Reclamă

Boala trofoblastică gestațională. Care sunt simptomele și cum se tratează

La începutul sarcinii, ovulul fecundat se divide și se dezvoltă pentru a deveni o masă de celule numită blastocist. În mod normal, blastocistul se atașează de mucoasa uterului la câteva zile după concepție. Acesta conține un embrion timpuriu și celule trofoblastice. Află mai multe despre boala trofoblastică gestațională.

Publicat: 20 noiembrie 2023, 08:28
Femeie, îmbrăcată cu jeanși, maiou alb si o cămașă cu dungi verticale, subțiri, albe și albastre, care are boala trofoblastică gestațională, stă pe un scaun în cabinetul medicului și își ține mâinile în zona abdomenului, iar medicul scrie pe o fișă
În multe cazuri, boala trofoblastică gestațională apare la începutul sarcinii, dar se poate trata și viitoarele sarcini pot fi sănătoase / Shutterstock

Trofoblastul este stratul exterior de celule care înconjoară embrionul. Straturile de trofoblast formează țesutul care va deveni placenta și membranele care înconjoară embrionul. În cazul în care celule asemănătoare placentei se dezvoltă anormal, în locul unei placente sănătoase, apare boala trofoblastică gestațională.

Cele mai multe cazuri de boală trofoblastică gestațională apar la începutul sarcinii, dar este important faptul că se pot trata și vindeca. În plus, majoritatea femeilor pot continua să aibă sarcini sănătoase în viitor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când apare boala trofoblastică gestațională

Deși este cel mai frecventă la începutul unei sarcini, boala trofoblastică gestațională poate apărea și în timpul sarcinii:

  • După o sarcină tubară (ovulul fertilizat se implantează în trompele uterine și nu în uter).
  • După o sarcină normală.
  • Tipuri de boală trofoblastică gestațională
Reclamă

Există mai multe tipuri de boală trofoblastică gestațională și simptomele variază în funcție de tip.

Reclamă

Sarcină molară

Sarcinile molare sunt cea mai frecventă formă de boală trofoblastică gestațională. Acestea ca niște chisturi asemănătoare strugurilor, care cresc în uter, în locul unei placente sau al unui făt. Este posibil să ai simptome de sarcină însărcinată și un test de sarcină pozitiv, dar la prima ecografie de confirmare să nu apară niciun embrion. În locul acestuia apar niște mole  hidatiforme complete sau parțiale, care în cele mai multe cazuri nu sunt cancerigene.

Simptomele comune ale unei sarcini molare includ sângerări vaginale anormale, la începutul sarcinii, care pot fi roșii sau maronii apoase, și, uneori, dureri abdominale.

Sarcina molară invazivă

Considerată un rezultat al unei sarcini molare, apare ca o molă invazivă, care crește în mușchiul uterin și, de obicei, este canceroasă. De obicei, celulele canceroase rămân în mușchii uterului, dar se pot răspândi în alte părți ale corpului dacă nu sunt tratate.  

Coriocarcinomul

Coriocarcinomul este o formă de boală trofoblastică gestațională canceroasă care crește și se răspândește rapid. Se poate răspândi de la mușchii uterini la vagin, plămâni și alte organe, cum ar fi rinichi, ficat sau creier. Deși este foarte rar, apare mai frecvent la persoanele care au avut deja o sarcină molară.

Unele persoane nu au niciun simptom, iar cele care au se confruntă cu sângerarea vaginală anormală după sarcină, avort spontan sau sarcină molară. Unele persoane au dureri abdominale sau sânge în urină sau în scaun.

Tumoarea trofoblastică de la nivelul placentei 

Un tip extrem de rar de boală trofoblastică gestațională este tumoarea trofoblastică cu localizare placentară, care se formează în locul în care placenta se atașează de uter. Tumoarea trofoblastică de la nivelul placentei crește foarte încet, iar simptomele pot apărea la ani de zile după sarcină. Se poate răspândi în mușchii uterului și în vasele de sânge, plămâni, pelvis și ganglioni limfatici și necesită un tratament agresiv.

Tumorile trofoblastice epitelioide 

Și acestea sunt foarte rare, dar tot canceroase și se poate răspândi la plămâni. De asemenea, tumorile trofoblastice epitelioide se poate dezvolta la mulți ani după sarcină.

Simptomele bolii trofoblastice gestaționale

Unele persoane nu prezintă niciun simptom, altele au simptome specifice sarcinii sau ale altor afecțiuni. printre acestea se numără simptome:

  • Sângerări vaginale neregulate sau sângerări care nu au legătură cu menstruația.
  • Un uter mărit mare.
  • Durere în zona abdominală sau pelviană.
  • Greață sau vărsături mai devreme decât era de așteptat în timpul sarcinii.
  • Tensiune arterială ridicată sau mâini și picioare umflate la începutul sarcinii.
  • Sângerare vaginală prelungită după naștere sau avort spontan.

Boala trofoblastică gestațională poate provoca o tiroidă hiperactivă. Semnele de hiperactivitate a tiroidei includ:

  • Bătăi rapide ale inimii.
  • Tremurături.
  • Pierdere în greutate.
  • Transpirație.

Cum se diagnostichează boala trofoblastică gestațională

Pentru a descoperi boala trofoblastică gestațională medicul poate face un examen fizic și o serie de teste printre care se numără:

  • Un examen pelvian: Astfel, medicul va verifica dacă există semne de boală, cum ar fi noduli și mase sau pentru a determina dimensiunea uterului.
  • Ecografie: O procedură prin care undele sonore creează o imagine a organelor interne. Medicul va recomanda o ecografie transvaginală pentru a colecta imagini ale pelvisului și uterului.
  • Teste de sânge: Analizele de sânge ajută la măsurarea cantității anumitor substanțe din corpul, care ajută la diagnosticarea bolii trofoblastice gestaționale. De exemplu, o persoană însărcinată, care are boala trofoblastică gestațională, poate avea un nivel mai mare de hormoni gonadotropină corionică umană (hCG). Când cancerul s-a răspândit la alte țesuturi sau organe, corpul poate elibera cantități mai mari sau mai mici de anumite substanțe pentru a indica boala.

Odată ce boala trofoblastică gestațională este diagnosticată, medicul poate solicita teste suplimentare pentru a vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului. Stadiile cancerului sunt scrise în cifre romane ca I, II, III și IV. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult s-a răspândit cancerul. Testele folosite pentru a determina stadiile bolii trofoblastice gestaționale ar putea include:

  • Tomografie computerizată (CT): Folosește o serie de raze X și un computer pentru a produce o imagine 3D a țesuturilor și oaselor.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): Un magnet și undele radio realizează imagini detaliate ale corpului dumneavoastră. Medicul poate injecta gadoliniu în vene, deoarece această substanță face ca celulele canceroase să apară mai strălucitoare în imagine.
  • Radiografie toracică: O radiografie utilizează un fascicul de radiații focalizate pentru a vă examina plămânii și alte organe și oase din interiorul pieptului.

Cum se tratează boala trofoblastică gestațională

Tratamentul bolii trofoblastice gestaționale variază în funcție de mai mullți factori:

  • Tipul, mărimea și localizarea acesteia.
  • Dacă tumora s-a răspândit sau stadiul acesteia.
  • Dacă tumora a apărut în timpul sarcinii sau după un avort spontan sau după sarcină.
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate.
  • Istoricul medical și tratamentul anterior pentru boala trofoblastică gestațională.
  • Planurile dumneavoastră privind copiii.

Medicul va determina ce tratament este cel mai indicat în funcție de starea în care te afli. Metodele specifice de tratament pentru boala trofoblastică gestațională

includ:

  • Chirurgie: Intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesuturile și celulele neregulate din uter. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală utilizată pentru boala trofoblastică gestațională este dilatarea și chiuretajul.
  • Chimioterapie: Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase.
  • Radiații: Radioterapia utilizează fascicule puternice de energie pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile.
  • Histerectomia: presupune îndepărtarea chirurgicală a uterului, dar poate include și alte organe, cum ar fi trompele uterine sau ovarele.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide