Reclamă

Cum și când îl dezveți pe copil de suzetă

Suzeta este pentru mulți bebeluși un instrument indispensabil, în special în primii ani de viață. Aceasta le oferă confort și îi ajută să se calmeze. Cu toate acestea, procesul de renunțare la suzetă poate fi o provocare atât pentru micuți, cât și pentru părinți. Cum și când îl dezveți pe copil de suzetă și ce metode blânde poți aplica, afli din articolul de mai jos.

Mama stă cu copilul în brațe și întinde suzeta în față
Scoate suzeta, treptat, din rutina copilului, mai întâi, pe timpul zilei, când se joacă / Shutterstock

Deși este un accesoriu controversat, suzeta oferă o serie de beneficii semnificative pentru confortul și dezvoltarea bebelușului. Principalul avantaj al suzetei este capacitatea sa de a calma bebelușul, ajutându-l să se relaxeze. În plus, după cum bine știi, reflexul de supt este o necesitate naturală, însă oferă micuțului și un sentiment de confort și siguranță. Pe lângă aceasta, utilizarea suzetei a fost asociată cu reducerea riscului de sindrom de moarte subită a sugarului, deoarece menținerea suzetei în timpul somnului poate ajuta la menținerea deschisă a căilor respiratorii.

De asemenea, suzeta poate fi un instrument util în gestionarea disconfortului provocat de zborurile cu avionul sau de procedurile medicale, distrăgând și calmând bebelușul. Cu toate acestea, este important ca utilizarea suzetei să fie echilibrată și monitorizată, pentru a evita dependența excesivă sau posibilele interferențe cu alăptarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum și când îl dezveți pe copil de suzetă

Într-un articol publicat pe happiestbaby.com,  Dr. Harvey Karp detaliază care este mai bun moment pentru a dezvăța copilul de suzetă. Se pare că în jurul vârstei de 6 sau 7 luni, când bebelușul nu a dezvoltat încă un atașament emoțional față de suzetă, este momentul ideal. Însă, dacă ți se pare că nici tu și nici micuțul nu este pregătit pentru acest pas, nu este nicio problemă să amâni momentul. Trebuie să știi doar că după vârsta de 9 luni, bebelușul se va atașa emoțional de suzetă.  Asta înseamnă că procesul de dezvățare după această vârstă poate să fie ceva mai complicat, însă nu este neapărat obligatoriu să fie așa.

Reclamă

Dacă ai trecut de această vârstă și nu ai dezvățat copilul de suzetă, atunci experții recomandă ca în jurul vârstei de 2-3 ani, să începi procesul de renunțare. Aceasta este o perioadă în care copilul începe să dezvolte alte mecanisme de auto-consolare și poate înțelege mai bine instrucțiunile verbale. Totuși, momentul ideal poate varia de la un copil la altul, motiv pentru care ar trebui să fii atentă la semnalele care indică pregătirea copilului pentru acest pas.

Cum dezveți copilul de suzetă

Dacă te-ai hotărât să începi procesul de renunțare la suzetă, ar trebui să te înarmezi cu răbdare și calm. Unii copii renunță ușor la ea, pe când altora le este foarte greu să se despartă de acest accesoriu.

Metoda graduală

Această metodă implică reducerea treptată a dependenței de suzetă, limitând utilizarea ei doar în anumite momente ale zilei, cum ar fi la somn sau în momentele dificile. Gradual, aceste momente pot fi reduse până când suzeta nu mai este folosită deloc.

Explorarea alternativelor

O altă metodă care dă rezultate este aceea în care îi oferi alternative. Spre exemplu, o păturică sau un animal de pluș, poate ajuta copilul să găsească alte surse de consolare. Este important să încurajezi utilizarea acestor alternative în momentele în care copilul ar căuta în mod normal suzeta.

Reclamă

Metoda „La revedere, suzetă”

Această abordare implică o tranziție simbolică, în care copilul este încurajat să renunțe la suzetă ca parte a procesului de creștere. Îl poți ajuta să o trimită cadou unui nou-născut sau o poți pune pe pervaz pentru zâna măseluță. Vorbește-i din timp despre această metodă și vezi cu care variantă rezonează mai bine.

Înlocuirea cu rutine de liniștire

Introducerea unor rutine de liniștire, cum ar fi cititul unei povești înainte de culcare sau cântece de leagăn, poate ajuta copilul să găsească confort fără a avea nevoie de suzeta.

Odată ce ai decis să începi procesul de renunțare la suzetă, este important să fii consecventă în aplicarea metodei alese.

Vorbește cu copilul despre procesul de renunțare la suzetă și oferă-i multă încurajare și laude pe măsură ce face progrese.

Este normal ca micuțul să aibă momente de regres. Iar asta mai ales în timpul perioadelor de stres sau de schimbări majore în rutina sa.

Cum afectează suzeta dinții copilului

Da, suzeta poate afecta dinții copilului, mai ales dacă este folosită pe termen lung sau după ce apar dinții definitivi. Impactul suzetei asupra dezvoltării dentare și a alinierii danturii depinde de mai mulți factori. Inclusiv de frecvența utilizării, de durata perioadelor de supt și de tipul suzetei. Astfel, utilizarea prelungită a suzetei poate duce la dezvoltarea anormală a maxilarului copilului. Presiunea constantă exercitată de suzetă asupra gingiilor și a maxilarului poate modifica forma acestora. Ceea ce poate afecta alinierea corectă a dinților.

De asemenea, suzeta poate cauza probleme de ocluzie. În plus, suzeta poate cauza și apariția cariilor. Însă doar dacă este folosită excesiv și dacă nu este sterilizată și curățată corespunzător.

Dezvățarea copilului de suzetă este un pas important. Și deși poate fi provocator, cu răbdare, înțelegere și strategii adecvate, poate fi o tranziție reușită atât pentru copil, cât și pentru tine, ca părinte.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
O femeie care își alăptează copilul
07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
11 iunie, 06:55
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Închide