Reclamă

Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor

Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată vrei să iei în considerare toate aspectele care te pot ajuta în acest sens. Află cum poți recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului menstrual. Mai jos ai mai multe detalii despre crampe, mucus cervical sau scurgeri, acestea fiind indicii fizice prezente în corp.

Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
Recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului menstrual. Află despre crampe, mucus cervical sau scurgeri, acestea fiind indicii fizice prezente în corp / Shutterstock

Printre factorii cheie ce conduc spre ovulație se mai află și crampele, temperatura crescută a corpului sau scurgerile vaginale. Ovulația este procesul prin care ovarul eliberează un ovul matur ce poate fi fertilizat sau nu.

Cum poți recunoaște semnele ovulației

Ovulul astfel eliberat are între 12 și 24 h în care trăiește. Se află în tractul reproductiv și poate fi fertilizat de un singur spermatozoid. Milioane de spermatozoizi sunt eliberați în timpul ejaculării, însă doar unul singur poate conduce către un rezultat pozitiv al testului de sarcină. Cu toate acestea, dacă se pierde fereastra către fertilizare, vei fi nevoită să aștepți o altă perioadă de timp pentru a încerca din nou.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Odată ce cunoști semnele fizice și simptomele ovulației va fi mult mai ușor să rămâi însărcinată. Șansele vor crește și astfel nimic nu va mai sta în calea unui vis împlinit. Ovulația are loc atunci când ovulul este eliberat din ovar și pornește către trompa uterină. Se așteaptă astfel fertilizarea cu un spermatozoid.

Corpul este în general mai fertil în prima zi a ovulației, dar și cu cinci zile înainte de ovulație. Acest lucru se întâmplă pentru că un spermatozoid poate supraviețui timp de cinci zile, în timp ce un ovul are o durată de viață de 12 până la 24 h.

Reclamă

Când are loc ovulația

Acest proces are loc în ziua 14 dintr-un ciclu complet de 28 de zile. Ziua numărul 1 este prima zi din perioada menstruală. Bineînțeles, nu toate ciclurile menstruale au o durată exactă de 28 de zile. Este natural ca unele să fie mai scurte, iar altele mai lungi.

În general, ovulația are loc cu două săptămâni înainte de începerea menstruației. De exemplu, dacă ciclul menstrual durează 22 de zile, ovulația va avea loc în ziua 8. Dacă procesul durează 35 de zile, de data aceasta ovulația va avea loc în ziua 21.

Dacă ciclul menstrual este regulat, se pot folosi calendare care indică cea mai fertilă perioadă. În cazul în care vorbim despre un ciclu menstrual neregulat, va fi mult mai dificil de punctat care este de fapt acea perioadă ferilă. Se pot urmări totuși alte semne care vor determina șansele de a rămâne însărcinată.

Reclamă

Semne și simptome ale ovulației

Nu toată lumea experimentează simptome clare atunci când se află la ovulație. Dacă se acordă atenție corpului, atunci pot fi recunoscute câteva semne care indică cea mai fertilă perioadă. Testele de ovulație pot fi de mare ajutor în acest caz. Funcționează la fel ca testele de sarcină și îți indică momentul perfect pentru concepție.

Crampele și durerile pot apărea atunci când ovulul este eliberat. Acestea se pot resimți într-o singură parte a corpului și pot fi ușoare sau severe. Au o durată de câteva minute sau chiar ore. În unele cazuri au fost vizibile și mai multe zile.

La scurt timp după ovulație, temperatura corpului începe să crească, potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, arată cei de la parents.com. Monitorizând temperatura corpului în fiecare dimineață și evaluarea acesteia pe timpul zilei poate fi un determinant al ovulației.

Schimbări fizice care conduc către ovulație

În mod natural, corpul știe singur care este momentul ideal pentru concepție. Libidoul crescut înainte sau în timpul ovulației este un semn care poate fi ușor observat. Dacă sunt prezente semne ale anxietății, stresului sau depresiei nu poate fi observat acest semn.

O altă modalitate prin a detecta momentul ovulației este să monitorizezi secrețiile vaginale și orice schimbare a acestora. În general, vaginul produce mai puțin secreții după ce ovulul a fost eliberat. Imediat după ovulație, schimbările hormonale aduc cu sine o producție mai mare de scurgeri.

Schimbările la nivelul sânilor sunt de asemenea foarte ușor de reperat. Aceștia pot fi mai dureroși sau tari în timpul ovulației. De asemenea, pot aduce primele semne ale unei sarcini. Simțul mirosului este mult mai intens în această perioadă. Sângerarea vaginală poate fi un semn al ovulației, deși nu este comun. Indică o schimbare în cazul estrogenului și al progesteronului.

Balonarea înainte de ovulație este un semn comun. Retenția de lichide și gazele sunt normale în această perioadă. Studii au arătat că balonarea poate apărea cu cinci zile înainte de ovulație.

Schimbarea poziției colului uterin în perioada de ovulație

În timpul ciclului menstrual, colul uterin își schimbă poziția de mai multe ori. Chiar înainte de ovulație, cervixul are o poziție mai înaltă. Devine mai moale la atingere și se deschide mult mai ușor, spun cei de la thebump.com. Când nu te afli în stadiul fertil al ciclului, cervixul are o poziție mai joasă, este mai dur și mai închis.

Este foarte comun ca în timpul ovulației să simți o schimbare în ceea ce privește preferințele culinare. Apetitul crește atunci când ovulul este eliberat, dar scade pe parcurs.  

Semne ale unei ovulații neregulate

Anovulația este parte a unui dezechilibru hormonal. În acest caz, ovulul nu mai este expulzat în cadrul unui ciclu menstrual. Dacă nu este tratată, aceasta problemă poate conduce la infertilitate. Ciclurile menstruale neregulate pot indica faptul că este o problemă în cazul ovulației. Amenoreea sau lipsa menstruației indică același lucru.

Testele de fertilitate sunt cele mai indicat în aceste cazuri. Dacă temperatura corpului a fost monitorizată și nu există nicio modificare în perioadele fertile, poate reprezenta de asemenea o problemă. În oricare dintre cazuri, specialiștii vor oferi cele mai bune răspunsuri.

Te-ar mai putea interesa și
Femeia se ține cu mâinile de burtă
Care sunt semnele și simptomele ovulației
Care sunt semnele și simptomele ovulației
Mână de femeie, deasura unei pagini de calendar încercuite la numărul 15, care ține între degetul mare și arătător un test de ovulație alb cu roz
Metode de a determina când are loc ovulația
Metode de a determina când are loc ovulația
Femeie, îmbrăcată cu cămașă albă, care stă pe marginea patului și își ține mâinile în jurul abdomenului, ilustrând ovulația dureroasă
Ovulația dureroasă. Ce este și ce afecțiuni poate ascunde
Ovulația dureroasă. Ce este și ce afecțiuni poate ascunde
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide