Dezlipirea placentei apare atunci când aceasta se separă parțial sau complet de peretele intern al uterului, înainte de naștere. Dacă se întâmpla acest lucru poate diminua sau bloca alimentarea bebelușului cu oxigen și nutrienți și poate provoca sângerări abundente mamei.
Ce este dezlipirea de placentă
Dezlipirea de placentă este o afecțiune gravă, în care placenta se separă de uter, înainte de nașterea bebelușului. Aceasta se poate dezlipi parțial sau complet și poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. De asemenea, dezlipirea de placentă crește riscul ca bebelușul să aibă probleme de creștere, să se nască prematur sau să se nască mort.
Semnele și simptomele dezlipirii de placentă
Sună imediat medicul dacă ai oricare dintre aceste semne, care pot indica dezlipirea de placentă:
- Sângerări vaginale sau pete sau dacă ți se rupe dopul gelatinos și lichidul este cu sânge. În cele mai multe cazuri de dezlipire de placentă, apare o sângerare vaginală. Aceasta poate fi de la o cantitate mică, până la o scurgere evidentă și bruscă. Uneori, sângele rămâne în uter, în spatele placentei, așa că s-ar putea să nu observi acest lucru.
- Crampe, sensibilitate uterină, dureri abdominale sau dureri de spate.
- Contracții frecvente sau o contracție care nu se termină. În aproape un sfert din cazuri, o ruptură va face ca femeia să intre în travaliu prematur.
- Bebelușul nu se mai mișcă la fel de mult ca înainte.
- Sângerări abundente.
În cazul în care sângerezi abundent sau dacă te simțiți slăbită, leșinată, palidă, transpirată, dezorientată, sau dacă inima îți bate cu putere, sună imediat la 112.
Ce se va întâmpla la spital
Dacă există semne de dezlipire de placentă, medicul îți va face un examen fizic. Apoi, va monitoriza ritmului cardiac fetal și îți va face o ecografie.
Deoarece nu toate sângerările vaginale pot proveni de la uter, medicul va examina vaginul și colul uterin pentru a vedea dacă aceasta provine dintr-o altă cauză, cum ar fi o infecție, o rană sau un polip cervical.
În cazul în care ai Rh negativ și ai sângerări vaginale, vei avea nevoie de o injecție de imunoglobulină Rh, cu excepția cazului în care tatăl biologic are Rh negativ.
Care sunt pașii următori
Dacă ești aproape de termen, va trebui să naști de urgență, chiar dacă dezlipirea este minoră, deoarece placenta s-ar putea separa în orice moment. Dacă sângerezi abundent sau dacă există semne că bebelușul nu primește suficient oxigen, vei naște prin cezariană. Cu toate acestea, dacă sângerarea este minoră, iar tu și bebelușul vă simțiți bine, ți se poate permite să continui travaliul. Acest lucru este posibil doar dacă te afli într-un spital unde se poate face o cezariană, la primul semn de probleme.
În cazul în care ruptura este minoră și bebelușul este încă mic, se poate întârzia puțin nașterea, atâta timp cât tu și bebelușul vă simțiți bine. În această situație se pune în balanță riscul agravării dezlipirii placentei și cel al unei nașteri premature.
Este posibil să ți se administreze corticosteroizi pentru a accelera dezvoltarea plămânilor bebelușului, dar și pentru a preveni anumite alte probleme legate de prematuritate. Va trebui să rămâi în spital pentru a fi monitorizată îndeaproape. Astfel, medicul va putea aduce pe lume bebelușul la primul semn că dezlipirea se agravează sau că vreunul dintre voi nu este bine.
Predispoziție pentru dezlipirea de placentă
Nu știe cu certitudine care sunt cauzele dezlipirii de placentă, dar această afecțiune este mai frecventă la femeile care:
- Au avut un dezlipire de placentă într-o sarcină anterioară.
- Au hipertensiune cronică, hipertensiune gestațională sau preeclampsie.
- Au o tulburare de coagulare a sângelui.
- Li s-a rupt dopul gelatinos înainte de 37 de săptămâni.
- Au prea mult lichid amniotic (polihidramnios),
- Au avut sângerări mai devreme în timpul sarcinii.
- Care au sarcină multiplă (dezlipirea este deosebit de frecventă imediat după nașterea primului copil).
- Sunt implicate într-un accident (în special un accident de mașină), sunt agresate (cu lovituri la nivelul abdomenului) sau au alte traumatisme la nivelul abdomenului în timpul sarcinii.
- Care fumează beau alcool în exces și consuma substanțe interzise.
- Au avut mulți copii sau sunt mai în vârstă (riscul crește treptat odată cu vârsta).
- Au o anomalie uterină sau fibroame (în special dacă există un fibrom în spatele locului unde este atașată placenta).