Reclamă

Boala trofoblastică gestațională. Care sunt simptomele și cum se tratează

La începutul sarcinii, ovulul fecundat se divide și se dezvoltă pentru a deveni o masă de celule numită blastocist. În mod normal, blastocistul se atașează de mucoasa uterului la câteva zile după concepție. Acesta conține un embrion timpuriu și celule trofoblastice. Află mai multe despre boala trofoblastică gestațională.

Publicat: 20 noiembrie 2023, 08:28
Femeie, îmbrăcată cu jeanși, maiou alb si o cămașă cu dungi verticale, subțiri, albe și albastre, care are boala trofoblastică gestațională, stă pe un scaun în cabinetul medicului și își ține mâinile în zona abdomenului, iar medicul scrie pe o fișă
În multe cazuri, boala trofoblastică gestațională apare la începutul sarcinii, dar se poate trata și viitoarele sarcini pot fi sănătoase / Shutterstock

Trofoblastul este stratul exterior de celule care înconjoară embrionul. Straturile de trofoblast formează țesutul care va deveni placenta și membranele care înconjoară embrionul. În cazul în care celule asemănătoare placentei se dezvoltă anormal, în locul unei placente sănătoase, apare boala trofoblastică gestațională.

Cele mai multe cazuri de boală trofoblastică gestațională apar la începutul sarcinii, dar este important faptul că se pot trata și vindeca. În plus, majoritatea femeilor pot continua să aibă sarcini sănătoase în viitor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când apare boala trofoblastică gestațională

Deși este cel mai frecventă la începutul unei sarcini, boala trofoblastică gestațională poate apărea și în timpul sarcinii:

  • După o sarcină tubară (ovulul fertilizat se implantează în trompele uterine și nu în uter).
  • După o sarcină normală.
  • Tipuri de boală trofoblastică gestațională
Reclamă

Există mai multe tipuri de boală trofoblastică gestațională și simptomele variază în funcție de tip.

Reclamă

Sarcină molară

Sarcinile molare sunt cea mai frecventă formă de boală trofoblastică gestațională. Acestea ca niște chisturi asemănătoare strugurilor, care cresc în uter, în locul unei placente sau al unui făt. Este posibil să ai simptome de sarcină însărcinată și un test de sarcină pozitiv, dar la prima ecografie de confirmare să nu apară niciun embrion. În locul acestuia apar niște mole  hidatiforme complete sau parțiale, care în cele mai multe cazuri nu sunt cancerigene.

Simptomele comune ale unei sarcini molare includ sângerări vaginale anormale, la începutul sarcinii, care pot fi roșii sau maronii apoase, și, uneori, dureri abdominale.

Sarcina molară invazivă

Considerată un rezultat al unei sarcini molare, apare ca o molă invazivă, care crește în mușchiul uterin și, de obicei, este canceroasă. De obicei, celulele canceroase rămân în mușchii uterului, dar se pot răspândi în alte părți ale corpului dacă nu sunt tratate.  

Coriocarcinomul

Coriocarcinomul este o formă de boală trofoblastică gestațională canceroasă care crește și se răspândește rapid. Se poate răspândi de la mușchii uterini la vagin, plămâni și alte organe, cum ar fi rinichi, ficat sau creier. Deși este foarte rar, apare mai frecvent la persoanele care au avut deja o sarcină molară.

Unele persoane nu au niciun simptom, iar cele care au se confruntă cu sângerarea vaginală anormală după sarcină, avort spontan sau sarcină molară. Unele persoane au dureri abdominale sau sânge în urină sau în scaun.

Tumoarea trofoblastică de la nivelul placentei 

Un tip extrem de rar de boală trofoblastică gestațională este tumoarea trofoblastică cu localizare placentară, care se formează în locul în care placenta se atașează de uter. Tumoarea trofoblastică de la nivelul placentei crește foarte încet, iar simptomele pot apărea la ani de zile după sarcină. Se poate răspândi în mușchii uterului și în vasele de sânge, plămâni, pelvis și ganglioni limfatici și necesită un tratament agresiv.

Tumorile trofoblastice epitelioide 

Și acestea sunt foarte rare, dar tot canceroase și se poate răspândi la plămâni. De asemenea, tumorile trofoblastice epitelioide se poate dezvolta la mulți ani după sarcină.

Simptomele bolii trofoblastice gestaționale

Unele persoane nu prezintă niciun simptom, altele au simptome specifice sarcinii sau ale altor afecțiuni. printre acestea se numără simptome:

  • Sângerări vaginale neregulate sau sângerări care nu au legătură cu menstruația.
  • Un uter mărit mare.
  • Durere în zona abdominală sau pelviană.
  • Greață sau vărsături mai devreme decât era de așteptat în timpul sarcinii.
  • Tensiune arterială ridicată sau mâini și picioare umflate la începutul sarcinii.
  • Sângerare vaginală prelungită după naștere sau avort spontan.

Boala trofoblastică gestațională poate provoca o tiroidă hiperactivă. Semnele de hiperactivitate a tiroidei includ:

  • Bătăi rapide ale inimii.
  • Tremurături.
  • Pierdere în greutate.
  • Transpirație.

Cum se diagnostichează boala trofoblastică gestațională

Pentru a descoperi boala trofoblastică gestațională medicul poate face un examen fizic și o serie de teste printre care se numără:

  • Un examen pelvian: Astfel, medicul va verifica dacă există semne de boală, cum ar fi noduli și mase sau pentru a determina dimensiunea uterului.
  • Ecografie: O procedură prin care undele sonore creează o imagine a organelor interne. Medicul va recomanda o ecografie transvaginală pentru a colecta imagini ale pelvisului și uterului.
  • Teste de sânge: Analizele de sânge ajută la măsurarea cantității anumitor substanțe din corpul, care ajută la diagnosticarea bolii trofoblastice gestaționale. De exemplu, o persoană însărcinată, care are boala trofoblastică gestațională, poate avea un nivel mai mare de hormoni gonadotropină corionică umană (hCG). Când cancerul s-a răspândit la alte țesuturi sau organe, corpul poate elibera cantități mai mari sau mai mici de anumite substanțe pentru a indica boala.

Odată ce boala trofoblastică gestațională este diagnosticată, medicul poate solicita teste suplimentare pentru a vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului. Stadiile cancerului sunt scrise în cifre romane ca I, II, III și IV. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult s-a răspândit cancerul. Testele folosite pentru a determina stadiile bolii trofoblastice gestaționale ar putea include:

  • Tomografie computerizată (CT): Folosește o serie de raze X și un computer pentru a produce o imagine 3D a țesuturilor și oaselor.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): Un magnet și undele radio realizează imagini detaliate ale corpului dumneavoastră. Medicul poate injecta gadoliniu în vene, deoarece această substanță face ca celulele canceroase să apară mai strălucitoare în imagine.
  • Radiografie toracică: O radiografie utilizează un fascicul de radiații focalizate pentru a vă examina plămânii și alte organe și oase din interiorul pieptului.

Cum se tratează boala trofoblastică gestațională

Tratamentul bolii trofoblastice gestaționale variază în funcție de mai mullți factori:

  • Tipul, mărimea și localizarea acesteia.
  • Dacă tumora s-a răspândit sau stadiul acesteia.
  • Dacă tumora a apărut în timpul sarcinii sau după un avort spontan sau după sarcină.
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate.
  • Istoricul medical și tratamentul anterior pentru boala trofoblastică gestațională.
  • Planurile dumneavoastră privind copiii.

Medicul va determina ce tratament este cel mai indicat în funcție de starea în care te afli. Metodele specifice de tratament pentru boala trofoblastică gestațională

includ:

  • Chirurgie: Intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesuturile și celulele neregulate din uter. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală utilizată pentru boala trofoblastică gestațională este dilatarea și chiuretajul.
  • Chimioterapie: Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase.
  • Radiații: Radioterapia utilizează fascicule puternice de energie pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile.
  • Histerectomia: presupune îndepărtarea chirurgicală a uterului, dar poate include și alte organe, cum ar fi trompele uterine sau ovarele.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un tricou gri și jeanși, care stă pe un scaun într-un cabinet medical, și un medic cu halat alb și mănuși chirurgicale, albastre, are o seringă în mână și se apropie de mâna ei să îi recolteze sânge
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Femeie, îmbrăcată cu cămașă roz și jeanși albaștri, care stă pe-o parte pe o canapea bejcu genunchii strânși și mâinile pe burtă, cu sarcina molară
Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează
Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama ține adolescenta în brațele sale
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți este o realitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți tineri. Din păcate, ea are un impact negativ asupra vieții și dezvoltării lor, motiv pentru care, e important ca părinte să recunoști semnele ei și să......
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
2
Opal Sandy se dă pe tobogan
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea. Opal Sandy poate auzi aproape perfect după o intervenție chirurgicală revoluționară care a durat doar 16 minute. În acest fel, micuța......
O fetiță a putut auzi pentru prima dată după ce a primit o terapie genetică care tratează surditatea
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama stă de vorbă pe canapea cu fiica ei
07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Băiat ține în mână o foaie cu stop bullying
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Gravidă își pregătește masa în bucătărie
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Mama se uită împreună cu bebelușul pe geamul avionului
12 mai, 07:31
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Mama vorbește cu adolescenta despre droguri
11 mai, 07:04
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Bebeluș zâmbește în somn
10 mai, 07:42
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Închide