Reclamă

Copilul mușcă. Ce să faci când are acest comportament

Mușcatul este un comportament întâlnit adesea la sugari, copii mici și copii de 2 ani. Reprezintă o parte normală a dezvoltării acestora, explorând lumea în acest fel, dar și ca modalitate de a calma durerile provocate de apariția dentiției. Deși nu este neobișnuit, atunci când copilul mușcă îi poate deranja și supăra pe cei din jur.

Publicat: 19 februarie 2024, 07:43
O fețită bebeluș, cu un hanorac galbe, mușcă degetul unui băiețel cu hanorac bleu, afară în parc, toamna
Atunci când vezi copilul că intenționează să muște pe cineva sau chiar face asta, trebuie să intervii imediat / Shutterstock

De obicei, copiii renunță la a mai mușca, unde până la vârsta de trei ani. Cu toate acestea, va putea continua să facă asta atunci când simte că nu poate face față unei situații sau când are emoții puternice, precum frica, furia sau frustrarea. În cele ce urmează, vei înțelege mai bine motivele pentru care copiii mici mușcă și poți să găsești câteva sfaturi care să te ajute să răspunzi în mod corespunzător.

Motive pentru care copilul mușcă

Sunt mai multe motive pentru care un copil ar putea să muște. Unii copii mușcă instinctiv, pentru că nu și-au dezvoltat autocontrolul, alții pentru că vor să atragă atenția.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Un copil de trei sau patru ani poate mușca și pentru că se simte amenințat de un alt copil sau ca represalii dacă a fost mușcat primul, spune babycentre.co.uk.

Ar mai putea putea fi vorba despre o schimbare importantă, cum ar fi un nașterea unui frate sau schimbarea locuinței. Acestea pot provoca o supărare emoțională care duce la o creștere a comportamentului agresiv.

Alteori, copilul poate mușca doar din curiozitate, pentru a vedea cum se simte și a-ți testa reacția.

Ce să faci atunci când copilul mușcă

Este normal să te simți jenată și să-ți faci griji că alți părinți te va judeca, în cazul în care copilul tău mușcă. Este important să știi că mulți copii au trecut prin această situație cu propriul copil și contează foarte mult modul în care gestionezi situația.

Siguranța pe primul loc

Atunci când vezi copilul că intenționează să muște pe cineva sau chiar face asta, trebuie să intervii imediat. Încearcă să-l îndepărtezi de persoana pe care a mușcat-o și oferă-i un moment de liniște pentru a se calma.

Reclamă

Verifică dacă este gravă mușcătura pe care i-a aplicat-o celuilalt copil și încearcă să o îngrijești. Pune zona mușcată sub apă caldă de la robinet și aplică un plasture. Oferă-i copilului rănit multă mângâiere și simpatie.

Rămâi calmă

Chiar dacă ești supărată și furioasă pe comportamentul copilului tău, încearcă să-ți păstrezi calmul. Dacă țipi la el, va acumula resentimente și rușine și este mai puțin probabil să vă asculte. De asemenea, îl poate face să creadă că a-i mușca pe alții este o modalitate bună de a-ți atrage atenția.  

În schimb, blamează comportamentul și că nu îți place că face asta. Explică-i cu calm care sunt consecințele acțiunilor sale, folosind un ton ferm și clar. Îi poți spune că celălalt copil plânge pentru că mușcătura lui l-a rănit.

Vorbește cu el despre ceea ce s-a întâmplat

După maxim jumătate de oră de la incident, vorbește cu copilul despre ce s-a întâmplat și roagă-l să-ți spună ce altceva ar fi putut face în loc să muște un alt copil pentru că i-a luat jucăria.

Pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine, ați putea face un joc de rol din care copilul ar putea să învețe replici pe care să le folosească atunci când are un conflict. În loc să muște, ar putea spune copilul care ăi ia jucăria: „Nu! Nu-mi place asta!“.

După ce lucrurile s-au calmat rogă-ți copilul să meargă să-și ceară scuze Acest lucru va consolida mesajul că nu ar trebui să muște, dar și că acțiunile sale au consecințe.

Cum poți împiedica copilul să muște din nou

Ca să poți împiedica un astfel de comportament, ar trebuie să te gândești la câțiva factori care îl declanșeză. Poate face asta când e mai obosit sau supărat sau când cineva îi ia jucăria. Dar și când îi e foame, sete sau nu se simte bine.

Fii atentă la semnele de avertizare

Atunci când vezi că este furios  plânge, țipă și începe să lovească ar putea fi semne că următorul pas este acela de a mușca. În acest caz, supraveghează-l îndeaproape și când vezi că are cea mică intenție oprește-l imediat, îndepărtându-l până se calmează. Îi poți spune de ce faci asta, explicându-i că nu îl poți lăsa să rănească un alt copil.

 Atunci când vă aflați într-o situație care ar putea face copilul dumneavoastră mai predispus să muște, supravegheați-l îndeaproape. Fiți atenți la semnele care indică faptul că își pierde controlul, cum ar fi plânsul, țipetele și loviturile.

Nu îl mușca

Poate ești tentată să îl muști și tu pentru a-i arăta cum se simte, dar nu este recomandat să faci asta. Astfel îi vei transmite că accepți agresiunea, ar putea să-l facă pe copil să creadă că este în regulă să muște.

Vorbește cu copilul despre mușcături

Poți să te joci cu el un joc prin care să-ți spună ce alimente îi place să muște și apoi strecoară în joc și diferite lucruri care nu sunt comestibile, pentru un plus de amuzament (o mașină, aspiratorul, casa, etc.).

În plus, încurajează-l să-ți spună când este supărat. Îi poți spune că atunci când nu ești lângă el, poate cere ajutorul unui alt adult. Eventual, îți poate spune mai târziu. Atunci când vorbiți, acordă-i toată atenția ta și căutați împreună soluții.

Te-ar mai putea interesa și
Copii pe o alee, cu ghiozdane colorate în spate, două fetițe dintre ei asistă la un comportament agresiv al unui băiat asupra unei alte fetițe, care stă așezată cu genunchii flexați și capul sprijinit, arătând-o cu degetul și râzând acoperindu-și gura cu mâna
Cum să previi și să oprești bullying-ul
Cum să previi și să oprești bullying-ul
Fetiță care se uită pe telefon
6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău
6 tipuri de bullying pe care le poate experimenta copilul tău
O mamă care îi citește o poveste copilului în timpul rutinei de somn
Câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Care e ora potrivită de culcare
Câte ore trebuie să doarmă un copil, în funcție de vârstă. Care e ora potrivită de culcare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu galerie foto
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
8 mai, 11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide