Reclamă

Relația de cuplu după nașterea unui copil: la ce să te aștepți și cum să faci față schimbărilor

După ce ai născut, s-ar putea să observi schimbări în intimitatea și la timpul pe care înainte îl petreceai cu partenerul tău. Din fericire, relația de cuplu după nașterea unui copil, poate rămâne la fel dacă ții cont de sfaturile de mai jos.

O femeie care stă cu bebelușul în brațe și dă cu aspiratorul, iar partenerul stă pe canapea și se uită pe telefon
Când aduci acasă un copil, fie că este primul sau al treilea, dinamica pe care ai avut-o cu partenerul tău se poate schimba / Shutterstock

Când aduci acasă un copil, fie că este primul sau al treilea, dinamica pe care ai avut-o cu partenerul tău se poate schimba. Tocmai ai adăugat încă o persoană de care tu și partenerul tău trebuie să aveți grijă. Și oricât de fericit este momentul venirii pe lume al unui copil, s-ar putea să descoperi rapid că reducerea timpului, a somnului și a banilor îți poate afecta relația.

Dar există pași pe care îi puteți face împreună pentru a reduce eventualul impact negativ pe care copilul îl poate avea asupra relației de cuplu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Relația de cuplu după nașterea unui copil: ce schimbări pot apărea

Pentru unele cupluri, venirea pe lume a unui copil poate întări relația. Dar, așa cum se întâmplă în fiecare situație, anumiți factori vă pot afecta relația. Cunoașterea lor te poate ajuta pe tine și pe partener să faceți față și să rămâneți un cuplu sudat.

Reclamă

Privarea de somn

Adaptarea la o nouă rutină de somn poate fi dificilă după nașterea unui copil. Nou-născuții dorm de obicei 16 până la 18 ore pe zi, dar un somn durează de obicei una sau două ore. Aceste rutine de somn variate se datorează faptului că copilul se trezește frecvent pentru a fi hrănit sau schimbat.

Un mic studiu din 2011 a descoperit că alăptarea a fost asociată cu modele neregulate de somn la sugari. Este posibil să observi că apetitul lor crește pe măsură ce se confruntă cu puseurile de creștere. Acestea au loc la 2 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni.

În aceste perioade, copilul se poate trezi mai des pentru a fi hrănit. Acest lucru este valabil mai ales dacă alăptezi. Acest lucru poate duce la privarea de somn, care poate cauza probleme în relație, job și alte sectoare ale vieții.

Potrivit Institutului Național de Inimă, Plămân și Sânge (NIH), privarea de somn vă poate determina pe tine și partenerul tău să experimentați:

Reclamă
 • stări de nervozitate;
 • un sentiment de îngrijorare;
 • frustrare;
 • dificultăți de a judeca emoțiile și acțiunile altora;
 • probleme cronice de sănătate.

Mai putin timp pentru lucrurile personale

Prioritățile tale de zi cu zi și petrecerea timpului cu cei dragi pot concura cu timpul necesar pentru îngrijirea copilului. S-ar putea să simți că partenerul tău nu mai are atât de mult timp pentru tine sau că tu nu ai suficient timp pentru el.

Un studiu din 2016 a constatat că atunci când oamenii petrec timp cu soții lor, experimentează:

 • fericire mai mare;
 • mai puțin stres;
 • un sentiment crescut al determinării.

De asemenea, rezultatele au indicat faptul că părinții cu copii mai mici împart mai puțin timp cu soții lor decât cuplurile căsătorite fără copii.

Buget extins

A avea copii poate însemna și o extindere a bugetului, ceea ce poate duce la stres financiar.

Cu alte cuvinte, bugetul tău anterior trebuie să se modifice pentru a se potrivi noilor cheltuieli legate de copil. Acesta include fonduri pentru:

 • sănătate;
 • alimente;
 • îmbrăcăminte;
 • alte cheltuieli.

Scăderea fondurilor poate afecta bugetul și poate duce la creșterea tensiunii din relația voastră.

Schimbări în intimitate

Intimitatea sexuală joacă adesea un rol important într-o relație sănătoasă. După nașterea unui copil, dorința de a te angaja în activitatea sexuală poate scădea din diverse motive, cum ar fi:

 • adaptarea la modificările corporale postpartum;
 • constrângeri de timp;
 • privarea de somn.

Potrivit unei cercetări sistematice din 2021, studiile au descoperit o relație semnificativă între funcționarea sexuală după naștere și:

 • tipul de naștere (vaginală sau cezariană);
 • traumatisme ale perineului;
 • hrănirea la sân;
 • schimbări de dispoziție;
 • temeri;
 • disfuncție sexuală postpartum (PSD).

Sfaturi de luat în considerare atunci când ai conexiune cu partenerul

Poate fi dificil să eviți potențialele schimbări care apar după nașterea unui copil. Dar există strategii care pot ajuta la reducerea efectelor negative asupra relației tale.

Ia în considerare următoarele sfaturi care te pot ajuta pe tine și pe parteneri să faci față schimbării:

Odihnește-te

Puteți ajuta la combaterea privării de somn găsind modalități de a dormi mai mult. Acest lucru poate însemna să supravegheați pe rând copilul peste noapte sau să lași partenerul să doarmă în timpul zilei pentru a se recupera după o noapte grea.

Comunicați mai mult

Lucrurile s-au schimbat de când ți-ai adus copilul acasă. Încercați să vorbiți despre cum vă simțiți, despre sex, bugete și îngrijirea copilului. Comunicarea deschisă poate ajuta la prevenirea problemelor de comunicare care pot face mai dificilă conectarea emoțională.

Comunicarea nevoilor îl poate ajuta pe partener să fie mai conștient de orice provocări cu care vă puteți confrunta. Acest lucru poate ajuta de asemenea partenerul tău să învețe mai bine cum să te sprijine.

Învațați ce este iertarea

Pe măsură ce tu și partenerul tău vă adaptați la îngrijirea unui copil, este posibil să neglijați nevoile voastre. A știi amândoi ce este iertarea în momentele de stres vă poate ajuta la îmbunătățirea relației.

Încearcă să oferi compasiune și răbdare partenerului în aceste vremuri de schimbare. Ia în considerare practicarea atenției cu partenerul pentru a crește intimitatea și conexiunea.

Relațiile sexuale

Revenirea la relații sexuale poate dura ceva timp după nașterea unui copil din cauza stresului, privării de somn sau a altor factori.

Comunicarea nevoilor și dorințele tale partenerului și luarea lor în considerare poate duce la o viață sexuală mai împlinită și poate îmbunătăți relația de cuplu.

Un mic studiu din 2022 a cercetat modul în care femeile din Spania fac față schimbărilor în relațiile sexuale în primele 6 luni postpartum. Cercetările sugerează că următoarele strategii le-au ajutat să facă față:

 • sprijin și o bună comunicare din partea partenerilor lor;
 • sprijin din partea altor femei;
 • timp singură;
 • acceptând schimbările corporale după naștere;
 • ajustarea pozițiilor și practicilor sexuale pentru un confort sporit.
Te-ar mai putea interesa și
Soț și soție care stau într-un pat cu cadru de lemn alb, acoperiți cu pătură bej, mama este îmbrăcată cu un tricou alb și ține în brațe un bebeluș, cu spatele spre pieptul ei, iar tatăl, îmbrăcat cu tricou alb, își ține mâinile spre ea, ca și cum ar bloca ceea ce spune
5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil
5 probleme în căsnicie care apar după nașterea unui copil
Femeie, care abia a născut, se bucură de de ora magică alături de bebelușul ei, pe care îl ține pe piept, în timp ce stă întinsă pe pat
Ora magică. Iată de ce este așa de importantă
Ora magică. Iată de ce este așa de importantă
Tată și fiu, îmbrăcați în costume de super-eroi, albastre cu roșu și ochelari roșii, tatăl având pe piept o stea roșie într-un cerc galben, iar băiețelul stă în spatele tatălui, ilustrând ce înseamnă să fii un tată bun
Ce înseamnă să fii un tată bun, în 3 pași esențiali
Ce înseamnă să fii un tată bun, în 3 pași esențiali
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide