Reclamă

Tulburările de alimentație la copii. Cum se manifestă și la ce semne ar trebui să fii atentă

Tulburările de alimentație la copii au intrat tot mai mult în atenția părinților. Acestea par să apară de la o vârstă din ce în ce mai fragedă, spun specialiștii. Chiar dacă cel mai adesea sunt asociate cu perioada adolescenței, unele tulburări pot fi observate și la copii.

Un medic nutriționist care discută cu o mămică și un copil despre tulburările de alimentație la copii
Tulburările de alimentație la copii au intrat tot mai mult în atenția părinților. Acestea par să apară de la o vârstă fragedă / Shutterstock

Tulburările de alimentație pot afecta sănătatea copilului, emoțiile acestuia, dar și relațiile pe care le are cu persoanele din jurul său. Aceste probleme nu sunt legate doar de obiceiurile alimentare, ci au un substrat mult mai profund, legat cel mai adesea de latura emoțională.

Tulburările de alimentație la copii

Există mai multe tipuri de tulburări de alimentație, iar acestea se pot manifesta în dmo diferit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă ești îngrijorată cu privire la obiceiurile alimentare ale copilului tău, atunci cel mai bine este să-l urmărești cu atenție și să încerci să porți o discuție cu el.

Tulburările de alimentație pot include: anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv și multe altele. Experții de la Kids Health susțin că aceste tulburări apar cel mai adesea pe fondul unor factori de stres și a unor emoții puternice care se declanșează în copilul tău.

Mai jos găsești cele mai comune tipuri de tulburări de alimentație și modul în care acestea se manifestă. Iată la ce semne e recomandat să fii atentă dacă suspectezi o problemă la micuțul tău.

Reclamă

Anorexia

Această tulburare de alimentație apare de cele mai multe ori în perioada adolescenței. Însă nu este o regulă, iar ea poate fi manifestată și mai devreme.

Persoanele cu anorexie mănâncă foarte puține alimente în mod intenționat. Acest lucru poate duce la scăderea bruscă în greutate.

Reclamă

Anorexia poate să apară din mai multe motive, cel mai adesea acestea au legătură cu un complex al imaginii proprii. Persoanele care suferă de anorexie se tem în mod constant de faptul că ar putea crește în greutate, au o imagine corporală distorsionată și au o concepție nerealistă asupra propriului corp.

Adolescenții care suferă de anorexie sunt în general foarte stricți atunci când vine vorba de alimentele pe care le consumă. De cele mai multe ori ajung să-și numere caloriile cu rigurozitate și se confruntă constant cu teama de a nu lua în greutate.

Pentru a pierde în greutate, unele persoane care suferă de anorexie fac sport în exces sau consumă un număr foarte mic de calorii tocmai din teama de a nu lua kilograme în plus.

Dacă te temi că adolescentul tău poate să se confrunte cu această tulburare de alimentație, primul pas este să porți o discuție deschisă cu acesta.

Află mai multe și despre sindromul Pica. Vezi cum se manifestă la copii.

Bulimia

Copiii care suferă de bulimie sunt la capătul opus față de cei care se confruntă cu anorexia. Bulimia se manifestă prin mâncatul în exces, iar mai apoi prin experimentarea sentimentelor de vinovăție față de alimentele consumate.

Persoanele care suferă de bulimie pot încerca să-și provoace stări de vomă pentru a elimina mâncarea în exces.

De cele mai multe ori, această decizie este luată tocmai pentru a preveni creșterea în greutate. Pe fondul unui factor de stres emoțional, unii copii sau adolescenți pot ajunge să se confrunte cu bulimia. Specialiștii de peste hotare spun că persoanele cu bulimie pot avea modificări bruște alte greutății.

Astfel de persoane pot pierde rapid în greutate, iar mai apoi să-și dubleze greutatea corporală. Intervine acel efect de yo-yo pe care bulimicii cu greu îl pot controla.

Mâncatul compulsiv

Mâncatul compulsiv sau mâncatul emoțional afectează chiar și persoanele mature. Această tulburare de alimentație se referă la faptul că o persoană consumă alimente în exces pe fondul unor stări de anxietate, stres sau tristețe.

Tulburarea de alimentație mai este cunoscută și ca „binge eating”. Aceste persoane tind să consume cantități foarte mari de alimente chiar dacă nu au neapărat senzația de foame.

De cele e mai multe ori se manifestă prin creșterea rapidă în greutate. Experții spun că persoanele care suferă de mâncatul compulsiv au tendința să mănânce mult mai repede.

Tulburarea de aport alimentar prin evitare/ restricție

Acest tip de tulburare de alimentatie este mai rar întâlnit, însă nu face excepție. Copii și adolescenții care se confruntă cu această problemă nu sunt interesați de mâncare sau evită alimentele pentru a nu crește în greutate. Poate semna cu anorexia, însă este o tulburare diferită.

Cel mai adesea, copii care se confruntă cu această tulburare de alimentație nu mănâncă deoarece sunt oprite de textura, gustul sau mirosul produselor pe care le aleg.

Unele persoane evită alimentele pentru că în trecut s-au înecat cu ele și se tem să nu repete acea experiență. Cei mai mult copii care se confruntă cu această problemă sunt subponderali, spun experții pentru Parents.com.

Ce poți face dacă adolescentul tău se confruntă cu o tulburare de alimentație

Fie că este vorba de un copil sau un adolescent, tulburarea de alimentație ar trebui privită cu la fel de multă seriozitate. Această problemă este una reală și necesită multă atenție și sprijin pentru a putea trece cu bine prin etapa provocatoare.

Dacă crezi că micuțul tău de confruntă cu o tulburare de alimentație, cel mai bine este să ceri ajutor specializat încă de la început. Când o tulburare de alimentație este observată din timp, atunci copilul are șanse mult mai mari să depășească episodul rapid.

O programare a copilului la medicul specialist, la un nutriționist, dar și la un psiholog, l-ar putea ajuta să treacă cu bine peste tulburarea de alimentație. Este important să porți discuții sincere cu copilul tău și să afli despre preocupările sale.

Menține o atitudine calmă și deschisă pentru a putea înțelege cu ce probleme se confruntă de fapt. Vizitele medicale trebuie să rămână și ele o prioritate.

Depășirea unei tulburări de alimentație nu este ușoară și este nevoie de timp și de efort constant.

Este important să fii alături de copilul sau adolescentul tău pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste acest episod dificil. Încearcă să-i induci copilului tău un stil de viață activ și să-l îndemni să îmbrățișeze o dietă cât mai sănătoasă.

Totodată, discuțiile legate de imaginea de sine sunt la fel de importante în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburările de alimentație. Copilul va avea nevoie de sprijin și înțelegere din partea părinților pentru a începe procesul de vindecare.

Te-ar mai putea interesa și
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide