Reclamă

Adolescentul vrea un tatuaj: iată ce trebuie să știi

Adolescentul vrea un tatuaj? Nu te panica și nici nu-i refuza din start dorința. Mai bine informează-te cu privire la acest subiect, află tot ce trebuie să știi despre tatuaje, ce presupun și cum anume se fac. De asemenea, caută și recomandări de studiouri în care adolescentul și-ar putea face un tatuaj.

Adolescenta îi arată mamei câteva imagini cu tatuaje
Nu-i refuza din start adolescentului dorințele. Stai de vorba cu el / Shutterstock

Unii părinți le detestă. Unii le acceptă, iar alții le iubesc. Indiferent din care categorie faci parte, există o șansă ca adolescentul tău să vrea să își facă un tatuaj. De altfel, statisticile arată că 4 din 10 mileniali, au deja tatuaje. Așadar, dacă și al tău copil, devenit acum adolescent, se gândește și ți-a împărtășit această dorință, află că ele sunt relativ sigure. Mai ales dacă te informezi din timp și cauți un studio sigur din punct de vedere al igienei și al  experienței artistului.

Ce sunt tatuajele

Tatuajul este un semn sau un desen permanent făcut pe piele cu ajutorul unor pigmenți, cunoscuți și sub numele de cerneală. „Culoarea” poate varia de la negru sau alb la orice nuanță. Ea este ”bătută” prin înțepături în stratul superior al pielii. Acest lucru se face de către un artist specializat în tatuaje, cu un aparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există diferite tipuri de tatuaje. Acestea variază de la desene tribale, cuvinte, ilustrații sau forme geometrice, la adevărate picturi. Mai mult, în ultimul timp au apărut  chiar și tatuajele de machiaj permanent care imită aspectul unor eyelinerulului sau al conturului de buze.

Reclamă

La ce vârstă își poate face adolescentul tatuaj

În România, legea spune că tatuajele se pot efectua doar de la 16 ani, numai cu acordul părinților. Și de la 18 ani, fără acordul părinților. Așadar, ar fi indicat să vorbești cu copilul despre aceste aspecte și, eventual, să-l convingi să aștepte până împlinește vârsta majoratului.

Academia Americană de Pediatrie susține că până la 18 ani corpul și pielea se află în plin proces de dezvoltare. Asta înseamnă că un tatuaj făcut până la această vârstă s-ar putea să-și piardă din frumusețe și din aspect la 30 de ani. Cu toate acestea, dacă este hotărât să își facă un tatuaj acum, la 16 ani cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru el este să îl ajuți să găsească un artist și studio sigur.

Cum găsești un artist și un studio sigur

În primul rând, caută cât mai multe informații despre cât mai multe studiouri. Cel mai bine ar fi să mergi împreună cu adolescentul să le vizitezi. Astfel vei putea observa curățenia, modul în care lucrează artistul sau artiștii, dar și ce fel de tatuaje fac.

De asemenea, cere recomandări de la cunoscuți. Eventual poți cere chiar și părerea unui medic dermatolog. Pe lângă sfaturi legate de un posibil studio de tatuaje, acesta îi poate da adolescentului mai multe informații și despre avantajele și dezavantajele unui tatuaj.

Reclamă

Ce trebuie să facă adolescentul după ce și-a făcut un tatuaj

Rutina de îngrijire a tatuajului imediat după ce și l-a făcut este extrem de importantă. Trebuie să păstreze zona bandajată timp de 24 de ore, după care să o spele cu apă și săpun. De asemenea, specialistul care a făcut tatuajul îi poate recomanda un unguent cu antibiotic cu care să se dea de două ori pe zi.

Nu are voie să folosească nicio altă cremă, spirt sanitar sau alți dezinfectanți. Timp de două săptămâni nu va avea voie să se expună la soare, să intre în piscină, mare sau râuri.

Ce riscuri implică efectuarea unui tatuaj

Deși tatuajul este relativ sigur, există și riscuri cu care vine o astfel de procedură. Conform unui studiu din octombrie 2017 al Academiei Americane de Pediatrie, complicațiile rezultate din metodele de modificare corporală nu sunt frecvente, însă ele vin cu riscuri inerente. Unele dintre cele mai frecvente riscuri includ:

-infecții. Ori de câte ori ai o rană deschisă, ești expus riscului de infecție. Bacteriile sau virusurile pot pătrunde în pielea ”bătută” după o ședință de tatuaj”, spune cei de la Medical News Today. Aceștia pot pătrunde în sânge fie prin echipamentul de tatuaj nesterilizat corespunzător, fie prin acele care nu au fost de unică folosință.

-alergii. Cercetările sugerează că anumiți pigmenți roșii pot provoca o reacție alergică. Însă,  alergiile pot apărea și de alte culori.

-cicatrici cheloide. Un cheloid este o cicatrice mărită care seamănă cu o umflătură pe piele. Acestea sunt formate țesut cicatricial suplimentar și pot apărea în urma unor traume pe piele.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fiica ei adolescentă stau împreună
Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine
Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide