Hormonii sunt cei care pot face din sarcină un rollercoaster emoțional. De vină sunt în special estrogenul și progesteronul, care cresc ambele pentru a susține placenta și uterul pe măsură ce copilul crește. Furia le afectează pe multe viitoare mămici și pot avea un impact mare atât asupra lor, cât și asupra copilului.
De asemenea, dacă ai avut sindrom premenstrual (aka PMS) înainte de a concepe, ai un risc mai mare de a experimenta schimbări intense de dispoziție în timpul sarcinii.
De ce te poți confrunta cu furie în timpul sarcinii
Furia este o expresie naturală a emoției și unul dintre sentimentele de bază, cum ar fi fericirea sau tristețea, cu care trăim în fiecare zi. Furia este unul dintre multele sentimente pe care le poți experimenta, alături de frică, neliniște, tristețe și frustrare. De fapt, aceste game intense de emoții sunt semne timpurii ale sarcinii.
Chiar dacă schimbările de dispoziție din sarcină sunt extrem de prezente, hormonii nu sunt singurii vinovați, spun experții. „Hormonii joacă probabil un rol, dar încă nu există date medicale concludente”, spune Lori Altshuler, director al Programului de cercetare a tulburărilor de dispoziție de la UCLA.
Din păcate, toate schimbările din sarcină, faptul că nu mai poți face anumite lucruri singură sunt factori care pot da naștere sentimentului de furie mai ușor decât dereglările hormonale.
„În primele luni, unele femei se confruntă cu greață, oboseală, sâni sensibili și teama că ceva ar putea merge prost”, spune Clark Gillespie, autorul cărții Your Pregnancy Month by Month.
„Pe măsură ce trece timpul, apare insomnia, mai multă presiune asupra intestinelor și vezicii urinare și senzația de supraîncălzire. Din păcate, toate acestea pot contribui la stări de iritabilitate”.
Există, de asemenea, o legătură destul de strânsă între depresie și furie, spun experții. Oamenii care acumulează constant furie sunt mai predispuși să sufere de depresie.
Metode care te pot ajuta să gestionezi furia
Dacă ești însărcinată și descoperi că ești frecvent furioasă, încearcă câteva dintre metodele de mai jos. Ele te pot ajuta să gestionezi mai ușor toate aceste sentimente care aduc tensiune în viața ta.
Mergi mai departe
Evită discuțiile care te fac să te enervezi. Spune-i persoanei cu care ai conversația că este un subiect sensibil pentru tine și că preferi să nu vorbești despre această problemă. Apoi fă o plimbare, fie că este în parc sau în jurul blocului.
Rămâi activă
Înotul, tenisul, mersul pe jos, amenajarea camerei copilului, toate acestea te pot ajuta să ții sub control barometrul furiei, ajutând în același timp la ameliorarea disconforturilor fizice.
Ia o pauză de la rutina zilnică
Fie că îți iei o zi liberă de la birou sau o escapadă în natură, fă ceva care îți bucură sufletul. Mergi la un film, fă o programare la salonul de înfrumusețare, mergi în oraș alături de o prietenă. Sunt o mulțime de metode prin care te poți simți puțin răsfățată.
Discută cu cineva apropiat
Caută o persoană care simți că te poate înțelege. Uneori, doar discuția despre furie și starea de spirit în timpul sarcinii ar putea ajuta la ușurarea modului în care te simți.
Mănâncă corect
Alimentele sănătoase sunt bune pentru tine și bebelușul tău. E important să ai o alimentație echilibrată în sarcină, iar așa poți scăpa de griji legate de dezvoltarea normală a fătului.
Caută ajutor specializat
Dacă descoperi că furia este din ce în ce mai prezentă în viața ta, ia în considerare să discuți cu un terapeut. Poate fi mai ușor de urmărit cu un profesionist alături. De asemenea, e important să o tratezi ca pe ceva care ar putea apărea și după naștere.
Ea poate fi exacerbată de epuizarea fizică și mentală, așteptările nerealiste, compromisuri, privarea de somn și stres, conform unui studiu în Quality Health Research. Poate fi un semn al depresiei postpartum și este cel mai bine să fie abordat cu ajutor specializat.
Această furie extremă în timpul sarcinii poate părea irațională retrospectiv. Cu toate acestea, schimbările de dispoziție de genul acesta sunt frecvente. De obicei, ele pot fi gestionate prin modificări ale stilului de viață sau prin terapie, în unele cazuri.