Reclamă

De câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață

Puține lucruri sunt mai stresante decât să faci baie unui nou-născut. Bebelușii par pentru părinți incredibil de fragili în primele luni de viață. Mai mult decât atât, s-ar putea să îți faci griji dacă e suficient de cald pentru nou-născut sau dacă faci bine ceea ce faci. Află de câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață.

Un bebeluș care este spălat în cada de adulți și are capul sprijinit în mâinile tatălui, ilustrând de câte ori trebuie spălat bebelușul
Cercetările mai noi sugerează că amânarea primei băi poate fi benefică / Profimedia Images

Indiferent dacă-i faci baie primului tău copil pentru prima dată sau dacă ești la copilul numărul trei, este posibil să ai în continuare întrebări despre îmbăierea nou-născuților. Cea mai presantă fiind: "Cât de des ar trebui să-mi spăl bebelușul?".

De câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață

În timp ce cea mai bună practică de mult timp a fost să faci baie copilului imediat după naștere, cercetările mai noi sugerează că amânarea primei băi poate fi benefică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un studiu din 2019 care a inclus aproape 1.000 de bebeluși a constatat că așteptarea a cel puțin 12 ore după naștere pentru prima baie poate ușura alăptarea. În plus, un alt studiu din 2019, care include 73 de sugari, a sugerat că o baie după 48 de ore de la naștere ajută la menținerea nou-născuților la o temperatură constantă, scrie healthline.com.

În orice caz, este probabil ca asistentele să fie cele care îi fac copilului prima baie. Cu toate acestea, poți oricând să urmărești ceea ce fac. Să ceri sfaturi pentru a te descurca la fel de bine ca ele atunci când ajungeți acasă.

Odată ce ajungi acasă, e indicat să-i faci baie nou-născutului de una sau două ori pe săptămână, până când buricul se usucă și cade. Până nu se întâmplă acest lucru, nu scufunda corpul micuțului în apă. În schimb, folosește un prosop cald și fă-i o baie blândă prin tamponare. Începe cu capul și fața și coboară în jos pe tot corpul.

Dacă bebelușului îi curge lapte din gură în timp ce se hrănește, îl poți curăța puțin mai des. Ai mai multă grijă în special în zona feței și a gâtului. Poate fi necesar să-i faci baie mai des în zonele intime pentru a curăța iritațiile de scutec. Dar, cu excepția cazului în care există mizerie, ei chiar nu au nevoie de o baie zilnică la această vârstă.

Baia în primele 3 luni de viață

Pentru a afla de câte ori trebuie spălat bebelușul în primul an de viață o luăm pe etape de vârstă. În primele luni ale vieții bebelușului, e indicat să continui să-i faci baie de una sau două ori pe săptămână. Odată ce buricul s-a uscat și a căzut, poți începe să-i faci baie pe tot corpul, într-o cădiță.

Reclamă

Pentru a face acest lucru, umple parțial o cadă pentru copii cu apă caldă. Lasă-l să stea acolo în timp ce îl speli peste tot cu apă și un gel delicat pentru copii. Din nou, începe cu fața și capul și continuă până la picioare.

Un alt mod de a face baie bebelușului la această vârstă este să-l aduci cu tine la baie. Dacă alegi să faci baie sau duș cu micuțul tău, te poate ajuta să ai pe cineva alături. Persoana respectivă poate să preia copilul atunci când ești gata să ieși din cadă.

De asemenea, este important de menționat că adulții preferă, în general, apa mult mai caldă decât bebelușii. Încearcă să menții temperatura călduță, iar bebelușul va fi probabil fericit pentru îmbrățișările din timpul băii.

Reclamă

Baia între 3 și 6 luni

Pe măsură ce micuțul tău crește, poate vrei să-i schimbi puțin rutina de baie. La această vârstă, bebelușii încă au nevoie de doar o baie sau două pe săptămână. Cu toate acestea, dacă copilului tău îi place apa, poți lua în considerare să-l speli mai des.

Mulți părinți profită, de asemenea, de momentul în care schimbă scutecul sau hainele pentru a șterge copilul rapid. Pentru a se asigura că toate părțile corpului sunt curate. Dacă alegi să-l speli pe micuț de mai mult de două ori pe săptămână, ia în considerare să folosești gel doar pentru una sau două dintre băi. În acest fel poți evita uscarea pielii. După baie, poți hidrata bebelușul cu o loțiune blândă, fără parfum și fără coloranți.

Baia între 6 și 12 luni

Odată ce bebelușul devine mobil și începe să mănânce alimente solide, poți decide dacă e cazul să începi să-l speli mai des. Deși încă e cazul de doar una sau două băi pe săptămână, poți spăla copilul ori de câte ori consideri că are nevoie de curățare.

De asemenea, s-ar putea să descoperi că ora de baie este o modalitate plăcută de a relaxa copilul înainte de culcare. Dacă acest lucru funcționează, este perfect în regulă să incluzi baia în rutina de noapte.

De ce nu e indicat să-i faci baie copilului în fiecare zi

Deși poate fi ciudat să-i faci baie copilului atât de rar, bebelușii pur și simplu nu au nevoie să facă baie la fel de des ca adulții. Nu transpiră și nu se murdăresc la fel ca oamenii mari. Pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Spălatul frecvent poate face de fapt mai mult rău decât bine.

Pentru a evita uscarea pielii bebelușului și agravarea afecțiunilor, cum ar fi eczema, fă-i baie micuțului o dată sau de două ori pe săptămână. Folosește un gel ușor, fără parfum și coloranți. După ce scoți copilul din baie, șterge-l cu un prosop ușor înainte de a aplica o cremă hidratantă pentru copii fără coloranți și parfum.

Dacă micuțul tău are o afecțiune cunoscută a pielii, consultă medicul pediatru pentru a face împreună un plan pentru tipul de produse pe care să le folosești. Tot el te poate ajuta în stabilirea unei rutine de spălare și curățare.

Sfaturi pentru o baie relaxantă

A face baie unui copil este un proces delicat. Vrei să fii sigură că micuțul tău este curățat. Trebuie de asemenea să fii sigură și că ești blândă și că copilul se simte confortabil. Consultă sfaturile de mai jos pentru a face baia un proces mai ușor și mai eficient:

Începe de sus

Experții recomandă să începi orice baie spălând ușor părul și fața micuțului. După aceea, folosește un material din bumbac, de spălat, pentru a coborî spre părțile din partea de jos a corpului.

Concentrează-te pe pliuri

Majoritatea bebelușilor au pliuri de-a lungul coapselor, gâtului și încheieturilor. Aceste pliuri sunt adorabile, dar pot avea și bacterii, celule moarte ale pielii și resturi de lapte. Pe măsură ce îi faci baie micuțului, concentrează-te pe spălarea și clătirea temeinică a pliurilor.

Nu uita de mâini și picioare

Bebelușii au tendința de a suge degetele de la mâini și de la picioare. Așa că, este foarte important să cureți și aceste părți ale corpului.

Încearcă spălarea la chiuvetă

Încearcă să-i dai o pauză spatelui. Spală-l pe micuț în chiuvetă în loc de cadă cât timp este încă suficient de mic pentru a nu se mișca prea mult. Odată ce micuțul tău poate să se rostogolească sau să se plimbe, este timpul să muți băile în cadă. În acest fel poți evita orice fel de accidente.

Oferă-i o baie comună

Nimic nu este mai emoționant decât să te bucuri de o baie caldă cu micuțul tău. Odată ce bebelușul tău poate face o baie adevărată, ia în considerare să intri și tu cu el în apă. Dacă nu te simți confortabil să stai dezbrăcată cu micuțul tău, poți oricând să te îmbraci într-un costum de baie.

Folosește produse blânde

Atunci când alegi săpunul, șamponul și loțiunea pe care le vei folosi pentru spălarea copilului, alege produse care nu conțin coloranți și parfum. Deși produsele parfumate pentru baie cu spumă pot fi foarte distractive pentru un copil mic, ele pot usca sau irita pielea copilului. Acestea ar trebui evitate. Orice ai alege, fii consecventă. Fă tot posibilul să încerci produse noi dacă cele pe care le ai funcționează bine și nu irită pielea micuțului.

Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în baie, chiar și pentru scurt timp.

Te-ar mai putea interesa și
Bebelușul face baie în cădiță
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Mamă care își ține nou-născutul în brațe
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Frecvența scaunelor la nou-născuți: Câte e indicat să aibă, în funcție de tipul de lapte pe care îl consumă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide