Reclamă

Examenul oftalmologic la copii. De ce este important și când ar trebui să mergi la medic

Controalele oftalmologice regulate sunt necesare nu numai pentru adulți, ci și pentru copii și bebeluși. Este important să le faci, mai ales că cei mici nu știu să le comunice părinților. Acest lucru este important deoarece majoritatea copiilor nu raportează părinților când au problemele oculare. De aceea, examenul oftalmologic la copii devine responsabilitatea părinților, care ar trebui să urmărească cu atenție orice schimbare fizică sau de comportament a copilului.

Băiețel, îmbrăcat cu o bluză bleumarin, care stă cu capul într-un suport al unui aparat care face teste oftalmologice, ilustrând examenul oftalmologic la copii
Examenul oftalmologic la copii ar trebui făcut până la vârsta de 1 an și să fie repetat înainte de grădiniță / Shutterstock

Este important să nu amâni examinările oftalmologice pentru sugari și copii mici. Acestea pot detecta unele probleme oculare timpurii, care pot afecta vederea pe viață. În cazul în care apare vreo problemă, medicul oftalmolog îi poate face copilului teste specializate pentru a depista afecțiunile sau bolile oculare și va putea oferi soluții de tratament.  

Când este necesar examenul oftalmologic la copii

Într-un articol pe health.clevelandclinic.org, oftalmologul pediatru Elias Traboulsi recomandă un examen oftalmologic complet, efectuat de un specialist în domeniul oftalmologic. Ideal este ca acesta să fie făcut până la vârsta de 1 an, apoi să fie repetat înainte de grădiniță, la copiii fără probleme oculare evidente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Medicii pediatri efectuează examinări oftalmologice limitate imediat după naștere și în primii ani de viață. Acestea pot detecta o varietate de anomalii în reflexul luminii și în aspectele externe ale ochiului și în alinierea oculară.

Oftalmologul sugerează că examenele oftalmologice nu sunt doar o modalitate de a ști dacă un copil are nevoie de ochelari, ci sunt importante pentru îngrijirea preventivă.

Aceste examinări devin mult mai importante la copiii care:

  • Au un frate sau un părinte cu o problemă oculară majoră, cum ar fi ochi încrucișați (strabism) sau ochi leneș (ambliopie).
  • Au o problemă oculară detectată de un pediatru.
  • Sunt suspectați de către părinți că au o problemă oculară.

„Chiar dacă nu există simptome evidente, copilul poate avea totuși o problemă de vedere“, spune oftalmologul.

Examinările timpurii pot preveni probleme grave

Dacă sunt detectate din timp, unele probleme oculare pot fi corectate. În schimb, afecțiunile sau anomaliile nediagnosticate pot duce la pierderea vederii, spune oftalmologul Traboulsi.

Reclamă

Un exemplu clasic este ochiul leneș, afecțiune care care presupune că un copil are un ochi care este mai slab decât celălalt.

Este dintre cele mai frecvente probleme de vedere la copii, care răspunde de obicei bine la tratament. Acesta poate include un plasture pentru ochi, picături pentru ochi sau ochelari.

În cazul ochilor încrucișați, când unul sau ambii ochi se întorc spre interior sau spre exterior, sunt necesari ochelari speciali sau un plasture pentru ochi.

Cum îți dai seama că există o problemă sau că un copil trebuie să meargă la medic

Iată patru sfaturi care să te ajute să îți dai seama că este necesar examenul oftalmologic la copii. Acest lucru este util pentru a primi cea mai mai bună îngrijire, încă de la început.

1. Nu aștepta să înceapă școala pentru a face examenul oftalmologic la copii

Dacă ai întrebări despre vederea copilului mic, nu ezita să programezi un examen oftalmologic.

Conform oftalmologului Traboulsi spune ideal este ca ochii copilului să fie testați înainte ca acesta să înceapă grădinița.

2. Ia în considerare istoricul familiei

„În timp ce este ideal ca toți copiii să își testeze ochii, este și mai important să facă acest lucru dacă frații sau surorile unui copil au probleme de vedere“, spune Dr. Traboulsi.

La fel ca în cazul multor alte afecțiuni legate de sănătate, copilul are mai multe șanse să aibă probleme de vedere dacă acestea se regăsesc în istoricul familiei. Așa că, cel mai bine este să începi să îl monitorizezi din timp.

3. Consultă un specialist în oftalmologie

Pentru a verifica ochii copilului, este necesar să mergi cu acesta la un oftalmolog pediatru, specializat în detectarea și tratarea problemelor oculare. Acesta are instrumente și teste prietenoase pentru copii, care pot depista problemele, chiar dacă aceștia nu știu să vorbească sau nu cunosc încă alfabetul.

4. Ascultă-ți instinctul

Oftalmologul spune că este foarte important ca părinții să aibă încredere în instinctele lor. De obicei, părinții sunt primii care observă că există probleme. „Dacă o mamă spune că ceva nu este în regulă cu ochii sau vederea copilului ei și nu se găsește nimic la examinarea inițială, ar trebui să revină și să refacă testul“, spune acesta.

Este posibil ca medicul să nu găsească o problemă la început. Însă, este bine să ceri și o a doua opinie, dacă este necesar, sfătuiește Traboulsi.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
6 septembrie, 07:25
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide