Reclamă

De câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață

Puține lucruri sunt mai stresante decât să faci baie unui nou-născut. Bebelușii par pentru părinți incredibil de fragili în primele luni de viață. Mai mult decât atât, s-ar putea să îți faci griji dacă e suficient de cald pentru nou-născut sau dacă faci bine ceea ce faci. Află de câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață.

Un bebeluș care este spălat în cada de adulți și are capul sprijinit în mâinile tatălui, ilustrând de câte ori trebuie spălat bebelușul
Cercetările mai noi sugerează că amânarea primei băi poate fi benefică / Profimedia Images

Indiferent dacă-i faci baie primului tău copil pentru prima dată sau dacă ești la copilul numărul trei, este posibil să ai în continuare întrebări despre îmbăierea nou-născuților. Cea mai presantă fiind: "Cât de des ar trebui să-mi spăl bebelușul?".

De câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață

În timp ce cea mai bună practică de mult timp a fost să faci baie copilului imediat după naștere, cercetările mai noi sugerează că amânarea primei băi poate fi benefică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un studiu din 2019 care a inclus aproape 1.000 de bebeluși a constatat că așteptarea a cel puțin 12 ore după naștere pentru prima baie poate ușura alăptarea. În plus, un alt studiu din 2019, care include 73 de sugari, a sugerat că o baie după 48 de ore de la naștere ajută la menținerea nou-născuților la o temperatură constantă, scrie healthline.com.

În orice caz, este probabil ca asistentele să fie cele care îi fac copilului prima baie. Cu toate acestea, poți oricând să urmărești ceea ce fac. Să ceri sfaturi pentru a te descurca la fel de bine ca ele atunci când ajungeți acasă.

Odată ce ajungi acasă, e indicat să-i faci baie nou-născutului de una sau două ori pe săptămână, până când buricul se usucă și cade. Până nu se întâmplă acest lucru, nu scufunda corpul micuțului în apă. În schimb, folosește un prosop cald și fă-i o baie blândă prin tamponare. Începe cu capul și fața și coboară în jos pe tot corpul.

Dacă bebelușului îi curge lapte din gură în timp ce se hrănește, îl poți curăța puțin mai des. Ai mai multă grijă în special în zona feței și a gâtului. Poate fi necesar să-i faci baie mai des în zonele intime pentru a curăța iritațiile de scutec. Dar, cu excepția cazului în care există mizerie, ei chiar nu au nevoie de o baie zilnică la această vârstă.

Baia în primele 3 luni de viață

Pentru a afla de câte ori trebuie spălat bebelușul în primul an de viață o luăm pe etape de vârstă. În primele luni ale vieții bebelușului, e indicat să continui să-i faci baie de una sau două ori pe săptămână. Odată ce buricul s-a uscat și a căzut, poți începe să-i faci baie pe tot corpul, într-o cădiță.

Reclamă

Pentru a face acest lucru, umple parțial o cadă pentru copii cu apă caldă. Lasă-l să stea acolo în timp ce îl speli peste tot cu apă și un gel delicat pentru copii. Din nou, începe cu fața și capul și continuă până la picioare.

Un alt mod de a face baie bebelușului la această vârstă este să-l aduci cu tine la baie. Dacă alegi să faci baie sau duș cu micuțul tău, te poate ajuta să ai pe cineva alături. Persoana respectivă poate să preia copilul atunci când ești gata să ieși din cadă.

De asemenea, este important de menționat că adulții preferă, în general, apa mult mai caldă decât bebelușii. Încearcă să menții temperatura călduță, iar bebelușul va fi probabil fericit pentru îmbrățișările din timpul băii.

Reclamă

Baia între 3 și 6 luni

Pe măsură ce micuțul tău crește, poate vrei să-i schimbi puțin rutina de baie. La această vârstă, bebelușii încă au nevoie de doar o baie sau două pe săptămână. Cu toate acestea, dacă copilului tău îi place apa, poți lua în considerare să-l speli mai des.

Mulți părinți profită, de asemenea, de momentul în care schimbă scutecul sau hainele pentru a șterge copilul rapid. Pentru a se asigura că toate părțile corpului sunt curate. Dacă alegi să-l speli pe micuț de mai mult de două ori pe săptămână, ia în considerare să folosești gel doar pentru una sau două dintre băi. În acest fel poți evita uscarea pielii. După baie, poți hidrata bebelușul cu o loțiune blândă, fără parfum și fără coloranți.

Baia între 6 și 12 luni

Odată ce bebelușul devine mobil și începe să mănânce alimente solide, poți decide dacă e cazul să începi să-l speli mai des. Deși încă e cazul de doar una sau două băi pe săptămână, poți spăla copilul ori de câte ori consideri că are nevoie de curățare.

De asemenea, s-ar putea să descoperi că ora de baie este o modalitate plăcută de a relaxa copilul înainte de culcare. Dacă acest lucru funcționează, este perfect în regulă să incluzi baia în rutina de noapte.

De ce nu e indicat să-i faci baie copilului în fiecare zi

Deși poate fi ciudat să-i faci baie copilului atât de rar, bebelușii pur și simplu nu au nevoie să facă baie la fel de des ca adulții. Nu transpiră și nu se murdăresc la fel ca oamenii mari. Pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Spălatul frecvent poate face de fapt mai mult rău decât bine.

Pentru a evita uscarea pielii bebelușului și agravarea afecțiunilor, cum ar fi eczema, fă-i baie micuțului o dată sau de două ori pe săptămână. Folosește un gel ușor, fără parfum și coloranți. După ce scoți copilul din baie, șterge-l cu un prosop ușor înainte de a aplica o cremă hidratantă pentru copii fără coloranți și parfum.

Dacă micuțul tău are o afecțiune cunoscută a pielii, consultă medicul pediatru pentru a face împreună un plan pentru tipul de produse pe care să le folosești. Tot el te poate ajuta în stabilirea unei rutine de spălare și curățare.

Sfaturi pentru o baie relaxantă

A face baie unui copil este un proces delicat. Vrei să fii sigură că micuțul tău este curățat. Trebuie de asemenea să fii sigură și că ești blândă și că copilul se simte confortabil. Consultă sfaturile de mai jos pentru a face baia un proces mai ușor și mai eficient:

Începe de sus

Experții recomandă să începi orice baie spălând ușor părul și fața micuțului. După aceea, folosește un material din bumbac, de spălat, pentru a coborî spre părțile din partea de jos a corpului.

Concentrează-te pe pliuri

Majoritatea bebelușilor au pliuri de-a lungul coapselor, gâtului și încheieturilor. Aceste pliuri sunt adorabile, dar pot avea și bacterii, celule moarte ale pielii și resturi de lapte. Pe măsură ce îi faci baie micuțului, concentrează-te pe spălarea și clătirea temeinică a pliurilor.

Nu uita de mâini și picioare

Bebelușii au tendința de a suge degetele de la mâini și de la picioare. Așa că, este foarte important să cureți și aceste părți ale corpului.

Încearcă spălarea la chiuvetă

Încearcă să-i dai o pauză spatelui. Spală-l pe micuț în chiuvetă în loc de cadă cât timp este încă suficient de mic pentru a nu se mișca prea mult. Odată ce micuțul tău poate să se rostogolească sau să se plimbe, este timpul să muți băile în cadă. În acest fel poți evita orice fel de accidente.

Oferă-i o baie comună

Nimic nu este mai emoționant decât să te bucuri de o baie caldă cu micuțul tău. Odată ce bebelușul tău poate face o baie adevărată, ia în considerare să intri și tu cu el în apă. Dacă nu te simți confortabil să stai dezbrăcată cu micuțul tău, poți oricând să te îmbraci într-un costum de baie.

Folosește produse blânde

Atunci când alegi săpunul, șamponul și loțiunea pe care le vei folosi pentru spălarea copilului, alege produse care nu conțin coloranți și parfum. Deși produsele parfumate pentru baie cu spumă pot fi foarte distractive pentru un copil mic, ele pot usca sau irita pielea copilului. Acestea ar trebui evitate. Orice ai alege, fii consecventă. Fă tot posibilul să încerci produse noi dacă cele pe care le ai funcționează bine și nu irită pielea micuțului.

Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în baie, chiar și pentru scurt timp.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie blondă, care își alintă bebelușul și îl ține aproape de piept
Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime la fete și băieți
Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime la fete și băieți
Bebelușul face baie în cădiță
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
8 mai, 11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide