Reclamă

Relația de cuplu după nașterea unui copil: la ce să te aștepți și cum să faci față schimbărilor

După ce ai născut, s-ar putea să observi schimbări în intimitatea și la timpul pe care înainte îl petreceai cu partenerul tău. Din fericire, relația de cuplu după nașterea unui copil, poate rămâne la fel dacă ții cont de sfaturile de mai jos.

O femeie care stă cu bebelușul în brațe și dă cu aspiratorul, iar partenerul stă pe canapea și se uită pe telefon
Când aduci acasă un copil, fie că este primul sau al treilea, dinamica pe care ai avut-o cu partenerul tău se poate schimba / Shutterstock

Când aduci acasă un copil, fie că este primul sau al treilea, dinamica pe care ai avut-o cu partenerul tău se poate schimba. Tocmai ai adăugat încă o persoană de care tu și partenerul tău trebuie să aveți grijă. Și oricât de fericit este momentul venirii pe lume al unui copil, s-ar putea să descoperi rapid că reducerea timpului, a somnului și a banilor îți poate afecta relația.

Dar există pași pe care îi puteți face împreună pentru a reduce eventualul impact negativ pe care copilul îl poate avea asupra relației de cuplu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Relația de cuplu după nașterea unui copil: ce schimbări pot apărea

Pentru unele cupluri, venirea pe lume a unui copil poate întări relația. Dar, așa cum se întâmplă în fiecare situație, anumiți factori vă pot afecta relația. Cunoașterea lor te poate ajuta pe tine și pe partener să faceți față și să rămâneți un cuplu sudat.

Reclamă

Privarea de somn

Adaptarea la o nouă rutină de somn poate fi dificilă după nașterea unui copil. Nou-născuții dorm de obicei 16 până la 18 ore pe zi, dar un somn durează de obicei una sau două ore. Aceste rutine de somn variate se datorează faptului că copilul se trezește frecvent pentru a fi hrănit sau schimbat.

Un mic studiu din 2011 a descoperit că alăptarea a fost asociată cu modele neregulate de somn la sugari. Este posibil să observi că apetitul lor crește pe măsură ce se confruntă cu puseurile de creștere. Acestea au loc la 2 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni.

În aceste perioade, copilul se poate trezi mai des pentru a fi hrănit. Acest lucru este valabil mai ales dacă alăptezi. Acest lucru poate duce la privarea de somn, care poate cauza probleme în relație, job și alte sectoare ale vieții.

Potrivit Institutului Național de Inimă, Plămân și Sânge (NIH), privarea de somn vă poate determina pe tine și partenerul tău să experimentați:

Reclamă
  • stări de nervozitate;
  • un sentiment de îngrijorare;
  • frustrare;
  • dificultăți de a judeca emoțiile și acțiunile altora;
  • probleme cronice de sănătate.

Mai putin timp pentru lucrurile personale

Prioritățile tale de zi cu zi și petrecerea timpului cu cei dragi pot concura cu timpul necesar pentru îngrijirea copilului. S-ar putea să simți că partenerul tău nu mai are atât de mult timp pentru tine sau că tu nu ai suficient timp pentru el.

Un studiu din 2016 a constatat că atunci când oamenii petrec timp cu soții lor, experimentează:

  • fericire mai mare;
  • mai puțin stres;
  • un sentiment crescut al determinării.

De asemenea, rezultatele au indicat faptul că părinții cu copii mai mici împart mai puțin timp cu soții lor decât cuplurile căsătorite fără copii.

Buget extins

A avea copii poate însemna și o extindere a bugetului, ceea ce poate duce la stres financiar.

Cu alte cuvinte, bugetul tău anterior trebuie să se modifice pentru a se potrivi noilor cheltuieli legate de copil. Acesta include fonduri pentru:

  • sănătate;
  • alimente;
  • îmbrăcăminte;
  • alte cheltuieli.

Scăderea fondurilor poate afecta bugetul și poate duce la creșterea tensiunii din relația voastră.

Schimbări în intimitate

Intimitatea sexuală joacă adesea un rol important într-o relație sănătoasă. După nașterea unui copil, dorința de a te angaja în activitatea sexuală poate scădea din diverse motive, cum ar fi:

  • adaptarea la modificările corporale postpartum;
  • constrângeri de timp;
  • privarea de somn.

Potrivit unei cercetări sistematice din 2021, studiile au descoperit o relație semnificativă între funcționarea sexuală după naștere și:

  • tipul de naștere (vaginală sau cezariană);
  • traumatisme ale perineului;
  • hrănirea la sân;
  • schimbări de dispoziție;
  • temeri;
  • disfuncție sexuală postpartum (PSD).

Sfaturi de luat în considerare atunci când ai conexiune cu partenerul

Poate fi dificil să eviți potențialele schimbări care apar după nașterea unui copil. Dar există strategii care pot ajuta la reducerea efectelor negative asupra relației tale.

Ia în considerare următoarele sfaturi care te pot ajuta pe tine și pe parteneri să faci față schimbării:

Odihnește-te

Puteți ajuta la combaterea privării de somn găsind modalități de a dormi mai mult. Acest lucru poate însemna să supravegheați pe rând copilul peste noapte sau să lași partenerul să doarmă în timpul zilei pentru a se recupera după o noapte grea.

Comunicați mai mult

Lucrurile s-au schimbat de când ți-ai adus copilul acasă. Încercați să vorbiți despre cum vă simțiți, despre sex, bugete și îngrijirea copilului. Comunicarea deschisă poate ajuta la prevenirea problemelor de comunicare care pot face mai dificilă conectarea emoțională.

Comunicarea nevoilor îl poate ajuta pe partener să fie mai conștient de orice provocări cu care vă puteți confrunta. Acest lucru poate ajuta de asemenea partenerul tău să învețe mai bine cum să te sprijine.

Învațați ce este iertarea

Pe măsură ce tu și partenerul tău vă adaptați la îngrijirea unui copil, este posibil să neglijați nevoile voastre. A știi amândoi ce este iertarea în momentele de stres vă poate ajuta la îmbunătățirea relației.

Încearcă să oferi compasiune și răbdare partenerului în aceste vremuri de schimbare. Ia în considerare practicarea atenției cu partenerul pentru a crește intimitatea și conexiunea.

Relațiile sexuale

Revenirea la relații sexuale poate dura ceva timp după nașterea unui copil din cauza stresului, privării de somn sau a altor factori.

Comunicarea nevoilor și dorințele tale partenerului și luarea lor în considerare poate duce la o viață sexuală mai împlinită și poate îmbunătăți relația de cuplu.

Un mic studiu din 2022 a cercetat modul în care femeile din Spania fac față schimbărilor în relațiile sexuale în primele 6 luni postpartum. Cercetările sugerează că următoarele strategii le-au ajutat să facă față:

  • sprijin și o bună comunicare din partea partenerilor lor;
  • sprijin din partea altor femei;
  • timp singură;
  • acceptând schimbările corporale după naștere;
  • ajustarea pozițiilor și practicilor sexuale pentru un confort sporit.
Te-ar mai putea interesa și
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Proaspătă mamă, care stă pe patul de spital,acoperită cu un cearșaf, și ține la piept bebelușul care plânge.
Modificări care apar în corp, după naștere
Modificări care apar în corp, după naștere
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
5 septembrie, 06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Închide