Reclamă

Cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii

Pentru mulți părinți dezvoltarea creierului la copii este asimilată unei cantități mari de informații, dobândite prin învățarea din cărți, prin efectuarea multor calcule sau prin participarea la cât mai multe activități. Numai că, surprinzător sau nu, oamenii de știință au dezvăluit cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii.

Băiat și fetiță fac împreună un puzzle
Prin joc, copilul învață mult mai repede și își dezvoltă abilitățile / Shutterstock

Creierul copilului este un burete care absoarbe informații și învață să le folosească prin prisma explicațiilor primite. Ultimele studii și cercetări dezvăluie, încă o dată, contribuția semnificată a jocului la dezvoltarea creierului la copii. Asta dacă până acum nu era pe deplin înțeles acest fapt. Astfel, s-a demonstrat că jocurile educative, jocurile de rol, dar și jocurile cu piese lego sau puzzel-urile sunt instrumente excepționale pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului.

Ce spun studiile despre cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii

Neurologii au descoperit că joaca, folosirea jucăriilor și a diferitelor jocuri de societate, pot modifica chimia și fiziologia creierului. Jocul și utilizarea jucăriilor sunt mai benefice pentru zona creierului asociată cu o procesare cognitivă mai înaltă (cortexul cerebral) decât pentru alte părți ale creierului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Un studiu realizat de Universitatea din Arkansas arată că un copil căruia i s-au oferit des jucării avea un IQ mai mare până la vârsta de 3 ani. Ulterior, psihologul Edward Fisher a analizat 46 de studii efectuate pe joc. El a descoperit că jocul ar putea spori dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a copilului.

În cartea sa „Creierul care iubește să se joace”, Jacqueline Harding, expert în dezvoltarea copilului, se bazează pe cele mai recente cercetări din domeniul neuroștiințelor și al dezvoltării copilului pentru a sublinia importanța jocului în dezvoltarea creierului la copii.

Ea a declarat pentru Newsweek.com  că „Este tentant să credem că educația formală este principalul motor atunci când vine vorba de realizări în viața de adult. Dar se pare că acest lucru nu mai este valabil. Fiecare gând și fiecare acțiune creează o nouă conexiune în creier”.

Ce jocuri stimulează creierul

Diferite tipuri de joc stimulează diferite părți ale creierului. De exemplu, jucării precum Lego pot ajuta la dezvoltarea abilităților de raționament spațial, în timp ce jocurile imaginare sau cele de rol pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și la procesarea emoțiilor.

Jocurile de memorie

Jocurile de memorie antrenează și îmbunătățesc memoria, care este esențială pentru reținerea temporară a informațiilor și procesarea lor. Multe jocuri de memorie necesită concentrare și atenție sporită. Astfel, ele cresc capacitatea de concentrare și focalizare. Mai mult, jocurile de memorie pot contribui la crearea și întărirea conexiunilor neuronale. De exemplu, un joc de memorie care implică recunoașterea formelor și a culorilor poate stimula atât cortexul vizual, cât și zonele de procesare a informațiilor.

Reclamă

Jocurile de strategie

Jocurile de strategie solicită copilului să planifice în avans și să anticipeze mișcările adversarului. Astfel, el își  îmbunătățește abilitatea de a gândi strategic și de a lua decizii pe termen lung.  În plus, el trebuie să țină minte și să proceseze o multitudine de informații. Chiar în timp ce se joacă, ceea ce îmbunătățește memoria de lucru. Tot jocurile de strategie necesită evaluarea constantă a situației și luarea deciziilor pe baza acestei evaluări. Prin urmare, ele dezvoltă gândirea analitică. Multe jocuri de strategie sunt lungi și pot necesita mult timp pentru a fi finalizate sau pentru a deveni competent în ele. Aceasta cultivă răbdarea și determinarea.

Jocurile de logică și puzzle-urile

Așezarea pieselor de puzzle în locurile potrivite solicită coordonarea dintre ochi și mână, ceea ce ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine. Copilul trebuie să își amintească formele, culorile și pozițiile diferitelor piese, și să le potrivească. Acest fapt stimulează memoria.  De asemenea, eezolvarea puzzle-urilor ajută la recunoașterea și înțelegerea relației spațiale dintre piese. Mai mult, atunci când piesele se potrivesc corect, creierul eliberează dopamină, un neurotransmițător asociat cu sentimentul de recompensă și motivație. Acest lucru nu doar că încurajează continuarea activității, dar poate avea și beneficii pe termen lung pentru învățare și concentrare.

Jocurile de cuvinte

Jocurile de cuvinte, cum ar fi scrabble, cuvinte încrucișate, anagrame sau diverse aplicații și jocuri de formare a cuvintelor, au un impact pozitiv asupra creierului. Prin contactul frecvent cu cuvinte noi sau rare, copilul își îmbogățește vocabularul și abilitățile lingvistice. Formarea sau descoperirea cuvintelor corecte în anumite contexte reprezintă o provocare care necesită gândire laterală și abilități de rezolvare a problemelor.

Iată așadar, cât de important este jocul în viața copilului și cum influențează acesta dezvoltarea creierului.

Te-ar mai putea interesa și
Mămică, îmbrăcată cu o bluză gri, care stă la ferească și ține un nou născut în brațe, ilustrând Cum să te joci cu nou-născutul
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide