Reclamă

Consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor. Ce spun cele mai recente cercetări în dezvoltarea celor mici

Din păcate, pedeapsa fizică asupra copiilor a fost mult timp considerată o strategie pentru corectarea comportamentului celor mici. Cu toate acestea, consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor sunt multe și nu contribuie deloc la o dezvoltare armonioasă a celor mici.

Un tată care își atenționează fiica cu un băț
Pedeapsa fizică nu este recomandată niciunui copil, indiferent de motiv / Shutterstock

Este pedeapsa fizică cea mai bună formă de disciplină în creșterea copiilor? Cu siguranță nu și ar trebui găsite alternative pentru ca cei mici să fie educați așa cum trebuie.

Consecințele negative ale pedepselor fizice aplicate copiilor

Potrivit datelor furnizate de Asociația Salvați Copiii, numărul cazurilor de violență domestică împotriva copilului a crescut alarmant. În total, în 2023 au fost înregistrate 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dintre acestea 1.994 au fost abuzuri fizice, 2.240 au fost abuzuri emoționale și 1.504 au fost abuzuri sexuale. Cele mai multe cazuri intrate în atenția autorităților au fost cele de abuz prin neglijare și anume 11.605.

În ceea ce privește distribuția pe sexe, numărul fetelor victimă este mai mare, 9.679, față de
cel al băieților, 8.030. În cazurile de abuz sexual, numărul fetelor victimă este de 1.332, față de 172, victime de sex masculin.

Reclamă

Pedeapsa fizică nu este recomandată sub nicio formă

Pedeapsa fizică nu este recomandată niciunui copil, indiferent de motiv. De fapt, este un factor de risc semnificativ pentru o serie de rezultate care își vor pune amprenta dramatic asupra vieții celor mici.

Pe de altă parte, este important să știți că disciplina fizică poartă multe nume. Unii o numesc lovitură, pedeapsă corporală, lovire, palmă, sau abuz fizic. Există și alți termeni, dar indiferent de vocabular, s-a dovedit că toate formele de vătămare fizică a copilului au rezultate negative.

De ce este încă atât de răspândită pedeapsa corporală

În generațiile trecute, mulți adulți nu aveau acces ușor la informațiile pe care oamenii le au acum. De cele mai multe ori, pur și simplu nu au înțeles efectele negative pe termen lung pe care le-ar putea avea pedeapsa fizică asupra copiilor lor. A face rău copiilor lor pentru „disciplină” a făcut parte din psihologia familiei zeci de ani la rând.

Reclamă

În zilele noastre, totuși, majoritatea părinților știu că bătaia și alte forme de pedeapsă fizică nu mai sunt recomandate. Această conștientizare este un factor probabil în declinul general al pedepselor corporale în ultimii ani.

Mulți părinți au devenit mai conștienți de cum să promoveze sănătatea un copil și pe partea emoțională.

Cu toate acestea, în multe cazuri, părinții pur și simplu transmit ceea ce au experimentat în copilărie și se luptă cu adevărat să schimbe tiparele. S-ar putea să-și dorească în mod legitim să înceteze să le facă rău copiilor și sunt mult mai conștienți de drepturile copiilor decât în ​​generațiile anterioare.

Simțindu-se atrași de moduri mai pozitive de educație parentală, unii părinți optează pentru ceea ce ei cred că sunt versiuni mai blânde ale pedepsei fizice pe care au experimentat-o în copilăria lor.

Există sau nu forme „mai blânde” de pedeapsă fizică?

Unii adulți spun că dacă corecția fizică este făcută „cu dragoste”, este în regulă. Problema este că e vorba tot despre o corecție fizică, dar și legată de cum percepe copilul toate aceste abordări. De exemplu, copilul poate învăța: „Dacă cineva îmi face rău, dar o face cu dragoste, tot e iubire.” De asemenea, ei pot ajunge să simtă că merită să fie răniți fizic de oamenii care îi iubesc, lucru total eronat.

De asemenea, unii părinți spun că dacă nu există nicio vătămare fizică a copilului și pedeapsa corporală este pusă în aplicare doar pentru a „atrage atenția”, este mai bine. Totuși, daunele emoționale cauzate de educația parentală bazată pe frică îl afectează în continuare negativ pe copil. Numai frica poate provoca schimbări fizice problematice în creierul copilului, cum ar fi activarea hormonilor de stres în organism.

Rezultate posibile ale pedepselor fizice asupra copiilor

Deși „obiectivul” părinților care folosesc pedeapsa fizică este o supunere sau o conformare, cercetările sugerează că probabil va fi invers. Rezultatele negative pe termen lung ale bătăii sunt îngrijorătoare.

Cercetările arată că pedeapsa fizică crește comportamentului agresiv al copilului.

În plus, pedeapsa corporală pentru „repararea” comportamentului agresiv al copiilor poate de fapt exacerba agresivitatea fizică în mod continuu. Agresivitatea adultului nu este antidotul agresiunii copiilor, doar o alimentează.

Rezultate negative asupra dezvoltării, inclusiv IQ mai scăzut, se numără printre efectele negative ale pedepselor fizice asupra celor mici. Continuarea violenței în familie se transmite din generație în generație, creând un istoric de traume profunde și risc crescut de tulburări psihiatrice.

Agresivitatea asupra copiilor crește probabilitate de abuz de substanțe în viitor, precum și cel de sinucidere.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Cele mai noi
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Un bărbat care discută cu tatăl său
21 martie, 07:01
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
O fetiță care se spală pe dinți
20 martie, 08:54
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Închide