Reclamă

Vizitele la medic în primul an de viață al copilului

Bebelușii au nevoie de mai multă atenție decât copiii mai mari. Vizitele la medic în primul an de viață trebuie să fie șapte la număr, iar prima are loc chiar la câteva zile de la venirea pe lume. Chiar dacă sunt sănătoși, aceștia trebuie duși la medic în primul an mai mult decât în orice alt moment al copilăriei lor.

Publicat: 29 iulie 2023, 07:13
Un bebeluș care stă pe masa din cabinetul medicului și este dezbrăcat de mamă pentru un control pediatric
Chiar dacă sunt sănătoși, aceștia trebuie duși la medic în primul an mai mult decât în orice alt moment al copilăriei lor / Profimedia Images

În primul an de viață al unui copil se întâmplă atât de multe lucruri. Dan Nicklas, medic pediatru la Clinica de Sănătate a Copilului din Colorado, spune: "Nevoile lor se schimbă foarte mult și dorim să putem monitoriza acest lucru îndeaproape, astfel încât să îi putem ajuta și să-i pregătim pentru o copilărie sănătoasă".

Vizitele la medic în primul an de viață al copilului

Așa cum spuneam mai sus, vizitele la medicul pediatru în primul an de viață al bebelușului le permite speciașliștilor să urmărească creșterea copilului, greutatea, înălțimea și să monitorizeze perimetrul cranian. De preferat este ca controalele pediatrice să fie făcute în fiecare lună, dar dacă acest lucru nu este posibil, ai mai jos vizitele obligatorii pe care trebuie să le facă micuțul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vizita la medic la 2 zile după naștere

La două zile după naștere, bebelușii își pot ridica privirea la fețe și pot întoarce capul în direcția zgomotului, în special atunci când aud vocea unui părinte. Restul este reflex: suptul și dormitul le ocupă aproximativ 18 sau 20 de ore pe zi.

„Ne uităm în primul rând la modul în care bebelușul se hrănește, face pipi și face caca”, spune dr. Nicklas. „Ne așteptăm la o oarecare pierdere în greutate, dar sperăm că nu este semnificativă. Pediatrul va verifica de asemenea bătăile inimii, icterul, care este relativ inofensiv și normal în cantități mici, dar uneori poate fi un semn al altor probleme.

Sfatul specialiștilor pentru ca părinții să se adapteze la noua viață este să se stabilească o rutină de hrănire în așa fel încât adulții să își poată menține sănătatea mentală. Cele mai multe mame sunt sfătuite să utilizeze pompa de sân pentru ca tatăl să poată hrăni copilul pe timpul nopții. De asemenea, e indicat ca părinții să ceară ajutorul celor din jur pentru a se bucura de o pauză la plimbare sau de un duș relaxant.

Reclamă

Vizita la medic la 2 săptămâni

Nu s-au schimbat multe. Dar la 2 săptămâni, bebelușii ar trebui să fie puțin mai atenți și să stea treji mai mult timp.

Toți nou-născuții au parte de o grămadă de teste în ziua în care se nasc. De asemenea, în ei încă mai circulă hormonii mamei. Așa că, pediatrii repetă unele analize la două săptămâni doar pentru a se asigura că sunt corecte.

Reclamă

Bebelușii vor sta mai mult timp treji, așa că somnul în siguranță este esențial. Un pat fără perne, fără pături, fără animale de pluș, nimic altceva decât un cearșaf întins bine ar trebui să-l țină pe micuț în siguranță. Dacă te gândești că poate îi este frig, un baby nest în pătuț ar putea ajuta la confort. Acesta nu reprezintă un pericol de sufocare.

Vizita la medic la 2 luni

Specialiștii susțin că la 2 luni bebelușul e deja în măsură să ofere zâmbete sociale! „Te recunosc, mamă sau tată”, spune dr. Nicklas, „și mă bucur să te văd”. De asemenea, își mișcă foarte mult brațele și picioarele, ceea ce ajută creierul să activeze căile de control muscular.

Cel mai sigur mod de a adormi bebelușii este pe spate, ceea ce uneori poate duce la o mică aplatizare a capului. „Ajută să supraveghezi bebelușul cât doarme pe burtă”, spune dr. Nicklas. „Această poziție le întărește mușchii gâtului și ai spatelui, iar când mușchii gâtului sunt puternici, au tendința de a-și mișca mai mult capul, ceea ce elimină o parte din presiune”.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă nou-născuților să primească prima doză de vaccin împotriva hepatitei B în 24 de ore de la naștere, așa că, în mod ideal, bebelușii ar fi trebuit să primească primul vaccin la spital. Vizita de 2 luni marchează prima rundă de vaccinuri administrate în cabinetul medicului. Este important pentru bebeluși să primească toate dozele recomandate din fiecare vaccin pe parcursul primului lor an și pe următoarele pentru a fi pe deplin protejați de boli grave.

Vizita la medic la 4 luni

Aceasta este o perioadă în care lucrurile încep să devină distractive, spune dr. Nicklas. Bebelușii încep să râdă și pot ține obiecte în propriile mâini. E posibil să stea în picioare cu ceva ajutor și chiar să se răstogolească, iar atenția părinților trebuie să fie sporită.

Perioada de diversificare va începe în curând. La această vizită, mediul pediatru va căuta cel mai bun semnal pe care părinții îl pot urmări acasă: nivelul lor de interes. Dacă se uită la părinți cum mănâncă sau își iau mâncarea, s-ar putea să fie aproape momentul hrănirii cu alimente solide.

Vizita la medic la 6 luni

Bebelușii încep să apuce lucruri și să le ducă la gură, o etapă care va dura aproximativ un an. Așa că, acordă o atenție deosebită lucrurilor pe care le pot înghiți. Tot în această perioadă bebelușii pot începe să meargă de-a bușilea. „Unii se plimbă pe fund. Unii se rostogolesc. Atâta timp cât se mișcă, nu ne facem griji pentru dezvoltarea lor motrică”, spune dr. Nicklas

La această vizită, dacă nu ai introdus deja alimente solide, este timpul. Dr. Nicklas recomandă ca diversificarea să fie o dată sau de două ori pe zi în primele două luni. E importantă introducerea unui nou aliment la fiecare două zile. „Majoritatea mâncării va ajunge pe fața și pe mâinile lor, dar așa învață ei”, glumește dr. Nicklas.

Dacă bebelușii nu dorm toată noaptea până la 6 luni, dr. Nicklas recomandă să începi antrenamentul pentru somn. După 9 luni, va fi mult mai greu. Primul pas este să oprești hrănirea în miezul nopții.

Vizita la medic la 9 luni

Până la această vârstă, bebelușii spun probabil „tata” și „mama”, dar nu este chiar specific tuturor celor mici. De asemenea, probabil încep să exploreze ținându-se de o canapea sau de o masă. Vor face primii pași mergând de-a lungul obiectelor de sprijin.

Medicul va adresa la această vizită întrebări despre somn și hrănire. În mare parte această vizită îi permite specialistului să discute cu părinții. Să se asigure că creșterea și dezvoltarea se întâmplă așa cum trebuie.

Pe măsură ce copilul devine mai mobil, siguranța este primordială. Urmărește-l atunci când se află în jurul scărilor și colțurilor de mobilier, în special. Asigură-te că ai fixat pe perete mobilierul foarte greu.

Vizita la medic la 12 luni

La 12 ani probabil că majoritatea bebelușilor merg. Dacă nu se întâmplă încă, atunci se va întâmpla în curând. Probabil că ei spun „tata” și „mama” părintelui potrivit și probabil că mai spun încă un cuvânt. Mai multe vor veni în curând.

La vizita de 12 luni, bebelușul primește o nouă rundă de vaccin. Pediatrul le poate administra dintr-o dată sau le poate împărți între vizita de la 12 luni și cea de la 15 luni. De asemenea, a venit timpul să discutați și despre igiena dentară. Un alt pas important e trecerea de la sticla cu apă la băutul lichidelor din pahar.

În această etapă, spune dr. Nicklas, este mult mai ușor să folosești distracția decât disciplina. Durata de atenție a copilului este de aproximativ o jumătate de secundă, spune Dr. Nicklas.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie blondă, care își alintă bebelușul și îl ține aproape de piept
Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime la fete și băieți
Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime la fete și băieți
Femeie în primele săptămâni de sarcină, care ilustrează semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina, îmbrăcată cu o pijama tip maiou, piersică, care stă pe marginea patului, acopoerit cu cearșaf și perne albe, iar lângă el este o măsuțî albă, rotundă, cu o veioză albă, mică pe ea, se ține cu mâinile de burtă,
Semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina
Semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina
Bebelușul face baie în cădiță
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide