Reclamă

Sistemele de purtat bebelușul: beneficii și siguranță

Purtatul bebelușului într-un sistem este o practică veche, care a câștigat popularitate în multe culturi din întreaga lume datorită beneficiilor sale atât pentru părinte, cât și pentru copil. Află de mai jos despre sistemele de purtat bebelușul, ce beneficii au, câte tipuri există pe piață și de la ce vârstă pot fi folosite.

Mama își plimbă bebelușul într-un sistem de purtare
Întreabă medicul pediatru ce sistem de purtare să alegi / Shutterstock

Sistemele de purtat bebelușul sunt dispozitive special concepute pentru a ajuta părinții să transporte bebelușii și copiii mici într-un mod confortabil și sigur. Bineînțeles, menținându-i, în același timp, aproape de corp. Aceste sisteme de purtat bebelușul sunt create pentru a distribui greutatea copilului în mod egal pe corpul părintelui, reducând astfel tensiunea pe umeri, spate și șolduri.

Sistemele de purtat bebelușul: ce beneficii au

Cei de la healthline.com subliniază și detaliază care sunt beneficiile acestor sisteme de purtat bebelușul. Iar printre cele mai importante se numără cele de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ajută la liniștirea copilului și la reducerea plânsului

Purtatul copilului în sisteme speciale, ajută la liniștirea mai rapidă a copilului în cazul în care începe să plângă, este agitat sau nu este încă obișnuit cu plimbările. Copilul va asocia purtatul în sistem cu luatul în brațe, se va simți în siguranță, protejat și aproape de părinte. Adică tot ce are nevoie pentru a se liniști.

Sistemele de purtat bebelușul îmbunătățesc starea de sănătate

Pentru nou-născuți, una dintre cele mai recomandate metode de a ține bebelușul este „piele pe piele”. Această metodă ajută la calmarea colicilor, la reglarea respirației, reglarea bătăilor inimii, a temperaturii, la reducerea reprizelor de plâns și la un somn mai bun. Un sistem stil sling te poate ajuta să porți acasă bebelușul în acest fel, fără să îl ții în brațe toată ziua.

Sistemele de purtat bebelușul oferă mai multă libertate de mișcare

Sistemul de purtare nu trebuie văzut ca un accesoriu potrivit numai pentru plimbări. Îl poți folosi la fel de bine și acasă, atunci când ai ceva de făcut și copilul vrea în brațe, pentru că te ajută să ai mâinile libere. Desigur, libertatea de mișcare este ușor limitată, însă nu se compară cu momentele în care ții copilul în brațe cu ambele mâini.

Cresc sentimentul de siguranță al copilului

Atunci când se simte aproape de părinte, copilul capătă încredere, confortul este sporit și îi oferi un sentiment ridicat de protecție. În plus, ținutul în brațe sau purtarea într-un sistem are un rol foarte important în întărirea legăturii dintre părinte și copil.

Alăptarea devine mai ușoară

Dacă alăptezi, purtatul în sistem te ajută să hrănești mai ușor copilul, chiar și într-un spațiu public. Alăptatul va fi mai ferit, mai comod și mai ușor pentru mamă și copil.

Reclamă

Cum să folosești sistemul de purtat pentru a-i oferi siguranță bebelușului

În primul rând, sistemul trebuie să fie adaptat vârstei copilului. Dacă vorbim de un bebeluș, cel mai potrivit pentru el este slingul, un tip de sistem în care copilul poate sta întins ca în brațe.

Dacă are peste 6 luni, se poate alege un sistem în care să stea în poziție verticală. Dar sistemul trebuie verificat, astfel încât să nu existe riscul ca cel mic să cadă sau să alunece.

Pe de altă parte, părintele trebuie să poată vedea mereu fața copilului. Acesta este un indiciu că cel mic stă suficient de sus în sistem.

De asemenea, fruntea copilului trebuie să fie suficient de aproape ca să o poți pupa fără efort. Acesta este un alt semn că cel mic are o poziție corectă în sistem.

O poziție corectă a spatelui este atunci când între bărbia copilului și piept există o distanță de aproximativ două degete.

În plus, poziția picioarelor trebuie să fie în M, raportată la bazin. Acest aspect este foarte important pentru șoldurile celui mic.

Și, nu în ultimul rând, sistemul de purtare ales trebuie să fie confortabil și pentru tine, nu doar pentru copil. Trebuie să fie suficient de strâns, astfel încât cel mic să stea lipit de tine, dar, totodată, suficient de lejer ca să poți băga o mână între copil și sistem.

Ce tipuri de sisteme de purtat bebelușul există

Există mai multe tipuri de sisteme de purtat bebelușul, fiecare cu avantajele și particularitățile sale. Iată câteva dintre cele mai cunoscute sisteme:

Wrap-ul este o bucată lungă de material flexibil care se înfășoară în jurul corpului părintelui și al copilului. Acesta  permite o distribuție uniformă a greutății și oferă o apropiere intimă între părinte și copil. Este versatil și poate fi adaptate pentru diferite poziții de purtat.

Sling-ul cu inele este o bucată de material care trece printr-un inel metalic pentru a crea un scaun sigur pentru copil. Este ușor de ajustat și poate fi folosit de către nou-născut și de către copii până la 5 ani.  Oferă o modalitate rapidă și ușoară de a purta copilul, iar distribuția greutății este unilaterală.

Marsupiul ergonomic este un sistem structurat și oferă suport și confort atât pentru părinte, cât și pentru copil. El distribuie greutatea uniform între șolduri și umerii părintelui și menține copilul într-o poziție ergonomică. Marsupiul ergonomic este potrivit pentru purtarea pe perioade lungi și este ideal pentru bebeluși și copii mici.

Te-ar mai putea interesa și
Mămică, îmbrăcată cu un maiou alb, care ține un bebeluș într-un sistem de purtare, ilustrând purtarea bebelușului
Purtarea bebelușului. 5 sfaturi pentru folosirea sistemelor de purtare în siguranță
Purtarea bebelușului. 5 sfaturi pentru folosirea sistemelor de purtare în siguranță
articol cu galerie foto
Mămică blondă, îmrăcată cu o bluză albastră, care a ieșit în parc cu bebelușul pe care îl ține într-un wrap, ilustrând cum să alegi un sistem de purtare
Cum să alegi un sistem de purtare. Câteva lucruri importante de care ar trebui să ții cont
Cum să alegi un sistem de purtare. Câteva lucruri importante de care ar trebui să ții cont
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide