Este important să încurajezi copilul să mănânce alimente cât mai variate și bogate în macronutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi), cât și micronutrienți (vitamine și minerale).
Ce ar trebui să conțină „Farfuria pentru o alimentație sănătoasă a copiilor“
„Farfuria pentru o alimentație sănătoasă a copiilor“ reprezintă un model, care te ajută să faci cele mai bune alegeri alimentare pentru copii și pentru tine. Ideea este să umpli jumătate din farfurie cu legume și fructe colorate (și alegerea lor ca gustări). Cealaltă jumătate trebuie împărțită între între cereale integrale și proteine sănătoase.
Legume și fructe
În privința legumelor, este nevoie de expunerea la o varietate cât mai mare. Ține cont de faptul că nu poți lua în calcul cartofii și cartofii prăjiți, din cauza impactului lor negativ asupra glicemiei.
Este ideal să adaugi cât mai multe fructe, de toate culorile. Oferă-le în starea lor naturală, decât să le folosești în sucuri. Totuși, este acceptabil un pahar mic, pe zi.
Cereale integrale
Optează pentru cereale integrale sau pentru alimente realizate din cereale integrale. Cu cât cerealele sunt mai puțin procesate, cu atât mai bine. De exemplu, grâul integral, orezul brun, quinoa și alimentele făcute din acestea, cum ar fi pastele integrale și pâinea 100% integrală, au un efect mai blând asupra glicemiei și insulinei, decât orezul alb, pâinea, crusta de pizza, pastele și alte cereale rafinate.
Proteine
Printre proteinele sănătoase se numără fasolea, mazărea, nucile, semințele, dar și peștele, ouăle și carnea de păsări de curte. Limitează carnea roșie (carne de vită, porc, miel) și evită carnea procesată (șuncă, crenvurști, cârnați).
Grăsimi
Și grăsimile ar trebuie să facă parte din alimentație, dar trebuie să te orientezi către cele nesaturate, sănătoase (cum ar fi peștele, nucile, semințele și uleiurile sănătoase din plante). Asta înseamnă că ar trebui să eviți grăsimile nesănătoase, iar untul trebuie utilizat ocazional.
În schimb, folosește uleiuri sănătoase, din plante, cum ar fi cel de măsline extravirgin, de canola, de porumb, de floarea-soarelui și de arahide. Le poți folosi la gătit, pe salate și legume și oricând este nevoie la masă.
Lactate
În privința lactatelor trebuie să știi că sunt necesare cantități mai mici decât alte alimente din farfurie. Optează pentru lactate naturale, neîndulcite sau cu arome. Laptele și alte produse lactate sunt o sursă bogată de calciu și vitamina D. În cazul în care copiii consumă puțin lapte sau deloc, este bine să vorbești cu un pediatru pentru o posibilă suplimentare.
Lichide
Nu în ultimul rând, apa ar trebui să fie băutura preferată la fiecare masă și gustare, precum și atunci când suntem activi. Același lucru ar trebui să se întâmple și în cazul copiilor. În plus, nu conține zahăr și este ușor de găsit. Sucul, ca și băuturile carbogazoase, poate avea mult zahăr, care furnizează multe calorii, și, practic, niciun alt nutrient. În timp, consumul de băuturi zaharoase poate duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de diabet de tip 2, boli de inimă și alte probleme.