Tulburările de alimentație pot afecta sănătatea copilului, emoțiile acestuia, dar și relațiile pe care le are cu persoanele din jurul său. Aceste probleme nu sunt legate doar de obiceiurile alimentare, ci au un substrat mult mai profund, legat cel mai adesea de latura emoțională.
Tulburările de alimentație la copii
Există mai multe tipuri de tulburări de alimentație, iar acestea se pot manifesta în dmo diferit.
Dacă ești îngrijorată cu privire la obiceiurile alimentare ale copilului tău, atunci cel mai bine este să-l urmărești cu atenție și să încerci să porți o discuție cu el.
Tulburările de alimentație pot include: anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv și multe altele. Experții de la Kids Health susțin că aceste tulburări apar cel mai adesea pe fondul unor factori de stres și a unor emoții puternice care se declanșează în copilul tău.
Mai jos găsești cele mai comune tipuri de tulburări de alimentație și modul în care acestea se manifestă. Iată la ce semne e recomandat să fii atentă dacă suspectezi o problemă la micuțul tău.
Anorexia
Această tulburare de alimentație apare de cele mai multe ori în perioada adolescenței. Însă nu este o regulă, iar ea poate fi manifestată și mai devreme.
Persoanele cu anorexie mănâncă foarte puține alimente în mod intenționat. Acest lucru poate duce la scăderea bruscă în greutate.
Anorexia poate să apară din mai multe motive, cel mai adesea acestea au legătură cu un complex al imaginii proprii. Persoanele care suferă de anorexie se tem în mod constant de faptul că ar putea crește în greutate, au o imagine corporală distorsionată și au o concepție nerealistă asupra propriului corp.
Adolescenții care suferă de anorexie sunt în general foarte stricți atunci când vine vorba de alimentele pe care le consumă. De cele mai multe ori ajung să-și numere caloriile cu rigurozitate și se confruntă constant cu teama de a nu lua în greutate.
Pentru a pierde în greutate, unele persoane care suferă de anorexie fac sport în exces sau consumă un număr foarte mic de calorii tocmai din teama de a nu lua kilograme în plus.
Dacă te temi că adolescentul tău poate să se confrunte cu această tulburare de alimentație, primul pas este să porți o discuție deschisă cu acesta.
Află mai multe și despre sindromul Pica. Vezi cum se manifestă la copii.
Bulimia
Copiii care suferă de bulimie sunt la capătul opus față de cei care se confruntă cu anorexia. Bulimia se manifestă prin mâncatul în exces, iar mai apoi prin experimentarea sentimentelor de vinovăție față de alimentele consumate.
Persoanele care suferă de bulimie pot încerca să-și provoace stări de vomă pentru a elimina mâncarea în exces.
De cele mai multe ori, această decizie este luată tocmai pentru a preveni creșterea în greutate. Pe fondul unui factor de stres emoțional, unii copii sau adolescenți pot ajunge să se confrunte cu bulimia. Specialiștii de peste hotare spun că persoanele cu bulimie pot avea modificări bruște alte greutății.
Astfel de persoane pot pierde rapid în greutate, iar mai apoi să-și dubleze greutatea corporală. Intervine acel efect de yo-yo pe care bulimicii cu greu îl pot controla.
Mâncatul compulsiv
Mâncatul compulsiv sau mâncatul emoțional afectează chiar și persoanele mature. Această tulburare de alimentație se referă la faptul că o persoană consumă alimente în exces pe fondul unor stări de anxietate, stres sau tristețe.
Tulburarea de alimentație mai este cunoscută și ca „binge eating”. Aceste persoane tind să consume cantități foarte mari de alimente chiar dacă nu au neapărat senzația de foame.
De cele e mai multe ori se manifestă prin creșterea rapidă în greutate. Experții spun că persoanele care suferă de mâncatul compulsiv au tendința să mănânce mult mai repede.
Tulburarea de aport alimentar prin evitare/ restricție
Acest tip de tulburare de alimentatie este mai rar întâlnit, însă nu face excepție. Copii și adolescenții care se confruntă cu această problemă nu sunt interesați de mâncare sau evită alimentele pentru a nu crește în greutate. Poate semna cu anorexia, însă este o tulburare diferită.
Cel mai adesea, copii care se confruntă cu această tulburare de alimentație nu mănâncă deoarece sunt oprite de textura, gustul sau mirosul produselor pe care le aleg.
Unele persoane evită alimentele pentru că în trecut s-au înecat cu ele și se tem să nu repete acea experiență. Cei mai mult copii care se confruntă cu această problemă sunt subponderali, spun experții pentru Parents.com.
Ce poți face dacă adolescentul tău se confruntă cu o tulburare de alimentație
Fie că este vorba de un copil sau un adolescent, tulburarea de alimentație ar trebui privită cu la fel de multă seriozitate. Această problemă este una reală și necesită multă atenție și sprijin pentru a putea trece cu bine prin etapa provocatoare.
Dacă crezi că micuțul tău de confruntă cu o tulburare de alimentație, cel mai bine este să ceri ajutor specializat încă de la început. Când o tulburare de alimentație este observată din timp, atunci copilul are șanse mult mai mari să depășească episodul rapid.
O programare a copilului la medicul specialist, la un nutriționist, dar și la un psiholog, l-ar putea ajuta să treacă cu bine peste tulburarea de alimentație. Este important să porți discuții sincere cu copilul tău și să afli despre preocupările sale.
Menține o atitudine calmă și deschisă pentru a putea înțelege cu ce probleme se confruntă de fapt. Vizitele medicale trebuie să rămână și ele o prioritate.
Depășirea unei tulburări de alimentație nu este ușoară și este nevoie de timp și de efort constant.
Este important să fii alături de copilul sau adolescentul tău pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste acest episod dificil. Încearcă să-i induci copilului tău un stil de viață activ și să-l îndemni să îmbrățișeze o dietă cât mai sănătoasă.
Totodată, discuțiile legate de imaginea de sine sunt la fel de importante în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburările de alimentație. Copilul va avea nevoie de sprijin și înțelegere din partea părinților pentru a începe procesul de vindecare.