Reclamă

Examenul oftalmologic la copii. De ce este important și când ar trebui să mergi la medic

Controalele oftalmologice regulate sunt necesare nu numai pentru adulți, ci și pentru copii și bebeluși. Este important să le faci, mai ales că cei mici nu știu să le comunice părinților. Acest lucru este important deoarece majoritatea copiilor nu raportează părinților când au problemele oculare. De aceea, examenul oftalmologic la copii devine responsabilitatea părinților, care ar trebui să urmărească cu atenție orice schimbare fizică sau de comportament a copilului.

Băiețel, îmbrăcat cu o bluză bleumarin, care stă cu capul într-un suport al unui aparat care face teste oftalmologice, ilustrând examenul oftalmologic la copii
Examenul oftalmologic la copii ar trebui făcut până la vârsta de 1 an și să fie repetat înainte de grădiniță / Shutterstock

Este important să nu amâni examinările oftalmologice pentru sugari și copii mici. Acestea pot detecta unele probleme oculare timpurii, care pot afecta vederea pe viață. În cazul în care apare vreo problemă, medicul oftalmolog îi poate face copilului teste specializate pentru a depista afecțiunile sau bolile oculare și va putea oferi soluții de tratament.  

Când este necesar examenul oftalmologic la copii

Într-un articol pe health.clevelandclinic.org, oftalmologul pediatru Elias Traboulsi recomandă un examen oftalmologic complet, efectuat de un specialist în domeniul oftalmologic. Ideal este ca acesta să fie făcut până la vârsta de 1 an, apoi să fie repetat înainte de grădiniță, la copiii fără probleme oculare evidente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Medicii pediatri efectuează examinări oftalmologice limitate imediat după naștere și în primii ani de viață. Acestea pot detecta o varietate de anomalii în reflexul luminii și în aspectele externe ale ochiului și în alinierea oculară.

Oftalmologul sugerează că examenele oftalmologice nu sunt doar o modalitate de a ști dacă un copil are nevoie de ochelari, ci sunt importante pentru îngrijirea preventivă.

Aceste examinări devin mult mai importante la copiii care:

  • Au un frate sau un părinte cu o problemă oculară majoră, cum ar fi ochi încrucișați (strabism) sau ochi leneș (ambliopie).
  • Au o problemă oculară detectată de un pediatru.
  • Sunt suspectați de către părinți că au o problemă oculară.

„Chiar dacă nu există simptome evidente, copilul poate avea totuși o problemă de vedere“, spune oftalmologul.

Examinările timpurii pot preveni probleme grave

Dacă sunt detectate din timp, unele probleme oculare pot fi corectate. În schimb, afecțiunile sau anomaliile nediagnosticate pot duce la pierderea vederii, spune oftalmologul Traboulsi.

Reclamă

Un exemplu clasic este ochiul leneș, afecțiune care care presupune că un copil are un ochi care este mai slab decât celălalt.

Este dintre cele mai frecvente probleme de vedere la copii, care răspunde de obicei bine la tratament. Acesta poate include un plasture pentru ochi, picături pentru ochi sau ochelari.

În cazul ochilor încrucișați, când unul sau ambii ochi se întorc spre interior sau spre exterior, sunt necesari ochelari speciali sau un plasture pentru ochi.

Cum îți dai seama că există o problemă sau că un copil trebuie să meargă la medic

Iată patru sfaturi care să te ajute să îți dai seama că este necesar examenul oftalmologic la copii. Acest lucru este util pentru a primi cea mai mai bună îngrijire, încă de la început.

1. Nu aștepta să înceapă școala pentru a face examenul oftalmologic la copii

Dacă ai întrebări despre vederea copilului mic, nu ezita să programezi un examen oftalmologic.

Conform oftalmologului Traboulsi spune ideal este ca ochii copilului să fie testați înainte ca acesta să înceapă grădinița.

2. Ia în considerare istoricul familiei

„În timp ce este ideal ca toți copiii să își testeze ochii, este și mai important să facă acest lucru dacă frații sau surorile unui copil au probleme de vedere“, spune Dr. Traboulsi.

La fel ca în cazul multor alte afecțiuni legate de sănătate, copilul are mai multe șanse să aibă probleme de vedere dacă acestea se regăsesc în istoricul familiei. Așa că, cel mai bine este să începi să îl monitorizezi din timp.

3. Consultă un specialist în oftalmologie

Pentru a verifica ochii copilului, este necesar să mergi cu acesta la un oftalmolog pediatru, specializat în detectarea și tratarea problemelor oculare. Acesta are instrumente și teste prietenoase pentru copii, care pot depista problemele, chiar dacă aceștia nu știu să vorbească sau nu cunosc încă alfabetul.

4. Ascultă-ți instinctul

Oftalmologul spune că este foarte important ca părinții să aibă încredere în instinctele lor. De obicei, părinții sunt primii care observă că există probleme. „Dacă o mamă spune că ceva nu este în regulă cu ochii sau vederea copilului ei și nu se găsește nimic la examinarea inițială, ar trebui să revină și să refacă testul“, spune acesta.

Este posibil ca medicul să nu găsească o problemă la început. Însă, este bine să ceri și o a doua opinie, dacă este necesar, sfătuiește Traboulsi.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil prins între doi băieți care pun presiune pe el
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Observi că prietenul copilului tău are un comportament care îl influențează într-un mod negativ? Poate că a început să mintă, să ignore regulile sau să adopte atitudini care nu îi sunt caracteristice. Ca mamă, este firesc să îți......
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
2
O fetiță supărată că se ceartă părinții ei
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Trauma se manifestă diferit pentru fiecare copil, dar există și semne comune. Observarea acestora poate ajuta un terapeut să determine cauza, dar și cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației. Ai mai jos lista cu semnele traumei la......
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Fetița spală vase la chiuvetă
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
Atribuirea de sarcini casnice copiilor reprezintă o modalitate excelentă de a-i ajuta să dezvolte un simț al responsabilității și al disciplinei. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Minnesota, implicarea copiilor încă de la o......
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă se pregătește să-și ia vitaminele necesare pentru sarcină
11 ianuarie, 06:08
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
O mamă care verifică urechea fiicei sale
10 ianuarie, 06:10
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Fetița și băiatul sar în brațele tatălui care a intrat în casă
10 ianuarie, 06:05
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Mama are o discuție serioasă cu copilul
9 ianuarie, 06:13
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
O femeie care îi face aerosoli fetiței sale
9 ianuarie, 06:00
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Bărbat îmbrățișează burtica de gravidă a partenerei
8 ianuarie, 07:30
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Închide