Pentru copiii cu eczeme sau piele uscată în jurul gurii, savurarea unei căpșuni proaspete poate duce la o erupție roșie în jurul gurii.
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor
La bebeluși și copiii mici, de cele mai multe ori aceste erupții cutanate nu se datorează unei adevărate reacții alergice, ci unei reacții de contact. Căpșunile sunt bogate în vitamina C naturală, cunoscută și sub numele de acid ascorbic. Aciditatea poate irita pielea din jurul gurii și gâtului, mai ales dacă este uscată sau ruptă din cauza unei erupții cutanate sau a eczemei.
Reacțiile de contact la căpșuni se manifestă de obicei printr-o erupție roșie în jurul gurii, buzelor sau obrajilor, care de obicei nu dă mâncărime.
Aceste simptome apar de obicei în câteva secunde sau minute după consumul de căpșuni. Ele pot dura și câteva ore sau pot duce la o eczemă care poate dura câteva zile. Spre deosebire de alergiile alimentare adevărate, nu există alte simptome precum urticaria, umflarea, vărsăturile, dificultăți de respirație sau letargie.
Reacțiile de contact nu pun viața în pericol și ele sunt destul de comune pentru alimentele care conțin acid ascorbic.
Cum faci diferența între o reacție de contact sau o alergie la căpșuni
Dacă bănuiești că copilul are simptomele unei alergii la căpșuni este recomandat să mergi cu el la medicul de familie. Acesta te poate ajuta cu o trimitere către o clinică specializată în alergii pentru a face teste de alergeni.
Dacă copilul are doar o reacție de contact după ce a mâncat căpșuni, există câțiva pași pe care îi poți urma. Aceștia pot diminua disconfortul.
Clătește zona afectată cu apă călduță pentru a îndepărta orice reziduuri de căpșuni. Evită să folosești săpunuri sau frecarea deoarece acest lucru poate exacerba iritația.
Aplică un unguent hidratant pentru că aceste poate ajuta la diminuarea roșeții. Spune-i copilul să se abțină de la atingerea zonei iritate, deoarece acest lucru poate agrava simptomele. Aplicarea unei comprese reci poate oferi de asemenea o senzație de calmare.
Pentru a evita reacțiile de contact, amestecă căpșunile cu alimente mai puțin acide. Acest lucru poate ajuta la diluarea acidității fructelor și la diminuarea nivelului iritației.
La copiii mai mari sau la adulți poate apărea alergia la căpșuni din cauza identificării greșite de către sistemul imunitar a proteinelor specifice. Există două proteine în căpșuni, Fra a 1 și Fra a 3, care au fost identificate ca potențiali alergeni. Atunci când aceste proteine intră în contact cu sistemul imunitar, pot declanșa un răspuns alergic.
Pentru a combate această amenințare percepută, corpul generează anticorpi ca să neutralizeze alergenii din căpșuni. Acești anticorpi eliberează apoi histamina și alte substanțe chimice, declanșând un răspuns alergic și provocând inflamație.
Factori de risc pentru alergia la căpșuni
Oamenii se confruntă cu o probabilitate mai mare de alergii alimentare atunci când posedă anumiți factori de risc, inclusiv antecedente familiale de alergii alimentare, o alergie existentă la polen de mesteacăn, antecedente de astm sau eczeme. Acești factori pot contribui la o susceptibilitate crescută la reacții alergice adverse atunci când sunt expuși la alimente alergene.
Dacă există alergia la căpșuni, consumul acestor fructe poate duce la o serie de reacții adverse care afectează digestia, respirația sau pielea. Cele mai multe se manifestă sub formă de mâncărime, umflătură, o senzație de furnicături sau de arsură în gură sau pe buze, rinoree sau nas congestionat, strănut frecvent, tulburări gastro-intestinale, crampe abdominale și vărsături, senzația de îngustare a gâtului.
În cazuri de simptome alergice ușoare, medicul poate recomanda antihistaminice orale ca opțiune de tratament.