Reclamă

Cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii

Pentru mulți părinți dezvoltarea creierului la copii este asimilată unei cantități mari de informații, dobândite prin învățarea din cărți, prin efectuarea multor calcule sau prin participarea la cât mai multe activități. Numai că, surprinzător sau nu, oamenii de știință au dezvăluit cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii.

Băiat și fetiță fac împreună un puzzle
Prin joc, copilul învață mult mai repede și își dezvoltă abilitățile / Shutterstock

Creierul copilului este un burete care absoarbe informații și învață să le folosească prin prisma explicațiilor primite. Ultimele studii și cercetări dezvăluie, încă o dată, contribuția semnificată a jocului la dezvoltarea creierului la copii. Asta dacă până acum nu era pe deplin înțeles acest fapt. Astfel, s-a demonstrat că jocurile educative, jocurile de rol, dar și jocurile cu piese lego sau puzzel-urile sunt instrumente excepționale pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului.

Ce spun studiile despre cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii

Neurologii au descoperit că joaca, folosirea jucăriilor și a diferitelor jocuri de societate, pot modifica chimia și fiziologia creierului. Jocul și utilizarea jucăriilor sunt mai benefice pentru zona creierului asociată cu o procesare cognitivă mai înaltă (cortexul cerebral) decât pentru alte părți ale creierului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Un studiu realizat de Universitatea din Arkansas arată că un copil căruia i s-au oferit des jucării avea un IQ mai mare până la vârsta de 3 ani. Ulterior, psihologul Edward Fisher a analizat 46 de studii efectuate pe joc. El a descoperit că jocul ar putea spori dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a copilului.

În cartea sa „Creierul care iubește să se joace”, Jacqueline Harding, expert în dezvoltarea copilului, se bazează pe cele mai recente cercetări din domeniul neuroștiințelor și al dezvoltării copilului pentru a sublinia importanța jocului în dezvoltarea creierului la copii.

Ea a declarat pentru Newsweek.com  că „Este tentant să credem că educația formală este principalul motor atunci când vine vorba de realizări în viața de adult. Dar se pare că acest lucru nu mai este valabil. Fiecare gând și fiecare acțiune creează o nouă conexiune în creier”.

Ce jocuri stimulează creierul

Diferite tipuri de joc stimulează diferite părți ale creierului. De exemplu, jucării precum Lego pot ajuta la dezvoltarea abilităților de raționament spațial, în timp ce jocurile imaginare sau cele de rol pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și la procesarea emoțiilor.

Jocurile de memorie

Jocurile de memorie antrenează și îmbunătățesc memoria, care este esențială pentru reținerea temporară a informațiilor și procesarea lor. Multe jocuri de memorie necesită concentrare și atenție sporită. Astfel, ele cresc capacitatea de concentrare și focalizare. Mai mult, jocurile de memorie pot contribui la crearea și întărirea conexiunilor neuronale. De exemplu, un joc de memorie care implică recunoașterea formelor și a culorilor poate stimula atât cortexul vizual, cât și zonele de procesare a informațiilor.

Reclamă

Jocurile de strategie

Jocurile de strategie solicită copilului să planifice în avans și să anticipeze mișcările adversarului. Astfel, el își  îmbunătățește abilitatea de a gândi strategic și de a lua decizii pe termen lung.  În plus, el trebuie să țină minte și să proceseze o multitudine de informații. Chiar în timp ce se joacă, ceea ce îmbunătățește memoria de lucru. Tot jocurile de strategie necesită evaluarea constantă a situației și luarea deciziilor pe baza acestei evaluări. Prin urmare, ele dezvoltă gândirea analitică. Multe jocuri de strategie sunt lungi și pot necesita mult timp pentru a fi finalizate sau pentru a deveni competent în ele. Aceasta cultivă răbdarea și determinarea.

Jocurile de logică și puzzle-urile

Așezarea pieselor de puzzle în locurile potrivite solicită coordonarea dintre ochi și mână, ceea ce ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine. Copilul trebuie să își amintească formele, culorile și pozițiile diferitelor piese, și să le potrivească. Acest fapt stimulează memoria.  De asemenea, eezolvarea puzzle-urilor ajută la recunoașterea și înțelegerea relației spațiale dintre piese. Mai mult, atunci când piesele se potrivesc corect, creierul eliberează dopamină, un neurotransmițător asociat cu sentimentul de recompensă și motivație. Acest lucru nu doar că încurajează continuarea activității, dar poate avea și beneficii pe termen lung pentru învățare și concentrare.

Jocurile de cuvinte

Jocurile de cuvinte, cum ar fi scrabble, cuvinte încrucișate, anagrame sau diverse aplicații și jocuri de formare a cuvintelor, au un impact pozitiv asupra creierului. Prin contactul frecvent cu cuvinte noi sau rare, copilul își îmbogățește vocabularul și abilitățile lingvistice. Formarea sau descoperirea cuvintelor corecte în anumite contexte reprezintă o provocare care necesită gândire laterală și abilități de rezolvare a problemelor.

Iată așadar, cât de important este jocul în viața copilului și cum influențează acesta dezvoltarea creierului.

Te-ar mai putea interesa și
Grup de adolescenți se joacă fotbal
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Mămică, îmbrăcată cu o bluză gri, care stă la ferească și ține un nou născut în brațe, ilustrând Cum să te joci cu nou-născutul
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz
Cum să te joci cu nou-născutul când este treaz
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Experții au adunat mai multe întrebări ale pacientelor și au răspuns la cele mai multe dintre îngrijorări. Citește tot ce trebuie să știi despre avort și vezi cum poți trece mai ușor peste această etapă. Vezi cât de mult durează,......
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
3
Fetiță stă pe covor și desenează
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
Copiii sunt curioși din fire, iar în primii ani de viață ar trebuie încurajată cât mai mult această curiozitate. De ce? Deoarece este benefică pentru dezvoltarea cognitivă. Activitățile care îi implică senzorial și le stimulează......
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
4
Gravidă care bea apă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea este esențială pentru sănătatea oricui, dar mai ales atunci când ești însărcinată. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de sprijin suplimentar. Apa joacă un rol crucial în acest proces. De ce este importantă......
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
5
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Pentru o gustare simplă și delicioasă îți recomandăm rețeta de clătite cu afine pentru copii. Dacă nu-i poți refuza dulciurile copilului tău, atunci încearcă să le prepari chiar tu în casă. În felul acesta vei putea controla......
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Parteneri
Cele mai noi
O femeie care face exerciții cu copilașul ei
06:42
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
06:04
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
O mămică și un tătic care îi oferă fetiței lor pizza pentru copii preparată în casă
12 septembrie, 06:39
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Un băiețel care strănută des din cauza elergiei la ambrozie
12 septembrie, 06:35
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
9 septembrie, 06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
9 septembrie, 06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Închide