Reclamă

Sistemele de purtat bebelușul: beneficii și siguranță

Purtatul bebelușului într-un sistem este o practică veche, care a câștigat popularitate în multe culturi din întreaga lume datorită beneficiilor sale atât pentru părinte, cât și pentru copil. Află de mai jos despre sistemele de purtat bebelușul, ce beneficii au, câte tipuri există pe piață și de la ce vârstă pot fi folosite.

Mama își plimbă bebelușul într-un sistem de purtare
Întreabă medicul pediatru ce sistem de purtare să alegi / Shutterstock

Sistemele de purtat bebelușul sunt dispozitive special concepute pentru a ajuta părinții să transporte bebelușii și copiii mici într-un mod confortabil și sigur. Bineînțeles, menținându-i, în același timp, aproape de corp. Aceste sisteme de purtat bebelușul sunt create pentru a distribui greutatea copilului în mod egal pe corpul părintelui, reducând astfel tensiunea pe umeri, spate și șolduri.

Sistemele de purtat bebelușul: ce beneficii au

Cei de la healthline.com subliniază și detaliază care sunt beneficiile acestor sisteme de purtat bebelușul. Iar printre cele mai importante se numără cele de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ajută la liniștirea copilului și la reducerea plânsului

Purtatul copilului în sisteme speciale, ajută la liniștirea mai rapidă a copilului în cazul în care începe să plângă, este agitat sau nu este încă obișnuit cu plimbările. Copilul va asocia purtatul în sistem cu luatul în brațe, se va simți în siguranță, protejat și aproape de părinte. Adică tot ce are nevoie pentru a se liniști.

Sistemele de purtat bebelușul îmbunătățesc starea de sănătate

Pentru nou-născuți, una dintre cele mai recomandate metode de a ține bebelușul este „piele pe piele”. Această metodă ajută la calmarea colicilor, la reglarea respirației, reglarea bătăilor inimii, a temperaturii, la reducerea reprizelor de plâns și la un somn mai bun. Un sistem stil sling te poate ajuta să porți acasă bebelușul în acest fel, fără să îl ții în brațe toată ziua.

Sistemele de purtat bebelușul oferă mai multă libertate de mișcare

Sistemul de purtare nu trebuie văzut ca un accesoriu potrivit numai pentru plimbări. Îl poți folosi la fel de bine și acasă, atunci când ai ceva de făcut și copilul vrea în brațe, pentru că te ajută să ai mâinile libere. Desigur, libertatea de mișcare este ușor limitată, însă nu se compară cu momentele în care ții copilul în brațe cu ambele mâini.

Cresc sentimentul de siguranță al copilului

Atunci când se simte aproape de părinte, copilul capătă încredere, confortul este sporit și îi oferi un sentiment ridicat de protecție. În plus, ținutul în brațe sau purtarea într-un sistem are un rol foarte important în întărirea legăturii dintre părinte și copil.

Alăptarea devine mai ușoară

Dacă alăptezi, purtatul în sistem te ajută să hrănești mai ușor copilul, chiar și într-un spațiu public. Alăptatul va fi mai ferit, mai comod și mai ușor pentru mamă și copil.

Reclamă

Cum să folosești sistemul de purtat pentru a-i oferi siguranță bebelușului

În primul rând, sistemul trebuie să fie adaptat vârstei copilului. Dacă vorbim de un bebeluș, cel mai potrivit pentru el este slingul, un tip de sistem în care copilul poate sta întins ca în brațe.

Dacă are peste 6 luni, se poate alege un sistem în care să stea în poziție verticală. Dar sistemul trebuie verificat, astfel încât să nu existe riscul ca cel mic să cadă sau să alunece.

Pe de altă parte, părintele trebuie să poată vedea mereu fața copilului. Acesta este un indiciu că cel mic stă suficient de sus în sistem.

De asemenea, fruntea copilului trebuie să fie suficient de aproape ca să o poți pupa fără efort. Acesta este un alt semn că cel mic are o poziție corectă în sistem.

O poziție corectă a spatelui este atunci când între bărbia copilului și piept există o distanță de aproximativ două degete.

În plus, poziția picioarelor trebuie să fie în M, raportată la bazin. Acest aspect este foarte important pentru șoldurile celui mic.

Și, nu în ultimul rând, sistemul de purtare ales trebuie să fie confortabil și pentru tine, nu doar pentru copil. Trebuie să fie suficient de strâns, astfel încât cel mic să stea lipit de tine, dar, totodată, suficient de lejer ca să poți băga o mână între copil și sistem.

Ce tipuri de sisteme de purtat bebelușul există

Există mai multe tipuri de sisteme de purtat bebelușul, fiecare cu avantajele și particularitățile sale. Iată câteva dintre cele mai cunoscute sisteme:

Wrap-ul este o bucată lungă de material flexibil care se înfășoară în jurul corpului părintelui și al copilului. Acesta  permite o distribuție uniformă a greutății și oferă o apropiere intimă între părinte și copil. Este versatil și poate fi adaptate pentru diferite poziții de purtat.

Sling-ul cu inele este o bucată de material care trece printr-un inel metalic pentru a crea un scaun sigur pentru copil. Este ușor de ajustat și poate fi folosit de către nou-născut și de către copii până la 5 ani.  Oferă o modalitate rapidă și ușoară de a purta copilul, iar distribuția greutății este unilaterală.

Marsupiul ergonomic este un sistem structurat și oferă suport și confort atât pentru părinte, cât și pentru copil. El distribuie greutatea uniform între șolduri și umerii părintelui și menține copilul într-o poziție ergonomică. Marsupiul ergonomic este potrivit pentru purtarea pe perioade lungi și este ideal pentru bebeluși și copii mici.

Te-ar mai putea interesa și
Mămică, îmbrăcată cu un maiou alb, care ține un bebeluș într-un sistem de purtare, ilustrând purtarea bebelușului
Purtarea bebelușului. 5 sfaturi pentru folosirea sistemelor de purtare în siguranță
Purtarea bebelușului. 5 sfaturi pentru folosirea sistemelor de purtare în siguranță
articol cu galerie foto
Mămică blondă, îmrăcată cu o bluză albastră, care a ieșit în parc cu bebelușul pe care îl ține într-un wrap, ilustrând cum să alegi un sistem de purtare
Cum să alegi un sistem de purtare. Câteva lucruri importante de care ar trebui să ții cont
Cum să alegi un sistem de purtare. Câteva lucruri importante de care ar trebui să ții cont
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
10 septembrie, 07:46
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
10 septembrie, 07:02
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Închide