Atunci când nu ai prietene care au copii, te poți simți singură și descurajată. Deși nu pare ușor, este important să ai câteva persoane cu care să poți comunica. Pentru asta, poți să iei în considerare câteva sfaturi care să te ajute să-ți creezi noi relații, conform parents.com.
Cum să-ți faci noi prietene care sunt mame
Inevitabil, viața de părinte îți schimbă statutul social, iar atunci când ai prietene mame, acestea înțeleg acest lucru. Iată cinci modalități de a cunoaște alte mame și de a-ți face noi prietene.
Ieși din casă
Jumătate din bătălie este câștigată dacă ieși din casă. Chiar dacă bebelușul doarme destul de mult în primele luni, nu înseamnă că trebuie să rămâi acasă tot timpul. Pune-l pe cel mic în cărucior și plimbați-vă pentru a explora cartierul. „Un bebeluș în cărucior este un prilej perfect pentru a începe o conversație“, spune Lyss Stern, fondatoarea Divalysscious Moms, o companie de evenimente de networking pentru mamele din New York City. „Vei fi uimită de câți oameni se vor opri să se uite și să comenteze despre adorabilul tău bebeluș. Deși poate părea enervant la început, nu-ți fie teamă să folosești acest lucru în avantajul tău. Oamenilor le place să conecteze. Nu știi niciodată cine va avea o fiică sau un prieten cu un copil de aceeași vârstă.“
Găsește un loc de joacă în apropierea casei zonă (unele sunt adaptate pentru sugari și copii mici), înscrie-te la un curs de muzică, caută online grupuri locale de mame, care se întâlnesc sau pur și simplu, sau mergi la o cafenea.
Fă prima mișcare
Nu aștepta ca o mamă să vină la tine. „Dacă vezi pe cineva cu care ai putea să te conectezi, mergi la ea. Amintește-ți că suntem cu toate în aceeași barcă și că alte mame sunt la fel de dornice de prietenie ca și tine“. Ca să spargi gheața, începe prin a face complimente. „Găsește ceva ce-ți place la copilul ei și spune-i. Asigură-te că este un compliment sincer, altfel va părea o replică insipidă“, sugerează Tara Mandy, editor al StrollerTraffic.com.
Poți găsi modalități de a implica copiii. Poți aduce mai multe jucării în parc. „Copiii gravitează spre mingi, bile și jucării de împins. Cu cât ai mai multe, cu atât mai mulți copii și mame atragi. Mai întâi, fă-i pe copii să se joace împreună și ai reușit să spargi gheața.“ Odată ce copiii se joacă, vei putea începe o conversație legată de numele, vârsta copilului și despre cartierul în care locuiți. Punctele comune ajută la construirea unei potențiale relații. Dacă ai o fetiță și cealaltă mamă are un băiețel, poți menționa că ai o prietenă cu un băiat de aceeași vârstă și că ați putea să vă întâlniți cu toții. Este important să nu lași să scape nicio oportunitate de a avea o întâlnire la locul de joacă.
Ia contacte
După ce ai spart gheața, asigură-te că închei orice întâlnire improvizată la locul de joacă prin schimbul de informații de contact cu potențiala nouă prietenă mamă. La început, află cum îi place noii tale prietene să fie contactată (apeluri telefonice, mesaje text, e-mailuri) și rezumă-te la asta. „Schimbul de informații de contact este o necesitate“, spune Stern. Dacă îți spune să o găsești pe rețelele sociale, asigură-te că îi afli numele de familie. De asemenea, îi poți oferi contactele tale și dă-i opțiunea să te caute. În cazul în care răspunsul nu este reciproc, nu trebuie să te descurajezi. Te vei putea concentra pe conectarea cu alte mame.
Planifică prima întâlnire de joacă
Chiar dacă te-ai înțeles bine cu o noua prietenă care este mamă, o primă întâlnire de joacă poate fi provocatoare. Ca lucrurile să funcționeze, încearcă să alegi un moment și un loc care funcționează cel mai bine pentru tine și copilul tău. Dacă bebelușul este mai fericit și mai energic dimineața, sugerează să vă întâlniți atunci. În cazul în care copilul este suprastimulat de mediile noi, organizează o întâlnire de joacă acasă. Planifică din timp și fii strategică. Este bine să spui dacă ceva nu funcționează pentru tine, dar oferă întotdeauna sugestii alternative. Astfel, cealaltă mamă va vedea că ești hotărâtă să stabilești o prietenie. Pentru început, o întâlnire de joacă nu ar trebui să dureze mai mult de două ore. Este timpul potrivit pentru a reduce la minimum supărarea bebelușului.
Folosește timpul de somn al bebelușului
Nu trebuie neapărat să pui imediat la spălat biberoanele sau să faci curățenie în timp ce bebelușul doarme. În schimb, îl poți pune în cărucior, pentru a ieși la plimbare cu noua prietenă. Puteți lua o cafea sau să vă întâlniți pe o bancă în parc. Este o modalitate bună să vezi dacă există o conexiune adevărată între voi. „Am fost peste tot, iar faptul că am putut să mă întâlnesc cu mame pentru plimbări cu căruciorul, în timp ce copiii dormeau a fost întotdeauna un mod plăcut și mai puțin haotic de a mă conecta“, spune Soleil Moon Frye, autoarea cărții Happy Chaos. În plus, întâlnirile din timpul somnului le oferă mamelor șansa de a se relaxa, fără să simtă că atenția lor este distrasă.
Confirmă legătura de prietenie
Doar pentru că aveți unele lucruri în comun, cum ar fi copii de aceeași vârstă sau casele pe aceeași stradă, nu înseamnă neapărat că îți place compania cuiva. Ca să știi cum să-ți faci noi prietene care sunt mame, înseamnă să încerci, chiar dacă nu ajungi la rezultatul dorit. „Este important să mergi la o întâlnire de joacă cu o atitudine pozitivă“, spune Robyn Brecker, creatorul SMRT, un nou site pentru părinți.
Dar, de asemenea, este bine să fii realistă. „Nu toată lumea trebuie să fie noua ta cea mai bună prietenă. Dar, poți spera că poți să placi și să respecți o altă mamă suficient de mult pentru a petrece cu ea o oră sau mai mult, pe săptămână. Asta mai ales dacă micuțul tău se înțelege bine cu al ei. În plus, nu știi niciodată pe cine vei întâlni printr-o nouă prietenie.“ Există și alte mame pe care le poți găsi și cu care poți intra în contact, pentru a forma o prietenie de durată.