Reclamă

Ce trebuie să știi despre nașterea naturală

Fie că te hotărăști să naști acasă în cadă sau să programezi o cezariană, toate formele de naștere sunt naturale. Ești o eroină, indiferent de modul în care copilul iese din corpul tău. Află de aici tot ce trebuie să știi despre nașterea naturală.

Publicat: 26 aprilie 2024, 08:46
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
Fie că te hotărăști să naști acasă în cadă sau să programezi o cezariană, toate formele de naștere sunt naturale / Shutterstock

Termenul de "naștere naturală" a fost folosit de-a lungul timpului pentru a descrie nașterea fără medicamente.

În unele cazuri, acest lucru înseamnă să nu utilizezi niciun medicament pentru durere în timpul travaliului, ci să ai doar intervenții medicale, cum ar fi monitorizarea inimii fetale. Sau poate însemna să nu ai parte de nicio intervenție medicală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să știi despre nașterea naturală

Fără medicamente pentru durere, femeile se bazează pe tehnici de relaxare și respirație controlată pentru a face față durerii în timpul travaliului. Acest tip de naștere pare poate avea loc într-un centru de nașteri cu o moașă și/sau o doula lângă tine, dar se poate întâmpla și într-un spital.

Reclamă

De ce să alegi nașterea naturală

Dacă crezi că a naște fără medicamente sună imposibil, există multe motive pentru care unele femei aleg să o facă.

Medicamentele pentru durere pot afecta travaliul, cum ar fi accelerarea sau încetinirea acestuia. De asemenea, poate avea efecte asupra mamei, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale sau instalarea unei stări de greață.

Multe femei aleg nașterea naturală deoarece doresc mai mult control asupra procesului travaliului, inclusiv asupra managementului durerii. De asemenea, alte femei consideră că renunțarea la medicamente le va ajuta să se simtă mai aproape de experiența nașterii și să-și amintească mai clar întreg procesul.

Care sunt riscurile unei nașteri naturale

Cu siguranță vei simți durere dacă optezi pentru nașterea naturală. Chiar dacă ai mai născut un copil, nu știi cât de puternică va fi durerea în timpul travaliului sau cât de bine îi vei putea face față.

Reclamă

Fiecare naștere, indiferent dacă utilizezi sau nu medicamente pentru durere, are un risc de complicații, cum ar fi pierderi mari de sânge sau probleme cu cordonul ombilical. Aceste complicații pot fi mai greu de detectat sau tratat fără intervenție medicală.

Dacă alegi o naștere fără analgezice, poate vei lua în considerare alte opțiuni, cum ar fi o naștere prin cezariană, dacă aceasta devine necesară din punct de vedere medical. Persoanele cu sarcini care nu au avut niciun fel de probleme în timpul sarcinii sunt cele cărora de obicei medicii le sugerează o naștere naturală.

Dacă ai o sarcină cu risc ridicat, medicul te poate îndruma către alte opțiuni, altele decât nașterea naturală.

Sarcina ta poate fi considerată un risc ridicat dacă:

  • ai mai mult de 35 de ani;
  • ai băut alcool sau ai consumat substanțe în timpul sarcinii;
  • ai suferit o intervenție chirurgicală anterioară pe uter, cum ar fi o cezariană;
  • ai antecedente de afecțiuni medicale, cum ar fi diabet, preeclampsie sau probleme de coagulare a sângelui;
  • ai sarcină gemelară sau porți tripleți în pântece;
  • ai avut anumite complicații în timpul sarcinii, cum ar fi restricția de creștere a fătului sau probleme cu placenta.

La ce să te aștepți în timpul unei nașteri naturale

Tot ce trebuie să faci este să lași travaliul să înceapă spontan și să progreseze fără intervenție medicală până când vei naște. Travaliul nu este indus sau accelerat decât dacă este necesar din punct de vedere medical.

Dacă naști copilul la un spital sau într-un centru de naștere, medicul sau moașa te pot ajuta să alegi cel mai bun moment. În funcție de preferințe, s-ar putea să fii monitorizată în mod constant, cu ajutorul unui monitor cardiac fetal.

Când corpul tău este pregătit, vei avea o naștere vaginală într-o poziție de naștere, una care e cea mai confortabilă pentru tine. Nu vei avea parte de intervenție medicală decât dacă este necesară pentru siguranța sau sănătatea ta ori a copilului.

Ca în cazul tuturor tipurilor de naștere, nașterea naturală necesită o perioadă diferită de timp pentru fiecare femeie în parte. Fără intervenție medicală, colul uterin se va dilata în mod natural și nu se vor administra medicamente pentru a accelera travaliul, așa că poate dura mai mult.

Pe de altă parte, intervențiile medicale, cum ar fi epidurala, pot, de asemenea, încetini travaliul.

Nivelul durerii în timpul nașterii naturale diferă de la o femeie la alta. Există o varietate de metode comune de ameliorare a durerii pe care le poți utiliza în timpul nașterii.

Metode de amelioare a durerii în timpul nașterii naturale

  • tehnici de respirație;
  • masaj;
  • duș sau baie caldă:este posibil să poți naște și într-o cadă, în funcție de ceea ce oferă centrul de naștere sau spitalul la care ai ales să mergi;
  • găsirea celei mai confortabile poziții pentru naștere;
  • tehnici de distragere a atenției, cum ar fi muzica sau jocurile;
  • minge de naștere;
  • suport emoțional.

În cele mai multe cazuri, vei putea rămâne cu bebelușul imediat după naștere. De asemenea, vei putea începe să alăptezi imediat ce te simți mai bine.

Pentru a te pregăti pentru o naștere fără intervenție medicală, asigură-te că planul de naștere este clar și că medicul, moașa, doula sau alte persoane de sprijin știu cum dorești să se desfășoare travaliul.

De asemenea, poți alege să mergi la cursuri de educație pentru naștere, singur sau alături de partener, pentru a învăța la ce să te aștepți, precum și la gestionarea durerii și deprinderea tehnicilor de relaxare. Asigură-te că pui în practică aceste tehnici pentru a le găsi pe cele care funcționează cel mai bine pentru tine.

Ce se întâmplă dacă te răzgândești în timpul travaliului

Unele femei se pot răzgândi în timpul travaliului dacă durerea devine prea intensă. E perfect normal dacă o faci. Nu fi prea dură cu tine dacă nu-ți urmezi planul de naștere. Poți lua unele medicamente pentru durere aproape în orice moment în timpul travaliului, atâta timp cât capul copilului nu a început să iasă.

La începutul travaliului, s-ar putea să ți se administreze un bloc epidural sau spinal. Ambele permit să fii trează și alertă în timpul travaliului, dar vei simți foarte puțină durere. Diferite tipuri de medicamente pot fi administrate într-o injecție epidurală sau spinală.

Epiduralele încep să amelioreze durerea în 20 de minute după administrare, iar cantitatea poate fi ajustată pe parcursul travaliului. Ele pot fi administrate o singură dată în timpul travaliului.

În funcție de medicația administrată prin epidurală, aceasta te poate îngreuna să împingi în timpul travaliului. Prin urmare, blocurile pudendale sunt de obicei administrate în timpul travaliului târziu. Un bloc pudendal ameliorează durerea din vagin și rect, dar îți permite să controlezi mușchii abdominali și să împingi. De obicei, se administrează chiar înainte ca bebelușul să înceapă să iasă.

Ameliorarea durerii nu este la fel de mare ca în cazul epiduralei, dar vei putea împinge copilul afară. De asemenea, blocurile pudendale nu afectează copilul.

Cum este recuperarea după o naștere naturală

Recuperarea după orice tip de naștere depinde de fiecare persoană în parte. Multe femei se simt complet recuperate în șase până la opt săptămâni, dar pentru altele, poate dura câteva luni.

Recuperarea după o naștere naturală este similară cu orice altă naștere vaginală. Probabil o să te doare cel puțin câteva zile. Nu uita să ai grijă de tine și să te odihnești cât de mult poți până când te simți pe deplin recuperată.

Următoarele simptome pot fi semne ale unei complicații post-naștere:

  • sângerare vaginală abundentă;
  • febră;
  • amețeli sau leșin;
  • o durere de cap severă care nu dispare;
  • urinare dureroasă;
  • durere și umflare la picioare;
  • dureri abdominale care se agravează.

Dacă ai stări care te îngrijorează, chiar dacă nu ai aceste simptome, discută cu medicul care a supravegheat nașterea.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți gri, maiou bej și cardigan bej, stă pe o canapea bej, cu perne albe, bej și cu dungi albe și bej, în living, unde mai este o etajeră albă, din metal, pe care stă o plantă și o agendă, și ține o mână la frunte și una sub burtă, ilustrând durerile de cap în sarcină
Durerile de cap în sarcină. Care sunt principalele tipuri și cum le poți trata
Durerile de cap în sarcină. Care sunt principalele tipuri și cum le poți trata
Femei însărcinate, care stau pe mingi mari, colorate, alături de partenerii lor și un specialist, la un curs la care predă metoda Lamaze
Metoda Lamaze. De ce să mergi la astfel de curs
Metoda Lamaze. De ce să mergi la astfel de curs
O femeie care poartă un top gri și o pereche de colanți negri și își arată incizia de la operația de cezariană
Tot ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană
Tot ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie care se vaccinează
4 mai, 06:15
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
Mama își îmbrățișează fiica
3 mai, 07:26
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
O femeie gravidă care își mângâie burtica
3 mai, 06:22
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Un băiețel cu buzele uscate și crăpate
3 mai, 06:04
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Mama își învață bebelușul să înoate
2 mai, 08:20
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
2 mai, 08:19
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Închide