Crioconservarea ovocitelor este o procedură medicală din ce în ce mai populară în ultimul timp. Mai ales în cazul femeilor care își doresc sa facă un copil după ce au îndeplinit anumite obiective în viața lor. Specialiștii susțin că pentru o siguranță mai mare, pentru a transmite copilului cele mai bune gene, femeile aleg să-și înghețe ovulele, deși metoda nu este una deloc ieftină.
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor se face numai de către un medic specialist în obstetrică și ginecologie și reproducere asistată și într-o clinică medicală. Chiar dacă costurile nu sunt mici deloc, e important să faci cea mai bună alegere pentru o astfel de procedură.
Etapele de congelare a ovulelor sau crioconservare a ovocitelor
Stimularea ovariană este primul pas. Ea începe cu examinarea transvaginală și teste de sânge pentru a determina numărul de ovocite și funcția ovariană și administrarea de medicamente de stimulare ovariană timp de 9-12 zile.
Dozele necesare variază de la o pacientă la alta, în funcție de funcțiile ovariene. Ecografia de urmărire va vedea dacă dimensiunea și numărul ovulelor respectă specificațiile. Dacă ele sunt în stare bună, administrarea unui alt medicament va ajuta ovulele să se maturizeze.
Prelevarea ovulelor se realizează prin aspirație ghidată cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Este o procedură minoră efectuată sub sedare administrată de un medic anestezist. Pacienta nu trebuie să mănânce sau să bea cu cel puțin 8 ore înainte de procedură. Recuperarea ovulelor durează în jur de 30-45 de minute, în funcție de numărul de ovocite recuperabile.
Un embriolog selectează ovulele sănătoase pentru congelare. Temperatura este răcită brusc pentru a preveni formarea de cristale de gheață care pot deteriora celulele ovulelor. Când este timpul pentru fertilizare, un embriolog decongelează ovulelel și le încălzește la temperatura corpului conform unui protocol de laborator.
Calitatea ovocitelor va fi verificată și evaluată înainte de fertilizare cu un spermatozoid pentru a produce un zigot care începe rapid să se divizeze pentru a deveni un embrion. În stadiul de blastocist, acesta este transferat în cavitatea uterină pentru implantarea ulterioară și pentru ca sarcina să se instaleze.
Studiile actuale indică faptul că pentru femeile sub 35 de ani, pentru a avea o sarcină, sunt necesare cel puțin 8-10 ovule sănătoase congelate.
Succesul depinde de cantitatea și calitatea ovulelor și de vârsta lor la recoltare și congelare. Cu cât ovulele sunt mai tinere, cu atât rata de succes este mai mare.
Avantajele crioconservării ovocitelor
Crioconservarea ovocitelor este o procedură potrivită pentru femeile care doresc să-și înghețe ovulele pentru o viitoare fertilizare in vitro, atunci când sunt pregătite pentru sarcină.
Este de asemenea o procedură de mare ajutor pentru femeile care doresc să-și înghețe ovulele înainte de chimioterapie sau radioterapie, care le pot afecta ovarele. De asemenea această procedură este potrivită și pentru femeile care se confruntă cu tulburări genetice ce cauzează insuficiență ovariană prematură sau pentru cele cu disfuncție ovariană, cum ar fi chisturile.
Rata de succes depinde de cantitatea și calitatea ovuelelor și de vârsta lor. De obicei, rata de supraviețuire a ovocitelor congelate-dezghețate este de aproximativ 80-90%. Rata de succes a fertilizării este de 70-80%.
După fertilizarea cu succes, embrionul va fi lăsat să crească încă cinci zile. El va ajunge în stadiul de blastocist, care este potrivit pentru implantare. Rata de succes de dezvoltare la stadiul de blastocist este de aproximativ 60%.