Reclamă

Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte

Micuțul tău are nevoie de îngrijire specială în perioada sezonului rece. Ultima lună din iarnă nu ar trebui ignorată, iar rutina bebelușului ar trebui să fie pusă la punct. Îngrijirea unui nou-născut poate fi copleșitoare pentru orice părinte. Descoperă cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Ce poți face pentru buna dezvoltare a micuțului tău.

Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
Descoperă cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Ce poți face pentru buna dezvoltare a micuțului tău / Shutterstock

Să crești un copil poate fi copleșitor indiferent de anotimpul în care acesta vine pe lume. Sezonul rece cere cu atât mai multă atenție. Chiar dacă primăvara se apropie cu pași repezi, frigul încă nu a trecut. Temperaturile reci pot amenința siguranța unui nou-născut.

Cum să ai grijă de nou-născuți iarna

Iarna este un anotimp dificil pentru bebeluși și adulți deopotrivă. Este un sezon în care crește numărul viroseloz, în care pielea are nevoie de mai multă atenție, în care corpul se confruntă cu mai multe probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece este important să pui la punct o bună rutină de îngrijire a bebelușului.

Ai grijă de pielea copilului tău

Pielea reprezintă cel mai mare organ al unei persoane. Bariera cutanată a unui nou-născut este mult mai subțire și mai sensibilă decât a copiilor și a adulților. Acest lucru face ca pielea să fie mult mai sensibilă și mai predispusă la mâncărime și apariția pielii uscate.

Bebelușul tău va avea nevoie de o îngrijire mult mai atentă în sezonul rece. Specialiștii recomandă curățarea bebelușului, iar mai apoi hidratarea pielii acestuia. Nu uita că apa acționează ca un agent de uscare a pielii bebelușului tău.

Unii medici recomandă băița micuților la trei zile în perioada sezonului rece. După băiță se recomandă folosirea unei creme hidratante fără parfum.

Nu crește temperatura din încăpere în exces

Medicii recomandă ca temperatura să varieze între 20 și 22 de grade Celsius pentru a evita creșterea temperaturii copilului. Creșterea prea mare a temperaturii din încăperi nu este o idee bună pentru sănătatea nou-născutului, spune publicația Parents.com.

Reclamă

Pielea nou-născututlui se poate usca mai repede, iar bebelușul s-ar pueta „supraîncălzi”. Temperaturile înalte pot crește riscul de moarte în somn al sugarului, spun cele mai recente studii.

Cel mai sigur mod de a menține temperatura copilului constantă peste noapte este să-l îmbraci într-un singur strat de haine.

Pătuțul copilului nu ar trebui să fie încărcat cu pături sau alte obiecte care ar putea să ducă la creșterea prea mare a temperaturii corpului său. Pe timpul nopții este recomandat să-l îmbraci pe micuț în haine de bumbac, respirabile.

Reclamă

Pregătește nou-născutul cu atenție pentru plimbările în aer liber

Medicii specialiști au demonstrat că bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca un adult. În ciuda acestui aspect, medicii nu recomandă să îți izolezi copilul în casă în zilele răcoroase. Este important să petreci timp cu copilul tău afară, spun specialiștii de la HappiestBaby.com.

Cei mai mulți specialiști recomandă cel puțin 20 de minute de plimbare în natură pentru a îmbunătăți starea de bine a copilului. Studiile arată că bebelușii care sunt expuși la lumină naturală dorm mai bine decât bebelușii care sunt izolați în casă. Înainte de a merge la plimbare cu nou-născutul este important să verifici temperatura.

Dacă vremea este aproape de îngheț, atunci limitează timpul liber al nou-născutului la o plimbare scurtă și rapidă. Dacă vremea este potrivită, atunci poți merge cu micuțul tău afară.

Alege să-l îmbraci în straturi de îmbrăcăminte care sunt confecționate din materiale respirabile. În felul acesta te vei asigura că puiul tău este cald și se simte confortabil. Nu în ultimul rând, asigură-te că urechile, mâinile și picioarele, extremitățile corpului, sunt acoperite bine.

Poți plimba copilul în cărucior sau în marsupiu. Dacă alegi varianta unui marsupiu, nu uita să-i verifici constant capul și picioarele. Acestea sunt mult mai expuse la frigul de afară. Sistemele de purtat bebelușul pot fi ideale pentru plimbările în aer liber.

Ai grijă la reglarea scaunului auto

Dacă alegi să ieși la plimbare cu bebelușul în mașină, atunci trebuie să fii foarte atentă la reglarea scaunului mașinii.

Bebelușul nu ar trebui pus în scaunul mașinii dacă poartă jachete groase și pufoase. Acestea vor lăsa spațiu între corpul copilului și scaunul mașinii. Spațiul suplimentar dintre ham și scaun ar putea pune în pericol copilul.

Indiferent de ce poartă copilul, dacă poți prinde curele hamului scaunului de mașină cât mai strâns pentru a se așeza perfect pe pieptul micuțului tău.

Copilul trebuie pus cu mare atenție în scaunul auto. Poți alege să pui o păturică în partea inferioară a copilului. Totuși, aceasta ar trebui îndepărtată în momentul în care se încălzește în mașină. Descoperă și câteva semne care îți indică faptul că bebelușul tău are temperatura corpului mult prea mare. 

Cum ferești bebelușul de viroze

În perioada de iarnă crește numărul virozelor. Este important să ferești nou-născutul de posibilele răceli. Încearcă să eviți locurile aglomerate și întâlnirile cu persoane care sunt deja răcite. Răceala obișnuită este o boală ușoară pentru un copil, dar poate provoca rapid probleme grave pentru un nou-născut.

Dacă bebelușul tău are 3 luni sau este mai mic de atât, apelează la ajutorul medicului pediatru la primul semn de boală. Este important să-l ferești cât mai bine de răceală.

Medicii recomandă alăptarea în perioada sezonului rece. Laptele matern îi poate oferi nou-născutului un boost în combaterea infecțiilor.

Laptele matern conține anticorpi, proteine, grăsimi. Protejarea bebelușului de viruși în sezonul rece trebuie să vină și se la mamă. Ai grijă ca mâinile tale să fie mereu curate și la fel și ale vizitatorilor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide