Aceste linii fine, care pot varia ca și culoare de la roz la albastru-violet, apar adesea pe abdomen, sâni, șolduri și coapse. Ele sunt o consecință a schimbărilor rapide cu care s-a confruntat corpul tău, de la creșterea în greutate, până la întinderea pielii. Vergeturile nu sunt nici dureroase și nici nu sunt periculoase pentru sănătate. Singura problemă este cea legată de estetică. Pe unele femei s-ar putea să le deranjeze, iar pe altele deloc.
Ce sunt vergeturile
Vergeturile sunt rezultatul ruperii fibrelor de colagen și elastină din piele, care apare atunci când pielea este întinsă rapid, cum se întâmplă în timpul sarcinii. Inițial, ele pot apărea ca niște linii roșii sau violet, dar, în timp, se decolorează, devenind mai deschise la culoare.
Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, la peste 90% la sută dintre femeile însărcinate, vergeturile vor începe să apară în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. O șansă mare să te confrunți cu vergeturi după naștere o ai și dacă mama sau sora ta au avut. Așadar, specialiștii susțin că și factorii genetici pot fi una din cauzele apariției lor.
În realitate, vergeturile sunt permanente, așadar, nu vor dispărea. Dar aspectul lor poate fi atenuat semnificativ. Culoarea și proeminența lor se pot reduce în timp, iar diferite tratamente pot ajuta la ameliorarea aspectului lor.
Strategii de atenuare a vergeturilor
Dr. Jennifer MacGregor, medic dermatolog, susține într-un interviu oferit site-ului thebump.com că nu există metode dovedite științific care te pot scăpa complet de vergeturi după sarcină. Însă, tot ea menționează că aspectul vergeturilor poate fi îmbunătățit și estompat cu ajutorul diverselor tratamente sau creme. Iată așadar ce poți face pentru a estompa vergeturile:
Hidratează bine pielea
Aplicarea regulată a loțiunilor și cremelor hidratante poate îmbunătăți elasticitatea pielii și poate reduce vizibilitatea vergeturilor. Ingrediente precum vitamina E, untul de shea și uleiul de cocos sunt cunoscute pentru proprietățile lor hidratante.
Folosește tratamente topice
Există multe produse disponibile care pretind că reduc vergeturile. Ingrediente active, cum ar fi retinoidul (derivat din vitamina A), pot fi eficiente, dar trebuie utilizate cu precauție, mai ales dacă alăptezi.
Există studii care susțin că unele creme cu acid hialuronic pot ajuta la stimularea producției de colagen din piele. În plus, un studiu din 2016 a constatat că aplicarea de tretinoină, un retinoid, poate ajuta la îmbunătățirea aspectului vergeturilor timpurii. Atenție, înainte de a apela la astfel de tratamente topice, consultă-te cu medicul ginecolog.
Apelează la terapii cu laser pentru a scăpa de vergeturi după naștere
Tratamentele cu laser pot îmbunătăți aspectul și textura vergeturilor, stimulând producția de colagen și elastină a pielii. Terapia cu laser este considerată unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru îndepărtarea vergeturilor postpartum.
Potrivit Societății Americane de Chirurgie Dermatologică, terapia cu laser folosește lumina pentru a ajunge în profunzime în sub-straturile pielii pentru a repara și regenera celulele pielii. Aceasta îmbunătățește producția de colagen pentru a reconstrui țesutul deteriorat, rezultând o piele mai netedă, cu o textură și o culoare îmbunătățite. Deși este posibil ca terapia cu laser să nu le facă să dispară complet, aceasta poate atenua considerabil vergeturile după sarcină.
Încearcă microneedling
Această procedură implică exfolierea stratului superior al pielii, ceea ce poate ajuta la estomparea vergeturilor. Potrivit Yale Medicine, microneedling folosește ace mici pentru a perfora pielea cu scopul de a stimula repararea pielii și producția de colagen (similar terapiei cu laser). Atunci când este folosit în combinație cu laserele de resurfacing fracționat (o formă de terapie cu lumină laser), microneedlingul poate stimula colagenul și poate îmbunătăți textura pielii, făcând-o puțin mai groasă.
Adoptă o alimentație echilibrată și menține o hidratare adecvată
O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, poate ajuta la menținerea unei pieli sănătoase. Iar pe lângă o dietă echilibrată, trebuie să te și hidratezi corespunzător. Ține minte și această strategie în ameliorarea acestor vergeturi după naștere.
Fă exerciții fizice
Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația sângelui și pot ajuta la tonifierea corpului. Ceea ce poate face vergeturile mai puțin vizibile.
Deși este dificil să elimini complet vergeturile după naștere, există multe modalități prin care le poți atenua. Este important să ai așteptări realiste. Și să îți amintești că vergeturile sunt o parte naturală a procesului de naștere. Și nu trebuie să-ți umbrească bucuria de a fi mamă.