Reclamă

Cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală. Sfaturi utile pentru orice părinte

Nu este ușor să fii părinte în „era digitală”, dar nu este nici imposibil. Copiii sunt expuși multor riscuri dacă sunt lăsați în mediul online fără să fie supravegheați. Specialiștii le vin în ajutor părinților de pretutindeni și le dezvăluie cum poți să-ți ajuți copilul născut în era digitală.

O mamă și o fiică în timp ce stau pe o saltea și se uită împreună la un telefon pentru a ilustra cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală
Specialiștii le vin în ajutor părinților de pretutindeni și le dezvăluie cum poți să-ți ajuți copilul născut în era digitală / Shutterstock

Copiii sunt prezenți în mediul online de la vârste tot mai mici. De altfel, prima lor interacțiune cu un ecran începe să fie din ce în ce mai timpurie. Mulți părinți aleg să distragă atenția copilului preț de câteva secunde și se folosesc de diferite dispozitive pentru a-i liniști pe cei mici. Însă aceste trucuri pot deveni nocive și pot crea o adevărată dependență pentru copilul prea mic să înțeleagă ce anume este bine pentru vârsta lui.

Cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală

Platformele din mediul online joacă un rol major în viața copiilor din zilele noastre. Adolescenții, dar și copiii se folosesc de platformele de social media pentru a socializa cu prietenii, pentru a se distra sau pentru a învăța lucruri noi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, timpul petrecut în exces în mediul online poate să provoace probleme pe termen lung pentru orice copil.

Vestea bună este că specialiștii au identificat mai multe metode prin care poți să-ți ajuți copilul născut în era digitală. Un copil înconjurat de tehnologie este greu de educat, dar nu este o misiune imposbilă, spun specialiștii în parenting de la HealthyChildren.org.

Sigur, tentația de a-i oferi copilului tău acces în mediul online este mare, mai ales când apare presiunea din exterior, iar micuțul tău cere tot mai des să aibă un telefon la fel ca prietenii săi. Însă nu trebuie să te lași influențată de acești factori.

Dacă rămâi fermă în alegerile tale, atunci vei reuși să-i oferi copilului tău o creștere armonioasă și o educație potrivită în ceea ce privește utilizarea platformelor de social media.

Mai jos găsești câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul dornic să se alăture mediului online.

Reclamă
Reclamă

Construiește un plan de familie pentru timpul petrecut în mediul online

Încă te întrebi cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală? Iată ce poți face pentru el.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să construiești o relație sănătoasă cu micuțul tău. Fie că este vorba de un copil sau de un adolescent, important este să ai o relație bună cu acesta și să vă respectați reciproc limitele.

Dacă ai o relație bună cu copilul tău, atunci îți va fi mult mai ușor să construiești un set de reguli. Evită impunerea regulilor proprii. Încearcă să stai de vorbă cu copilul tău și să delimitați împreună timpul petrecut n mediul online, dar și platformele pe care copilul tău are voie să navigheze.

Găsește un echilibru și discută cu micuțul tău. În felul acesta te vei asigura că el respectă regulile fără să se simtă constrâns.

Creează un loc special pentru folosirea ecranelor

Nu doar timpul petrecut în mediul online trebuie delimitat, ci și spațiul în care sunt folosite dispozitivele digitale. Alegeți împreună un loc în care cel mic să aibă voie să-și folosească telefonul sau tableta. Specialiștii recomandă folosirea dispozitivelor digitale într-un spațiu comun, cum ar fi în living.

Aceștia nu recomandă folosirea dispozitivelor digitale în dormitor. Copilul va fi tentat să petreacă mai mult timp decât are voie, iar în timp ar putea cere dispozitivele digitale chiar și înainte somnului.

Prin setarea unui loc din casă în care are voie să stea în mediul online îți va fi mult mai ușor să-l supraveghezi.

Stabilește discuții regulate despre activitățile sale în mediul online

Încearcă să porți discuții libere și degajate cu copilul tău despre conținutul pe care îl consumă în mediul online. Aceste discuții periodice te vor ajuta să-l verifici pe cel mic fără ca acesta să se simtă controlat.

Îți va f mult mai ușor să observi care sunt obiceiurile sal digitale și să determini dacă un anumit tip de conținut este nepotrivit pentru el. În plus, în timp veți crea o legătură mult mai strânsă și mai puternică, spun specialiștii de la Parents.com.

Nu te limita la discuțiile despre conținutul din mediul online. Poți discuta cu micuțul tău chiar și despre timpul pe care îl petrece pe social media. Este important să-i cunoști prietenii din mediul online fără ca acesta să se simtă urmărit sau controlat.

Deși este imposibil să ai „controlul” asupra tuturor activităților pe care cel mic le are în mediul online, specialiștii spun că este bine să construiești o relație bazată pe încredere cu copilul tău.

Acesta îți va spune dacă ceva este în neregulă în momentul în care va simți că relația voastră este una bazată pe încredere, nu pe control.

Încearcă să-l ajuți pe copil să înțeleagă ce anume este real și ce ar putea să fie editat

Conținutul din mediul online poate fi departe de adevăr. În zilele noastre este foarte simplu să editezi o fotografie sau un videoclip.

Devin din ce în ce mai greu să distingi între ce este real și ce este editat. Clipurile care distorsionează realitatea pot provoca emoții negative în rândul copiilor. Pentru ei este greu să distingă între ceea ce este realitate și ceea ce este creat virtual. Este important să distingă întrea ceste lucruri.

Studiile au arătat că tot mai mulți copii ajung să se compare cu oamenii pe care îi urmăresc în mediul online. Din dorința de a aparține, aceștia pot ajunge să-și schimbe trăsăturile de personalitate pentru a se potrivi grupului pe care îl admiră sau pentru a fi mai aproape de „idolii” lor.

Totodată, studiile au mai arătat că multe persoane se pot confrunta cu probleme de imagine din cauza conținutului fals din mediul online.

Această problemă este întâlnită mai ales în rândul adolescenților. De altfel, la baza multor tulburări de alimentație stau comparațiile pe care adolescenții le fac cu persoanele pe care le urmăresc pe social media.

Încearcă să fii un exemplu pentru copilul tău

Copilul se va uita întotdeauna al părinții săi ca la niște eroi. Este important să fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău dacă îți dorești ca acesta să te asculte. Încearcă să limitezi chiar tu timpul petrecut în mediul online. Evită folosirea telefonului sau a altor dispozitive în dormitor.

Petrece cât mai mult timp în aer liber cu micuțul tău. Încearcă să te joci cu el afară sau înăuntru, dar evită refugiul în mediul online. În felul acesta vei crea o conexiune maul mai puternică și mai reală. Poți să creezi obiceiuri de familie cu copilul tău în mediul online.

O zi de film pe săptămână poate fi ideală pentru a petrece mai mult timp împreună și pentru a-ți ghida copilul spre un conținut online de calitate.

Verifică setările aplicațiilor copilului tău

Este important să verifici setările aplicațiilor folosite de micuții tău, mai ales că acestea cer permisiunea camerei foto și video. Setează opțiunea de „control parental” și citește cu atenție setările ce țin de intimitate.

Discută cu copilul tău despre personale pe care acesta le contactează în mediul online. Este bine să aveți un set de reguli pentru a te asigura că acesta are parte de conversații sigure în mediul online.

Configurarea controlului parental și verificarea periodică rămân două dintre cele mai importante elemente când vine vorba de setarea regulilor în mediul online.

Fii atentă la semnele care ar putea indica o problemă

Copilul tăi îți va da smene ndirecte atunci când conținutul consumat în mediul online este nepotrivit. Cel mai probabil acesta își va schimba obiceiurile sau ca folosi cuvinte care nu fac parte din vocabularul său obișnuit.

Un alt semn negativ poate fi timpul tot mai crescut pe care copilul îl petrece în mediul online. Totodată, programul de somn, obiceiurile alimentare, dar și nivelul de energie pot să sufere transformări atunci când cel mic petrece prea mult timp în mediul online.

Gândește-te cu atenție înainte să-i oferi copilului tău un telefon sau acces pe platformele de social media. Este nevoie de răbdare pentru a-l ajuta să navigheze în siguranță în mediul online. Nu renunța din prima presiunii din exterior sau cererilor insistente ale copilului.

Nu uita că fiecare etapă a creșterii copilului tău vine cu o provocare, dar și cu soluții pentru a-l ajuta să crească sănătos și armonios.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Fetița arată o postare pe Tik-Tok
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Mamă, care poartă ochelari de vedere cu rame negre și brațe bleu, îmbrăcată cu bluză și pantalori roz cu gri, care stă la masă, cu o fetiță îmbrăcată cu bluză fucsia și cu o mână tastează și cu cealaltă vorbește la telefon, iar lângă este este cealaltă fetiță care desenează cu creionul pe o foaie de hârtie, iar pe masă mai sunt agende, plante și o veioză, iar în spate este o canapea albă și o etajeră albă cu plante și lumânări, ilustrând cum să te împărți între job și casă
Cum să te împărți între job și casă, ca părinte singur 
Cum să te împărți între job și casă, ca părinte singur 
Adolescentă care cântă la chitară în camera ei, având în spate o hartă, iar mama ei o filmează cu telefonul, ilustrând 5 greșeli pe care le faci ca părinte în social media
5 greșeli pe care le faci ca părinte în social media
5 greșeli pe care le faci ca părinte în social media
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
O femeie însărcinată, în pat
6 mai, 08:47
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Băiatul stă și se uită la telefon
6 mai, 07:09
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
O fetiță care trece prin pubertate
5 mai, 07:33
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Închide