Reclamă

Cum îl înveți pe copil să împartă și de la ce vârstă

În mod natural și normal, copiii sunt empatici și amabili în primii ani de viață. Însă, până în jurul vârstei de trei, patru ani, ei nu pot înțelege ideea de a împărți. De fapt, specialiștii în dezvoltarea copilului explică faptul că abilitățile de împărțire apar, de obicei, în jurul vârstei de 4-5 ani. Acesta este momentul în care, ca mamă, poți începe să fii atentă la cum îl înveți pe copil să împartă.

Doi băieți se joacă împreună și împart jucăriile
Nu aștepta o vârstă anume pentru a-l învăța pe copil să fie împartă cu alții / Shutterstock

Este cunoscut faptul că pe măsură ce copiii cresc își dezvoltă abilitățile mentale necesare pentru a înțelege conceptul de a împărți. Cu toate acestea, ca mamă te confrunți și cu situații dificile atunci când copilul tău nu vrea să împartă cu alții. Și atunci, te întrebi ce și cum ai putea face astfel încât să-l înveți pe copil să împartă.

Dar de ce este important să învețe acest concept? A împărți  nu este doar un act de bunătate, este un comportament dezirabil care are multe beneficii sociale. Astfel, îl înveți pe copil să împartă pentru a-și face și a-și păstra prietenii, pentru a se integra într-un grup, pentru a negocia, dar și pentru a putea face față dezamăgirilor. În plus, ideea de a împărți îl învață pe copil ce înseamnă compromisul și corectitudinea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îl înveți pe copil să împartă

În principiu, copilul imită comportamentul părintelui. Așa că un prim pas pentru a-l învăța pe copil să împartă trebuie să-l faci chiar tu.

Reclamă

De asemenea, vorbește cu el, încă de când e mic, despre importanța acestui concept. Poți să-i spui ceva de genul: „Când îți împarți jucăriile cu prietenul tău, toată lumea se distrează. S-ar putea ca și ție să-ți placă jucăriile lui”.

În plus, încearcă să evidențiezi momentele în care cei din jur împart. De exemplu: „Prietenul tău a împărțit mingea cu alții. A fost foarte drăguț din partea lui”.

Nu rata nici ocazia de a-l lăuda atunci când împarte el sau când oferă ceva. „Mi-a plăcut cum l-ai lăsat pe Dan să se dea în leagăn. Ai procedat foarte bine!”.

Joacă-te cu el jocuri care presupun împărțirea lucrurilor sau folosirea lor pe rând. Vorbește-i despre pașii necesari: „Acum este rândul meu să joc, apoi este rândul tău” sau „Împarte cuburile roșii cu mine, iar eu voi împărți cuburile verzi cu tine”.

Reclamă

Cu toate că este important să învețe să împartă cu alții, este normal ca el să aibă unele jucării pe care le păstrează doar pentru el. Este o idee bună să pui deoparte aceste jucării speciale atunci când alți copii vin să se joace la voi. Acest lucru te poate ajuta să eviți situații dificile legate de acest concept. De asemenea, îi arăți copilului că înțelegi că unele lucruri sunt importante pentru el.

De la ce vârstă îl înveți pe copil să împartă: 2 ani

La vârsta de doi ani, copilul nu are dezvoltată înțelegerea acestui concept. De aceea, este foarte posibil ca atunci când alt copil are o jucărie, copilul să nu înțeleagă de ce trebuie să aștepte pentru a o obține și el. De asemenea, împărțirea implică și capacitatea copilului de a-și gestiona emoțiile. Ori acest lucru nu este posibil la doi ani.  Prin urmare, copilul s-ar putea confrunta cu tentația de a lua jucăria dorită sau ar putea avea un moment de furie dacă nu o poate lua.

Este puțin probabil ca un copil de doi ani să aibă capacitatea de a împărții cu alții în mod, iar aplicarea de consecințe dure nu va contribui la învățarea acestui comportament. În schimb, îl poți încuraja să facă acest lucru și îl poți ajuta. Fără a pune presiune și fără a-l obliga.

De la ce vârstă îl înveți pe copil să împartă: preșcolari

În jurul vârstei de 3 ani, copilul începe să dobândească o înțelegere a conceptului de a împărți și de a face schimb. Spre exemplu, poate să de-a la schimb o jucărie, fără să-i spună cineva. Însă, în continuare îi poate fi foarte dificil să împartă propriile jucării cu alți copii, dacă nu primește ceva în schimb. Ce poți face în aceste situații, este să discuți cu el și să-l lauzi atunci când împarte sau oferă ceva fără să-i se fi spus. De asemenea, poți începe să te joci jocuri mai multe în acest sens, astfel încât să-i dezvolți empatia și înțelegerea.

Totodată, este esențial să fii realistă în privința așteptărilor legate de capacitatea copilului de a împărți. La această vârstă, majoritatea copiilor sunt încă în proces de învățare și pot întâmpina dificultăți în înțelegerea și gestionarea emoțiilor și a perspectivelor celorlalți.

De la ce vârstă îl înveți pe copil să împartă: școlari

În perioada școlară, copilul începe să dezvolte o mai bună înțelegere a faptului că și alți oameni au sentimente. Acest lucru îl face mai predispuși să împartă și să își aștepte rândul. Cu toate că, în continuare, poate întâmpina dificultăți în a avea răbdare, mai ales dacă este iritat, nervos sau obosit.

La această vârstă, el are un simț puternic al corectitudinii, motiv pentru care poate ezita să împartă o jucărie sau să se implice într-un joc dacă nu percepe că va primi o distribuție echitabilă. Este foarte important să clarifici regulile jocurilor în care se implică copilul și să îl asiguri atât pe el, cât și pe ceilalți, că toți vor avea parte de oportunitatea de a participa.

Nu în ultimul rând, la această vârstă, copilul va manifesta o mai mare răbdare și toleranță. Va fi mai dispus să coopereze și să-și formeze prietenii mai profunde, ceea ce facilitează ideea de a împărți. La școală, copilul va avea oportunitatea să exerseze și mai mult aceste abilități.

Te-ar mai putea interesa și
Fetița stă supărată pe patul de dormitor
7 motive pentru care copilul nu vrea să meargă la culcare
7 motive pentru care copilul nu vrea să meargă la culcare
Mama își ține copilul trezit din somn în brațe
3 motive pentru care copilul se trezește noaptea
3 motive pentru care copilul se trezește noaptea
Fetiță care stă în bancă la școală și zâmbește cu creionul în mână
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Cum ajuți copilul să se integreze într-o nouă școală. Sfaturi și recomandări
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide