O infecție puerperală are loc atunci când bacteriile afectează uterul și zonele adiacente după ce a avut loc nașterea. Mai este cunoscută și ca infecția postpartum. În 2018, Centrul pentru prevenirea bolilor și infecțiilor ( CDC) a estimat că la 10.000 de nașteri în SUA, o proporție de 17.3% dintre femei mor din cauza complicațiilor legate de sarcină.
Infecțiile puerperale genitale
În 2018, CDC a făcut legătura între cele mai multe morți cauzate de boli cardiace și de problemele cu circulația sângelui. A doua cea mai importantă cauză a morților a fost infecția postpartum în proporție de 13.9%. Aceste situații au loc în zonele unde este foarte dificil de administrat un tratament sau de o vizită în cabinetul doctorului.
Infecțiile postpartum sunt descrise în trei forme diferite: endometrioza, adenomioză și parametrita ( celulita pelviană). Cea mai frecventă dintre acestea este endometrioza. În urma unei nașteri poate avea loc infecția cu bacterii și dezvoltarea acestora într-un spațiu propice. Infecțiile care apar în mușchii uterului sau în structura care suportă uterul se formează în urma unei incizii.
Care sunt simptomele infecțiilor puerperale genitale
Printre principalele indicii că există o astfel de infecție se numără febra, frisoanele, mâncărimea, lipsa apetitului sau disconfortul general. Există și simptome mai severe care leagă totul: durera în zona pelviană sau în zona osului pelvian este cauză de un uter inflamat. Pielea palidă este un altfel de indiciu. Acest lucru se datorează pierderii de sânge. Scurgeri urât mirositoare și ritm cardiac crescut.
Simptomele apar în câteva zile și pot trece neobservate până la ieșirea din spital. Este important să cauți acele diferențe pentru a căuta remedii propice. Un uter intact poate fi considerat steril. Bacteriile care trăiesc pe piele cum ar fi streptococul sau stafilococul sau orice altă bacterie poate cauza infecții invadând țesutul rănit. Aceste bacterii se înmulțesc în zonele umede și calde din zona abdomenului inferior.
Care sunt factorii de risc
Infecțiile postpartum pot apărea după ruperea apei. Uterul poate fi infectat dacă lichidul sau sacul amniotic sunt infectate. Sacul amniotic este membrana care conține fătul precum și toate fluidele. Factorii de risc depind de modul în care nașterea a fost realizată. Există șanse de 1 până la 3% ca o infecțiie postpartum să apară în urma nașterilor vaginale. Între 5 și 15% șanse de a contracta o bacterie se află în nașterile prin cezariană, înainte de travaliu. Între 15 și 20% șanse în ceea ce privește infecțiile există în cazurile de cezariană neprogramată ce au loc după travaliu.
Riscul crește pentru femeile care au rămas gravide pentru prima oară, însă au depășit limita de vârstă pentru a naște. De asemenea, viitoarele mămici mai tinere decât perioada indicată au astfel de probleme. Bolile precum obezitatea, diabetul, anemia sau un sistem imunitar cu probleme pot atrage după sine infecții postpartum, spun cei de la institutendometriose.com.
Factori adiționali pot supune viitoarea mămică unui risc crescut de infecții. Acestea pot include: multe controale vaginale în timpul travaliului, monitorizarea fătului în interiorul uterului, întârziere între ruptura sacului amniotic și travaliu dificil, îndepăratea manuală a placentei, rămășițe ale placentei în uter după naștere, sângerare excesivă după naștere, primul scaun al bebelușului în lichid amniotic, folosirea unui cateter pentru relaxarea uterului. Alte infecții pot contribui la aceste probleme după naștere: creșterea unei bacterii în interiorul vaginului, streptococul B din tractul vaginal, boli cu transmitere sexuală, arată healthline.com.
Cum este diagnosticată o infecție puerperală
Doctorul poate stabili dacă există o astfel de problemă printr-un control medical. Aceștia se asigură că nu există febră, durere, sângerare sau scurgeri urât mirositoare. Dacă este nevoie, acesta va verifica numărul celulelor albe pentru a vedea dacă se luptă cu o infecție. Ulterior, aceasta va fi diagnosticată și vor scădea șansele de a intra în vasele de sânge.
Complicațiile sunt rare în acest caz, însă nu trebuie neglijate. Dacă tratamentul nu este depistat repede poate apărea abcesul, peritonita sau inflamarea liniei abdominale, boala inflamatorie pelvină sau chiaguri de sânge, embolism pulmonar sau șoc septic. Se tratează de cele mai multe ori cu antibiotice oferite pe rețetă.
Cum poate fi prevenită infecția puerperală
Infecțiile postpartum se află pe locul doi în cadrul celor mai multe decese din SUA. Pot cauza de asemenea recuperarea mai grea a fătului. Recunoașterea simptomelor și administrarea imediată a tratamentului poate scădea șansele de a muri cu 2%. Punctul critic în fața acestei mișcări se află în modalitatea pe care viitoarea mămică o alege pentru a naște.
Există precauții pe care le poți lua pentru a scădea șansele unei infecții după naștere. Printre acestea se află și: îndepărtarea părului pubian cu ajutorul unui aparat în detrimentul lamei de ras, spălarea zonei intime cu un săpun pe bază de clorhexidină cu o noapte înainte de operație și menținerea la un nivel optim al zahărului din sânge.