Reclamă

Cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală. Sfaturi utile pentru orice părinte

Nu este ușor să fii părinte în „era digitală”, dar nu este nici imposibil. Copiii sunt expuși multor riscuri dacă sunt lăsați în mediul online fără să fie supravegheați. Specialiștii le vin în ajutor părinților de pretutindeni și le dezvăluie cum poți să-ți ajuți copilul născut în era digitală.

O mamă și o fiică în timp ce stau pe o saltea și se uită împreună la un telefon pentru a ilustra cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală
Specialiștii le vin în ajutor părinților de pretutindeni și le dezvăluie cum poți să-ți ajuți copilul născut în era digitală / Shutterstock

Copiii sunt prezenți în mediul online de la vârste tot mai mici. De altfel, prima lor interacțiune cu un ecran începe să fie din ce în ce mai timpurie. Mulți părinți aleg să distragă atenția copilului preț de câteva secunde și se folosesc de diferite dispozitive pentru a-i liniști pe cei mici. Însă aceste trucuri pot deveni nocive și pot crea o adevărată dependență pentru copilul prea mic să înțeleagă ce anume este bine pentru vârsta lui.

Cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală

Platformele din mediul online joacă un rol major în viața copiilor din zilele noastre. Adolescenții, dar și copiii se folosesc de platformele de social media pentru a socializa cu prietenii, pentru a se distra sau pentru a învăța lucruri noi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, timpul petrecut în exces în mediul online poate să provoace probleme pe termen lung pentru orice copil.

Vestea bună este că specialiștii au identificat mai multe metode prin care poți să-ți ajuți copilul născut în era digitală. Un copil înconjurat de tehnologie este greu de educat, dar nu este o misiune imposbilă, spun specialiștii în parenting de la HealthyChildren.org.

Sigur, tentația de a-i oferi copilului tău acces în mediul online este mare, mai ales când apare presiunea din exterior, iar micuțul tău cere tot mai des să aibă un telefon la fel ca prietenii săi. Însă nu trebuie să te lași influențată de acești factori.

Dacă rămâi fermă în alegerile tale, atunci vei reuși să-i oferi copilului tău o creștere armonioasă și o educație potrivită în ceea ce privește utilizarea platformelor de social media.

Mai jos găsești câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul dornic să se alăture mediului online.

Reclamă
Reclamă

Construiește un plan de familie pentru timpul petrecut în mediul online

Încă te întrebi cum să-ți ajuți copilul născut în era digitală? Iată ce poți face pentru el.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să construiești o relație sănătoasă cu micuțul tău. Fie că este vorba de un copil sau de un adolescent, important este să ai o relație bună cu acesta și să vă respectați reciproc limitele.

Dacă ai o relație bună cu copilul tău, atunci îți va fi mult mai ușor să construiești un set de reguli. Evită impunerea regulilor proprii. Încearcă să stai de vorbă cu copilul tău și să delimitați împreună timpul petrecut n mediul online, dar și platformele pe care copilul tău are voie să navigheze.

Găsește un echilibru și discută cu micuțul tău. În felul acesta te vei asigura că el respectă regulile fără să se simtă constrâns.

Creează un loc special pentru folosirea ecranelor

Nu doar timpul petrecut în mediul online trebuie delimitat, ci și spațiul în care sunt folosite dispozitivele digitale. Alegeți împreună un loc în care cel mic să aibă voie să-și folosească telefonul sau tableta. Specialiștii recomandă folosirea dispozitivelor digitale într-un spațiu comun, cum ar fi în living.

Aceștia nu recomandă folosirea dispozitivelor digitale în dormitor. Copilul va fi tentat să petreacă mai mult timp decât are voie, iar în timp ar putea cere dispozitivele digitale chiar și înainte somnului.

Prin setarea unui loc din casă în care are voie să stea în mediul online îți va fi mult mai ușor să-l supraveghezi.

Stabilește discuții regulate despre activitățile sale în mediul online

Încearcă să porți discuții libere și degajate cu copilul tău despre conținutul pe care îl consumă în mediul online. Aceste discuții periodice te vor ajuta să-l verifici pe cel mic fără ca acesta să se simtă controlat.

Îți va f mult mai ușor să observi care sunt obiceiurile sal digitale și să determini dacă un anumit tip de conținut este nepotrivit pentru el. În plus, în timp veți crea o legătură mult mai strânsă și mai puternică, spun specialiștii de la Parents.com.

Nu te limita la discuțiile despre conținutul din mediul online. Poți discuta cu micuțul tău chiar și despre timpul pe care îl petrece pe social media. Este important să-i cunoști prietenii din mediul online fără ca acesta să se simtă urmărit sau controlat.

Deși este imposibil să ai „controlul” asupra tuturor activităților pe care cel mic le are în mediul online, specialiștii spun că este bine să construiești o relație bazată pe încredere cu copilul tău.

Acesta îți va spune dacă ceva este în neregulă în momentul în care va simți că relația voastră este una bazată pe încredere, nu pe control.

Încearcă să-l ajuți pe copil să înțeleagă ce anume este real și ce ar putea să fie editat

Conținutul din mediul online poate fi departe de adevăr. În zilele noastre este foarte simplu să editezi o fotografie sau un videoclip.

Devin din ce în ce mai greu să distingi între ce este real și ce este editat. Clipurile care distorsionează realitatea pot provoca emoții negative în rândul copiilor. Pentru ei este greu să distingă între ceea ce este realitate și ceea ce este creat virtual. Este important să distingă întrea ceste lucruri.

Studiile au arătat că tot mai mulți copii ajung să se compare cu oamenii pe care îi urmăresc în mediul online. Din dorința de a aparține, aceștia pot ajunge să-și schimbe trăsăturile de personalitate pentru a se potrivi grupului pe care îl admiră sau pentru a fi mai aproape de „idolii” lor.

Totodată, studiile au mai arătat că multe persoane se pot confrunta cu probleme de imagine din cauza conținutului fals din mediul online.

Această problemă este întâlnită mai ales în rândul adolescenților. De altfel, la baza multor tulburări de alimentație stau comparațiile pe care adolescenții le fac cu persoanele pe care le urmăresc pe social media.

Încearcă să fii un exemplu pentru copilul tău

Copilul se va uita întotdeauna al părinții săi ca la niște eroi. Este important să fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău dacă îți dorești ca acesta să te asculte. Încearcă să limitezi chiar tu timpul petrecut în mediul online. Evită folosirea telefonului sau a altor dispozitive în dormitor.

Petrece cât mai mult timp în aer liber cu micuțul tău. Încearcă să te joci cu el afară sau înăuntru, dar evită refugiul în mediul online. În felul acesta vei crea o conexiune maul mai puternică și mai reală. Poți să creezi obiceiuri de familie cu copilul tău în mediul online.

O zi de film pe săptămână poate fi ideală pentru a petrece mai mult timp împreună și pentru a-ți ghida copilul spre un conținut online de calitate.

Verifică setările aplicațiilor copilului tău

Este important să verifici setările aplicațiilor folosite de micuții tău, mai ales că acestea cer permisiunea camerei foto și video. Setează opțiunea de „control parental” și citește cu atenție setările ce țin de intimitate.

Discută cu copilul tău despre personale pe care acesta le contactează în mediul online. Este bine să aveți un set de reguli pentru a te asigura că acesta are parte de conversații sigure în mediul online.

Configurarea controlului parental și verificarea periodică rămân două dintre cele mai importante elemente când vine vorba de setarea regulilor în mediul online.

Fii atentă la semnele care ar putea indica o problemă

Copilul tăi îți va da smene ndirecte atunci când conținutul consumat în mediul online este nepotrivit. Cel mai probabil acesta își va schimba obiceiurile sau ca folosi cuvinte care nu fac parte din vocabularul său obișnuit.

Un alt semn negativ poate fi timpul tot mai crescut pe care copilul îl petrece în mediul online. Totodată, programul de somn, obiceiurile alimentare, dar și nivelul de energie pot să sufere transformări atunci când cel mic petrece prea mult timp în mediul online.

Gândește-te cu atenție înainte să-i oferi copilului tău un telefon sau acces pe platformele de social media. Este nevoie de răbdare pentru a-l ajuta să navigheze în siguranță în mediul online. Nu renunța din prima presiunii din exterior sau cererilor insistente ale copilului.

Nu uita că fiecare etapă a creșterii copilului tău vine cu o provocare, dar și cu soluții pentru a-l ajuta să crească sănătos și armonios.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Fetița arată o postare pe Tik-Tok
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Mamă, care poartă ochelari de vedere cu rame negre și brațe bleu, îmbrăcată cu bluză și pantalori roz cu gri, care stă la masă, cu o fetiță îmbrăcată cu bluză fucsia și cu o mână tastează și cu cealaltă vorbește la telefon, iar lângă este este cealaltă fetiță care desenează cu creionul pe o foaie de hârtie, iar pe masă mai sunt agende, plante și o veioză, iar în spate este o canapea albă și o etajeră albă cu plante și lumânări, ilustrând cum să te împărți între job și casă
Cum să te împărți între job și casă, ca părinte singur 
Cum să te împărți între job și casă, ca părinte singur 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha este compusă din copiii născuți după 2010, aceia care cresc într-o lume digitală, conectată și rapidă. Ca mamă, probabil că ai observat deja câteva diferențe între felul în care acești copii își trăiesc copilăria......
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
4
Femeie gravidă taie legume în bucătărie
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Sarcina vine cu multe întrebări și incertitudini, iar una dintre ele se referă adesea la dietă. Multe viitoare mame se întreabă dacă este sigur sau nu să consume alimente picante în timpul sarcinii.  Răspunsurile și recomandările......
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată care deschide un borcan cu murături
7 octombrie, 06:09
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
MAi multe felii de pâine cu avocado și somon afumat
6 octombrie, 07:09
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
O femeie însărcinată care poartă o rochie neagră și ține un cățel de usturoi în palmă
5 octombrie, 06:34
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Buchet de trei bețe pe care sunt înșirate fructe de sticlă
5 octombrie, 06:14
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
O fetiță fericită care îți ține mama în brațe
4 octombrie, 07:29
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
Ce este teoria atașamentului și de ce e diferită de atașamentul securizat în parenting
O femeie însărcinată care prepară o salată cu brânză de capră
4 octombrie, 06:34
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Închide