Reclamă

Sindromul primului născut: ce este și care sunt factorii care îi influențează comportamentul

Sindromul primului născut este un fenomen psihologic și social care a fost observat și studiat de-a lungul timpului. El evidențiază modul în care primul copil poate influența dinamica familială și comportamentul părinților. În textul de mai jos, vom expune cum se definește acest sindrom, dar și care sunt factorii care îi influențează copilului comportamentul.

Sora mai mare ține în brațe frățiorul și îl analizează
Încearcă să-i dai primului născut doar responsabilități adecvatei vârstei lui / Shutterstock

Deși termenul poate părea relativ nou, sindromul primului născut a fost studiat îndeaproape de specialiști, chiar și în urmă cu zeci de ani.  În multe culturi, există o serie de convingeri și stereotipuri legate de primul născut într-o familie. Acestea includ idei precum responsabilitatea crescută, perfecționismul excesiv și comportamentul de tip "adult în miniatură". Aceste observații au condus la ceea ce este numit "sindromul primului născut".

Ce este Sindromul primului născut

Sindromul primului născut este o expresie folosită pentru a descrie unele trăsături comune sau așteptări asociate cu primul copil al familiei. Printre acestea se numără dorința de a fi perfect, comportamentul protector față de frați și surori, tendința de a fi mai responsabil și autodisciplinat, precum și dorința de a impresiona părinții și de a obține aprobarea lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, este important să specificăm faptul că nu toți copiii născuți primii se încadrează în această definiție. Și că există multe variabile care pot și chiar influențează dezvoltarea și comportamentul fiecărui copil.

Reclamă

Factorii care influențează comportamentul primului născut

Există mai mulți factori care pot influența comportamentul și personalitatea primului născut într-o familie. Iar printre aceștia se numără:

Atenția și resursele pe care părinții le ”investesc” în copil

În marea majoritate a cazurilor, primul copil are parte de o atenție deosebită din partea părinților. În plus, aceștia vor ”investi” în el mai mult timp și mai multe resurse decât în următorii copii.  Iar aceste fapte pot influența comportamentul copilului și pot contribui la tendința de a fi perfecționist și responsabil.

Comportamentul părinților

După cum bine știi, copiii sunt, de obicei, influențați de comportamentul și așteptările părinților.  Iar primul născut nu face nici el excepție. Motiv pentru care, dacă părinții sunt perfecționiști sau au așteptări ridicate de la el, îi poate afecta modul în care acesta se percepe și se comportă.

Interacțiunea cu frații și surorile

Din moment ce primul copil este primul născut, interacțiunile cu frații și surorile îi pot influența, de asemenea, comportamentul. Acesta poate dezvolta un comportament protector sau o dorință de a-și lua rolul de lider printre frați și surori.

Reclamă

Așteptările sociale

În multe culturi, există așteptări sociale asociate cu primii născuți. Dar și cu ceilalți copii. Aceste așteptări pot influența modul în care se comportă și se dezvoltă primul copil.

Există studii care confirmă teoriile legate de sindromul primului născut

Deși în mod popular există convingeri legate de existența sindromului primului născut, în rândul specialiștilor opiniile sunt diferite. Unii cred ca există diferențe semnificative între primul născut  și ceilalți copii ai unei familii, în timp ce alții pun sub semnul întrebării aceste diferențe.

O echipă de cercetători de la  Universitatea din California, a descoperit că, în anumite cazuri, fiicele întâi născute au tendința de a se maturiza mai devreme. Fapt ce le permite să își ajute mama să își crească frații mai mici. Mai exact, cercetătorii au descoperit o corelație între semnele timpurii ale pubertății suprarenale la fiicele întâi născute și faptul că mamele lor au avut niveluri ridicate de stres prenatal.

De ce contează vârsta pubertății suprarenale? Modificările la nivelul pielii (acnee, de exemplu) și al părului de pe corp au loc în timpul acestei faze, dar și schimbările în dezvoltarea creierului. Se crede că procesele pubertății suprarenale favorizează schimbările sociale și cognitive. Practic, schimbările fizice superficiale sunt corelate cu maturitatea emoțională.

Studiul mai dezvăluie și faptul  că fetele devin suficient de mature din punct de vedere mental pentru a avea grijă de frații lor mai mici, dar nu sunt capabile din punct de vedere fizic să aibă proprii copii.

Același studiu susține că în cazul primului născut băiat nu s-au descoperit aceleași rezultate. De asemenea, nici în cazul fetelor care nu au fost născute primele.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Copil stă și se uită pe geamul trenului
20 iulie, 07:37
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Închide