Reclamă

Consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor. Ce spun cele mai recente cercetări în dezvoltarea celor mici

Din păcate, pedeapsa fizică asupra copiilor a fost mult timp considerată o strategie pentru corectarea comportamentului celor mici. Cu toate acestea, consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor sunt multe și nu contribuie deloc la o dezvoltare armonioasă a celor mici.

Un tată care își atenționează fiica cu un băț
Pedeapsa fizică nu este recomandată niciunui copil, indiferent de motiv / Shutterstock

Este pedeapsa fizică cea mai bună formă de disciplină în creșterea copiilor? Cu siguranță nu și ar trebui găsite alternative pentru ca cei mici să fie educați așa cum trebuie.

Consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor

Potrivit datelor furnizate de Asociația Salvați Copiii, numărul cazurilor de violență domestică împotriva copilului a crescut alarmant. În total, în 2023 au fost înregistrate 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dintre acestea 1.994 au fost abuzuri fizice, 2.240 au fost abuzuri emoționale și 1.504 au fost abuzuri sexuale. Cele mai multe cazuri intrate în atenția autorităților au fost cele de abuz prin neglijare și anume 11.605.

În ceea ce privește distribuția pe sexe, numărul fetelor victimă este mai mare, 9.679, față de
cel al băieților, 8.030. În cazurile de abuz sexual, numărul fetelor victimă este de 1.332, față de 172, victime de sex masculin.

Reclamă

Pedeapsa fizică nu este recomandată sub nicio formă

Pedeapsa fizică nu este recomandată niciunui copil, indiferent de motiv. De fapt, este un factor de risc semnificativ pentru o serie de rezultate care își vor pune amprenta dramatic asupra vieții celor mici.

Pe de altă parte, este important să știți că disciplina fizică poartă multe nume. Unii o numesc lovitură, pedeapsă corporală, lovire, palmă, sau abuz fizic. Există și alți termeni, dar indiferent de vocabular, s-a dovedit că toate formele de vătămare fizică a copilului au rezultate negative.

De ce este încă atât de răspândită pedeapsa corporală

În generațiile trecute, mulți adulți nu aveau acces ușor la informațiile pe care oamenii le au acum. De cele mai multe ori, pur și simplu nu au înțeles efectele negative pe termen lung pe care le-ar putea avea pedeapsa fizică asupra copiilor lor. A face rău copiilor lor pentru „disciplină” a făcut parte din psihologia familiei zeci de ani la rând.

Reclamă

În zilele noastre, totuși, majoritatea părinților știu că bătaia și alte forme de pedeapsă fizică nu mai sunt recomandate. Această conștientizare este un factor probabil în declinul general al pedepselor corporale în ultimii ani.

Mulți părinți au devenit mai conștienți de cum să promoveze sănătatea un copil și pe partea emoțională.

Cu toate acestea, în multe cazuri, părinții pur și simplu transmit ceea ce au experimentat în copilărie și se luptă cu adevărat să schimbe tiparele. S-ar putea să-și dorească în mod legitim să înceteze să le facă rău copiilor și sunt mult mai conștienți de drepturile copiilor decât în ​​generațiile anterioare.

Simțindu-se atrași de moduri mai pozitive de educație parentală, unii părinți optează pentru ceea ce ei cred că sunt versiuni mai blânde ale pedepsei fizice pe care au experimentat-o în copilăria lor.

Există sau nu forme „mai blânde” de pedeapsă fizică?

Unii adulți spun că dacă corecția fizică este făcută „cu dragoste”, este în regulă. Problema este că e vorba tot despre o corecție fizică, dar și legată de cum percepe copilul toate aceste abordări. De exemplu, copilul poate învăța: „Dacă cineva îmi face rău, dar o face cu dragoste, tot e iubire.” De asemenea, ei pot ajunge să simtă că merită să fie răniți fizic de oamenii care îi iubesc, lucru total eronat.

De asemenea, unii părinți spun că dacă nu există nicio vătămare fizică a copilului și pedeapsa corporală este pusă în aplicare doar pentru a „atrage atenția”, este mai bine. Totuși, daunele emoționale cauzate de educația parentală bazată pe frică îl afectează în continuare negativ pe copil. Numai frica poate provoca schimbări fizice problematice în creierul copilului, cum ar fi activarea hormonilor de stres în organism.

Rezultate posibile ale pedepselor fizice asupra copiilor

Deși „obiectivul” părinților care folosesc pedeapsa fizică este o supunere sau o conformare, cercetările sugerează că probabil va fi invers. Rezultatele negative pe termen lung ale bătăii sunt îngrijorătoare.

Cercetările arată că pedeapsa fizică crește comportamentului agresiv al copilului.

În plus, pedeapsa corporală pentru „repararea” comportamentului agresiv al copiilor poate de fapt exacerba agresivitatea fizică în mod continuu. Agresivitatea adultului nu este antidotul agresiunii copiilor, doar o alimentează.

Rezultate negative asupra dezvoltării, inclusiv IQ mai scăzut, se numără printre efectele negative ale pedepselor fizice asupra celor mici. Continuarea violenței în familie se transmite din generație în generație, creând un istoric de traume profunde și risc crescut de tulburări psihiatrice.

Agresivitatea asupra copiilor crește probabilitate de abuz de substanțe în viitor, precum și cel de sinucidere.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O fetiță care spală vasele
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Treburile și responsabilitățile adecvate vârstei sunt o parte importantă a dezvoltării unui copil. Ai mai jos o listă cu ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Se spune că cei mici nu fac ceea ce......
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
3
Fetiță răcită stă în pat și tușește
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
Tusea copilului tău poate avea multe cauze, de la o simplă răceală la probleme mai grave, precum COVID-19 sau astm. Statisticile arată că tusea este unul dintre cele mai comune simptome raportate la copii, dar nu toate cazurile necesită......
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
O familie formată din patru memrbii construiește un om de zăpadă
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Iarna în România poate fi o adevărată poveste, mai ales pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate alături de copii. Iată care sunt cele mai potrivite destinații de iarnă în România, pentru o escapadă de neuitat. Țara......
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Parteneri
Cele mai noi
Calendar de Advent, din lemn, colorat în roșu
6 decembrie, 07:17
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
O fetiță care vrea să afle cât este de înaltă
6 decembrie, 07:09
Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă. Ce factori influențează înălțimea unui copil
Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă. Ce factori influențează înălțimea unui copil
Un borcan cu dulceață de afine și semințe de chia pus pe o masă din lemn
4 decembrie, 07:10
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Mama vorbește îngrijorată al telefon în timp ce-și ține bebelușul care plânge în brațe
4 decembrie, 06:18
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
O fetiță care își pune apă de la robinet
3 decembrie, 07:39
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Un bol plin cu cuburi de mere glazurate cu scorțișoară
3 decembrie, 06:51
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Închide