Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Fertilizarea in vitro (FIV): etape, riscuri, recomandări

Fertilizarea in vitro, numită și FIV, este o serie complexă de proceduri care pot duce la o sarcină. Este un tratament pentru infertilitate, o afecțiune care te împiedică să rămâi însărcinată după mai bine de un an de încercări de a concepe. FIV poate fi, de asemenea, utilizat pentru a preveni transmiterea problemelor genetice la un copil.

FIV se poate face folosind propriile ovule și spermatozoizi ale unui cuplu / Shutterstock

În timpul fertilizării in vitro, ovulele mature sunt colectate din ovare și fertilizate de spermatozoizi într-un laborator. Apoi se face o procedură pentru a plasa unul sau mai multe dintre ovulele fertilizate, numite embrioni, în uter, unde se dezvoltă bebelușii. Un ciclu complet de FIV durează aproximativ 2 până la 3 săptămâni, dar procesul poate dura și mai mult în anumite cazuri.

Fertilizarea in vitro (FIV): ce trebuie să știi

Fertilizarea in vitro este cel mai eficient tip de tratament de fertilitate care implică manipularea ovulelor sau embrionilor și spermatozoizilor. Acest grup de tratamente se numește tehnologie de reproducere asistată.

FIV se poate face folosind propriile ovule și spermatozoizi ale unui cuplu. De asemenea, se pot folosi ovule, spermatozoizi sau embrioni de la un donator cunoscut sau necunoscut.

Șansele tale de a avea un copil sănătos folosind FIV depind de mulți factori, cum ar fi vârsta și cauza infertilității. Cu toate acestea, e important de menționat că FIV implică proceduri care pot fi consumatoare de timp, sunt costisitoare și invazive.

Fertilizarea in vitro este un tratament pentru infertilitate sau probleme genetice. Înainte de a face FIV pentru a trata infertilitatea, tu și partenerul tău ați putea să încercați alte opțiuni de tratament care implică mai puține proceduri. De exemplu, medicamentele pentru fertilitate pot ajuta ovarele să producă mai multe ovule. O procedură numită inseminare intrauterină plasează spermatozoizii direct în uter aproape de momentul în care un ovar eliberează un ovul, numit ovulație.

Uneori, FIV este oferit ca tratament principal pentru infertilitate la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Se poate face și dacă ai anumite afecțiuni de sănătate. De exemplu, FIV poate fi o opțiune dacă unul dintre parteneri suferă de afecțiunile de mai jos:

  • Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine
  • Tulburări de ovulație
  • Endometrioza
  • Fibroame uterine
  • Ai apelat în trecut la ligatura trompelor
  • Probleme cu spermatozoizii
  • O tulburare genetică
  • Cancer.

Cum decurge și cât durează o procedură de fertilizare in vitro

FIV este un proces complicat cu mulți pași. În medie, procesul poate să dureze patru până la șase săptămâni. Aceasta include timpul înainte de extragerea ovulelor, când o persoană ia medicamente pentru fertilitate până când este testată pentru sarcină.

Reclamă

Aproximativ 5% dintre cuplurile cu infertilitate vor încerca FIV. Peste 8 milioane de copii s-au născut din FIV din 1978. Este una dintre cele mai eficiente tehnologii de reproducere asistată disponibile.

În timpul unei proceduri FIV, sperma și ovulul sunt fertilizați în afara uterului, mai precis într-un laborator și apoi plasate în uter ca embrion.

Care sunt etapele tratamentului FIV

Înainte de a începe tratamentul FIV, medicul poate prescrie pilule contraceptive sau estrogen. Acesta este utilizat pentru a opri dezvoltarea chisturilor ovariene și pentru a controla perioada ciclului menstrual. Acesta permite medicului să îți controleze tratamentul și să maximizeze numărul de ouă mature în timpul procedurii de extragere a ovulelor.

Stimularea ovariană

În timpul fiecărui ciclu la o persoană sănătoasă de vârstă reproductivă, un grup de ovule începe să se maturizeze în fiecare lună. De obicei, un singur ou devine suficient de matur pentru a ovula. Ovulele imature rămase din acel grup se dezintegrează.

În timpul procedurii FIV, vei lua medicamente hormonale injectabile pentru a încuraja întregul grup de ovule din acel ciclu să se maturizeze simultan și complet. Tipul, doza și frecvența medicamentelor prescrise vor fi adaptate în funcție de istoricul medical, vârsta, nivelul AMH (hormon anti-mullerian), dar și de răspunsul organismului la stimularea ovariană în timpul ciclurilor anterioare de FIV, dacă a fost cazul.

Monitorizare

Răspunsul ovarelor la medicamente este monitorizat de ultrasunete și nivelurile de hormoni din sânge. Monitorizarea poate avea loc zilnic sau la fiecare câteva zile timp de două săptămâni. Majoritatea stimulărilor durează între opt și 14 zile. La programările de monitorizare, medicii folosesc ultrasunetele pentru a se uita la uter și ovare. Medicul poate măsura și dimensiunea și numărul foliculilor ovarieni în creștere. Foliculii sunt niște pungi mici în ovare care ar trebui să conțină fiecare un singur ovul. Dimensiunea fiecărui folicul indică maturitatea ovulului pe care îl conține. Majoritatea foliculilor mai mari de 14 milimetri (mm) conțin un ou matur.

Injectare de declanșare: Când ovulele sunt gata pentru maturarea finală (determinată de nivelul de ultrasunete și de hormoni), se face o „injectare de declanșare” pentru a finaliza maturarea în pregătirea pentru extragerea ovulelor. Medicii îți vor spune când să administrezi injectarea de declanșare. Aceasta se face cu exact 36 de ore înainte de ora programată de recuperare a ovulelor.

Prelevarea ovulelor

Medicul folosește ultrasunete pentru a ghida un ac subțire în fiecare dintre ovare prin vagin. Acul este conectat la un dispozitiv de aspirare folosit pentru a scoate ovulul din fiecare folicul.
Ovulele tale sunt puse într-un vas care conține o soluție specială. Vasul este apoi pus într-un incubator. Medicamentele și anestezia sunt utilizate pentru a reduce disconfortul în timpul acestei proceduri.

Prelevarea ovulelor se face la 36 de ore după ultima injecție cu hormoni, „injecția de declanșare”.

Fertilizarea

După procedura de extragere a ovulelor, embriologul va încerca să fertilizeze toate ovulele mature folosind injecția intracitoplasmatică de spermă. Aceasta înseamnă că spermatozoizii vor fi injectați în fiecare ovul matur.

În medie, 70% din ovulele mature vor fertiliza. Dacă există un număr extrem de mare de ovule sau dacă nu vrei ca toate ovulele să fie fertilizate, unele se pot îngheța înainte de fertilizare pentru utilizare ulterioară.

Dezvoltarea embrionului

În următoarele cinci până la șase zile, dezvoltarea embrionilor va fi monitorizată cu atenție.

Embrionul tău trebuie să depășească obstacole semnificative pentru a deveni un embrion potrivit pentru transferul în uter. În medie, 50% dintre embrionii fertilizați progresează în stadiul de blastocist. Acesta este stadiul cel mai potrivit pentru transferul în uter. De exemplu, dacă șapte ouă au fost fertilizate, trei sau patru dintre ele s-ar putea dezvolta până la stadiul de blastocist. Restul de 50% de obicei nu progresează.

Toți embrionii potriviți pentru transfer vor fi înghețați în ziua a cincea sau a șasea de fertilizare pentru a fi utilizați pentru transferurile viitoare de embrioni.

Transferul de embrioni

Există două tipuri de transferuri de embrioni: transfer de embrioni proaspeți și transfer de embrioni congelați. Medicul poate discuta cu tine despre utilizarea embrionilor proaspeți sau congelați și poate decide ce este cel mai bine în funcție de situația ta. Atât transferurile de embrioni congelați, cât și cele proaspete urmează același proces de transfer.

Un transfer de embrioni înseamnă că embrionul este introdus în uter între trei și șapte zile după procedura de extragere a ovulelor. Acest embrion nu a fost înghețat și este „proaspăt”.

Un transfer de embrioni congelați înseamnă că embrionii înghețați (de la un ciclu anterior de FIV sau ovule donatoare) sunt dezghețați și introduși în uter. Aceasta este o practică mai comună din motive logistice și pentru că această metodă este mai probabil să ducă la o naștere. Transferurile de embrioni înghețați pot avea loc la ani de la prelevarea ovulelor și fertilizare.

Într-un transfer de embrioni congelați, vei lua hormoni orali, injectabili, vaginali sau transdermici pentru a pregăti uterul pentru acceptarea unui embrion. De obicei, acest lucru înseamnă 14 până la 21 de zile de medicație orală urmată de șase zile de injecții. De obicei, în tot acest timp vei merge la control pentru a monitoriza starea de pregătire a uterului cu ultrasunete și pentru a măsura nivelul hormonilor. Când uterul este gata, vei fi programată pentru procedura de transfer de embrioni.

Procesul este similar dacă utilizezi embrioni proaspeți, cu excepția faptului că transferul de embrioni are loc în trei până la cinci zile de la preluare.

Transferul de embrioni este o procedură simplă care nu necesită anestezie. Se simte similar cu un examen pelvin sau cu un frotiu Papanicolau. Un speculum este plasat în vagin și un cateter subțire este introdus prin colul uterin în uter. O seringă atașată la celălalt capăt al cateterului conține unul sau mai mulți embrioni. Embrionii sunt injectați în uter prin cateter. Procedura durează de obicei mai puțin de 10 minute.

Sarcina

Sarcina apare atunci când embrionul se implantează în mucoasa uterului. Medicul va folosi un test de sânge pentru a determina dacă ești gravidă la aproximativ nouă până la 14 zile după transferul embrionului.

Pentru ce trebuie să te pregătești după tratamentul FIV

Există câteva simptome ușoare pe care le poți experimenta după transferul de embrioni:

  • Balonare ușoară și crampe.
  • Sensibilitatea sânilor de la niveluri ridicate de estrogen.
  • Observarea.
  • Constipație.

Multe femei vor reveni la activitățile normale imediat după procedura de extragere a ovulelor. Cu toate acestea, nu ar trebui să conduci timp de 24 de ore după anestezie. La aproximativ nouă până la 14 zile după transferul embrionilor, te vei întoarce la clinică pentru un test de sarcină.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Dicționar de termeni FIV: semnificația cuvintelor folosite în cadrul procedurii de fertilizare in vitro
Dicționar de termeni FIV: semnificația cuvintelor folosite în cadrul procedurii de fertilizare in vitro
Poluarea aerului reduce șansele de succes FIV. Ce concluzie au tras specialiștii în cel mai recent studiu
Poluarea aerului reduce șansele de succes FIV. Ce concluzie au tras specialiștii în cel mai recent studiu
Care este diferența între FIV și inseminarea artificială: tratamente de fertilitate
Care este diferența între FIV și inseminarea artificială: tratamente de fertilitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Copiii se pot confrunta cu constipație din mai multe motive. Din fericire, doar câteva modificări în dietă și în stilul de viață pot ajuta la tratarea și prevenirea acestei probleme comune. Cum să eviți constipația la copii.......
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
2
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Poate fi dificil să alegi numele potrivit pentru copilul pe care îl aștepți. Unii părinți se pot inspira din alegerile populare din ultimii ani. Generația Alpha se referă la bebelușii născuți între 2010 și 2024, dar, de la începutul......
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
3
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr. Majoritatea copiilor sunt expuși la el la un moment dat în copilărie, mai ales cei care sunt în colectivitate. Sugarii și copiii mici infectați cu EBV au de obicei simptome......
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Parteneri
Cele mai noi
22 noiembrie, 07:24
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
20 noiembrie, 07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
19 noiembrie, 08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face