Aproximativ 80% dintre bebeluși se nasc cu nevus simplex și îi afectează mai mult pe cei culoare albă, în comparație cu cei cu pielea mai închisă. De asemenea, este posibil ca nevus simplex să apară în timpul primelor luni de viață ale micuțului.
Ce trebui să știi despre nevus simplex
Nevus simplex reprezintă un grup de vase de sânge (capilare) de culoare roz până la roșu-violet care apare pe pielea nou-născutului, în partea din spate a capului sau a gâtului, spune my.clevelandclinic.org. În unele cazuri dispar după un timp, iar alteori rămân ca semn de naștere permanent.
Care sunt denumirile folosite
- Nevus simplex se mai numește și mușcătura de barză. Mușcătura de barză provine de la mitul că bebelușii sunt aduși părinților în cioc de barză, ținându-i de gât. De aceea, apare acel semn.
- Mai există o variantă, numită pata de somon sau sărutul îngerului, care apare pe față, pe pleoape sau pe frunte. Acest tip de semn din naștere dispare, în general, complet după 1 sau 2 ani de viață.
Din ce cauza apare
Acesta apare în timpul dezvoltării fetale, atunci când vasele de sânge se dilată sub piele și fluxul sangvin crește în zona respectivă. Procesul de întindere a vaselor de sânge nu este dureros și nu este un semn al vreunei alte probleme medicale.
În cazul în care observi că zona cu pata se mărește, își schimbă culoarea și nu mai este roz, roșie sau mov, sau pielea din zonă este umflată și ridicată, mergi neapărat la medic. Acesta va examina pielea bebelușului.
Din păcate, nu există nicio modalitate cunoscută de a preveni apariția Nevus simplex sau a altor semne din naștere. Se pare că sunt un fenomen normal la bebeluși și sunt prezente la aproximativ 70-80% dintre copii.
Cum arată Nevus Simplex
Spre deosebire de alte semne din naștere, Nevus simplex are un aspect distinct, iar caracteristicile se numără:
- Apare pe partea din spate a capului sau pe gât.
- Este plat, fără margini clar definite.
- Are culoare de la roz la roșu-violet care iese în evidență față de restul pielii.
- Zona își schimbă puțin culoarea, întensificându-se când bebelușul se încălzește prea tare sau plânge. Se estompează ușor când se pune presiune pe ea, apăsând cu degetul.
Nevus simplex se poate trata
Pentru că petele provenite de la Nervus simplex sunt inofensive, nu necesită tratament. Trebuie să aștepți, pentru că uneori dispar de la sine pe măsură ce copilul crește. În cazul în care nu dispare pană în perioada adultă, nevus simplex poate fi îndepărtat prin intermediul laserului. Bineînțeles, asta doar din motive care țin de frumusețe.