Reclamă

Examenul oftalmologic la copii. De ce este important și când ar trebui să mergi la medic

Controalele oftalmologice regulate sunt necesare nu numai pentru adulți, ci și pentru copii și bebeluși. Este important să le faci, mai ales că cei mici nu știu să le comunice părinților. Acest lucru este important deoarece majoritatea copiilor nu raportează părinților când au problemele oculare. De aceea, examenul oftalmologic la copii devine responsabilitatea părinților, care ar trebui să urmărească cu atenție orice schimbare fizică sau de comportament a copilului.

Băiețel, îmbrăcat cu o bluză bleumarin, care stă cu capul într-un suport al unui aparat care face teste oftalmologice, ilustrând examenul oftalmologic la copii
Examenul oftalmologic la copii ar trebui făcut până la vârsta de 1 an și să fie repetat înainte de grădiniță / Shutterstock

Este important să nu amâni examinările oftalmologice pentru sugari și copii mici. Acestea pot detecta unele probleme oculare timpurii, care pot afecta vederea pe viață. În cazul în care apare vreo problemă, medicul oftalmolog îi poate face copilului teste specializate pentru a depista afecțiunile sau bolile oculare și va putea oferi soluții de tratament.  

Când este necesar examenul oftalmologic la copii

Într-un articol pe health.clevelandclinic.org, oftalmologul pediatru Elias Traboulsi recomandă un examen oftalmologic complet, efectuat de un specialist în domeniul oftalmologic. Ideal este ca acesta să fie făcut până la vârsta de 1 an, apoi să fie repetat înainte de grădiniță, la copiii fără probleme oculare evidente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Medicii pediatri efectuează examinări oftalmologice limitate imediat după naștere și în primii ani de viață. Acestea pot detecta o varietate de anomalii în reflexul luminii și în aspectele externe ale ochiului și în alinierea oculară.

Oftalmologul sugerează că examenele oftalmologice nu sunt doar o modalitate de a ști dacă un copil are nevoie de ochelari, ci sunt importante pentru îngrijirea preventivă.

Aceste examinări devin mult mai importante la copiii care:

  • Au un frate sau un părinte cu o problemă oculară majoră, cum ar fi ochi încrucișați (strabism) sau ochi leneș (ambliopie).
  • Au o problemă oculară detectată de un pediatru.
Reclamă
  • Sunt suspectați de către părinți că au o problemă oculară.

„Chiar dacă nu există simptome evidente, copilul poate avea totuși o problemă de vedere“, spune oftalmologul.

Examinările timpurii pot preveni probleme grave

Dacă sunt detectate din timp, unele probleme oculare pot fi corectate. În schimb, afecțiunile sau anomaliile nediagnosticate pot duce la pierderea vederii, spune oftalmologul Traboulsi.

Un exemplu clasic este ochiul leneș, afecțiune care care presupune că un copil are un ochi care este mai slab decât celălalt.

Este dintre cele mai frecvente probleme de vedere la copii, care răspunde de obicei bine la tratament. Acesta poate include un plasture pentru ochi, picături pentru ochi sau ochelari.

În cazul ochilor încrucișați, când unul sau ambii ochi se întorc spre interior sau spre exterior, sunt necesari ochelari speciali sau un plasture pentru ochi.

Cum îți dai seama că există o problemă sau că un copil trebuie să meargă la medic

Iată patru sfaturi care să te ajute să îți dai seama că este necesar examenul oftalmologic la copii. Acest lucru este util pentru a primi cea mai mai bună îngrijire, încă de la început.

1. Nu aștepta să înceapă școala pentru a face examenul oftalmologic la copii

Dacă ai întrebări despre vederea copilului mic, nu ezita să programezi un examen oftalmologic.

Conform oftalmologului Traboulsi spune ideal este ca ochii copilului să fie testați înainte ca acesta să înceapă grădinița.

2. Ia în considerare istoricul familiei

„În timp ce este ideal ca toți copiii să își testeze ochii, este și mai important să facă acest lucru dacă frații sau surorile unui copil au probleme de vedere“, spune Dr. Traboulsi.

La fel ca în cazul multor alte afecțiuni legate de sănătate, copilul are mai multe șanse să aibă probleme de vedere dacă acestea se regăsesc în istoricul familiei. Așa că, cel mai bine este să începi să îl monitorizezi din timp.

3. Consultă un specialist în oftalmologie

Pentru a verifica ochii copilului, este necesar să mergi cu acesta la un oftalmolog pediatru, specializat în detectarea și tratarea problemelor oculare. Acesta are instrumente și teste prietenoase pentru copii, care pot depista problemele, chiar dacă aceștia nu știu să vorbească sau nu cunosc încă alfabetul.

4. Ascultă-ți instinctul

Oftalmologul spune că este foarte important ca părinții să aibă încredere în instinctele lor. De obicei, părinții sunt primii care observă că există probleme. „Dacă o mamă spune că ceva nu este în regulă cu ochii sau vederea copilului ei și nu se găsește nimic la examinarea inițială, ar trebui să revină și să refacă testul“, spune acesta.

Este posibil ca medicul să nu găsească o problemă la început. Însă, este bine să ceri și o a doua opinie, dacă este necesar, sfătuiește Traboulsi.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide