Diabetul gestațional este o formă de diabet care apare exclusiv în timpul sarcinii. Ea se caracterizează prin niveluri ridicate de glucoză în sânge. Studiile arată că această afecțiune afectează aproximativ 2-10% dintre sarcini anual și este, de obicei, diagnosticată printr-un test de toleranță la glucoză efectuat între săptămânile 24 și 28 de sarcină.
Ce spun cercetările despre efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului
Cercetările sugerează că diabetul gestațional crește riscul de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil. Gestionarea eficientă a diabetului gestațional prin dietă, exerciții fizice și, în unele cazuri, medicație, este foarte importantă. După naștere, nivelurile de glucoză în sânge se normalizează, în majoritatea cazurilor. Dar mamele care au avut diabet gestațional ar trebuie să-și monitorizeze glicemia.
Studiile privind efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului indică diverse potențiale consecințe care pot persista în viața de adult. Copiii născuți de mame cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 în adolescență și la maturitate. Aceasta se întâmplă din cauza modificărilor apărute în metabolismul glucozei și al insulinei care se pot produce în uter.
De asemenea, există dovezi că acești copii pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiologice. Inclusiv hipertensiune arterială și sindrom metabolic. În plus, studiile sugerează că pot exista și efecte asupra dezvoltării neurocomportamentale și cognitive. Deși medicii susțin că încă nu s-au făcut cercetări ample în acest sens. Prin urmare, ca viitoare mamă e bine să știi, în cazul în care ai sau ai avut diabet gestațional cum îți poate afecta copilul. Cu alte cuvinte, e important să cunoști efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului
Risc crescut de obezitate și diabet de Tip 2
Unul dintre cele mai semnificative efecte pe termen lung ale diabetului gestațional este riscul crescut al copilului de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2. Acest risc este atribuit modificărilor metabolice care apar în uter ca răspuns la niveluri ridicate de zahăr din sângele mamei.
Probleme de dezvoltare și probleme metabolice
Expunerea la niveluri ridicate de glucoză în timpul dezvoltării intrauterine poate afecta dezvoltarea fetală. În unele cazuri, copiii născuți de mame cu diabet gestațional pot avea o greutate la naștere mai mare, cunoscută sub numele de macrosomie. Ceea ce poate duce la complicații în timpul nașterii și la probleme de sănătate pe termen lung.
Risc crescut de probleme respiratorii
Copiii născuți de mame cu diabet gestațional sunt uneori mai predispuși la a dezvolta probleme respiratorii, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie. Aceasta are legătură cu imaturitatea pulmonară, deoarece diabetul gestațional poate afecta dezvoltarea plămânilor.
Probleme cardiace
Există și un risc ușor crescut ca bebelușii să dezvolte anumite probleme cardiace dacă mama a avut diabet gestațional. Această condiție poate influența modul în care inima și vasele de sânge se dezvoltă în uter.
Pentru a reduce aceste riscuri, este esențial ca viitoarele mame cu diabet gestațional să meargă regulat la controlul ginecologic și să-și facă toate analizele de sânge necesare. Controlul nivelului de zahăr din sânge, o alimentație sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea diabetului gestațional.