Reclamă

Vergeturi după naștere: cum poți scăpa de ele

Sarcina te schimbă din multe puncte de vedere: emoțional, psihic, dar și fizic. Și dacă majoritatea schimbărilor te pregătesc pentru noua ta viață de mamă, și le resimți ca fiind plăcute și relaxante, una dintre ele s-ar putea să-ți dea puține bătăi de cap. E vorba despre ”celebrele” vergeturi după naștere.

Bebeluș care stă lângă burta mamei cu vergeturi
Încă din timpul sarcinii hidratează bine pielea pentru a evita pe cât posibil vergeturile / Shutterstock

Aceste linii fine, care pot varia ca și culoare de la roz la albastru-violet, apar adesea pe abdomen, sâni, șolduri și coapse. Ele sunt o consecință a schimbărilor rapide cu care s-a confruntat corpul tău, de la creșterea în greutate, până la întinderea pielii. Vergeturile nu sunt nici dureroase și nici nu sunt periculoase pentru sănătate. Singura problemă este cea legată de estetică. Pe unele femei s-ar putea să le deranjeze, iar pe altele deloc.

Ce sunt vergeturile

Vergeturile sunt rezultatul ruperii fibrelor de colagen și elastină din piele, care apare atunci când pielea este întinsă rapid, cum se întâmplă în timpul sarcinii. Inițial, ele pot apărea ca niște linii roșii sau violet, dar, în timp, se decolorează, devenind mai deschise la culoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, la peste 90% la sută dintre femeile însărcinate, vergeturile vor începe să apară în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. O șansă mare să te confrunți cu vergeturi după naștere o ai și dacă mama sau sora ta au avut. Așadar, specialiștii susțin că și factorii genetici pot fi una din cauzele apariției lor.

Reclamă

În realitate, vergeturile sunt permanente, așadar, nu vor dispărea. Dar aspectul lor poate fi atenuat semnificativ. Culoarea și proeminența lor se pot reduce în timp, iar diferite tratamente pot ajuta la ameliorarea aspectului lor.

Strategii de atenuare a vergeturilor

Dr. Jennifer MacGregor, medic dermatolog, susține într-un interviu oferit site-ului thebump.com că nu există metode dovedite științific care te pot scăpa complet de vergeturi după sarcină. Însă, tot ea menționează că aspectul vergeturilor poate fi îmbunătățit și estompat cu ajutorul diverselor tratamente sau creme. Iată așadar ce poți face pentru a estompa vergeturile:

Hidratează bine pielea

Aplicarea regulată a loțiunilor și cremelor hidratante poate îmbunătăți elasticitatea pielii și poate reduce vizibilitatea vergeturilor. Ingrediente precum vitamina E, untul de shea și uleiul de cocos sunt cunoscute pentru proprietățile lor hidratante.

Folosește tratamente topice

Există multe produse disponibile care pretind că reduc vergeturile. Ingrediente active, cum ar fi retinoidul (derivat din vitamina A), pot fi eficiente, dar trebuie utilizate cu precauție, mai ales dacă alăptezi.

Reclamă

Există studii care susțin că unele creme cu acid hialuronic pot ajuta la stimularea producției de colagen din piele. În plus, un studiu din 2016 a constatat că aplicarea de tretinoină, un retinoid, poate ajuta la îmbunătățirea aspectului vergeturilor timpurii. Atenție, înainte de a apela la astfel de tratamente topice, consultă-te cu medicul ginecolog.

Apelează la terapii cu laser pentru a scăpa de vergeturi după naștere

Tratamentele cu laser pot îmbunătăți aspectul și textura vergeturilor, stimulând producția de colagen și elastină a pielii. Terapia cu laser este considerată unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru îndepărtarea vergeturilor postpartum.

Potrivit Societății Americane de Chirurgie Dermatologică, terapia cu laser folosește lumina pentru a ajunge în profunzime în sub-straturile pielii pentru a repara și regenera celulele pielii. Aceasta îmbunătățește producția de colagen pentru a reconstrui țesutul deteriorat, rezultând o piele mai netedă, cu o textură și o culoare îmbunătățite. Deși este posibil ca terapia cu laser să nu le facă să dispară complet, aceasta poate atenua considerabil vergeturile după sarcină.

Încearcă microneedling

Această procedură implică exfolierea stratului superior al pielii, ceea ce poate ajuta la estomparea vergeturilor. Potrivit Yale Medicine, microneedling folosește ace mici pentru a perfora pielea cu scopul de a stimula repararea pielii și producția de colagen (similar terapiei cu laser). Atunci când este folosit în combinație  cu laserele de resurfacing fracționat (o formă de terapie cu lumină laser), microneedlingul poate stimula colagenul și poate îmbunătăți textura pielii, făcând-o puțin mai groasă.

Adoptă o alimentație echilibrată și menține o hidratare adecvată

O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, poate ajuta la menținerea unei pieli sănătoase. Iar pe lângă o dietă echilibrată, trebuie să te și hidratezi corespunzător. Ține minte și această strategie în ameliorarea acestor vergeturi după naștere.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația sângelui și pot ajuta la tonifierea corpului. Ceea ce poate face vergeturile mai puțin vizibile.

Deși este dificil să elimini complet vergeturile după naștere, există multe modalități prin care le poți atenua. Este important să ai așteptări realiste. Și să îți amintești că vergeturile sunt o parte naturală a procesului de naștere. Și nu trebuie să-ți umbrească bucuria de a fi mamă.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
2
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată vrei să iei în considerare toate aspectele care te pot ajuta în acest sens. Află cum poți recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului......
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Fetiță care vomită în pungă
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Răul de mașină la copii poate fi epuizant pentru micuți și stresant pentru părinți. Acest disconfort este destul de frecvent întâlnit la copii, însă, din fericire, există sfaturi despre cum să previi răul de mașină la copii. Care......
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Parteneri
Cele mai noi
Mama vorbește cu adolescenta despre droguri
07:04
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Bebeluș zâmbește în somn
10 mai, 07:42
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Femeie gătește somon la tigaie
10 mai, 07:39
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
Mama pregătește bagajul copilului, iar micuțul o ajută
10 mai, 07:35
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Băiatul stă cu mâna întinsă pentru a pune stop agresiunilor
9 mai, 07:29
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Închide