Atunci când moare o persoană dragă, copilul simte și își manifestă durerea în moduri diferite. Modul în care face față pierderii depinde de lucruri precum vârsta lui, cât de apropiat s-a simțit de persoana care a murit și de sprijinul pe care îl primește.
Cum ajuți copilul să treacă peste pierderea unui apropiat
Ca părinte, poate fi și mai dureros să fii pus în fața unei astfel de situații. Mai ales dacă persoana dispărută ți-a fost și ție foarte apropiată. Iar mai apoi, vei suferi și la gândul că micuțul va fi afectat de pierderea unui apropiat. Însă, înainte de a-i da vestea și de a-i explica situație, e nevoie să te echilibrezi, astfel încât, în timpul conversației sau a evenimentelor să-i fii copilului sprijin și ajutor.
Folosește cuvinte simple pentru a vorbi despre moarte
Fii calmă și atentă atunci când îi spui copilului că cineva a murit. Folosește cuvinte clare și directe. „Am să-ți dau o veste tristă. Bunica a murit astăzi”. Fă o pauză pentru a-i da copilului un moment să asimileze informația. Mai apoi, explică-i ce s-a întâmplat, adaptând nivelul de detaliu în funcție de vârsta și nivelul de înțelegere al acestuia. Evită să folosești metafore care ar putea induce confuzie, cum ar fi „a adormit pentru totdeauna”.
Asigură-l de tot sprijinul tău
Fiecare copil reacționează în felul său atunci când află că o persoană dragă a murit. Unii copii plâng. Unii pun întrebări. Alții par să nu reacționeze deloc. Și asta este în regulă. Rămâi alături de copil pentru a-i oferi îmbrățișări sau alinare. Răspunde-i la întrebări. Sau pur și simplu stai cu el câteva minute. Este în regulă dacă copilul îți vede tristețea sau lacrimile.
Permite-i să-și exprime sentimentele
Lasă-l să vorbească despre persoana pierdută. Întreabă-l ce simte și ce gândește. Acest lucru îi va permite să își exprime sentimentele și să înceapă procesul de vindecare. Spune-i și tu, la rândul tău, ce sentimente te cuprind. Acest lucru îl ajută pe copil să le împărtășească mai ușor pe ale lui. Îl poți asigura că este în regulă să fie trist și supărat: „Știu că ești foarte trist. Și eu sunt tristă. Amândoi am iubit-o atât de mult pe bunica, iar ea ne-a iubit și pe noi”. Asigură-te că îl informezi pe copil că sentimentele sale sunt normale și valide. Fiecare om trece prin doliu în propriul său ritm și mod, iar sentimentele de tristețe, furie sau confuzie sunt naturale.
Explică-i ce se va întâmpla în continuare
Dacă decesul unei persoane dragi înseamnă schimbări în viața sau în rutina copilului, explică-i-le. Spune-i exact ce schimbări vor avea loc și cum anume vei rezolva situațiile. Acest lucru îl ajută pe copil să se pregătească. De exemplu, „De săptămâna viitoare, voi veni eu să te iau de la școală, așa cum obișnuia să facă bunica”. Sau, „Trebuie să stau cu bunicul pentru câteva zile. Asta înseamnă că tu și tata veți fi acasă având grijă unul de celălalt. Dar voi vorbi cu tine în fiecare zi și mă voi întoarce duminică”.
Spune-i cum se va desfășura ceremonia de înmormântare
Explică-i ce se va întâmpla în următoarea perioadă, în care va avea loc slujba de înmormântare. În funcție de cum primește vestea, îl poți lăsa să participe și el la eveniment. Deși, există și părinți care nu vor să-i expună pe copii. Însă, dacă tu consideri că va face față, și nu ai vrea să regrete mai târziu că nu și-a luat un ultim rămas bun, atunci e bine să-i explici ce anume vei și veți face. De exemplu, „O mulțime de oameni care au iubit-o pe bunica vor fi acolo. Preotul va spune câteva rugăciuni și cu toții ne vom ruga pentru ea. S-ar putea ca oamenii să plângă și să se îmbrățișeze. S-ar putea să ne spună: „Îmi pare rău pentru pierderea suferită”. Noi putem spune: ‘Mulțumim’ sau ‘Vă mulțumim că ați venit’. Poți să stai lângă mine și să mă ții de mână dacă vrei”.
În încheiere, este esențial să îți amintești că fiecare copil este unic și poate reacționa diferit la pierdere. Importanța empatiei, răbdării și deschiderii nu poate fi subestimată în aceste momente dificile. Cu dragoste și sprijin, copilul tău va găsi calea spre vindecare și acceptare.