Reclamă

Infecțiile puerperale genitale: cauze, simptome, diagnostic

O femeie însărcinată experimentează cele mai frumoase momente pe parcursul celor 9 luni. Efectele pe care le lasă această perioadă pot fi atât pozitive cât și negative. Printre cele din cea de-a doua categorie se află infecțiile puerperale genitale. Citește mai multe detalii despre cauze, simptome și diagnostic.

Femeie tânără stă pe pat cu mâinile și privirea spre burtă
Printre cele din cea de-a doua categorie se află infecțiile puerperale genitale / Shutterstock

O infecție puerperală are loc atunci când bacteriile afectează uterul și zonele adiacente după ce a avut loc nașterea. Mai este cunoscută și ca infecția postpartum. În 2018, Centrul pentru prevenirea bolilor și infecțiilor ( CDC) a estimat că la 10.000 de nașteri în SUA, o proporție de 17.3% dintre femei mor din cauza complicațiilor legate de sarcină.

Infecțiile puerperale genitale

În 2018, CDC a făcut legătura între cele mai multe morți cauzate de boli cardiace și de problemele cu circulația sângelui. A doua cea mai importantă cauză a morților a fost infecția postpartum în proporție de 13.9%. Aceste situații au loc în zonele unde este foarte dificil de administrat un tratament sau de o vizită în cabinetul doctorului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Infecțiile postpartum sunt descrise în trei forme diferite: endometrioza, adenomioză și parametrita ( celulita pelviană). Cea mai frecventă dintre acestea este endometrioza. În urma unei nașteri poate avea loc infecția cu bacterii și dezvoltarea acestora într-un spațiu propice. Infecțiile care apar în mușchii uterului sau în structura care suportă uterul se formează în urma unei incizii.

Reclamă

Care sunt simptomele infecțiilor puerperale genitale

Printre principalele indicii că există o astfel de infecție se numără febra, frisoanele, mâncărimea, lipsa apetitului sau disconfortul general. Există și simptome mai severe care leagă totul: durera în zona pelviană sau în zona osului pelvian este cauză de un uter inflamat. Pielea palidă este un altfel de indiciu. Acest lucru se datorează pierderii de sânge. Scurgeri urât mirositoare și ritm cardiac crescut.

Simptomele apar în câteva zile și pot trece neobservate până la ieșirea din spital. Este important să cauți acele diferențe pentru a căuta remedii propice. Un uter intact poate fi considerat steril. Bacteriile care trăiesc pe piele cum ar fi streptococul sau stafilococul sau orice altă bacterie poate cauza infecții invadând țesutul rănit. Aceste bacterii se înmulțesc în zonele umede și calde din zona abdomenului inferior.

Reclamă

Care sunt factorii de risc

Infecțiile postpartum pot apărea după ruperea apei. Uterul poate fi infectat dacă lichidul sau sacul amniotic sunt infectate. Sacul amniotic este membrana care conține fătul precum și toate fluidele. Factorii de risc depind de modul în care nașterea a fost realizată. Există șanse de 1 până la 3% ca o infecțiie postpartum să apară în urma nașterilor vaginale. Între 5 și 15% șanse de a contracta o bacterie se află în nașterile prin cezariană, înainte de travaliu. Între 15 și 20% șanse în ceea ce privește infecțiile există în cazurile de cezariană neprogramată ce au loc după travaliu.

Riscul crește pentru femeile care au rămas gravide pentru prima oară, însă au depășit limita de vârstă pentru a naște. De asemenea, viitoarele mămici mai tinere decât perioada indicată au astfel de probleme. Bolile precum obezitatea, diabetul, anemia sau un sistem imunitar cu probleme pot atrage după sine infecții postpartum, spun cei de la institutendometriose.com.

Reclamă

Factori adiționali pot supune viitoarea mămică unui risc crescut de infecții. Acestea pot include: multe controale vaginale în timpul travaliului, monitorizarea fătului în interiorul uterului, întârziere între ruptura sacului amniotic și travaliu dificil, îndepăratea manuală a placentei, rămășițe ale placentei în uter după naștere, sângerare excesivă după naștere, primul scaun al bebelușului în lichid amniotic, folosirea unui cateter pentru relaxarea uterului. Alte infecții pot contribui la aceste probleme după naștere: creșterea unei bacterii în interiorul vaginului, streptococul B din tractul vaginal, boli cu transmitere sexuală, arată healthline.com.

Cum este diagnosticată o infecție puerperală

Doctorul poate stabili dacă există o astfel de problemă printr-un control medical. Aceștia se asigură că nu există febră, durere, sângerare sau scurgeri urât mirositoare. Dacă este nevoie, acesta va verifica numărul celulelor albe pentru a vedea dacă se luptă cu o infecție. Ulterior, aceasta va fi diagnosticată și vor scădea șansele de a intra în vasele de sânge.

Complicațiile sunt rare în acest caz, însă nu trebuie neglijate. Dacă tratamentul nu este depistat repede poate apărea abcesul, peritonita sau inflamarea liniei abdominale, boala inflamatorie pelvină sau chiaguri de sânge, embolism pulmonar sau șoc septic. Se tratează de cele mai multe ori cu antibiotice oferite pe rețetă.

Cum poate fi prevenită infecția puerperală

Infecțiile postpartum se află pe locul doi în cadrul celor mai multe decese din SUA. Pot cauza de asemenea recuperarea mai grea a fătului. Recunoașterea simptomelor și administrarea imediată a tratamentului poate scădea șansele de a muri cu 2%. Punctul critic în fața acestei mișcări se află în modalitatea pe care viitoarea mămică o alege pentru a naște.

Există precauții pe care le poți lua pentru a scădea șansele unei infecții după naștere. Printre acestea se află și: îndepărtarea părului pubian cu ajutorul unui aparat în detrimentul lamei de ras, spălarea zonei intime cu un săpun pe bază de clorhexidină cu o noapte înainte de operație și menținerea la un nivel optim al zahărului din sânge.

Te-ar mai putea interesa și
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Un copil care are alergie la căpșuni
07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Închide