Reclamă

Cum și când îl dezveți pe copil de suzetă

Suzeta este pentru mulți bebeluși un instrument indispensabil, în special în primii ani de viață. Aceasta le oferă confort și îi ajută să se calmeze. Cu toate acestea, procesul de renunțare la suzetă poate fi o provocare atât pentru micuți, cât și pentru părinți. Cum și când îl dezveți pe copil de suzetă și ce metode blânde poți aplica, afli din articolul de mai jos.

Mama stă cu copilul în brațe și întinde suzeta în față
Scoate suzeta, treptat, din rutina copilului, mai întâi, pe timpul zilei, când se joacă / Shutterstock

Deși este un accesoriu controversat, suzeta oferă o serie de beneficii semnificative pentru confortul și dezvoltarea bebelușului. Principalul avantaj al suzetei este capacitatea sa de a calma bebelușul, ajutându-l să se relaxeze. În plus, după cum bine știi, reflexul de supt este o necesitate naturală, însă oferă micuțului și un sentiment de confort și siguranță. Pe lângă aceasta, utilizarea suzetei a fost asociată cu reducerea riscului de sindrom de moarte subită a sugarului, deoarece menținerea suzetei în timpul somnului poate ajuta la menținerea deschisă a căilor respiratorii.

De asemenea, suzeta poate fi un instrument util în gestionarea disconfortului provocat de zborurile cu avionul sau de procedurile medicale, distrăgând și calmând bebelușul. Cu toate acestea, este important ca utilizarea suzetei să fie echilibrată și monitorizată, pentru a evita dependența excesivă sau posibilele interferențe cu alăptarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum și când îl dezveți pe copil de suzetă

Într-un articol publicat pe happiestbaby.com,  Dr. Harvey Karp detaliază care este mai bun moment pentru a dezvăța copilul de suzetă. Se pare că în jurul vârstei de 6 sau 7 luni, când bebelușul nu a dezvoltat încă un atașament emoțional față de suzetă, este momentul ideal. Însă, dacă ți se pare că nici tu și nici micuțul nu este pregătit pentru acest pas, nu este nicio problemă să amâni momentul. Trebuie să știi doar că după vârsta de 9 luni, bebelușul se va atașa emoțional de suzetă.  Asta înseamnă că procesul de dezvățare după această vârstă poate să fie ceva mai complicat, însă nu este neapărat obligatoriu să fie așa.

Reclamă

Dacă ai trecut de această vârstă și nu ai dezvățat copilul de suzetă, atunci experții recomandă ca în jurul vârstei de 2-3 ani, să începi procesul de renunțare. Aceasta este o perioadă în care copilul începe să dezvolte alte mecanisme de auto-consolare și poate înțelege mai bine instrucțiunile verbale. Totuși, momentul ideal poate varia de la un copil la altul, motiv pentru care ar trebui să fii atentă la semnalele care indică pregătirea copilului pentru acest pas.

Cum dezveți copilul de suzetă

Dacă te-ai hotărât să începi procesul de renunțare la suzetă, ar trebui să te înarmezi cu răbdare și calm. Unii copii renunță ușor la ea, pe când altora le este foarte greu să se despartă de acest accesoriu.

Metoda graduală

Această metodă implică reducerea treptată a dependenței de suzetă, limitând utilizarea ei doar în anumite momente ale zilei, cum ar fi la somn sau în momentele dificile. Gradual, aceste momente pot fi reduse până când suzeta nu mai este folosită deloc.

Explorarea alternativelor

O altă metodă care dă rezultate este aceea în care îi oferi alternative. Spre exemplu, o păturică sau un animal de pluș, poate ajuta copilul să găsească alte surse de consolare. Este important să încurajezi utilizarea acestor alternative în momentele în care copilul ar căuta în mod normal suzeta.

Reclamă

Metoda „La revedere, suzetă”

Această abordare implică o tranziție simbolică, în care copilul este încurajat să renunțe la suzetă ca parte a procesului de creștere. Îl poți ajuta să o trimită cadou unui nou-născut sau o poți pune pe pervaz pentru zâna măseluță. Vorbește-i din timp despre această metodă și vezi cu care variantă rezonează mai bine.

Înlocuirea cu rutine de liniștire

Introducerea unor rutine de liniștire, cum ar fi cititul unei povești înainte de culcare sau cântece de leagăn, poate ajuta copilul să găsească confort fără a avea nevoie de suzeta.

Odată ce ai decis să începi procesul de renunțare la suzetă, este important să fii consecventă în aplicarea metodei alese.

Vorbește cu copilul despre procesul de renunțare la suzetă și oferă-i multă încurajare și laude pe măsură ce face progrese.

Este normal ca micuțul să aibă momente de regres. Iar asta mai ales în timpul perioadelor de stres sau de schimbări majore în rutina sa.

Cum afectează suzeta dinții copilului

Da, suzeta poate afecta dinții copilului, mai ales dacă este folosită pe termen lung sau după ce apar dinții definitivi. Impactul suzetei asupra dezvoltării dentare și a alinierii danturii depinde de mai mulți factori. Inclusiv de frecvența utilizării, de durata perioadelor de supt și de tipul suzetei. Astfel, utilizarea prelungită a suzetei poate duce la dezvoltarea anormală a maxilarului copilului. Presiunea constantă exercitată de suzetă asupra gingiilor și a maxilarului poate modifica forma acestora. Ceea ce poate afecta alinierea corectă a dinților.

De asemenea, suzeta poate cauza probleme de ocluzie. În plus, suzeta poate cauza și apariția cariilor. Însă doar dacă este folosită excesiv și dacă nu este sterilizată și curățată corespunzător.

Dezvățarea copilului de suzetă este un pas important. Și deși poate fi provocator, cu răbdare, înțelegere și strategii adecvate, poate fi o tranziție reușită atât pentru copil, cât și pentru tine, ca părinte.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Băiat ține în mână o foaie cu stop bullying
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Mama ține adolescenta în brațele sale
12 mai, 08:43
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Închide