Reclamă

Cum îl înveți pe copil să împartă și de la ce vârstă

În mod natural și normal, copiii sunt empatici și amabili în primii ani de viață. Însă, până în jurul vârstei de trei, patru ani, ei nu pot înțelege ideea de a împărți. De fapt, specialiștii în dezvoltarea copilului explică faptul că abilitățile de împărțire apar, de obicei, în jurul vârstei de 4-5 ani. Acesta este momentul în care, ca mamă, poți începe să fii atentă la cum îl înveți pe copil să împartă.

Doi băieți se joacă împreună și împart jucăriile
Nu aștepta o vârstă anume pentru a-l învăța pe copil să fie împartă cu alții / Shutterstock

Este cunoscut faptul că pe măsură ce copiii cresc își dezvoltă abilitățile mentale necesare pentru a înțelege conceptul de a împărți. Cu toate acestea, ca mamă te confrunți și cu situații dificile atunci când copilul tău nu vrea să împartă cu alții. Și atunci, te întrebi ce și cum ai putea face astfel încât să-l înveți pe copil să împartă.

Dar de ce este important să învețe acest concept? A împărți  nu este doar un act de bunătate, este un comportament dezirabil care are multe beneficii sociale. Astfel, îl înveți pe copil să împartă pentru a-și face și a-și păstra prietenii, pentru a se integra într-un grup, pentru a negocia, dar și pentru a putea face față dezamăgirilor. În plus, ideea de a împărți îl învață pe copil ce înseamnă compromisul și corectitudinea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îl înveți pe copil să împartă

În principiu, copilul imită comportamentul părintelui. Așa că un prim pas pentru a-l învăța pe copil să împartă trebuie să-l faci chiar tu.

Reclamă

De asemenea, vorbește cu el, încă de când e mic, despre importanța acestui concept. Poți să-i spui ceva de genul: „Când îți împarți jucăriile cu prietenul tău, toată lumea se distrează. S-ar putea ca și ție să-ți placă jucăriile lui”.

În plus, încearcă să evidențiezi momentele în care cei din jur împart. De exemplu: „Prietenul tău a împărțit mingea cu alții. A fost foarte drăguț din partea lui”.

Nu rata nici ocazia de a-l lăuda atunci când împarte el sau când oferă ceva. „Mi-a plăcut cum l-ai lăsat pe Dan să se dea în leagăn. Ai procedat foarte bine!”.

Joacă-te cu el jocuri care presupun împărțirea lucrurilor sau folosirea lor pe rând. Vorbește-i despre pașii necesari: „Acum este rândul meu să joc, apoi este rândul tău” sau „Împarte cuburile roșii cu mine, iar eu voi împărți cuburile verzi cu tine”.

Reclamă

Cu toate că este important să învețe să împartă cu alții, este normal ca el să aibă unele jucării pe care le păstrează doar pentru el. Este o idee bună să pui deoparte aceste jucării speciale atunci când alți copii vin să se joace la voi. Acest lucru te poate ajuta să eviți situații dificile legate de acest concept. De asemenea, îi arăți copilului că înțelegi că unele lucruri sunt importante pentru el.

De la ce vârstă îl înveți pe copil să împartă: 2 ani

La vârsta de doi ani, copilul nu are dezvoltată înțelegerea acestui concept. De aceea, este foarte posibil ca atunci când alt copil are o jucărie, copilul să nu înțeleagă de ce trebuie să aștepte pentru a o obține și el. De asemenea, împărțirea implică și capacitatea copilului de a-și gestiona emoțiile. Ori acest lucru nu este posibil la doi ani.  Prin urmare, copilul s-ar putea confrunta cu tentația de a lua jucăria dorită sau ar putea avea un moment de furie dacă nu o poate lua.

Este puțin probabil ca un copil de doi ani să aibă capacitatea de a împărții cu alții în mod, iar aplicarea de consecințe dure nu va contribui la învățarea acestui comportament. În schimb, îl poți încuraja să facă acest lucru și îl poți ajuta. Fără a pune presiune și fără a-l obliga.

De la ce vârstă îl înveți pe copil să împartă: preșcolari

În jurul vârstei de 3 ani, copilul începe să dobândească o înțelegere a conceptului de a împărți și de a face schimb. Spre exemplu, poate să de-a la schimb o jucărie, fără să-i spună cineva. Însă, în continuare îi poate fi foarte dificil să împartă propriile jucării cu alți copii, dacă nu primește ceva în schimb. Ce poți face în aceste situații, este să discuți cu el și să-l lauzi atunci când împarte sau oferă ceva fără să-i se fi spus. De asemenea, poți începe să te joci jocuri mai multe în acest sens, astfel încât să-i dezvolți empatia și înțelegerea.

Totodată, este esențial să fii realistă în privința așteptărilor legate de capacitatea copilului de a împărți. La această vârstă, majoritatea copiilor sunt încă în proces de învățare și pot întâmpina dificultăți în înțelegerea și gestionarea emoțiilor și a perspectivelor celorlalți.

De la ce vârstă îl înveți pe copil să împartă: școlari

În perioada școlară, copilul începe să dezvolte o mai bună înțelegere a faptului că și alți oameni au sentimente. Acest lucru îl face mai predispuși să împartă și să își aștepte rândul. Cu toate că, în continuare, poate întâmpina dificultăți în a avea răbdare, mai ales dacă este iritat, nervos sau obosit.

La această vârstă, el are un simț puternic al corectitudinii, motiv pentru care poate ezita să împartă o jucărie sau să se implice într-un joc dacă nu percepe că va primi o distribuție echitabilă. Este foarte important să clarifici regulile jocurilor în care se implică copilul și să îl asiguri atât pe el, cât și pe ceilalți, că toți vor avea parte de oportunitatea de a participa.

Nu în ultimul rând, la această vârstă, copilul va manifesta o mai mare răbdare și toleranță. Va fi mai dispus să coopereze și să-și formeze prietenii mai profunde, ceea ce facilitează ideea de a împărți. La școală, copilul va avea oportunitatea să exerseze și mai mult aceste abilități.

Te-ar mai putea interesa și
Mama îi arată fetei cum să scrie în agendă
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O mămică care își ține fetița în spate și o ajută să zboare
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Tata se joacă jenga cu cele două fete
15 noiembrie, 06:59
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Fetiță completează vision board-ul
15 noiembrie, 06:17
Cum să creezi un vision board pentru copii
Cum să creezi un vision board pentru copii
Închide