Rănile din copilărie sunt frecvente, iar arsurile se numără printre cele mai frecvente accidente. Opărire cu apa fierbinte din cadă sau cu lichide care sunt vărsate în bucătărie sunt principalii factori de rănire.
Deși poți lua măsuri ca să eviți astfel de situații, dacă apare o arsură, ar trebui să știi cum să o tratezi.
Arsurile variază în funcție de gravitate și sunt clasificate pe grade
Arsurile de gradul I afectează doar stratul exterior al pielii. Pielea micuțului tău va fi roșie și umflată și va declanșa dureri.
Arsurile de gradul II implică primul și al doilea strat de piele. Pielea copilului va fi de un roșu aprins, umflată și plină cu vezicule și va da dureri severe.
Arsurile de gradul III implică toate straturile pielii și țesutul subiacent. Copilul tău ar avea o rană care arată carbonizată. Este posibil să nu aibă nicio durere, deoarece nervii de pe piele sunt deteriorați.
Ce să faci în cazul unei arsuri
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să îndepărtezi copilul de sursă cât mai repede posibil. Următorii pași depind de tipul de arsură suferită de copil.
Incendiu
Dacă orice parte a corpului copilului este în flăcări, înfășoară-o într-o pătură, haină, cuvertură de pat sau chiar în propriul tău corp și, dacă poți, rostogolește-l pe pământ pentru a stinge flăcările.
Arsuri cu substanțe chimice
Dacă o substanță chimică a ars pielea copilului, clătește zona cu apă rece timp de cel puțin cinci minute înainte de a îndepărta hainele. Acest lucru va împiedica să expui orice alte părți ale corpului copilului la substanțe chimice. Apoi spală zona cu apă timp de până la 20 de minute.
Dacă substanța chimică este o pulbere, folosește o perie cu peri fini pentru a o îndepărta de pe piele înainte de a clăti zona cu apă.
Arsuri provocate de curentul electric
Dacă copilul a intrat în contact o sursă de curent electric, primul pas pe care trebuie să-l faci este să deconectezi sursa de alimentare.
Dacă nu poți face asta, separă copilul de sursa de alimentare folosind un obiect care nu e metalic, cum ar fi o lingură de lemn, o frânghie sau o carte mare. Nu folosi niciodată mâinile goale pentru că te poți curenta și tu.
Cum tratezi corect o arsură la un copil
Arsurile minore pot dura până la trei săptămâni pentru a se vindeca complet. Ai mai jos câteva sfaturi despre cum să tratezi arsurile de gradul I și pe cele mici de gradul II.
- Scoate orice fibră textilă din zona arsă.
- Pune apă rece peste rană timp de cel puțin cinci minute. Poți, de asemenea, să pui o cârpă umedă, curată și rece pe arsură timp de aproximativ 10 minute sau până când durerea dispare. Nu aplica niciodată gheață pe rană, deoarece acest lucru o poate agrava.
- Curăță arsura ușor, folosind apă și săpun.
- Nu sparge și nu freca veziculele care s-ar fi putut forma. Acest lucru face rana mai predispusă la infecție. Dacă vezicula se sparge accidental, curăță zona cu apă și sună la medic, care îți poate recomanda utilizarea unui unguent antibiotic pe piele.
- Usucă ușor pielea. Apoi acoperă zona cu un bandaj steril antiaderent sau tifon pentru a o proteja. Înfășoară bandajul lejer, astfel încât să eviți să exerciți prea multă presiune asupra zonei. Schimbă pansamentul o dată pe zi.
- Sună doctorul. Pediatrul îți poate indica unguentul adecvat pentru tratarea unei arsuri, dar arsurile minore se vindecă de obicei fără mult mai mult tratament. E important însă să fii atentă la semnele de infecție - roșeață, febră, umflături sau puroi.
Cum să tratezi arsurile majore la copii
Pentru arsuri mai severe, cum ar fi arsurile mari de gradul II și de gradul trei, ar trebui să soliciți imediat asistență medicală.
Dacă 10% sau mai mult din corpul copilului este ars sau dacă arsura este pe fața, mâinile, picioarele, organele genitale sau pe pielea de peste una dintre articulații, cum ar fi încheietura mâinii sau cot, cere ambulanță cu medic.