Reclamă

6 lucruri pe care părinții olandezi nu le fac niciodată

Olandezii au descoperit rețeta creșterii copiilor echilibrați și fericiți. În ultimii ani, statisticile arată că aceștia sunt cei mai fericiți copii din lume. Iar datele oferite sunt rezultatele acestor 6 lucruri pe care părinții olandezi nu le fac niciodată.

Familie compusă din mamă, tată și doi copii ia cina acasă
Părinții olandezi își petrec mult timp împreună cu copiii lor afară, indiferent de condițiile meteo / Shutterstock

Cel mai recent studiu efectuat de Unicef a evidențiat faptul că micuții olandezi sunt cei mai fericiți copii din lume. Datele s-au bazat pe analiza unor aspecte ce țin de bunăstarea materială, educație și riscurile comportamentale.

6 lucruri pe care părinții olandezi nu le fac niciodată

Child Poverty Action Group din Marea Britanie și Organizația Mondială a Sănătății au ajuns și ele la concluzia că Țările de Jos oferă cele mai bune condiții pentru a crește copii fericiți. Iar Veronique van der Kleij, psiholog specializat în lucrul cu copiii explică într-un articol publicat pe cnbc.com ce nu fac părinții olandezi niciodată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu-și duc copii la școală cu mașina

În Țările de Jos există o vastă cultură a mersului pe bicicletă. Iar ea se dobândește încă de la cele mai fragede vârste. Astfel că, încă de la câteva luni (când bebelușii pot sta bine), părinții olandezi își plimbă bebelușii cu bicicleta. Mai apoi, când aceștia încep să frecventeze grădinița, ei sunt încurajați să parcurgă drumul acasă-grădiniță și înapoi, tot cu bicicleta. Bineînțeles, dacă distanța le și permite. Numai că, în Țările de Jos, părinții sunt sfătuiți să opteze pentru școlile și grădinițele din proximitatea locuinței. Tocmai pentru ca micuții, însoțiți de părinți, să se poată deplasa cu acest mijloc de transport.

Reclamă

Pe la 9-10 ani, deja majoritatea copiilor merg singuri la școală, cu bicicleta. De asemenea, ei sunt încurajați să folosească același mijloc de transport și pentru a-și vizita prietenii sau pentru a merge la diverse activități. Această libertate și autonomie îi ajută pe copii să devină încrezători și autosuficienți.

Nu lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână

De mai bine de 30 de ani, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică i-a declarat pe danezi cei mai fericiți oameni de pe planetă. Iar printre motivele care au condus la aceste rezultate se numără și faptul că părinții olandezi reușesc să păstreze un echilibru între viața profesională și cea privată. Astfel, majoritatea, nu lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.

În plus, în Țările de Jos, este bine cunoscută cultura joburilor cu jumătate de normă. Din 1961, guvernul a oferit angajaților part-time aceleași drepturi ca și celor care lucrează cu normă întreagă. Astfel că, unu din trei bărbați optează să lucreze doar patru zile full-time, iar o zi și-o dedică copiilor.

Nu-și supraprotejează copiii

Părinții olandezi sunt recunoscuți pentru relaxarea de care dau dovadă atunci când vine vorba de libertatea copiilor. Aceștia nu-și supraprotejează copiii în niciun moment. La locul de joacă, micuții sunt liberi să experimenteze și să exploreze singuri sau împreună cu prietenii lor, fără a fi urmăriți la fiecare pas. Ei sunt încurajați să se descurce singuri în situații normale de viață, precum alergatul, cățăratul, chiar și căzutul, bineînțeles, dacă nu au consecințe grave.

Reclamă

Nu îngrădesc dreptul copiilor la propria opinie

Părinții olandezi își încurajează copiii să-și exprime punctul de vedere și să-și argumenteze părerile. De îndată ce micuții pot comunica și înțeleg ceea ce li se transmite, ei sunt încurajați să se exprime liber. În acest fel, copiilor și se dezvoltă un sentiment de valoare și li se îmbunătățește stima de sine.

De asemenea, părinții olandezi nu se feresc să discute cu copiilor lor subiecte legate de sex, substanțe interzise și identitate de gen. Ei sunt foarte deschiși la discuții și înțeleg că acceptarea copiilor așa cum sunt contribuie la creșterea și dezvoltarea unor adulți fericiți și echilibrați.

Nu neglijează programul copiilor

Părinții olandezi au înțeles că pentru a crește copii echilibrați și fericiți, micuții au nevoie de o rutină în viața lor, încă de la naștere. Acesta este și motivul pentru care ei respectă cu strictețe programul copiilor de somn, de masă, de activități și de ieșit în aer liber.

Ei le oferă copiilor un program zilnic constant, în care micuții au posibilitatea de a dormi în reprize scurte, ori de câte ori simt nevoia. De asemenea, ei le oferă copiilor stabilitate și predictibilitate, tocmai pentru ca micuții să se simtă în siguranță.

Nu iau mesele separat

Ori de câte ori au posibilitatea, părinții olandezi iau masa împreună cu copiii lor. În majoritatea familiilor olandeze, cina și micul dejun se iau în familie, și acolo unde există posibilitatea, inclusiv prânzul. Mesele sunt un bun prilej de conectare și de discuție. Adulții și copiii își povestesc experiențele și sentimentele trăite de-a lungul zilei și se susțin reciproc. Conectarea, susțin psihologii, îmbunătățește sănătatea mintală și contribuie la echilibrul și fericirea copilului.

Iată așadar, care sunt lucrurile pe care părinții olandezi nu le fac, astfel încât copiilor să ajungă adulți echilibrați și fericiți.

Te-ar mai putea interesa și
Mamă, la o masă din lemn, în bucătărie, alături de fiica sa, care scrie pe un caiet, iar în fața lui sunt câteva cărți și, în lateral, o cutie colorată cu creioane și o foarfecă, iar mama are un laptop gri deschis, ilustrând parentingul „elicopter“
Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale
Parentingul „elicopter“. Ce este și care sunt efectele sale
Familie fericită cu trei copii, așezată pe un covor bej în living și în spate având o bucătărie open space, ilustrând stilurile parentale
Stilurile parentale. Impactul pe care acestea le au asupra copiilor
Stilurile parentale. Impactul pe care acestea le au asupra copiilor
Mamă, îmbrăcată cu o bluză cu dungi colorate, care stă pe scaun, în bucătărie, în fața unei mese acoperite cu dungi și pătrate albastre și arată cu degetul către fiica ei, îmbrăcată cu o bluză roșie, ilustrând 5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
5 tipuri de reguli de care copiii au nevoie
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide