Reclamă

Tulburările de alimentație la copii. Cum se manifestă și la ce semne ar trebui să fii atentă

Tulburările de alimentație la copii au intrat tot mai mult în atenția părinților. Acestea par să apară de la o vârstă din ce în ce mai fragedă, spun specialiștii. Chiar dacă cel mai adesea sunt asociate cu perioada adolescenței, unele tulburări pot fi observate și la copii.

Un medic nutriționist care discută cu o mămică și un copil despre tulburările de alimentație la copii
Tulburările de alimentație la copii au intrat tot mai mult în atenția părinților. Acestea par să apară de la o vârstă fragedă / Shutterstock

Tulburările de alimentație pot afecta sănătatea copilului, emoțiile acestuia, dar și relațiile pe care le are cu persoanele din jurul său. Aceste probleme nu sunt legate doar de obiceiurile alimentare, ci au un substrat mult mai profund, legat cel mai adesea de latura emoțională.

Tulburările de alimentație la copii

Există mai multe tipuri de tulburări de alimentație, iar acestea se pot manifesta în dmo diferit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă ești îngrijorată cu privire la obiceiurile alimentare ale copilului tău, atunci cel mai bine este să-l urmărești cu atenție și să încerci să porți o discuție cu el.

Tulburările de alimentație pot include: anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv și multe altele. Experții de la Kids Health susțin că aceste tulburări apar cel mai adesea pe fondul unor factori de stres și a unor emoții puternice care se declanșează în copilul tău.

Mai jos găsești cele mai comune tipuri de tulburări de alimentație și modul în care acestea se manifestă. Iată la ce semne e recomandat să fii atentă dacă suspectezi o problemă la micuțul tău.

Reclamă

Anorexia

Această tulburare de alimentație apare de cele mai multe ori în perioada adolescenței. Însă nu este o regulă, iar ea poate fi manifestată și mai devreme.

Persoanele cu anorexie mănâncă foarte puține alimente în mod intenționat. Acest lucru poate duce la scăderea bruscă în greutate.

Reclamă

Anorexia poate să apară din mai multe motive, cel mai adesea acestea au legătură cu un complex al imaginii proprii. Persoanele care suferă de anorexie se tem în mod constant de faptul că ar putea crește în greutate, au o imagine corporală distorsionată și au o concepție nerealistă asupra propriului corp.

Adolescenții care suferă de anorexie sunt în general foarte stricți atunci când vine vorba de alimentele pe care le consumă. De cele mai multe ori ajung să-și numere caloriile cu rigurozitate și se confruntă constant cu teama de a nu lua în greutate.

Pentru a pierde în greutate, unele persoane care suferă de anorexie fac sport în exces sau consumă un număr foarte mic de calorii tocmai din teama de a nu lua kilograme în plus.

Dacă te temi că adolescentul tău poate să se confrunte cu această tulburare de alimentație, primul pas este să porți o discuție deschisă cu acesta.

Află mai multe și despre sindromul Pica. Vezi cum se manifestă la copii.

Bulimia

Copiii care suferă de bulimie sunt la capătul opus față de cei care se confruntă cu anorexia. Bulimia se manifestă prin mâncatul în exces, iar mai apoi prin experimentarea sentimentelor de vinovăție față de alimentele consumate.

Persoanele care suferă de bulimie pot încerca să-și provoace stări de vomă pentru a elimina mâncarea în exces.

De cele mai multe ori, această decizie este luată tocmai pentru a preveni creșterea în greutate. Pe fondul unui factor de stres emoțional, unii copii sau adolescenți pot ajunge să se confrunte cu bulimia. Specialiștii de peste hotare spun că persoanele cu bulimie pot avea modificări bruște alte greutății.

Astfel de persoane pot pierde rapid în greutate, iar mai apoi să-și dubleze greutatea corporală. Intervine acel efect de yo-yo pe care bulimicii cu greu îl pot controla.

Mâncatul compulsiv

Mâncatul compulsiv sau mâncatul emoțional afectează chiar și persoanele mature. Această tulburare de alimentație se referă la faptul că o persoană consumă alimente în exces pe fondul unor stări de anxietate, stres sau tristețe.

Tulburarea de alimentație mai este cunoscută și ca „binge eating”. Aceste persoane tind să consume cantități foarte mari de alimente chiar dacă nu au neapărat senzația de foame.

De cele e mai multe ori se manifestă prin creșterea rapidă în greutate. Experții spun că persoanele care suferă de mâncatul compulsiv au tendința să mănânce mult mai repede.

Tulburarea de aport alimentar prin evitare/ restricție

Acest tip de tulburare de alimentatie este mai rar întâlnit, însă nu face excepție. Copii și adolescenții care se confruntă cu această problemă nu sunt interesați de mâncare sau evită alimentele pentru a nu crește în greutate. Poate semna cu anorexia, însă este o tulburare diferită.

Cel mai adesea, copii care se confruntă cu această tulburare de alimentație nu mănâncă deoarece sunt oprite de textura, gustul sau mirosul produselor pe care le aleg.

Unele persoane evită alimentele pentru că în trecut s-au înecat cu ele și se tem să nu repete acea experiență. Cei mai mult copii care se confruntă cu această problemă sunt subponderali, spun experții pentru Parents.com.

Ce poți face dacă adolescentul tău se confruntă cu o tulburare de alimentație

Fie că este vorba de un copil sau un adolescent, tulburarea de alimentație ar trebui privită cu la fel de multă seriozitate. Această problemă este una reală și necesită multă atenție și sprijin pentru a putea trece cu bine prin etapa provocatoare.

Dacă crezi că micuțul tău de confruntă cu o tulburare de alimentație, cel mai bine este să ceri ajutor specializat încă de la început. Când o tulburare de alimentație este observată din timp, atunci copilul are șanse mult mai mari să depășească episodul rapid.

O programare a copilului la medicul specialist, la un nutriționist, dar și la un psiholog, l-ar putea ajuta să treacă cu bine peste tulburarea de alimentație. Este important să porți discuții sincere cu copilul tău și să afli despre preocupările sale.

Menține o atitudine calmă și deschisă pentru a putea înțelege cu ce probleme se confruntă de fapt. Vizitele medicale trebuie să rămână și ele o prioritate.

Depășirea unei tulburări de alimentație nu este ușoară și este nevoie de timp și de efort constant.

Este important să fii alături de copilul sau adolescentul tău pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste acest episod dificil. Încearcă să-i induci copilului tău un stil de viață activ și să-l îndemni să îmbrățișeze o dietă cât mai sănătoasă.

Totodată, discuțiile legate de imaginea de sine sunt la fel de importante în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburările de alimentație. Copilul va avea nevoie de sprijin și înțelegere din partea părinților pentru a începe procesul de vindecare.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide