Reclamă

Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi

Primul an de viață al bebelușului este unul cu adevărat provocator, dar și minunat atât pentru părinți cât și pentru micuț. Iar dintre toate provocările, somnul este, de departe, cel cu care părinții întâmpină cele mai multe obstacole. Așadar, pentru a gestiona situația cât mai bine și mai eficient, în textul de mai jos vom aborda somnul bebelușilor în primul an de viață.

Bebelușul doarme în pătuțul lui
Bebelușii au nevoie de un program de somn pentru a crește și a se dezvolta / Shuttesrtock

Poate dura ceva timp pentru un părinte să se adapteze la rutina de somn a nou-născutului și să învețe care sunt obiceiurile sănătoase de somn. Este firesc și absolut normal să ai multe întrebări cu privire la somnul bebelușilor în primul an de viață și la schimbările care  pot apărea în primele 12 luni.

Somnul bebelușilor în primul an de viață: de ce este important

Somnul are un rol foarte important în dezvoltarea și creșterea sănătoasă a bebelușilor în primul an de viață. În această perioadă, somnul contribuie la dezvoltarea creierului, la consolidarea memoriei, la reglarea sistemului imunitar și în general, la dezvoltarea sănătății fizice și mentale a copilului. Tocmai de aceea, este foarte important ca părinții să se asigure că bebelușii beneficiază de toate condițiile pentru a se odihni suficient.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ciclurile de somn la bebeluși

Bebelușii trec prin diferite cicluri de somn pe parcursul unei nopți, incluzând somnul ușor, somnul profund și stadiile de somn REM (mișcări rapide ale ochilor). Față de adulți, ciclurile de somn ale bebelușilor sunt mai scurte. De asemenea, micuții pot avea mai multe treziri pe parcursul nopții.

Acest lucru este perfect normal și este o parte naturală a dezvoltării lor. Cu toate acestea, părinții ar trebui să ajute copilul să aibă un ritm de somn regulat.

Reclamă

Somnul bebelușilor în funcție de vârstă

Tiparele de somn ale bebelușilor nu sunt o știință exactă, iar fiecare copil este diferit. Dar, în general, bebelușii au anumite obiceiuri de somn din cauza frecvenței cu care au nevoie să mănânce. De asemenea, trebuie specificat faptul că nou-născuții nu pot face diferența dintre zi și noapte.

Somnul nou născuților

În primele săptămâni de viață, bebelușii au nevoie de foarte mult somn. Astfel, ei pot dormi între 16-18 ore. Acestea sunt împărțite astfel: 8-9 ore de somn ziua și 8-9 ore de somn noaptea. Durata unui episod de somn variază de la 30 de minute, la 4 ore. De aceea, majoritatea nou-născuților vor avea reprize frecvente de treziri.

Mai trebuie să știi și că nou născuții nu au capacitatea de a se linișți singuri și nu pot readormi singuri după o trezire. Iar aici, intervine ajutorul părinților care îi pot legăna, alăpta sau doar liniști.   

Reclamă

Somnului bebelușilor la o lună

La vârsta de o lună, bebelușii dorm aproximativ 15 ore. Acestea sunt distribuite astfel: 8 pe timpul nopții și 7 pe timpul zilei. Din acest moment, părinții pot începe să stabilească rutine de somn. Spre exemplu, seara, după băiță îi pot face masaj și îi pot citi o poveste. Repetând zilnic aceste obiceiuri, bebelușii se vor obișnui și vor știi că urmează ora de somn.

Somnul bebelușilor la 2 luni

La vârsta de două luni, bebelușii dorm  între 14 -17 ore. Somnul de noapte începe să fie mai lung, de aproximativ 10 ore, iar cel de zi se va mai scurta, în jur de 7 ore.  Aceasta este și perioada în care  bebelușii vor începe ușor să facă diferența între zi și noapte. De asemenea, tot de la această vârstă, ei vor avea perioade mai lungi în care vor sta treji pe timpul zilei.

Somnul bebelușilor la 3 luni

De la trei luni, încep să se vadă anumite schimbări în comportamentul bebelușilor și, implicit, și în rutina de somn. Astfel somnul de pe timpul zilei va fi ceva mai scurt, iar cel de pe timpul nopții mai lung. Bebelușii vor dormi cam 10-12 ore pe noapte și 4-5 pe zi. 

Somnul bebelușilor la 4 luni

La vârsta de patru luni, bebelușii devin mai activi pe timpul zilei și își vor mai reduce episoadele de somn. În continuare , vor dormi  aproximativ 14 ore, noaptea 10 ore iar ziua 4 ore. Din acest moment, bebelușii vor face mai bine diferența între noapte și zi. Unii micuți vor dormi pe timpul nopții chiar și șase ore legate. Alții însă mai pot avea treziri dese, o dată la 3-4 ore. 

Somnul bebelușilor la 5 luni

De regulă, somnul bebelușilor la 5 luni este de 13 ore, 10 ore noaptea și 3 ore pe timpul zilei în reprize de 30 de minute sau 2 ore. La această vârstă, bebelușilor le place tot mai mult să se joace. În plus, creșterea și dezvoltarea e mai intensă, astfel că somnul va suferi anumite schimbări. Pentru că este posibil să înceapă erupția dentară, va exista și o anumită regresie a somnului. Așadar, este posibil să aibă nopți nedormite, cu multe treziri. 

Somnul bebelușilor la 6 luni

La 6 luni, bebelușii sunt activi ziua și vor începe să interacționeze cu multe persoane. Unii stau bine în fund, iar alții se pot ridica și în picioare. De asemenea, dentiția se dezvoltă și ea într-un ritm accelerat, iar apetitul crește. Tot acum este momentul în care începe diversificarea.
Somnul este destul de regulat la această vârstă. În continuare, bebelușii vor dormi aproximativ 13-14 ore, dintre care noaptea 10, iar ziua cam 3-4, în două-trei reprize.

Somnul bebelușilor la 7 luni

La 7 luni, bebelușii sunt și mai activi și încep să exploreze mediul. Toto acum încearcă și primele cuvinte și devin mai independenți.  Somnul de pe timpul nopții se menține regulat, însă cel din timpul zilei se va scurta simțitor. Unii bebeluși vor renunța la cele 3 reprize de somn de peste zi și vor rămâne doar cu două.

Somnul bebelușilor la 8 luni

La 8 luni, bebelușii vor dormi tot mai puțin ziua și vor lega mai multe ore de somn noaptea. Somnul de 13-14 ore se împarte în 10 ore de somn noaptea și 3-4 ore de somn ziua. Cel de zi se va împărți la unii în două reprize, pe când la alții doar în una singură, la prânz.

Somnul bebelușilor de 9 luni

La 9 luni, bebelușii dorm mai bine noaptea, iar ziua își vor reduce reprizele de somn. Tot în această perioadă s-ar putea să fie ceva mai irascibili și mai mofturoși la mâncare, lucruri ce vor afecta puțin somnul.  În medie, bebelușii vor dormi cam 12-13 ore, 10 noaptea și două sesiuni scurte de somn ziua.

Somnul bebelușilor la 10 luni

La 10 luni, marea majoritate a bebelușilor dorm pe parcursul întregii nopți, aproximativ 11-12 ore, fără a se mai trezi să mănânce. Ziua, aceștia vor rămâne cu aproximativ două ore de somn care se vor împărți în două reprize, una dimineața, iar a două după-amiază.

Somnul bebelușilor la 11 luni

La 11 luni, bebelușii vor dormi aproximativ 12-13 ore, distribuite astfel: 10-11 ore noaptea și 1-2 ore ziua. Între perioadele de somn, majoritatea bebelușilor au nevoie de 3-4 ore de activitate. De regulă, majoritatea bebelușilor se vor trezi dimineața devreme când le este foarte foame, iar dacă cina le este oferită mai târziu, ei pot să doarmă până in jurul orei 07:00-08:00 dimineața.

Somnul bebelușilor la 1 an

La vârsta de un an, majoritatea bebelușilor vor dormi aproximativ 13 ore. Cele mai multe vor fi distribuite noaptea, rămânând ca pe timpul zilei să mai aibă cam 2 ore de somn. La un an, majoritatea copiilor vor merge în picioare și vor fi destul de activi.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
O mamă care ăși ține bebelușul pe piept pentru a ilustra câteva metode prin care poți să-ți adormi bebelușul mai ușor
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Bebeluș vesel, îmbrăcat în body alb cu steluțe bleu, care stă ridicat pe marginea patului din lemn alb
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai multe bioșe cu căpșuni puse pe un grătar alături de câteva flori albe
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
07:10
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
O femeie însărcinată cu mâna pe burtă
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
O mamă care stă cu cei trei copii în timp ce încearcă să și calce
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Închide