Reclamă

Cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor

Urinarea frecventă este un simptom comun în timpul sarcinii. Anumite activități sau plimbări mai lungi se pot transforma în adevărate aventuri dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, pentru a preveni accidentele nedorite, află cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor.

O femeie gravidă care stă aproape de toaletă
Cercetările au arătat că aproximativ trei sferturi dintre femeile însărcinate se vor confrunta cu urinarea frecventă / Shutterstock

Urinarea frecventă în timpul sarcinii poate crește nevoia de a merge la baie. Uneori, o astfel de situație poate fi un factor de stres și poate deveni enervantă.

„Nimeni nu vrea să petreacă mai mult timp la baie sau să-și facă griji că nu poate călători cu mașina fără a fi nevoit să se oprească și să găsească o baie curată”, spune Ashley Parr, ginecolog la un spital din California.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este urinarea frecventă în timpul sarcinii

Statisticile variază, dar majoritatea gravidelor vor observa o creștere a nevoii lor de a urina. Cercetările au arătat că aproximativ trei sferturi dintre femeile însărcinate se vor confrunta cu urinarea frecventă. Deși enervantă, urinarea frecventă este normală și, în general, benignă. Cu toate acestea, simptomul poate fi uneori semnul a ceva mai grav.

„Este bine de știut că urinarea frecventă poate fi și un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau chiar o infecție asimptomatică a vezicii urinare”, spune Kyle Graham, ginecolog certificat de la Pediatrix Medical Group. „Aceste afecțiuni pot face ca sarcinile normale să devină unele cu risc și ar trebui monitorizate mai atent”, mai spune ea.

Răspunsul depinde în mare măsură de persoana pe care o întrebi. „Definiția din manual a urinării frecvente este dacă aceasta are loc de mai mult de șapte ori pe zi, dar în practica clinică, urinarea frecventă este într-adevăr subiectivă”, spune Ankita, medic ginecolog la Novant Health din Carolina de Nord.

Această subiectivitate se datorează faptului că pacienții au linii de bază diferite pentru urinarea „normală”.

Reclamă

Cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii

Urinarea frecventă este unul dintre primele semne ale sarcinii. „De fapt, poate fi un simptom care le îndeamnă pe unele femei să facă un test de sarcină în primul rând”, spune dr. Parr.

Reclamă

La fel ca multe alte simptome de sarcină, puteți da vina pe hormoni. Beta HCG, același hormon detectat de testele de sarcină, joacă un rol în creșterea fluxului sanguin către rinichi. Homoni precum progesteronul și relaxina sunt, de asemenea, implicate în creșterea filtrării realizate de către rinichi.

Creșterea fluxului sanguin duce la o producție mai mare de urină și la urinare frecventă. Dar, spre deosebire de simptomele din primul trimestru, cum ar fi greața și oboseala, urinarea frecventă este mai puțin probabil să se diminueze.

Începând cu aproximativ săptămânile 10 – 12 săptămâni, uterul a crescut și provoacă o oarecare compresie asupra vezicii urinare. Acest lucru limitează capacitatea vezicii urinare de a stoca urina, ceea ce provoacă și urinarea frecventă.

Creșterea fătului va continua să joace un rol în urinarea frecventă. Până în al treilea trimestru, capul bebelușului poate apăsa vezica urinară, ceea ce provoacă reflexul micțional cunoscut altfel sub denumirea de contracții ale vezicii urinare și, prin urmare, senzația de a urina.

Uneori, mișcarea bebelușului, cum ar fi loviturile și mișcarea brațelor, pot provoca contractarea vezicii urinare și, astfel, apare urinarea. Acest lucru se poate întâmpla uneori fără controlul tău și apare ceea ce medicii numesc incontinență.

Din păcate, specialiștii spun că nu se pot face multe pentru a opri urinarea frecvente. Corpul răspunde la schimbările fiziologice normale în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, specialiștii oferă câteva recomandări pentru a controla urinarea frecventă.

Limitează lichidele înainte de culcare

Încearcă să reduci cantitatea de apă sau lichide pe care o consumi chiar înainte de culcare. Aceasta este o practică destul de comună chiar și atunci când nu ești însărcinată.

Ai putea încerca să oprești consumul de lichide cu aproximativ două ore înainte de culcare.

Cu toate acestea, chiar dacă nevoia constantă de a face urina poate fi enervantă, este important să continui să te hidratezi. Limitarea lichidelor pe timp de noapte nu înseamnă limitarea consumului de lichide în general.

Redu consumul anumitor produse

Anumite băuturi pot exacerba nevoia de a urina. Evitarea băuturilor cu cofeină, cum ar fi băuturile energizante, sucurile, cafeaua și ceaiul, pot ajuta la controlul urinării frecvente.

Același lucru se aplică și pentru anumite alimente. Unele ingrediente precum păpădia, hibiscusul și sparanghelul sunt diuretice naturale, care conțin substanțe ce ne fac să urinăm mai des, indiferent de condiția pe care o avem.

Micțiunea dublă

Este posibil să fi auzit de micțiunea dublă. Specialiștii susțin că ea poate ajuta la urinarea frecventă în timpul sarcinii.

Acest lucru înseamnă că, după ce ai terminat de urinat, te poți apleca în față, apoi urinează din nou. Acest lucru te poate ajuta să golești complet vezica urinară și să prelungești timpul până la următoarea vizită la baie.

Când este urinarea frecventă o problemă

Urinarea frecventă în timpul sarcinii este de obicei frecventă, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale mai grave.

Urinarea frecventă atunci când este însoțită de febră, durere sau miros poate fi considerată o problemă a tractului urinar. Urinarea frecventă poate fi de asemenea un semn al diabetului gestațional dacă coincide cu creșterea senzației de sete.

Cel mai bine este să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina toate aceste simptome.

Chiar dacă poate fi jenant să discuți despre acest subiect, este un subiect foarte des întâlnit, iar medicul nu va avea nicio problemă să îți ofere recomandările potrivite.El va putea să clarifice ce este normal și ce nu este normal și așa te va elibera de stresul provocat de aceste simptome și așa enervante.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care trece prin pubertate
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
O femeie care liniștește un bebeluș care plânge în somn
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Închide