simtă prost în legătură cu propria persoană. În plus, comparațiile pot avea efect contrar. Ar putea să îi facă pe copii să adâncească și să afișeze mai mult comportamentul nedorit.

Pentru a fi eficientă ai putea să-i spui: „Cum putem găsi o modalitate prin care să-ți faci temele fără să te rog eu?“. Acest tip de frază presupune ca el să rezolve o problemă împreună cu tine, într-un mod în care el deține puterea.

Reclamă

4. Știam că nu poți să o faci!

Chiar dacă acest lucru este adevărat, copiii nu se simt bine să audă asta de la părinții lor. Pentru crește stima de sine a copilului, este de preferat să spui: „Păcat. Știu că poți să o faci! Ce pot face ca să te ajut să reușești data viitoare?“.

Când părinții cred în copiii lor, acest lucru îi ajută să aibă mai mult succes în a duce la bun sfârșit ceea ce au de făcut.

5. Ei sunt doar geloși pe tine

Pentru a menține stima de sine a copiilor ridicată, mulți părinți fac o altă greșeală. Aceștia le spun că sunt perfecți, în credința că acest lucru le va aduce succesul.

Din păcate, spunându-i copilului tău că este mai bun decât toți ceilalți, nu va face decât ca acesta să nu mai aibă încredere în tine. Așadar, în loc să-i spui copilul că este mai bun decât toți ceilalți, lăudă-l atunci când excelează cu adevărat. Mai mult, susține-l atunci când are probleme. 

6. Tu ești preferatul meu

Încă o dată, compararea copilului tău cu frații săi nu este un lucru sănătos, din mai multe motive. Dacă îi spui copilului că este favoritul, ar putea să creadă că poate face tot ceea ce dorește, fără a exista repercusiuni.

În plus, dacă va spune fraților acest lucru, nu face decât să îi rănească și să îi pregătească să concureze între ei pentru afecțiunea ta. Mai mult, când vei avea o zi proastă, ar putea crede că starea ta are legătură cu ei și că și-au pierdut dragostea ta. În loc să spui: „Tu ești preferatul meu“, poți opta pentru: „Ești incredibil și sunt atât de fericită că ești copilul meu“.

7. Nu fi prost!

Sunt unii părinți care cred că motivează copiii adresându-le cuvinte jignitoare sau răutăcioase. De fapt, prin asta se minimalizează capacitatea copilului de a face ceva corect. În plus, i se insuflă ideea că nu are capacitatea mentală de a face acest lucru.

În loc să-i spui copilului: „Ești prost“, vorbește cu el despre cum ar putea face lucrurile diferit în viitor și spune-i că ești convinsă că poate reuși.

8. Dacă ai putea să te străduiești mai mult…

Dacă un copil se străduiește să facă ceva, faptul că îi spuneți că nu s-a străduit suficient de mult nu va face decât să îl frustreze. Ar putea crede că nu l-ai văzut cât de mult a muncit și că nu ai încredere că poate reuși.

În loc să spui: „Dacă ai putea să te străduiești mai mult…“, discută cu copilul despre ceea ce îi face probleme. Apoi, faceți împreună un plan despre cum îl poți ajuta să realizeze ceea ce își dorește.

9. Ce este în neregulă cu tine?

Atunci când copilul știe că a făcut o greșeală sau s-a purtat urât cu fratele sau sora lui, cu siguranță, faptul că cineva i-ar spune că personalitatea lui este deficitară, nu l-ar ajuta să își schimbe comportamentul. 

În loc să-l întrebi ce este în neregulă cu el, discută cu copilul despre motivul pentru care a avut acel comportament. Ajută-l să înțeleagă că ceea ce a făcut nu a fost în regulă, dar nu îi ataca persoana. Astfel, va ști că poate să facă lucrurile diferit.

10. „Mereu/întotdeauna“

„Mereu ești atât de încăpățânat. Mereu ești atât de dificil. Întotdeauna spui lucruri răutăcioase. Întotdeauna nu faci lucrul pe care ai spus că îl vei face.“

Atunci când unui copil i se spune de nenumărate ori că face „mereu/întotdeauna” ceva, ar putea începe să creadă că acest lucru este adevărat. Pentru că face mereu un anumit lucru, copilul se poate gândi că este incapabil să acționeze altfel. Ca urmare, crește crezând că are o problemă și aduce de multe ori acest lucru în viața de adult.

În loc să-i spui: „Întotdeauna ești…“, numește ce te deranjează. Spune-i că este încăpățânat, dificil sau că se poartă urât în acel caz, dar nu generaliza comportamentul. Nu-l face să creadă că modul în care se poartă în acel moment este un defect de personalitate, care nu poate fi corectat.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă, îmbrăcată în galben, care ține fața băiețelului ei, care plânge, în palme, iar pe fundal, în cameră este o plantă cu frunze verzi, în ghiveci, ilustrând Cuvintele pe care nu ar trebui să le spui copilului tău
Cuvintele pe care nu ar trebui să le spui copilului tău, conform specialiștilor
Cuvintele pe care nu ar trebui să le spui copilului tău, conform specialiștilor
Fetiță supărată, îmbrăcată cu o bluză roz,care stă cu mâinile încrucișate la piept, și mama ei, care are ochelari cu rame negre și este îmbrăcată cu o bluză roz, stă în spatele acesteia, cu mâinile încrucișate, supărată, iliustrând copilul răspunde obraznic
Copilul răspunde obraznic. Ce este de făcut în acest caz
Copilul răspunde obraznic. Ce este de făcut în acest caz
Băiețel, îmbrăcat cu o bluză cu dungi colorate și o salopetă din denim albastru, cu pantaloni scurți și cizme verzi, din cauciuc, care aleargă într-o baltă, în parc, ilustrând consecințele naturale în educația copiilor
Consecințele naturale în educația copiilor. O altă abordare pentru a corecta diferite comportamente
Consecințele naturale în educația copiilor. O altă abordare pentru a corecta diferite comportamente
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide