Reclamă

Secretul de a crește copii fericiți și de succes

Asigurându-le celor mici o copilărie fericită și sănătoasă ar putea să îi pregătească pentru succesul în viață. Secretul de a crește copii fericiți și de succes nu înseamnă să le oferi să le oferi o plăcere de moment sau o satisfacție imediată. Conform unui pediatru faimos pe rețelele sociale, Dr. Williams, este surprinzător cât de simplu pot deveni copiii adulți mai fericiți.

Mamă și fiu, care au mănuși galbene și curăță podeaua din bucătărie, ilustrând secretul de a crește copii fericiți și de succes
Se pare că secretul de a crește copii fericiți și de succes este acela de a-i implica în treburile casnice / Shutterstock

A fi părinte nu este deloc ușor și este destul de greu să alegi din mulțimea de sfaturi. Medicul, tată a cinci copii, se bazează atât pe experiența sa clinică și personală, cât și pe zeci de ani de cercetare, atunci când explică părinților ce pot face pentru a îmbunătăți viața copiilor lor. 

Care este secretul de a crește copii fericiți și de succes

Se pare că secretul de a crește copii fericiți și de succes este acela de a-i implica în treburile casnice. „Părinții caută mereu modalități rapide și ușoare de a-și ajuta copiii să crească fericiți și bine pregătiți. Faptul că cel mic te ajută în casă ar putea fi un punct de plecare perfect“, spune Williams pentru today.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Ideea este că, atunci când copiii se simt implicați în responsabilități comune, își dau seama că pot contribui la o parte dintr-un ecosistem mai mare. Acest lucru le dă un adevărat sentiment de respect de sine“, explică el. Ca urmare, copiii devin mai dispuși și mai capabili să îi ajute pe ceilalți. „Copiii de la care se așteaptă să ajute în casă încep să vadă în mod natural nevoile oamenilor din jurul lor și devin mai puțin egocentrici“, adaugă el.

Copiii nu se nasc cu empatie, iar dezvoltarea acesteia poate dura ceva timp. „Între timp, ei se pot vedea pe ei înșiși ca fiind centrul universului, spune Williams“. Pe măsură ce abilitățile cognitive ale copilului se dezvoltă, acesta începe să realizeze că oamenii au gânduri, experiențe și nevoi diferite. Conform pediatrului, treburile casnice pot ajuta la stimularea acestei conștientizări mai devreme și o fac mai puternică în timp. „Avantajul treburilor casnice este să vezi că nu ești doar o persoană izolată în căreia se învârte lumea”.

Reclamă

Beneficiile treburilor casnice

„Pe lângă faptul că dezvoltă mai multă empatie, treburile ajută la insuflarea unei etici mai bune a muncii și favorizează o mentalitate de implicare. Evident, o mai bună etică a muncii se va traduce în succes la școală și în carieră“, explică Williams.

Ajutând în casă, copiii învață despre responsabilitate și munca în echipă, pe care le pot aplica în clasă, pe teren sau la birou. „Atunci când există un sentiment de «suntem cu toții în asta împreună» ca familie, indiferent cum arată această familie, există o adevărată magie“, spune Williams. Acesta a adăugat și faptul că treburile casnice pot întări legăturile familiale.

Cercetări privind treburile în copilărie

Impactul treburilor casnice asupra dezvoltării copilăriei a fost studiat de zeci de ani. De asemenea, nici legătura dintre sarcinile casnice, fericire și succes nu este nouă. De fapt, aceasta este demonstrată în concluziile unui studiu vechi de 85 de ani, al cercetătorilor de la Universitatea Harvard. Studiul a constatat că persoanele care au făcut mai multe treburi casnice, la o vârstă mai mică, au avut mai mult succes profesional și fericire mai târziu în viață.

Reclamă

Denumit anterior studiul Grant, Harvard Study of Adult Development, de la Massachusetts General Hospital, este cel mai lung studiu longitudinal din istorie, conform medicului Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School și director al studiului.

Cercetătorii au urmărit un grup de bărbați de la sfârșitul anilor 1930. O treime erau absolvenți ai Universității Harvard și două treimi erau din cartierele sărace din Boston. „Ceea ce căutau ei este cum au reușit acești copii să nu aibă probleme și să rămână pe căi bune de dezvoltare“, spune Waldinger, adăugând că în evaluările lor la domiciliu, cercetătorii au analizat treburile casnice.

„Acestea le dau copiilor simțul comunității, pentru că participarea ta contează”, spune Waldinger. „Știm că preocuparea pentru ceilalți și concentrarea dincolo de sine sunt principii bune de dezvoltare. În plus, persoanele care sunt mai centrate pe sine sunt de obicei mai puțin fericite.“

„O altă concluzie cheie a studiului este că relațiile ne fac mai fericiți și ne mențin mai sănătoși“, spune Waldinger. În plus, treburile casnice întăresc legăturile familiale și îi pot învăța pe copii calități importante. Acestea îi ajută să aibă relații sănătoase, cum ar fi căsătoria.

Cum să implici copiii în activități casnice

Williams subliniază importanța de a le da copiilor sarcini, care implică întreaga casă sau familie, nu doar propriul lor spațiu. Printre exemple se numără curățarea sufrageriei, măturatul podelelor, descărcarea mașinii de spălat vase sau udarea și plivirea plantelor. 

A le da copiilor sarcini înseamnă și că aceștia pot face lucrurile greșit sau că nu vor fi îndeplinite corect de fiecare dată. Dar, acest lucru îi poate ajuta pe copii să învețe din greșeli.

De asemenea, este important să nu le dai copiilor sarcini care sunt prea dificile, notează experții. „Ceea ce îți dorești este ca cei mici să se simtă eficienți. De aceea, trebuie să aibă resursele necesare sau să aibă pe cineva care să-i învețe“, spune Waldinger.

„În cele din urmă, cantitatea și tipul de sarcini adecvate vor varia în funcție de copil, de vârsta acestuia și de alți factori. Printre aceștia se numără abilitățile sale intelectuale și ceea ce funcționează cel mai bine pentru întreaga familie“, adaugă Williams.

Sfaturi pentru a-ți convinge copilul să se implice în activitățile casnice

Dacă ai probleme în a-ți convinge copilul să facă treburi casnice, Williams are câteva sfaturi. De exemplu, copiii mai mici și cei mici pot fi foarte motivați de jocuri. „Atunci când strângeți împreună cumpărăturile, mai întâi, puneți deoparte toate lucrurile albastre sau pe cele reci “, adaugă Williams.

„Mulți copii de vârstă școlară tânjesc după responsabilitate și vor să facă lucruri pe care le fac copiii mai mari și adulții. Așa că, dă-le sarcini care îi vor ajuta să se simtă mai maturi“, spune William. Le poți da un aspirator, să plimbare sau să hrănească animalele de companie și să ajute la pregătirea meselor. 

Te-ar mai putea interesa și
Fetița și băiatul sar în brațele tatălui care a intrat în casă
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
O fetiță care spală vasele
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
O mămică fără energie care stă pe marginea canapelei și privește jucăriile împrăștiate prin camera de zi
6 „sarcini invizibile” care le pot lăsa pe mămici fără energie. La ce să fii atentă atunci când îți asumi responsabilități în familie
6 „sarcini invizibile” care le pot lăsa pe mămici fără energie. La ce să fii atentă atunci când îți asumi responsabilități în familie
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
Importanța cititului: cum să alegi cărți potrivite pentru copilul tău
Într-o lume dominată de tehnologie, cititul rămâne super-puterea care deschide mintea și hrănește imaginația copilului tău. Descoperă importanța cititului, dar și cum să alegi cărțile perfecte pentru el și să transformi lectura......
Importanța cititului: cum să alegi cărți potrivite pentru copilul tău
3
O fetiță care face tantrum într-un magazin
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
Tantrumurile în public reprezintă un adevărat test pentru părinți, fiind uneori greu de gestionat, mai ales când se produc în locuri aglomerate sau în fața altora. Află cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public. Deși......
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
4
O mamă stresată de copii
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Viața de părinte este adesea marcată de un echilibru delicat între îngrijirea copiilor, responsabilitățile profesionale și menținerea unei relații sănătoase cu partenerul de viață. Dar pentru a avea toate acestea, află mai multe......
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Cele mai noi
Fetița este pusă să aleagă între două cartonașe
07:59
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Cei doi copii își îmbrățișează mama care tocmai a venit acasă de la muncă
06:22
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
Bunicul se joacă împreună cu nepotul cu jucării din lemn
20 ianuarie, 07:28
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Mama îi dă bebelușului picături de vitamina D
20 ianuarie, 06:04
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Doi copii care se joacă cu lego
18 ianuarie, 07:49
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Mamă care își învață copilul să scrie
17 ianuarie, 07:45
Avantajele și dezavantajele educației la domiciliu. Ce trebuie să știi despre homeschooling
Avantajele și dezavantajele educației la domiciliu. Ce trebuie să știi despre homeschooling
Închide