Reclamă

Cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor

Urinarea frecventă este un simptom comun în timpul sarcinii. Anumite activități sau plimbări mai lungi se pot transforma în adevărate aventuri dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, pentru a preveni accidentele nedorite, află cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor.

O femeie gravidă care stă aproape de toaletă
Cercetările au arătat că aproximativ trei sferturi dintre femeile însărcinate se vor confrunta cu urinarea frecventă / Shutterstock

Urinarea frecventă în timpul sarcinii poate crește nevoia de a merge la baie. Uneori, o astfel de situație poate fi un factor de stres și poate deveni enervantă.

„Nimeni nu vrea să petreacă mai mult timp la baie sau să-și facă griji că nu poate călători cu mașina fără a fi nevoit să se oprească și să găsească o baie curată”, spune Ashley Parr, ginecolog la un spital din California.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este urinarea frecventă în timpul sarcinii

Statisticile variază, dar majoritatea gravidelor vor observa o creștere a nevoii lor de a urina. Cercetările au arătat că aproximativ trei sferturi dintre femeile însărcinate se vor confrunta cu urinarea frecventă. Deși enervantă, urinarea frecventă este normală și, în general, benignă. Cu toate acestea, simptomul poate fi uneori semnul a ceva mai grav.

„Este bine de știut că urinarea frecventă poate fi și un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau chiar o infecție asimptomatică a vezicii urinare”, spune Kyle Graham, ginecolog certificat de la Pediatrix Medical Group. „Aceste afecțiuni pot face ca sarcinile normale să devină unele cu risc și ar trebui monitorizate mai atent”, mai spune ea.

Răspunsul depinde în mare măsură de persoana pe care o întrebi. „Definiția din manual a urinării frecvente este dacă aceasta are loc de mai mult de șapte ori pe zi, dar în practica clinică, urinarea frecventă este într-adevăr subiectivă”, spune Ankita, medic ginecolog la Novant Health din Carolina de Nord.

Această subiectivitate se datorează faptului că pacienții au linii de bază diferite pentru urinarea „normală”.

Reclamă

Cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii

Urinarea frecventă este unul dintre primele semne ale sarcinii. „De fapt, poate fi un simptom care le îndeamnă pe unele femei să facă un test de sarcină în primul rând”, spune dr. Parr.

Reclamă

La fel ca multe alte simptome de sarcină, puteți da vina pe hormoni. Beta HCG, același hormon detectat de testele de sarcină, joacă un rol în creșterea fluxului sanguin către rinichi. Homoni precum progesteronul și relaxina sunt, de asemenea, implicate în creșterea filtrării realizate de către rinichi.

Creșterea fluxului sanguin duce la o producție mai mare de urină și la urinare frecventă. Dar, spre deosebire de simptomele din primul trimestru, cum ar fi greața și oboseala, urinarea frecventă este mai puțin probabil să se diminueze.

Începând cu aproximativ săptămânile 10 – 12 săptămâni, uterul a crescut și provoacă o oarecare compresie asupra vezicii urinare. Acest lucru limitează capacitatea vezicii urinare de a stoca urina, ceea ce provoacă și urinarea frecventă.

Creșterea fătului va continua să joace un rol în urinarea frecventă. Până în al treilea trimestru, capul bebelușului poate apăsa vezica urinară, ceea ce provoacă reflexul micțional cunoscut altfel sub denumirea de contracții ale vezicii urinare și, prin urmare, senzația de a urina.

Uneori, mișcarea bebelușului, cum ar fi loviturile și mișcarea brațelor, pot provoca contractarea vezicii urinare și, astfel, apare urinarea. Acest lucru se poate întâmpla uneori fără controlul tău și apare ceea ce medicii numesc incontinență.

Din păcate, specialiștii spun că nu se pot face multe pentru a opri urinarea frecvente. Corpul răspunde la schimbările fiziologice normale în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, specialiștii oferă câteva recomandări pentru a controla urinarea frecventă.

Limitează lichidele înainte de culcare

Încearcă să reduci cantitatea de apă sau lichide pe care o consumi chiar înainte de culcare. Aceasta este o practică destul de comună chiar și atunci când nu ești însărcinată.

Ai putea încerca să oprești consumul de lichide cu aproximativ două ore înainte de culcare.

Cu toate acestea, chiar dacă nevoia constantă de a face urina poate fi enervantă, este important să continui să te hidratezi. Limitarea lichidelor pe timp de noapte nu înseamnă limitarea consumului de lichide în general.

Redu consumul anumitor produse

Anumite băuturi pot exacerba nevoia de a urina. Evitarea băuturilor cu cofeină, cum ar fi băuturile energizante, sucurile, cafeaua și ceaiul, pot ajuta la controlul urinării frecvente.

Același lucru se aplică și pentru anumite alimente. Unele ingrediente precum păpădia, hibiscusul și sparanghelul sunt diuretice naturale, care conțin substanțe ce ne fac să urinăm mai des, indiferent de condiția pe care o avem.

Micțiunea dublă

Este posibil să fi auzit de micțiunea dublă. Specialiștii susțin că ea poate ajuta la urinarea frecventă în timpul sarcinii.

Acest lucru înseamnă că, după ce ai terminat de urinat, te poți apleca în față, apoi urinează din nou. Acest lucru te poate ajuta să golești complet vezica urinară și să prelungești timpul până la următoarea vizită la baie.

Când este urinarea frecventă o problemă

Urinarea frecventă în timpul sarcinii este de obicei frecventă, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale mai grave.

Urinarea frecventă atunci când este însoțită de febră, durere sau miros poate fi considerată o problemă a tractului urinar. Urinarea frecventă poate fi de asemenea un semn al diabetului gestațional dacă coincide cu creșterea senzației de sete.

Cel mai bine este să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina toate aceste simptome.

Chiar dacă poate fi jenant să discuți despre acest subiect, este un subiect foarte des întâlnit, iar medicul nu va avea nicio problemă să îți ofere recomandările potrivite.El va putea să clarifice ce este normal și ce nu este normal și așa te va elibera de stresul provocat de aceste simptome și așa enervante.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care doarme
Care e ora ideală de culcare pentru copii. De ce părinții ar trebui să țină cont de ea
Care e ora ideală de culcare pentru copii. De ce părinții ar trebui să țină cont de ea
Un bebeluș care stă pe iarbă și încearcă să se descalțe
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
O femeie însărcinată care poartă o rochie neagră și ține un cățel de usturoi în palmă
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
3
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Scopul unui părinte este să-și învețe copiii să fie independenți, nu să-i supravegheze la nesfârșit. Un copil are nevoie și de greșeli pentru a se forma într-una adult cu un comportament bun din toate punctele de vedere. Ai mai jos mai......
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Cele mai noi
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Închide