Astfel, îi va fi mai ușor să își facă și să își păstreze prietenii, să se descurce când intră în contact cu mai mulți copii, la locul de joacă, și să piardă un meci pe terenul de sport.
De ce sunt unii copii care nu știu să piardă
Mulți copii se simt importanți doar dacă sunt capabili să câștige. Există mai multe motive pentru care copilul tău nu știe să piardă, spune parentcircle.com. Printre acestea se numără:
- Tendința noastră imediată de lăuda copiii atunci când câștigă, urcă victoria pe un piedestal. Nu este nimic greșit ca aceștia să caute aprecierea și laudele atunci când câștigă. Dar, acest lucru îi poate face să perceapă înfrângerea în mod negativ. Atât pierderea jocului, cât și pierderea aprobării părinților lor îi poate face pe unii copii să se lupte să își mențină o atitudine pozitivă.
- Pentru unii copii, nevoia de a câștiga provine din unele tulburări emoționale anterioare. Mai exact, când copilul a avut momente în care poate să se fi simțit neajutorat sau singur. Potrivit fondatoarei organizației Hand in Hand Parenting, Patty Wipfler, dorința de a câștiga are legătură cu dorința copilului de a fi remarcat și de a se simți bine în pielea sa.
- Faptul că nu reușesc să-și regleze sentimentele de furie sau frustrare reprezintă un alt motiv pentru care unii copii nu știu să piardă. Este posibil ca acești copii să nu știe cum să acționeze în fața unei pierderi sau cum să gestioneze o supărare.
- Un alt motiv pentru care unii copii nu știu să piardă, în mod paradoxal, este că părinții lor le-au atras atenția spunându-le acest lucru. Prin faptul că îi spui: „De ce ești atât de morocănos?“ sau „Este doar un joc, treci peste!“, el înțelege, de fapt, că este un „ratat“, pentru că nu este de acord cu pierderea.
- Un copil nu poate pierde bine dacă nu a avut niciodată ocazia să câștige. Atunci când reușesc să experimenteze emoția de a câștiga, ei capătă încredere și atunci pierderea nu pare a fi sfârșitul lumii.
Ce poți face atunci când copilul tău nu știe să piardă
Este important să rămâi în preajmă, să-i arăți sprijin și să-l lași să-și exprime durerea. De asemene, nu îi ține predici și nu-l judeca. Nu va funcționa să-i spui să nu se enerveze sau să nu se supere. De fapt, ar putea să-l facă pe copil să se simtă și mai rău. Lăsați-l să se exprime în orice mod simte, excepând situația în care încalcă limitele sau regulile familiei.
Arată-i empatie spunând: „Înțeleg ce simți. Faptul că nu câștigi te face să te simți frustrat“ în loc de „Nu e mare lucru, treci peste asta”. Apoi, faceți împreună un brainstorming pentru a găsi modalități prin care se poate simți mai bine. Ideea este de a-i da putere copilului demonstrându-i că, deși nu poate controla rezultatul jocului, poate alege ce să facă cu acesta.
Ar trebui să-ți lași copilul să câștige?
Uneori, dar nu întotdeauna. Este important să lași copilul să experimenteze plăcerea de a câștiga. Asta îl ajută să-și exprime sentimentele și îi susține nevoile. Iată câteva moduri în care îl poți lăsa să câștige:
Întrebându-l de la început: „Vrei să te las să câștigi?“. Dacă acceptă, lasă-l să câștige. Ideea este să fii sinceră în privința faptului că îl lași să câștige. Poți face asta, în loc să îl păcălești. Astfel, îi permiți copilului să se bucure de joc fără să se îngrijoreze de rezultat.
Lasă-ți copilul să-și facă propriile reguli și lasă-l să conducă jocul. Acest lucru îi conferă copilului putere și control. În plus, îi poate permite să se revanșeze emoțional pentru momentele în care a pierdut.