Reclamă

Hemangiomul: cauze, simptome, diagnosticare, tratament

Hemangiomul este o tumoare benignă, formată dintr-o aglomerare de vase de sânge, care apare de obicei pe piele, dar poate afecta și alte organe interne. Chiar dacă poate părea îngrijorător la prima vedere, hemangiomul este inofensiv în majoritatea cazurilor și dispare de la sine fără a necesita tratament. Cu toate acestea, există situații când poate fi necesară intervenția medicală.

Un hemangiom pe pielea copilului
Nu te speria dacă micuțul tău are un hemangiom / Shutterstock

Hemangiomul este cea mai comună tumoră benignă a pielii întâlnită la copii, afectând aproximativ 4-10% dintre nou-născuți. Această afecțiune este mai frecventă la fetițe decât la băieți, cu un raport de aproximativ 3 la 1. Majoritatea hemangiomelor apar în primele luni de viață și se dezvoltă rapid în primele șase luni, după care, în general, încep să se diminueze.

Aproximativ 50% dintre hemangiomele cutanate se resorb complet până la vârsta de 5 ani, iar 70-90% până la 9 ani. Deși majoritatea sunt inofensive și nu necesită tratament, unele pot necesita intervenție medicală în cazul în care afectează funcții vitale sau aspectul estetic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este hemangiomul

Hemangiomul este o malformație vasculară comună care apare la sugari și la icopii mici, dar poate apărea și la adulți. Este o excrescență benignă a vaselor de sânge, care poate lua forma unui nodul de culoare roșie sau purpurie pe piele.

Există două tipuri principale de hemangioame:

-hemangiom cutanat: apare pe piele, cel mai adesea pe față, scalp, spate sau piept.

-hemangiom intern: se formează pe organele interne, cum ar fi ficatul, coloana vertebrală sau creierul, și este mai rar observat decât cel cutanat.

Reclamă

Cauzele hemangiomului

Specialiștii nu pot spune cu exactitate care sunt cauzele apariției hemangioamelor. Cu toate acestea, cercetările sugerează că factorii genetici pot juca un rol important. Totodată, ei susțin că hemangioamele apar mai frecvent la:

Reclamă

-fete (sunt de trei ori mai frecvente la fete decât la băieți)

-sugarii prematuri

-bebelușii cu greutate mică la naștere

În majoritatea cazurilor, hemangioamele sunt prezente la naștere sau apar în primele săptămâni de viață. Ele tind să crească rapid în primele 6-12 luni, după care încep să involueze (adică să se micșoreze) și, în multe cazuri, dispar complet până la vârsta de 10 ani.

Simptomele hemangiomului

Simptomele hemangioamelor variază în funcție de locația și dimensiunea lor. În general, hemangioamele cutanate sunt vizibile sub formă de:

-pete roșii sau mov care arată ca o vânătaie sau o umflătură mică

-leziuni care cresc rapid în primele luni de viață

-textură fină sau rugoasă, în funcție de dezvoltarea leziunii

Dacă hemangiomul este localizat pe un organ intern, simptomele pot fi mai subtile și pot depinde de organul afectat. De exemplu, un hemangiom hepatic poate provoca:

-durere abdominală

-greață sau vărsături

-balonare sau senzație de prea plin

Deși hemangioamele nu provoacă, în general, durere, ele pot deveni problematice dacă cresc în zone sensibile, cum ar fi pleoapele sau gura, unde pot afecta vederea sau alimentația.

Când trebuie să ne adresăm medicului

Deși hemangioamele sunt benigne și inofensive în majoritatea cazurilor, există situații în care este necesar să consultăm un medic:

-dacă hemangiomul crește rapid și provoacă disconfort sau durere

-dacă afectează funcționarea normală a organelor (ex.: vederea, respirația, alimentația)

-dacă apare sângerare frecventă sau ulcerație

-dacă observi semne de infecție, cum ar fi roșeața, căldura sau secreția de puroi din leziune

În aceste cazuri, medicul va recomanda o evaluare suplimentară și, dacă este necesar, tratament.

Diagnosticarea hemangiomului

Diagnosticarea hemangiomului se face, de obicei, printr-o examinare vizuală. Hemangioamele cutanate sunt ușor de recunoscut datorită aspectului lor caracteristic. Cu toate acestea, în cazul hemangioamelor interne sau atunci când există îndoieli cu privire la natura leziunii, pot fi necesare investigații suplimentare.

De exemplu, medicul poate recomanda o ecografie pentru a evalua hemangioamele interne sau pentru a confirma prezența acestora.

Totodată, se mai poate face și o tomografie computerizată (CT) sau o rezonanță magnetică (RMN). Acestea sunt recomandate în cazurile în care hemangiomul este localizat pe organele interne sau când medicul dorește să evalueze dimensiunea și extensia acestuia.

În cazuri rare, când aspectul leziunii nu este clar, medicul poate preleva o mostră de țesut pentru a exclude alte afecțiuni.

Tratamentul hemangiomului

În majoritatea cazurilor, hemangioamele nu necesită tratament, deoarece tind să se micșoreze și să dispară de la sine. Totuși, dacă hemangiomul provoacă probleme funcționale sau estetice, există mai multe opțiuni de tratament disponibile.

Spre exemplu, pot fi recomandate beta-blocantele.  Aceste medicamente sunt utilizate pentru a reduce dimensiunea hemangiomului. Propranololul este tratamentul de primă linie și s-a dovedit a fi foarte eficient în reducerea rapidă a creșterii. Dacă beta-blocantele nu sunt eficiente sau dacă există contraindicații pot fi utilizați și corticosteroizi. Aceștia ajută la reducerea inflamației și la încetinirea creșterii hemangiomului.

De asemenea, laserul poate fi utilizat pentru a trata hemangioamele superficiale sau pentru a îmbunătăți aspectul cicatricilor rămase după involuția hemangiomului. Este o metodă mai puțin invazivă, dar eficientă pentru leziunile vizibile de la suprafața pielii.

Intervenția chirurgicală este rareori necesară și este utilizată doar în cazuri severe, când hemangiomul interferează cu funcționarea unui organ sau provoacă complicații. De obicei, chirurgia este indicată pentru hemangioamele interne sau cele care nu răspund la tratamentele medicamentoase.

Te-ar mai putea interesa și
Față de bebeluș, care are Nevus simplex între sprâncene
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un adult care ține în mâinile sale mâinile unui copil
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil. Cum îl poți ajuta pe cel mic să devină mai puternic
Sigur fiecare părinte știe că stima de sine este extrem de importantă în dezvoltarea unui copil. Aceasta este un instrument care îl poate ajuta pe tot parcursul vieții. Ai mai jos o listă cu exemple de afirmații care cresc stima de sine a......
Exemple de afirmații care cresc stima de sine a unui copil. Cum îl poți ajuta pe cel mic să devină mai puternic
2
Un băiețel care stă cu fața la un perete gol, cu un urs de pluș lângă el
Care e legătura între microplastice și autism. E valabilă doar în cazul băieților
Recent s-au făcut noi descoperări și s-a aflat care e legătura între microplastice și autism. Cercetătorii cu concluzionat că femeile însărcinate cu băieți care au avut niveluri mai ridicate ale substanței chimice plastice bisfenol A......
Care e legătura între microplastice și autism. E valabilă doar în cazul băieților
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată care prepară o salată cu brânză de capră
4 octombrie, 06:34
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Consumul de brânză de capră în sarcină: beneficii și contraindicații
Femei care fac sport cu adidași de alergare
3 octombrie, 15:45
(P) Încălțăminte sportivă reinventată: descoperă colecțiile de top New Balance, Puma și Skechers
(P) Încălțăminte sportivă reinventată: descoperă colecțiile de top New Balance, Puma și Skechers
Un nou născut care plânge necontrolat
3 octombrie, 07:08
Puncte albe pe gingia bebelușului. Ce sunt și care sunt cauzele nodulilor Bohn
Puncte albe pe gingia bebelușului. Ce sunt și care sunt cauzele nodulilor Bohn
Un bebeluș nou născut care doarme
2 octombrie, 07:26
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după naștere
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după naștere
O fetiță care culege gutui dintr-un copac
1 octombrie, 07:34
Momentul în care poți introduce gutuile în alimentația copilului. Sfaturi simple pentru diversificare
Momentul în care poți introduce gutuile în alimentația copilului. Sfaturi simple pentru diversificare
O fetiță bebeluș care doarme în brațele mamei
1 octombrie, 07:05
Coalescența de labii: ce este, diagnostic și tratament
Coalescența de labii: ce este, diagnostic și tratament
Închide