Reclamă

Cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor

Urinarea frecventă este un simptom comun în timpul sarcinii. Anumite activități sau plimbări mai lungi se pot transforma în adevărate aventuri dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, pentru a preveni accidentele nedorite, află cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii, potrivit specialiștilor.

O femeie gravidă care stă aproape de toaletă
Cercetările au arătat că aproximativ trei sferturi dintre femeile însărcinate se vor confrunta cu urinarea frecventă / Shutterstock

Urinarea frecventă în timpul sarcinii poate crește nevoia de a merge la baie. Uneori, o astfel de situație poate fi un factor de stres și poate deveni enervantă.

„Nimeni nu vrea să petreacă mai mult timp la baie sau să-și facă griji că nu poate călători cu mașina fără a fi nevoit să se oprească și să găsească o baie curată”, spune Ashley Parr, ginecolog la un spital din California.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este urinarea frecventă în timpul sarcinii

Statisticile variază, dar majoritatea gravidelor vor observa o creștere a nevoii lor de a urina. Cercetările au arătat că aproximativ trei sferturi dintre femeile însărcinate se vor confrunta cu urinarea frecventă. Deși enervantă, urinarea frecventă este normală și, în general, benignă. Cu toate acestea, simptomul poate fi uneori semnul a ceva mai grav.

„Este bine de știut că urinarea frecventă poate fi și un semn al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau chiar o infecție asimptomatică a vezicii urinare”, spune Kyle Graham, ginecolog certificat de la Pediatrix Medical Group. „Aceste afecțiuni pot face ca sarcinile normale să devină unele cu risc și ar trebui monitorizate mai atent”, mai spune ea.

Răspunsul depinde în mare măsură de persoana pe care o întrebi. „Definiția din manual a urinării frecvente este dacă aceasta are loc de mai mult de șapte ori pe zi, dar în practica clinică, urinarea frecventă este într-adevăr subiectivă”, spune Ankita, medic ginecolog la Novant Health din Carolina de Nord.

Această subiectivitate se datorează faptului că pacienții au linii de bază diferite pentru urinarea „normală”.

Reclamă

Cum să faci față urinării frecvente în timpul sarcinii

Urinarea frecventă este unul dintre primele semne ale sarcinii. „De fapt, poate fi un simptom care le îndeamnă pe unele femei să facă un test de sarcină în primul rând”, spune dr. Parr.

Reclamă

La fel ca multe alte simptome de sarcină, puteți da vina pe hormoni. Beta HCG, același hormon detectat de testele de sarcină, joacă un rol în creșterea fluxului sanguin către rinichi. Homoni precum progesteronul și relaxina sunt, de asemenea, implicate în creșterea filtrării realizate de către rinichi.

Creșterea fluxului sanguin duce la o producție mai mare de urină și la urinare frecventă. Dar, spre deosebire de simptomele din primul trimestru, cum ar fi greața și oboseala, urinarea frecventă este mai puțin probabil să se diminueze.

Începând cu aproximativ săptămânile 10 – 12 săptămâni, uterul a crescut și provoacă o oarecare compresie asupra vezicii urinare. Acest lucru limitează capacitatea vezicii urinare de a stoca urina, ceea ce provoacă și urinarea frecventă.

Creșterea fătului va continua să joace un rol în urinarea frecventă. Până în al treilea trimestru, capul bebelușului poate apăsa vezica urinară, ceea ce provoacă reflexul micțional cunoscut altfel sub denumirea de contracții ale vezicii urinare și, prin urmare, senzația de a urina.

Uneori, mișcarea bebelușului, cum ar fi loviturile și mișcarea brațelor, pot provoca contractarea vezicii urinare și, astfel, apare urinarea. Acest lucru se poate întâmpla uneori fără controlul tău și apare ceea ce medicii numesc incontinență.

Din păcate, specialiștii spun că nu se pot face multe pentru a opri urinarea frecvente. Corpul răspunde la schimbările fiziologice normale în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, specialiștii oferă câteva recomandări pentru a controla urinarea frecventă.

Limitează lichidele înainte de culcare

Încearcă să reduci cantitatea de apă sau lichide pe care o consumi chiar înainte de culcare. Aceasta este o practică destul de comună chiar și atunci când nu ești însărcinată.

Ai putea încerca să oprești consumul de lichide cu aproximativ două ore înainte de culcare.

Cu toate acestea, chiar dacă nevoia constantă de a face urina poate fi enervantă, este important să continui să te hidratezi. Limitarea lichidelor pe timp de noapte nu înseamnă limitarea consumului de lichide în general.

Redu consumul anumitor produse

Anumite băuturi pot exacerba nevoia de a urina. Evitarea băuturilor cu cofeină, cum ar fi băuturile energizante, sucurile, cafeaua și ceaiul, pot ajuta la controlul urinării frecvente.

Același lucru se aplică și pentru anumite alimente. Unele ingrediente precum păpădia, hibiscusul și sparanghelul sunt diuretice naturale, care conțin substanțe ce ne fac să urinăm mai des, indiferent de condiția pe care o avem.

Micțiunea dublă

Este posibil să fi auzit de micțiunea dublă. Specialiștii susțin că ea poate ajuta la urinarea frecventă în timpul sarcinii.

Acest lucru înseamnă că, după ce ai terminat de urinat, te poți apleca în față, apoi urinează din nou. Acest lucru te poate ajuta să golești complet vezica urinară și să prelungești timpul până la următoarea vizită la baie.

Când este urinarea frecventă o problemă

Urinarea frecventă în timpul sarcinii este de obicei frecventă, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale mai grave.

Urinarea frecventă atunci când este însoțită de febră, durere sau miros poate fi considerată o problemă a tractului urinar. Urinarea frecventă poate fi de asemenea un semn al diabetului gestațional dacă coincide cu creșterea senzației de sete.

Cel mai bine este să discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina toate aceste simptome.

Chiar dacă poate fi jenant să discuți despre acest subiect, este un subiect foarte des întâlnit, iar medicul nu va avea nicio problemă să îți ofere recomandările potrivite.El va putea să clarifice ce este normal și ce nu este normal și așa te va elibera de stresul provocat de aceste simptome și așa enervante.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie care plânge lângă patul în care se află bebelușul ei
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă
Un clopoțel cu o fundă verde pe el, pe o bancă dintr-o sală de curs
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar. Care sunt explicațiile specialiștilor
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar. Care sunt explicațiile specialiștilor
Femeie însărcinată, cu burta descoperită, care ține o mână pe burtă și cu cealaltă respinge o mână care ține pe o farfurie mică un hamburger
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide