Rețeta sosului de legume este simplă și nu necesită foarte multe ingrediente. La final vei avea un preparat delicios pe care vei putea să-l adaugi peste porția de paste pe care ai preparat-o în prealabil. Copilul tău se va bucura de o masă mult mai sănătoasă și mai hrănitoare.
De ce este important să prepari sosul din legume acasă
Meniul copilului ar trebui să includă preparate ale căror ingrediente sunt atent controlate de către tine. Este mult mai ușor să controlezi ce anume conține o porție de sos făcut în casă, decât dacă ai alege un sos din comerț.
Cu doar patru legume poți avea un amestec sănătos și cu un gust bogat care să ofere o aromă deosebită pastelor tale. Sosul va fi bogat în nutrienți și va aroma masa de prânz a copilului tău.
Este o modalitate excelentă de a adăuga mai mulți nutrienți și de a intensifica aroma preparatelor tale, spun cei de la Parents.com.
Copiii vor avea în farfurie un preparat mai colorat și mai bogat din punct de vedere nutritiv. În plus, sosul nu este grozav doar pentru paste. Acesta poate fi folosit cu succes alături de o porție de piure de cartofi sau pe o rețetă de pizza de casă.
De ce ingrediente vei avea nevoie pentru rețeta de sos din legume pentru copii
Pentru rețeta ta de sos vei avea nevoie de ulei de măsline. Specialiștii recomandă uleiul de măsline extravirgin. Acesta va fi folosit pentru a căli legumele.
Vei mai avea nevoie de ceapă albă sau galbenă, morcov, țelină, cartofi dulci și roșii. Pentur un plus de savoare poți alege să adaugi și puțin busuioc.
- 2 linguri de ulei de măsline
- ½ cană de ceapă tăiată cubulețe sau eșalotă
- 1 cană de morcov tăiat cubulețe
- 1 cană de țelină tăiată cubulețe
- 1 cană de cartofi dulci tăiați cubulețe
- 250 ml de suc de roșii făcut în casă sau două căni de roșii tăiate cubulețe
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper negru
- parmezan pentru servire
Cum prepari sosul din legume pentru copii
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie. Lasă focul la mediu și adaugă treptat legumele care au fost tăiate în cubulețe. Tot acum este important să adaugi și roșiile.
Lasă legumele să fiarbă bine până când se înmoaie. Acest proces ar putea să dureze între 10 și 15 minute. Scoate apoi capacul și amestecă roșiile cu celelalte legume. Adu sosul de legume la punctul de fierbere și mai apoi poți începe să reduci intensitatea focului.
Pune capacul să acopere tigaia parțial, dar să nu fie etanșată. Acest lucru va permite aburului să iasă cu ușurință din tigaie și va proteja aragazul de eventualii stropi. Lasă sosul să fiarbă timp de 20 – 25 de minute sau până când toate legumele devin moi.
Stinge focul și lasă sosul de legume să se răcească puțin. Pune apoi tot amestecul într-un blender pentru a pasa toate legumele și a obține un sos cremos. Poți să asezonezi totul cu puțină sare, piper și busuioc. Sosul va fi gata de folosire pentru porția ta de paste.
Trucuri pentru a obține cel mai bun sos
Pentru un sos gustos și aspectuos poți alege legume de culori diferite. Alege legume ale, galbene, protocalii și roșii. Acestea se vor amesteca și vor căpăta aspectul unui sos de roșii clasic.
Poți adăuga proteine vegetale în sostul tău prin includerea în rețetă a năutului sau a fasolei albe. Mai poți alege să servești porția de paste cu sos și alături de câteva fâșii de piept de pui fiert. Pentru un plus de savoare, specialiștii de la Yummmy Toffler Food recomandă să asezonezi sosul cu puțin oregano sau ierburi proaspete, precum busuiocul tocat.
Sosul tău va rezista pînă la 5 zile într-un recipient etanș.
Specialiștii spun că sosul poate fi depozitat și în congelator pentru 6 – 12 luni. Înainte de a folosi sosul din congelator este important să-l lași să se dezghețe peste noapte sau să folosești funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde.