Reclamă

Relația de cuplu după nașterea unui copil: la ce să te aștepți și cum să faci față schimbărilor

După ce ai născut, s-ar putea să observi schimbări în intimitatea și la timpul pe care înainte îl petreceai cu partenerul tău. Din fericire, relația de cuplu după nașterea unui copil, poate rămâne la fel dacă ții cont de sfaturile de mai jos.

O femeie care stă cu bebelușul în brațe și dă cu aspiratorul, iar partenerul stă pe canapea și se uită pe telefon
Când aduci acasă un copil, fie că este primul sau al treilea, dinamica pe care ai avut-o cu partenerul tău se poate schimba / Shutterstock

Când aduci acasă un copil, fie că este primul sau al treilea, dinamica pe care ai avut-o cu partenerul tău se poate schimba. Tocmai ai adăugat încă o persoană de care tu și partenerul tău trebuie să aveți grijă. Și oricât de fericit este momentul venirii pe lume al unui copil, s-ar putea să descoperi rapid că reducerea timpului, a somnului și a banilor îți poate afecta relația.

Dar există pași pe care îi puteți face împreună pentru a reduce eventualul impact negativ pe care copilul îl poate avea asupra relației de cuplu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Relația de cuplu după nașterea unui copil: ce schimbări pot apărea

Pentru unele cupluri, venirea pe lume a unui copil poate întări relația. Dar, așa cum se întâmplă în fiecare situație, anumiți factori vă pot afecta relația. Cunoașterea lor te poate ajuta pe tine și pe partener să faceți față și să rămâneți un cuplu sudat.

Reclamă

Privarea de somn

Adaptarea la o nouă rutină de somn poate fi dificilă după nașterea unui copil. Nou-născuții dorm de obicei 16 până la 18 ore pe zi, dar un somn durează de obicei una sau două ore. Aceste rutine de somn variate se datorează faptului că copilul se trezește frecvent pentru a fi hrănit sau schimbat.

Un mic studiu din 2011 a descoperit că alăptarea a fost asociată cu modele neregulate de somn la sugari. Este posibil să observi că apetitul lor crește pe măsură ce se confruntă cu puseurile de creștere. Acestea au loc la 2 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni.

În aceste perioade, copilul se poate trezi mai des pentru a fi hrănit. Acest lucru este valabil mai ales dacă alăptezi. Acest lucru poate duce la privarea de somn, care poate cauza probleme în relație, job și alte sectoare ale vieții.

Potrivit Institutului Național de Inimă, Plămân și Sânge (NIH), privarea de somn vă poate determina pe tine și partenerul tău să experimentați:

Reclamă
  • stări de nervozitate;
  • un sentiment de îngrijorare;
  • frustrare;
  • dificultăți de a judeca emoțiile și acțiunile altora;
  • probleme cronice de sănătate.

Mai putin timp pentru lucrurile personale

Prioritățile tale de zi cu zi și petrecerea timpului cu cei dragi pot concura cu timpul necesar pentru îngrijirea copilului. S-ar putea să simți că partenerul tău nu mai are atât de mult timp pentru tine sau că tu nu ai suficient timp pentru el.

Un studiu din 2016 a constatat că atunci când oamenii petrec timp cu soții lor, experimentează:

  • fericire mai mare;
  • mai puțin stres;
  • un sentiment crescut al determinării.

De asemenea, rezultatele au indicat faptul că părinții cu copii mai mici împart mai puțin timp cu soții lor decât cuplurile căsătorite fără copii.

Buget extins

A avea copii poate însemna și o extindere a bugetului, ceea ce poate duce la stres financiar.

Cu alte cuvinte, bugetul tău anterior trebuie să se modifice pentru a se potrivi noilor cheltuieli legate de copil. Acesta include fonduri pentru:

  • sănătate;
  • alimente;
  • îmbrăcăminte;
  • alte cheltuieli.

Scăderea fondurilor poate afecta bugetul și poate duce la creșterea tensiunii din relația voastră.

Schimbări în intimitate

Intimitatea sexuală joacă adesea un rol important într-o relație sănătoasă. După nașterea unui copil, dorința de a te angaja în activitatea sexuală poate scădea din diverse motive, cum ar fi:

  • adaptarea la modificările corporale postpartum;
  • constrângeri de timp;
  • privarea de somn.

Potrivit unei cercetări sistematice din 2021, studiile au descoperit o relație semnificativă între funcționarea sexuală după naștere și:

  • tipul de naștere (vaginală sau cezariană);
  • traumatisme ale perineului;
  • hrănirea la sân;
  • schimbări de dispoziție;
  • temeri;
  • disfuncție sexuală postpartum (PSD).

Sfaturi de luat în considerare atunci când ai conexiune cu partenerul

Poate fi dificil să eviți potențialele schimbări care apar după nașterea unui copil. Dar există strategii care pot ajuta la reducerea efectelor negative asupra relației tale.

Ia în considerare următoarele sfaturi care te pot ajuta pe tine și pe parteneri să faci față schimbării:

Odihnește-te

Puteți ajuta la combaterea privării de somn găsind modalități de a dormi mai mult. Acest lucru poate însemna să supravegheați pe rând copilul peste noapte sau să lași partenerul să doarmă în timpul zilei pentru a se recupera după o noapte grea.

Comunicați mai mult

Lucrurile s-au schimbat de când ți-ai adus copilul acasă. Încercați să vorbiți despre cum vă simțiți, despre sex, bugete și îngrijirea copilului. Comunicarea deschisă poate ajuta la prevenirea problemelor de comunicare care pot face mai dificilă conectarea emoțională.

Comunicarea nevoilor îl poate ajuta pe partener să fie mai conștient de orice provocări cu care vă puteți confrunta. Acest lucru poate ajuta de asemenea partenerul tău să învețe mai bine cum să te sprijine.

Învațați ce este iertarea

Pe măsură ce tu și partenerul tău vă adaptați la îngrijirea unui copil, este posibil să neglijați nevoile voastre. A știi amândoi ce este iertarea în momentele de stres vă poate ajuta la îmbunătățirea relației.

Încearcă să oferi compasiune și răbdare partenerului în aceste vremuri de schimbare. Ia în considerare practicarea atenției cu partenerul pentru a crește intimitatea și conexiunea.

Relațiile sexuale

Revenirea la relații sexuale poate dura ceva timp după nașterea unui copil din cauza stresului, privării de somn sau a altor factori.

Comunicarea nevoilor și dorințele tale partenerului și luarea lor în considerare poate duce la o viață sexuală mai împlinită și poate îmbunătăți relația de cuplu.

Un mic studiu din 2022 a cercetat modul în care femeile din Spania fac față schimbărilor în relațiile sexuale în primele 6 luni postpartum. Cercetările sugerează că următoarele strategii le-au ajutat să facă față:

  • sprijin și o bună comunicare din partea partenerilor lor;
  • sprijin din partea altor femei;
  • timp singură;
  • acceptând schimbările corporale după naștere;
  • ajustarea pozițiilor și practicilor sexuale pentru un confort sporit.
Te-ar mai putea interesa și
Proaspătă mamă, care stă pe patul de spital,acoperită cu un cearșaf, și ține la piept bebelușul care plânge.
Modificări care apar în corp, după naștere
Modificări care apar în corp, după naștere
Soț și soție care stau într-un pat cu cadru de lemn alb, acoperiți cu pătură bej, mama este îmbrăcată cu un tricou alb și ține în brațe un bebeluș, cu spatele spre pieptul ei, iar tatăl, îmbrăcat cu tricou alb, își ține mâinile spre ea, ca și cum ar bloca ceea ce spune
5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil
5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil
Femeie, care abia a născut, se bucură de de ora magică alături de bebelușul ei, pe care îl ține pe piept, în timp ce stă întinsă pe pat
Ora magică. Iată de ce este așa de importantă
Ora magică. Iată de ce este așa de importantă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide