Reclamă

Sindromul primului născut: ce este și care sunt factorii care îi influențează comportamentul

Sindromul primului născut este un fenomen psihologic și social care a fost observat și studiat de-a lungul timpului. El evidențiază modul în care primul copil poate influența dinamica familială și comportamentul părinților. În textul de mai jos, vom expune cum se definește acest sindrom, dar și care sunt factorii care îi influențează copilului comportamentul.

Sora mai mare ține în brațe frățiorul și îl analizează
Încearcă să-i dai primului născut doar responsabilități adecvatei vârstei lui / Shutterstock

Deși termenul poate părea relativ nou, sindromul primului născut a fost studiat îndeaproape de specialiști, chiar și în urmă cu zeci de ani.  În multe culturi, există o serie de convingeri și stereotipuri legate de primul născut într-o familie. Acestea includ idei precum responsabilitatea crescută, perfecționismul excesiv și comportamentul de tip "adult în miniatură". Aceste observații au condus la ceea ce este numit "sindromul primului născut".

Ce este Sindromul primului născut

Sindromul primului născut este o expresie folosită pentru a descrie unele trăsături comune sau așteptări asociate cu primul copil al familiei. Printre acestea se numără dorința de a fi perfect, comportamentul protector față de frați și surori, tendința de a fi mai responsabil și autodisciplinat, precum și dorința de a impresiona părinții și de a obține aprobarea lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, este important să specificăm faptul că nu toți copiii născuți primii se încadrează în această definiție. Și că există multe variabile care pot și chiar influențează dezvoltarea și comportamentul fiecărui copil.

Reclamă

Factorii care influențează comportamentul primului născut

Există mai mulți factori care pot influența comportamentul și personalitatea primului născut într-o familie. Iar printre aceștia se numără:

Atenția și resursele pe care părinții le ”investesc” în copil

În marea majoritate a cazurilor, primul copil are parte de o atenție deosebită din partea părinților. În plus, aceștia vor ”investi” în el mai mult timp și mai multe resurse decât în următorii copii.  Iar aceste fapte pot influența comportamentul copilului și pot contribui la tendința de a fi perfecționist și responsabil.

Comportamentul părinților

După cum bine știi, copiii sunt, de obicei, influențați de comportamentul și așteptările părinților.  Iar primul născut nu face nici el excepție. Motiv pentru care, dacă părinții sunt perfecționiști sau au așteptări ridicate de la el, îi poate afecta modul în care acesta se percepe și se comportă.

Interacțiunea cu frații și surorile

Din moment ce primul copil este primul născut, interacțiunile cu frații și surorile îi pot influența, de asemenea, comportamentul. Acesta poate dezvolta un comportament protector sau o dorință de a-și lua rolul de lider printre frați și surori.

Reclamă

Așteptările sociale

În multe culturi, există așteptări sociale asociate cu primii născuți. Dar și cu ceilalți copii. Aceste așteptări pot influența modul în care se comportă și se dezvoltă primul copil.

Există studii care confirmă teoriile legate de sindromul primului născut

Deși în mod popular există convingeri legate de existența sindromului primului născut, în rândul specialiștilor opiniile sunt diferite. Unii cred ca există diferențe semnificative între primul născut  și ceilalți copii ai unei familii, în timp ce alții pun sub semnul întrebării aceste diferențe.

O echipă de cercetători de la  Universitatea din California, a descoperit că, în anumite cazuri, fiicele întâi născute au tendința de a se maturiza mai devreme. Fapt ce le permite să își ajute mama să își crească frații mai mici. Mai exact, cercetătorii au descoperit o corelație între semnele timpurii ale pubertății suprarenale la fiicele întâi născute și faptul că mamele lor au avut niveluri ridicate de stres prenatal.

De ce contează vârsta pubertății suprarenale? Modificările la nivelul pielii (acnee, de exemplu) și al părului de pe corp au loc în timpul acestei faze, dar și schimbările în dezvoltarea creierului. Se crede că procesele pubertății suprarenale favorizează schimbările sociale și cognitive. Practic, schimbările fizice superficiale sunt corelate cu maturitatea emoțională.

Studiul mai dezvăluie și faptul  că fetele devin suficient de mature din punct de vedere mental pentru a avea grijă de frații lor mai mici, dar nu sunt capabile din punct de vedere fizic să aibă proprii copii.

Același studiu susține că în cazul primului născut băiat nu s-au descoperit aceleași rezultate. De asemenea, nici în cazul fetelor care nu au fost născute primele.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia este o tulburare serioasă ce nu-i ocolește nici măcar pe copiii mici. Potrivit specialiștilor, depresia poate afecta copiii, începând de la vârsta de 4-5 ani. Conform Revistei Române de Pediatrie, depresia la......
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
19 aprilie, 07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
19 aprilie, 06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
17 aprilie, 08:44
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Închide