Reclamă

Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte

Micuțul tău are nevoie de îngrijire specială în perioada sezonului rece. Ultima lună din iarnă nu ar trebui ignorată, iar rutina bebelușului ar trebui să fie pusă la punct. Îngrijirea unui nou-născut poate fi copleșitoare pentru orice părinte. Descoperă cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Ce poți face pentru buna dezvoltare a micuțului tău.

Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
Descoperă cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Ce poți face pentru buna dezvoltare a micuțului tău / Shutterstock

Să crești un copil poate fi copleșitor indiferent de anotimpul în care acesta vine pe lume. Sezonul rece cere cu atât mai multă atenție. Chiar dacă primăvara se apropie cu pași repezi, frigul încă nu a trecut. Temperaturile reci pot amenința siguranța unui nou-născut.

Cum să ai grijă de nou-născuți iarna

Iarna este un anotimp dificil pentru bebeluși și adulți deopotrivă. Este un sezon în care crește numărul viroseloz, în care pielea are nevoie de mai multă atenție, în care corpul se confruntă cu mai multe probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece este important să pui la punct o bună rutină de îngrijire a bebelușului.

Ai grijă de pielea copilului tău

Pielea reprezintă cel mai mare organ al unei persoane. Bariera cutanată a unui nou-născut este mult mai subțire și mai sensibilă decât a copiilor și a adulților. Acest lucru face ca pielea să fie mult mai sensibilă și mai predispusă la mâncărime și apariția pielii uscate.

Bebelușul tău va avea nevoie de o îngrijire mult mai atentă în sezonul rece. Specialiștii recomandă curățarea bebelușului, iar mai apoi hidratarea pielii acestuia. Nu uita că apa acționează ca un agent de uscare a pielii bebelușului tău.

Unii medici recomandă băița micuților la trei zile în perioada sezonului rece. După băiță se recomandă folosirea unei creme hidratante fără parfum.

Nu crește temperatura din încăpere în exces

Medicii recomandă ca temperatura să varieze între 20 și 22 de grade Celsius pentru a evita creșterea temperaturii copilului. Creșterea prea mare a temperaturii din încăperi nu este o idee bună pentru sănătatea nou-născutului, spune publicația Parents.com.

Reclamă

Pielea nou-născututlui se poate usca mai repede, iar bebelușul s-ar pueta „supraîncălzi”. Temperaturile înalte pot crește riscul de moarte în somn al sugarului, spun cele mai recente studii.

Cel mai sigur mod de a menține temperatura copilului constantă peste noapte este să-l îmbraci într-un singur strat de haine.

Pătuțul copilului nu ar trebui să fie încărcat cu pături sau alte obiecte care ar putea să ducă la creșterea prea mare a temperaturii corpului său. Pe timpul nopții este recomandat să-l îmbraci pe micuț în haine de bumbac, respirabile.

Reclamă

Pregătește nou-născutul cu atenție pentru plimbările în aer liber

Medicii specialiști au demonstrat că bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca un adult. În ciuda acestui aspect, medicii nu recomandă să îți izolezi copilul în casă în zilele răcoroase. Este important să petreci timp cu copilul tău afară, spun specialiștii de la HappiestBaby.com.

Cei mai mulți specialiști recomandă cel puțin 20 de minute de plimbare în natură pentru a îmbunătăți starea de bine a copilului. Studiile arată că bebelușii care sunt expuși la lumină naturală dorm mai bine decât bebelușii care sunt izolați în casă. Înainte de a merge la plimbare cu nou-născutul este important să verifici temperatura.

Dacă vremea este aproape de îngheț, atunci limitează timpul liber al nou-născutului la o plimbare scurtă și rapidă. Dacă vremea este potrivită, atunci poți merge cu micuțul tău afară.

Alege să-l îmbraci în straturi de îmbrăcăminte care sunt confecționate din materiale respirabile. În felul acesta te vei asigura că puiul tău este cald și se simte confortabil. Nu în ultimul rând, asigură-te că urechile, mâinile și picioarele, extremitățile corpului, sunt acoperite bine.

Poți plimba copilul în cărucior sau în marsupiu. Dacă alegi varianta unui marsupiu, nu uita să-i verifici constant capul și picioarele. Acestea sunt mult mai expuse la frigul de afară. Sistemele de purtat bebelușul pot fi ideale pentru plimbările în aer liber.

Ai grijă la reglarea scaunului auto

Dacă alegi să ieși la plimbare cu bebelușul în mașină, atunci trebuie să fii foarte atentă la reglarea scaunului mașinii.

Bebelușul nu ar trebui pus în scaunul mașinii dacă poartă jachete groase și pufoase. Acestea vor lăsa spațiu între corpul copilului și scaunul mașinii. Spațiul suplimentar dintre ham și scaun ar putea pune în pericol copilul.

Indiferent de ce poartă copilul, dacă poți prinde curele hamului scaunului de mașină cât mai strâns pentru a se așeza perfect pe pieptul micuțului tău.

Copilul trebuie pus cu mare atenție în scaunul auto. Poți alege să pui o păturică în partea inferioară a copilului. Totuși, aceasta ar trebui îndepărtată în momentul în care se încălzește în mașină. Descoperă și câteva semne care îți indică faptul că bebelușul tău are temperatura corpului mult prea mare. 

Cum ferești bebelușul de viroze

În perioada de iarnă crește numărul virozelor. Este important să ferești nou-născutul de posibilele răceli. Încearcă să eviți locurile aglomerate și întâlnirile cu persoane care sunt deja răcite. Răceala obișnuită este o boală ușoară pentru un copil, dar poate provoca rapid probleme grave pentru un nou-născut.

Dacă bebelușul tău are 3 luni sau este mai mic de atât, apelează la ajutorul medicului pediatru la primul semn de boală. Este important să-l ferești cât mai bine de răceală.

Medicii recomandă alăptarea în perioada sezonului rece. Laptele matern îi poate oferi nou-născutului un boost în combaterea infecțiilor.

Laptele matern conține anticorpi, proteine, grăsimi. Protejarea bebelușului de viruși în sezonul rece trebuie să vină și se la mamă. Ai grijă ca mâinile tale să fie mereu curate și la fel și ale vizitatorilor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mama se uită împreună cu bebelușul pe geamul avionului
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Băiat ține în mână o foaie cu stop bullying
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Mama ține adolescenta în brațele sale
12 mai, 08:43
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Închide