Reclamă

Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament

Mușcatul este un comportament întâlnit adesea la sugari, copii mici și copii de 2 ani. Reprezintă o parte normală a dezvoltării acestora, explorând lumea în acest fel, dar și ca modalitate de a calma durerile provocate de apariția dentiției. Deși nu este neobișnuit, atunci când copilul mușcă îi poate deranja și supăra pe cei din jur.

Publicat: 19 februarie 2024, 07:43
O fețită bebeluș, cu un hanorac galbe, mușcă degetul unui băiețel cu hanorac bleu, afară în parc, toamna
Atunci când vezi copilul că intenționează să muște pe cineva sau chiar face asta, trebuie să intervii imediat / Shutterstock

De obicei, copiii renunță la a mai mușca, unde până la vârsta de trei ani. Cu toate acestea, va putea continua să facă asta atunci când simte că nu poate face față unei situații sau când are emoții puternice, precum frica, furia sau frustrarea. În cele ce urmează, vei înțelege mai bine motivele pentru care copiii mici mușcă și poți să găsești câteva sfaturi care să te ajute să răspunzi în mod corespunzător.

Motive pentru care copilul mușcă

Sunt mai multe motive pentru care un copil ar putea să muște. Unii copii mușcă instinctiv, pentru că nu și-au dezvoltat autocontrolul, alții pentru că vor să atragă atenția.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Un copil de trei sau patru ani poate mușca și pentru că se simte amenințat de un alt copil sau ca represalii dacă a fost mușcat primul, spune babycentre.co.uk.

Ar mai putea putea fi vorba despre o schimbare importantă, cum ar fi un nașterea unui frate sau schimbarea locuinței. Acestea pot provoca o supărare emoțională care duce la o creștere a comportamentului agresiv.

Alteori, copilul poate mușca doar din curiozitate, pentru a vedea cum se simte și a-ți testa reacția.

Ce să faci atunci când copilul mușcă

Este normal să te simți jenată și să-ți faci griji că alți părinți te va judeca, în cazul în care copilul tău mușcă. Este important să știi că mulți copii au trecut prin această situație cu propriul copil și contează foarte mult modul în care gestionezi situația.

Siguranța pe primul loc

Atunci când vezi copilul că intenționează să muște pe cineva sau chiar face asta, trebuie să intervii imediat. Încearcă să-l îndepărtezi de persoana pe care a mușcat-o și oferă-i un moment de liniște pentru a se calma.

Reclamă

Verifică dacă este gravă mușcătura pe care i-a aplicat-o celuilalt copil și încearcă să o îngrijești. Pune zona mușcată sub apă caldă de la robinet și aplică un plasture. Oferă-i copilului rănit multă mângâiere și simpatie.

Rămâi calmă

Chiar dacă ești supărată și furioasă pe comportamentul copilului tău, încearcă să-ți păstrezi calmul. Dacă țipi la el, va acumula resentimente și rușine și este mai puțin probabil să vă asculte. De asemenea, îl poate face să creadă că a-i mușca pe alții este o modalitate bună de a-ți atrage atenția.  

În schimb, blamează comportamentul și că nu îți place că face asta. Explică-i cu calm care sunt consecințele acțiunilor sale, folosind un ton ferm și clar. Îi poți spune că celălalt copil plânge pentru că mușcătura lui l-a rănit.

Vorbește cu el despre ceea ce s-a întâmplat

După maxim jumătate de oră de la incident, vorbește cu copilul despre ce s-a întâmplat și roagă-l să-ți spună ce altceva ar fi putut face în loc să muște un alt copil pentru că i-a luat jucăria.

Pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine, ați putea face un joc de rol din care copilul ar putea să învețe replici pe care să le folosească atunci când are un conflict. În loc să muște, ar putea spune copilul care ăi ia jucăria: „Nu! Nu-mi place asta!“.

După ce lucrurile s-au calmat rogă-ți copilul să meargă să-și ceară scuze Acest lucru va consolida mesajul că nu ar trebui să muște, dar și că acțiunile sale au consecințe.

Cum poți împiedica copilul să muște din nou

Ca să poți împiedica un astfel de comportament, ar trebuie să te gândești la câțiva factori care îl declanșeză. Poate face asta când e mai obosit sau supărat sau când cineva îi ia jucăria. Dar și când îi e foame, sete sau nu se simte bine.

Fii atentă la semnele de avertizare

Atunci când vezi că este furios  plânge, țipă și începe să lovească ar putea fi semne că următorul pas este acela de a mușca. În acest caz, supraveghează-l îndeaproape și când vezi că are cea mică intenție oprește-l imediat, îndepărtându-l până se calmează. Îi poți spune de ce faci asta, explicându-i că nu îl poți lăsa să rănească un alt copil.

 Atunci când vă aflați într-o situație care ar putea face copilul dumneavoastră mai predispus să muște, supravegheați-l îndeaproape. Fiți atenți la semnele care indică faptul că își pierde controlul, cum ar fi plânsul, țipetele și loviturile.

Nu îl mușca

Poate ești tentată să îl muști și tu pentru a-i arăta cum se simte, dar nu este recomandat să faci asta. Astfel îi vei transmite că accepți agresiunea, ar putea să-l facă pe copil să creadă că este în regulă să muște.

Vorbește cu copilul despre mușcături

Poți să te joci cu el un joc prin care să-ți spună ce alimente îi place să muște și apoi strecoară în joc și diferite lucruri care nu sunt comestibile, pentru un plus de amuzament (o mașină, aspiratorul, casa, etc.).

În plus, încurajează-l să-ți spună când este supărat. Îi poți spune că atunci când nu ești lângă el, poate cere ajutorul unui alt adult. Eventual, îți poate spune mai târziu. Atunci când vorbiți, acordă-i toată atenția ta și căutați împreună soluții.

Te-ar mai putea interesa și
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Copii pe o alee, cu ghiozdane colorate în spate, două fetițe dintre ei asistă la un comportament agresiv al unui băiat asupra unei alte fetițe, care stă așezată cu genunchii flexați și capul sprijinit, arătând-o cu degetul și râzând acoperindu-și gura cu mâna
Cum să previi și să oprești bullying-ul
Cum să previi și să oprești bullying-ul
Fetiță care se uită pe telefon
6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău
6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
femeie care își ține mâna în zona abdominală și se află într-o baie
16 iunie, 10:44
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
Scurgerea fluidelor în timpul sarcinii. Ce înseamnă
femeie care are un calendar în mână și își ține mâna la burtă
12 iunie, 14:53
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Află dacă poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Ce spun specialiștii
Sandalele sunt dintre cele mai bune alegeri pentru încălțămintea pentru sezonul cald. Vezi care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii
10 iunie, 15:17
Care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii?
Care sunt avantajele purtării sandalelor pentru copii?
Bebeluș care zâmbește și i se văd dinții de lapte din față, de sus și jos, și este îmbrăcat cu un maiou alb și salopetă gri
9 iunie, 10:03
Îngrijirea dinților de lapte: sfaturi pentru o igienă corectă
Îngrijirea dinților de lapte: sfaturi pentru o igienă corectă
Un tată care se joacă cu cei doi copii ai săi și le sporește fericirea
5 iunie, 10:03
Obiceiuri care pot să sporească fericirea copiilor. Ce poți face pentru a-i aduce zâmbetul pe buze celui mic
Obiceiuri care pot să sporească fericirea copiilor. Ce poți face pentru a-i aduce zâmbetul pe buze celui mic
Un bol plin cu piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
2 iunie, 09:56
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
Închide