Reclamă

Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor

Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată vrei să iei în considerare toate aspectele care te pot ajuta în acest sens. Află cum poți recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului menstrual. Mai jos ai mai multe detalii despre crampe, mucus cervical sau scurgeri, acestea fiind indicii fizice prezente în corp.

Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
Recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului menstrual. Află despre crampe, mucus cervical sau scurgeri, acestea fiind indicii fizice prezente în corp / Shutterstock

Printre factorii cheie ce conduc spre ovulație se mai află și crampele, temperatura crescută a corpului sau scurgerile vaginale. Ovulația este procesul prin care ovarul eliberează un ovul matur ce poate fi fertilizat sau nu.

Cum poți recunoaște semnele ovulației

Ovulul astfel eliberat are între 12 și 24 h în care trăiește. Se află în tractul reproductiv și poate fi fertilizat de un singur spermatozoid. Milioane de spermatozoizi sunt eliberați în timpul ejaculării, însă doar unul singur poate conduce către un rezultat pozitiv al testului de sarcină. Cu toate acestea, dacă se pierde fereastra către fertilizare, vei fi nevoită să aștepți o altă perioadă de timp pentru a încerca din nou.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Odată ce cunoști semnele fizice și simptomele ovulației va fi mult mai ușor să rămâi însărcinată. Șansele vor crește și astfel nimic nu va mai sta în calea unui vis împlinit. Ovulația are loc atunci când ovulul este eliberat din ovar și pornește către trompa uterină. Se așteaptă astfel fertilizarea cu un spermatozoid.

Corpul este în general mai fertil în prima zi a ovulației, dar și cu cinci zile înainte de ovulație. Acest lucru se întâmplă pentru că un spermatozoid poate supraviețui timp de cinci zile, în timp ce un ovul are o durată de viață de 12 până la 24 h.

Reclamă

Când are loc ovulația

Acest proces are loc în ziua 14 dintr-un ciclu complet de 28 de zile. Ziua numărul 1 este prima zi din perioada menstruală. Bineînțeles, nu toate ciclurile menstruale au o durată exactă de 28 de zile. Este natural ca unele să fie mai scurte, iar altele mai lungi.

În general, ovulația are loc cu două săptămâni înainte de începerea menstruației. De exemplu, dacă ciclul menstrual durează 22 de zile, ovulația va avea loc în ziua 8. Dacă procesul durează 35 de zile, de data aceasta ovulația va avea loc în ziua 21.

Dacă ciclul menstrual este regulat, se pot folosi calendare care indică cea mai fertilă perioadă. În cazul în care vorbim despre un ciclu menstrual neregulat, va fi mult mai dificil de punctat care este de fapt acea perioadă ferilă. Se pot urmări totuși alte semne care vor determina șansele de a rămâne însărcinată.

Reclamă

Semne și simptome ale ovulației

Nu toată lumea experimentează simptome clare atunci când se află la ovulație. Dacă se acordă atenție corpului, atunci pot fi recunoscute câteva semne care indică cea mai fertilă perioadă. Testele de ovulație pot fi de mare ajutor în acest caz. Funcționează la fel ca testele de sarcină și îți indică momentul perfect pentru concepție.

Crampele și durerile pot apărea atunci când ovulul este eliberat. Acestea se pot resimți într-o singură parte a corpului și pot fi ușoare sau severe. Au o durată de câteva minute sau chiar ore. În unele cazuri au fost vizibile și mai multe zile.

La scurt timp după ovulație, temperatura corpului începe să crească, potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, arată cei de la parents.com. Monitorizând temperatura corpului în fiecare dimineață și evaluarea acesteia pe timpul zilei poate fi un determinant al ovulației.

Schimbări fizice care conduc către ovulație

În mod natural, corpul știe singur care este momentul ideal pentru concepție. Libidoul crescut înainte sau în timpul ovulației este un semn care poate fi ușor observat. Dacă sunt prezente semne ale anxietății, stresului sau depresiei nu poate fi observat acest semn.

O altă modalitate prin a detecta momentul ovulației este să monitorizezi secrețiile vaginale și orice schimbare a acestora. În general, vaginul produce mai puțin secreții după ce ovulul a fost eliberat. Imediat după ovulație, schimbările hormonale aduc cu sine o producție mai mare de scurgeri.

Schimbările la nivelul sânilor sunt de asemenea foarte ușor de reperat. Aceștia pot fi mai dureroși sau tari în timpul ovulației. De asemenea, pot aduce primele semne ale unei sarcini. Simțul mirosului este mult mai intens în această perioadă. Sângerarea vaginală poate fi un semn al ovulației, deși nu este comun. Indică o schimbare în cazul estrogenului și al progesteronului.

Balonarea înainte de ovulație este un semn comun. Retenția de lichide și gazele sunt normale în această perioadă. Studii au arătat că balonarea poate apărea cu cinci zile înainte de ovulație.

Schimbarea poziției colului uterin în perioada de ovulație

În timpul ciclului menstrual, colul uterin își schimbă poziția de mai multe ori. Chiar înainte de ovulație, cervixul are o poziție mai înaltă. Devine mai moale la atingere și se deschide mult mai ușor, spun cei de la thebump.com. Când nu te afli în stadiul fertil al ciclului, cervixul are o poziție mai joasă, este mai dur și mai închis.

Este foarte comun ca în timpul ovulației să simți o schimbare în ceea ce privește preferințele culinare. Apetitul crește atunci când ovulul este eliberat, dar scade pe parcurs.  

Semne ale unei ovulații neregulate

Anovulația este parte a unui dezechilibru hormonal. În acest caz, ovulul nu mai este expulzat în cadrul unui ciclu menstrual. Dacă nu este tratată, aceasta problemă poate conduce la infertilitate. Ciclurile menstruale neregulate pot indica faptul că este o problemă în cazul ovulației. Amenoreea sau lipsa menstruației indică același lucru.

Testele de fertilitate sunt cele mai indicat în aceste cazuri. Dacă temperatura corpului a fost monitorizată și nu există nicio modificare în perioadele fertile, poate reprezenta de asemenea o problemă. În oricare dintre cazuri, specialiștii vor oferi cele mai bune răspunsuri.

Te-ar mai putea interesa și
Femeia se ține cu mâinile de burtă
Care sunt semnele și simptomele ovulației
Care sunt semnele și simptomele ovulației
Mână de femeie, deasura unei pagini de calendar încercuite la numărul 15, care ține între degetul mare și arătător un test de ovulație alb cu roz
Metode de a determina când are loc ovulația
Metode de a determina când are loc ovulația
Femeie, îmbrăcată cu cămașă albă, care stă pe marginea patului și își ține mâinile în jurul abdomenului, ilustrând ovulația dureroasă
Ovulația dureroasă. Ce este și ce afecțiuni poate ascunde
Ovulația dureroasă. Ce este și ce afecțiuni poate ascunde
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide