Este important să ajuți copilul să depășească această frică pentru a putea face față altor temeri care pot apărea în viitor. Frica de întuneric poate apărea fără niciun motiv anume sau în urma unui eveniment specific, cum ar fi auzul unei povești înfricoșătoare, vizionarea a ceva la televizor sau trăirea unei experiențe dificile, care a declanșat problema. Indiferent de factorul declanșator, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta copilul să-și învingă această teamă.
Cum să-ți ajuți copilul să își învingă frica de întuneric
Mulți copii se tem de întuneric, dar această problemă trebuie rezolvată cât mai repede, mai ales dacă interferează cu rutina de somn. Pentru a afla ce poți face să-ți ajuți copilul, te poți inspira din rândurile de mai jos.
Află ce a declanșat frica de întuneric
Pentru a afla mai multe despre ce anume a declanșat frica, poți să-i pui copilului cât mai multe întrebări. Ascultă-l cu atenție și ajută-l să identifice și să denumească frica.
„Ceea ce poate părea amuzant sau banal pentru tine, poate părea foarte real pentru copilul tău“, spune pediatrul Laura O’Connor, într-un articol health.clevelandclinic.org. „Atunci când un copil este speriat, poate fi benefic să povestească cuiva despre asta. Faptul de a se simți ascultat îl poate ajuta să scape de senzația apăsătoare a acelei frici.”
Știind ce anume îl sperie, te poate ajuta să vorbești cu copilul despre asta și să-i oferi sprijin specific.
Nu întări frica de întuneric
Pediatrul spune că cel mai bine este să nu participi la teama copilului. De exemplu, promisiunea de a-i scăpa camera de creaturi sau de a inspecta dulapul pentru a căuta posibilii monștri le poate întări temerile. Dacă spui asta, copilul poate fi determinat să creadă că monștrii există cu adevărat și are motive reale de îngrijorare.
În schimb, empatizează cu acesta, dar nu da crezare existenței monștrilor. Poți spune: „Înțeleg că ți-e frică de întuneric și crezi că Frankenstein va intra pe fereastra ta, dar nu este real. El nu-ți poate face rău.“
Încurajează copilul să rămână în camera lui
Dacă este nevoie, pentru a se liniști, mai bine rămâi tu în camera copilului decât să-l lași să iasă din dormitor și să vină în camera ta sau în altă cameră. Acest lucru nu face decât să întârzie somnul și nu îi permite să aibă un somn liniștit.
La ora de culcare, reamintește-i copilului că este în siguranță, că nimic nu îi va deranja și poate dormi confortabil în propriul pat, toată noaptea. Acest lucru va ajuta să îi întărească copilului încrederea că propriul pat este un loc sigur.
Oferă-i asigurări și părăsește camera
Când copilul se trezește în mijlocul nopții, reasigură-l că totul este în regulă și că dormitorul lui este sigur. După ce îi spui că nu are de ce să se teamă, oferă-i o îmbrățișare și părăsește camera.
„Nu este recomandat să rămâi în camera copilului decât dacă acesta este extrem de speriat“, spune pediatrul O’Connor. „Când rămâi prin preajmă sau îl lași să vină în camera ta, continui să întărești ideea că există ceva de care ar trebui să se îngrijoreze.“
Construiește-i încrederea în sine
Construirea încrederii în sine a copilului tău și a abilităților de a face față în timpul zilei îl poate ajuta să își depășească frica de întuneric.
În timpul zilei, pune-ți copilul să vorbească despre temerile și experiențele de la ora de culcare. Ați putea discuta despre modalități alternative de a răspunde la aceste temeri sau de a le face față. Prin faptul că se implică, îl poate ajuta pe copil să se simtă mai puțin speriat noaptea.
Respectă o rutină
Pediatrul recomandă să păstrezi rutina de somn cât mai lejeră, veselă și distractivă. Cu 60 de minute înainte de culcare, nu lăsa copilul să vadă filme, emisiuni TV sau videoclipuri înfricoșătoare sau alți stimuli care ar putea fi supărători pentru acesta.
În schimb, oferă-i o baie relaxantă și activități calmante. Îi poți citi povești adecvate vârstei sau puteți face împreună puzzle-uri adecvate vârstei.
Folosește lumini de veche și obiectele de confort
Unii copii se simt confortabil să aibă un animal de pluș sau o pătură specială în pat cu ei. Alții preferă, pentru a se simți în siguranță, să aprindă în camera lor o lampă de veghe. De asemenea, ai putea să lași ușa camerei deschise. Însă, copilul trebuie să înțeleagă că acest lucru nu este o invitație de a ieși din cameră, după ora de culcare.
Pune accent pe comportamentele pozitive
Copiii răspund destul de bine la recompensele pentru un comportament bun. Pediatrul O’Connor spune că laudele și stimulentele care recompensează somnul profund pot ajuta să le dea copiilor un motiv să înfrunte frica de întuneric.
După o noapte de somn bun, spune-i copilului: „Ai făcut o treabă grozavă când ai stat în patul tău noaptea trecută! Sunt atât de mândră de tine!“. De asemenea, poți să-i oferi un abțibild sau alte premii mici pentru a întări comportamentul bun.