Reclamă

Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte

Micuțul tău are nevoie de îngrijire specială în perioada sezonului rece. Ultima lună din iarnă nu ar trebui ignorată, iar rutina bebelușului ar trebui să fie pusă la punct. Îngrijirea unui nou-născut poate fi copleșitoare pentru orice părinte. Descoperă cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Ce poți face pentru buna dezvoltare a micuțului tău.

Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
Descoperă cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Ce poți face pentru buna dezvoltare a micuțului tău / Shutterstock

Să crești un copil poate fi copleșitor indiferent de anotimpul în care acesta vine pe lume. Sezonul rece cere cu atât mai multă atenție. Chiar dacă primăvara se apropie cu pași repezi, frigul încă nu a trecut. Temperaturile reci pot amenința siguranța unui nou-născut.

Cum să ai grijă de nou-născuți iarna

Iarna este un anotimp dificil pentru bebeluși și adulți deopotrivă. Este un sezon în care crește numărul viroseloz, în care pielea are nevoie de mai multă atenție, în care corpul se confruntă cu mai multe probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece este important să pui la punct o bună rutină de îngrijire a bebelușului.

Ai grijă de pielea copilului tău

Pielea reprezintă cel mai mare organ al unei persoane. Bariera cutanată a unui nou-născut este mult mai subțire și mai sensibilă decât a copiilor și a adulților. Acest lucru face ca pielea să fie mult mai sensibilă și mai predispusă la mâncărime și apariția pielii uscate.

Bebelușul tău va avea nevoie de o îngrijire mult mai atentă în sezonul rece. Specialiștii recomandă curățarea bebelușului, iar mai apoi hidratarea pielii acestuia. Nu uita că apa acționează ca un agent de uscare a pielii bebelușului tău.

Unii medici recomandă băița micuților la trei zile în perioada sezonului rece. După băiță se recomandă folosirea unei creme hidratante fără parfum.

Nu crește temperatura din încăpere în exces

Medicii recomandă ca temperatura să varieze între 20 și 22 de grade Celsius pentru a evita creșterea temperaturii copilului. Creșterea prea mare a temperaturii din încăperi nu este o idee bună pentru sănătatea nou-născutului, spune publicația Parents.com.

Reclamă

Pielea nou-născututlui se poate usca mai repede, iar bebelușul s-ar pueta „supraîncălzi”. Temperaturile înalte pot crește riscul de moarte în somn al sugarului, spun cele mai recente studii.

Cel mai sigur mod de a menține temperatura copilului constantă peste noapte este să-l îmbraci într-un singur strat de haine.

Pătuțul copilului nu ar trebui să fie încărcat cu pături sau alte obiecte care ar putea să ducă la creșterea prea mare a temperaturii corpului său. Pe timpul nopții este recomandat să-l îmbraci pe micuț în haine de bumbac, respirabile.

Reclamă

Pregătește nou-născutul cu atenție pentru plimbările în aer liber

Medicii specialiști au demonstrat că bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca un adult. În ciuda acestui aspect, medicii nu recomandă să îți izolezi copilul în casă în zilele răcoroase. Este important să petreci timp cu copilul tău afară, spun specialiștii de la HappiestBaby.com.

Cei mai mulți specialiști recomandă cel puțin 20 de minute de plimbare în natură pentru a îmbunătăți starea de bine a copilului. Studiile arată că bebelușii care sunt expuși la lumină naturală dorm mai bine decât bebelușii care sunt izolați în casă. Înainte de a merge la plimbare cu nou-născutul este important să verifici temperatura.

Dacă vremea este aproape de îngheț, atunci limitează timpul liber al nou-născutului la o plimbare scurtă și rapidă. Dacă vremea este potrivită, atunci poți merge cu micuțul tău afară.

Alege să-l îmbraci în straturi de îmbrăcăminte care sunt confecționate din materiale respirabile. În felul acesta te vei asigura că puiul tău este cald și se simte confortabil. Nu în ultimul rând, asigură-te că urechile, mâinile și picioarele, extremitățile corpului, sunt acoperite bine.

Poți plimba copilul în cărucior sau în marsupiu. Dacă alegi varianta unui marsupiu, nu uita să-i verifici constant capul și picioarele. Acestea sunt mult mai expuse la frigul de afară. Sistemele de purtat bebelușul pot fi ideale pentru plimbările în aer liber.

Ai grijă la reglarea scaunului auto

Dacă alegi să ieși la plimbare cu bebelușul în mașină, atunci trebuie să fii foarte atentă la reglarea scaunului mașinii.

Bebelușul nu ar trebui pus în scaunul mașinii dacă poartă jachete groase și pufoase. Acestea vor lăsa spațiu între corpul copilului și scaunul mașinii. Spațiul suplimentar dintre ham și scaun ar putea pune în pericol copilul.

Indiferent de ce poartă copilul, dacă poți prinde curele hamului scaunului de mașină cât mai strâns pentru a se așeza perfect pe pieptul micuțului tău.

Copilul trebuie pus cu mare atenție în scaunul auto. Poți alege să pui o păturică în partea inferioară a copilului. Totuși, aceasta ar trebui îndepărtată în momentul în care se încălzește în mașină. Descoperă și câteva semne care îți indică faptul că bebelușul tău are temperatura corpului mult prea mare. 

Cum ferești bebelușul de viroze

În perioada de iarnă crește numărul virozelor. Este important să ferești nou-născutul de posibilele răceli. Încearcă să eviți locurile aglomerate și întâlnirile cu persoane care sunt deja răcite. Răceala obișnuită este o boală ușoară pentru un copil, dar poate provoca rapid probleme grave pentru un nou-născut.

Dacă bebelușul tău are 3 luni sau este mai mic de atât, apelează la ajutorul medicului pediatru la primul semn de boală. Este important să-l ferești cât mai bine de răceală.

Medicii recomandă alăptarea în perioada sezonului rece. Laptele matern îi poate oferi nou-născutului un boost în combaterea infecțiilor.

Laptele matern conține anticorpi, proteine, grăsimi. Protejarea bebelușului de viruși în sezonul rece trebuie să vină și se la mamă. Ai grijă ca mâinile tale să fie mereu curate și la fel și ale vizitatorilor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide