Reclamă

Secretul de a crește copii fericiți și de succes

Asigurându-le celor mici o copilărie fericită și sănătoasă ar putea să îi pregătească pentru succesul în viață. Secretul de a crește copii fericiți și de succes nu înseamnă să le oferi să le oferi o plăcere de moment sau o satisfacție imediată. Conform unui pediatru faimos pe rețelele sociale, Dr. Williams, este surprinzător cât de simplu pot deveni copiii adulți mai fericiți.

Mamă și fiu, care au mănuși galbene și curăță podeaua din bucătărie, ilustrând secretul de a crește copii fericiți și de succes
Se pare că secretul de a crește copii fericiți și de succes este acela de a-i implica în treburile casnice / Shutterstock

A fi părinte nu este deloc ușor și este destul de greu să alegi din mulțimea de sfaturi. Medicul, tată a cinci copii, se bazează atât pe experiența sa clinică și personală, cât și pe zeci de ani de cercetare, atunci când explică părinților ce pot face pentru a îmbunătăți viața copiilor lor. 

Care este secretul de a crește copii fericiți și de succes

Se pare că secretul de a crește copii fericiți și de succes este acela de a-i implica în treburile casnice. „Părinții caută mereu modalități rapide și ușoare de a-și ajuta copiii să crească fericiți și bine pregătiți. Faptul că cel mic te ajută în casă ar putea fi un punct de plecare perfect“, spune Williams pentru today.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Ideea este că, atunci când copiii se simt implicați în responsabilități comune, își dau seama că pot contribui la o parte dintr-un ecosistem mai mare. Acest lucru le dă un adevărat sentiment de respect de sine“, explică el. Ca urmare, copiii devin mai dispuși și mai capabili să îi ajute pe ceilalți. „Copiii de la care se așteaptă să ajute în casă încep să vadă în mod natural nevoile oamenilor din jurul lor și devin mai puțin egocentrici“, adaugă el.

Copiii nu se nasc cu empatie, iar dezvoltarea acesteia poate dura ceva timp. „Între timp, ei se pot vedea pe ei înșiși ca fiind centrul universului, spune Williams“. Pe măsură ce abilitățile cognitive ale copilului se dezvoltă, acesta începe să realizeze că oamenii au gânduri, experiențe și nevoi diferite. Conform pediatrului, treburile casnice pot ajuta la stimularea acestei conștientizări mai devreme și o fac mai puternică în timp. „Avantajul treburilor casnice este să vezi că nu ești doar o persoană izolată în căreia se învârte lumea”.

Reclamă

Beneficiile treburilor casnice

„Pe lângă faptul că dezvoltă mai multă empatie, treburile ajută la insuflarea unei etici mai bune a muncii și favorizează o mentalitate de implicare. Evident, o mai bună etică a muncii se va traduce în succes la școală și în carieră“, explică Williams.

Ajutând în casă, copiii învață despre responsabilitate și munca în echipă, pe care le pot aplica în clasă, pe teren sau la birou. „Atunci când există un sentiment de «suntem cu toții în asta împreună» ca familie, indiferent cum arată această familie, există o adevărată magie“, spune Williams. Acesta a adăugat și faptul că treburile casnice pot întări legăturile familiale.

Cercetări privind treburile în copilărie

Impactul treburilor casnice asupra dezvoltării copilăriei a fost studiat de zeci de ani. De asemenea, nici legătura dintre sarcinile casnice, fericire și succes nu este nouă. De fapt, aceasta este demonstrată în concluziile unui studiu vechi de 85 de ani, al cercetătorilor de la Universitatea Harvard. Studiul a constatat că persoanele care au făcut mai multe treburi casnice, la o vârstă mai mică, au avut mai mult succes profesional și fericire mai târziu în viață.

Reclamă

Denumit anterior studiul Grant, Harvard Study of Adult Development, de la Massachusetts General Hospital, este cel mai lung studiu longitudinal din istorie, conform medicului Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School și director al studiului.

Cercetătorii au urmărit un grup de bărbați de la sfârșitul anilor 1930. O treime erau absolvenți ai Universității Harvard și două treimi erau din cartierele sărace din Boston. „Ceea ce căutau ei este cum au reușit acești copii să nu aibă probleme și să rămână pe căi bune de dezvoltare“, spune Waldinger, adăugând că în evaluările lor la domiciliu, cercetătorii au analizat treburile casnice.

„Acestea le dau copiilor simțul comunității, pentru că participarea ta contează”, spune Waldinger. „Știm că preocuparea pentru ceilalți și concentrarea dincolo de sine sunt principii bune de dezvoltare. În plus, persoanele care sunt mai centrate pe sine sunt de obicei mai puțin fericite.“

„O altă concluzie cheie a studiului este că relațiile ne fac mai fericiți și ne mențin mai sănătoși“, spune Waldinger. În plus, treburile casnice întăresc legăturile familiale și îi pot învăța pe copii calități importante. Acestea îi ajută să aibă relații sănătoase, cum ar fi căsătoria.

Cum să implici copiii în activități casnice

Williams subliniază importanța de a le da copiilor sarcini, care implică întreaga casă sau familie, nu doar propriul lor spațiu. Printre exemple se numără curățarea sufrageriei, măturatul podelelor, descărcarea mașinii de spălat vase sau udarea și plivirea plantelor. 

A le da copiilor sarcini înseamnă și că aceștia pot face lucrurile greșit sau că nu vor fi îndeplinite corect de fiecare dată. Dar, acest lucru îi poate ajuta pe copii să învețe din greșeli.

De asemenea, este important să nu le dai copiilor sarcini care sunt prea dificile, notează experții. „Ceea ce îți dorești este ca cei mici să se simtă eficienți. De aceea, trebuie să aibă resursele necesare sau să aibă pe cineva care să-i învețe“, spune Waldinger.

„În cele din urmă, cantitatea și tipul de sarcini adecvate vor varia în funcție de copil, de vârsta acestuia și de alți factori. Printre aceștia se numără abilitățile sale intelectuale și ceea ce funcționează cel mai bine pentru întreaga familie“, adaugă Williams.

Sfaturi pentru a-ți convinge copilul să se implice în activitățile casnice

Dacă ai probleme în a-ți convinge copilul să facă treburi casnice, Williams are câteva sfaturi. De exemplu, copiii mai mici și cei mici pot fi foarte motivați de jocuri. „Atunci când strângeți împreună cumpărăturile, mai întâi, puneți deoparte toate lucrurile albastre sau pe cele reci “, adaugă Williams.

„Mulți copii de vârstă școlară tânjesc după responsabilitate și vor să facă lucruri pe care le fac copiii mai mari și adulții. Așa că, dă-le sarcini care îi vor ajuta să se simtă mai maturi“, spune William. Le poți da un aspirator, să plimbare sau să hrănească animalele de companie și să ajute la pregătirea meselor. 

Te-ar mai putea interesa și
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O familie fericită care se joacă într-un loc special în care sunt bile de plastic
Metode prin care poți să crești un copil fericit. Sfaturi utile de la specialiști
Metode prin care poți să crești un copil fericit. Sfaturi utile de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide