Plânsul bebelușului în timpul sau după răgâit poate fi îngrijorător. Însă de cele mai multe ori, el este un fenomen normal legat de ajustarea sistemului digestiv al micuțului. Totuși, înțelegerea cauzelor și aplicarea unor tehnici blânde pot ajuta la calmarea bebelușului.
Bebelușul plânge când râgâie: care sunt posibilele cauze
Dacă bebelușul plânge când râgâie, poți lua în calcul diverse cauze. Iar una dintre cele mai frecvente cauze, așa cum notează cei de la parents.com este înghițirea excesivă a aerului în timpul alăptării sau al hrănirii cu biberonul. Asta poate duce la acumularea de gaze și la disconfort abdominal. De asemenea, pediatrii recomandă să iei în calcul și sensibilitatea la anumite alimente din dieta ta. Mai ales dacă alăptezi. Dacă bebelușul este hrănit cu formulă, s-ar putea ca anumite ingrediente să provoace iritații. Ceea ce îngreunează procesul de răgâit. În plus, refluxul gastroesofagian, poate fi una din cauzele plânsului bebelușului.
Ceea ce este important de reținut e faptul că dacă se întâmplă rar ca bebelușul să plângă în timp ce râgâie, nu este o problemă gravă. Se mai întâmplă ca micuțul să fie deranjat. Însă, dacă acest tip de comportament este des și persistent, e indicat să discuți cu un pediatru pentru a exclude orice probleme mai serioase.
Ce să faci dacă bebelușul plânge când răgâie
Așadar, în cazul în care bebelușul plânge când răgâie, există câteva lucruri pe care le poți face pentr a-i ameliora disconfortul.
Asigură-te că tehnica de răgâit este corectă
Poziționează bebelușul într-un mod care să-i sprijine bine capul și pieptul. Așază-l fie pe umăr, fie pe genunchi, și mângâie sau bate ușor spatele. Acest lucru poate ajuta la eliminarea gazelor fără a-i provoca disconfort.
Înarmează-te cu multă răbdare
Uneori, poate dura câteva minute sau zeci de minute până când bebelușul răgâie. Nu te grăbi și oferă-i timpul necesar.
Mare atenție la modul de alimentație
Asigură-te că bebelușul nu înghite aer în exces în timpul alăptării sau al hrănirii cu biberonul. Acest lucru se poate întâmpla dacă suge prea rapid sau dacă tetina biberonului nu este adecvată.
Masează abdomenul bebelușul
Dacă suspectezi că plânsul este cauzat de colici sau disconfort abdominal, încearcă să-l culci pe spate și să-i masezi ușor abdomenul. De asemenea, poți să-i miști ușor picioarele într-un mișcare de pedalare a bicicletei. Aceasta poate ajuta la eliberarea gazelor acumulate.
Identifică semnele de reflux
Dacă observi că bebelușul pare a fi constant inconfortabil și plânge frecvent după ce-l hrănești, ar putea suferi de reflux gastroesofagian. În acest caz, este important să discuți cu un pediatru pentru a primi sfaturi și tratament adecvat.
Creează un mediu liniștit și relaxant
Un mediu calm și o rutină relaxantă de hrănire pot ajuta la reducerea anxietății și la confortul bebelușului.
În concluzie, ascultă-ți instinctele, observă semnele și, cel mai important, asigură-i bebelușului confort și susținere constantă.